Doruk Denkel' Alıntı:
...Fakat satış rakamları popüler müzik için başarı kıstası. O yüzden 'etkilenmiş' prodüktörlerin ne kadar sattığı hakkında verebileceğin bilgi benim konuyu anlamama yardımcı olabilir. Vaktin olduğunda bir zahmet yazıver.
MJ'i ve piyasayi her zaman yakindan takip ettigim, duzenlemeleri (hem Michael Jackson, hem de tum diger pop muzik duzenlemelerini) her zaman analiz ettigim icin, MJ'dan etkilenmis ve etkilenmekte olan
tum produktorlerin ve sanatcilarin listesini cikartmak, ustune ustluk
bunlara ait satis rakamlarini dokmek cok zaman alir Doruk. Cunku liste cok kabarik. Ama sana cebimdeki bilgilerden bazilarini vermek isterim. Baskalarinin isine de yarayabilir.
Ben kisayola basvurmus olmak istemesem de, ve bu konuyu ozel olarak arastirmayi istesem de, bu basliga sonradan ek yapacak olsam da, yine su anki yogunlugumu goz onunde bulundurarak sunu yazmak istedim:
MJ'in 1982 albumu Thriller, kendinden sonra gelen tum pop muzik produktorlerini afallatmis bir produksiyondur, ama bu albumun etkilerini populer muzikte gorebilmek icin, global pop muziginin tam bir şaşalama donemine girdigi '90'larin ortasina kadar beklemen gerekir. Sebebi de, Thrillerin etkiledigi cocuklarin, buyuyup New Kids On The Block, Backstreet Boys, Britney Spears ve N'Sync'in produksiyonlarini yapana kadar, kimsenin MJ'i taklit bile edemez olmasidir.
Saniyorum bu isimler sana daha tanidik geliyor ^^.
Cardigans'in album produksiyonunu izlemek amaciyla Stockholm'e gitmem soz konusu oldugunda
*, ozellikle bulup konusmak istedigim bir adam vardi. Yaptigi islere ben bayilmistim
(bayilmasam ne olur ki, dunya bayilmis herife zaten). (Ben ezelden beri -Hard 'n Heavy de dinliyor olsam da- bir "pop muzik cocugu"ydum. Ve populer olan ne kadar Rock 'n Roll esintili sey varsa; bu "benim muzigim" ayni zamanda. N'apayim, Triumph'u da dinlerim, Roxette de dinlerim, Britney de, Timberlake de, Black Eyed Peas de, Dream Theatre da, Behemoth da. Ben boyleyim...)
Bulusmak istedigim Max Martin'di. Bilenlerin tuyleri diken diken olmustur. Bilmeyenlerin kili bile kipirdamamistir (Unlu bir sarki yazari ve yapimci).
Bulusamadim, cunku adam Saint Tropez'den yeni donmus, New York'a ucmak uzereymisi. "Hic degilse telefonla yakalayayim" dedim. Cok zor da olsa bana "radyocu" baglantilarim ile adami bulduk.
Ve adama 2 soru sorabildim. 1.si: "ne dinledin ki boyle seyler yapiyorsun?" Bana tuylerimi diken diken eden birkac isim saydi: Michael Jackson, Bon Jovi ve Metallica... Tuylerimi diken diken etmesinin sebebi ise, bu herifin yaptigi islerde hep bu 3 ismin izlerini duyuyor olmam ve bu 3 ismin sıkı takipcisi ve hayrani olmamdi.
2. sorum da merakimdan "simdi ne yapiyorsun" idi. Cunku bir sekilde yakalamisiz, tuyo almak her zaman prestijli birsey...
"Bon Jovi" dedi. Ben telefonun ahizesini dusurmemek icin cabaladim. Cunku bu adamin Bon Jovi ile ne yapacagini dusunmeye korkmustum. Tesekkur ettim, telefonu kapatti.
Bon Jovi - It's My Life (Crush 2000)
Max Martin, su an duydugumuz populer muzikte parmagi olan adamlardan
sadece biri. Calistigi produksiyonlar
multi-platinum oldu. Satis rakamlarindan emin degilim, ama kesinlikle bulastigi produksiyonlar 10 milyondan az satmamistir. Ve dedigim gibi, bu adam bu isimlerden sadece biri. Ve benim jenerasyonumdan.
Su anda Max Martin yaptiklari ve yapiyor olduklari, Pharrell Williams
gibi adamlara ornek oluyor. Yani artik direkt MJ etkisinden soz etmek mumkun degilse de, MJ'in yaptiklari o kadar klasik oldu ki, "suyunun suyu" bile kullanildi adamin.
Dolayisiyla benden elle tutulur rakamlar beklemen, benim icin komik, ama senin icin cok dogal. Bunu anlayisla karsiliyorum.
Benim jenerasyonumda olan neredeyse
hicbir pop muzik produktorunun Michael Jackson'dan etkilenmemis olmasi mumkun degil.
Kimisi kimisi beste/duzenleme tarzindan etkilendi, kimisi ise teknigini onda gorup, kendi isinde kullandi...
Kisisel gorusume gore, Michael Jackson'un 1987 yili albumu Bad; su anda dinledigimiz populer muziginin 1 numarali kult yapimidir, 20 yildir yapilan tum produksiyonlarda etkisini duymak mumkundur, ve pekcok besteci, duzenlemeci ve produktor Michael Jackson ile beslenmistir
**.
______
*Cardigans olayi:
O zamanlarda calistigim Mydonose medya kurulusu, kendine ait Showland'de baslatmak uzere, Sultans Of The Dance adli dans sovuna hazirlaniyordu. Bu sovun muzik produksiyonu ise Turk ve Isvec'li produktorler arasinda paylastirilmisti ilk once. Isvec ayagindan sorumlu yapimci/duzenlemeci, ayni zamanda Cardigans ile calisiyordu. Patronum Omer Onder de, benim bir teknik bir adam olarak, Isvec produksiyon ekolunden birseyler kapmamin, gelecekte yapacagim diger isler icin onemli oldugunu dusunmustu. Allah herkese boyle bir adamla calisma sansi versin. Ona cok sey borcluyum.
** Michael Jackson'un, kendi produksiyonlarindaki agirligi olayi:
Eger Michael Jackson'a ait demo kasetlerini dinlerseniz gorursunuz ki, duzenlemeye dair fikirlerin %90'i Michael Jackson'a aittir. Bizzat kendi oturup, sampler ve midi ile aranjelerini kendi kaydetmistir. Quincy Jones mukemmel bir produktordur, ama duzenlemeci degildir. Ya da o yonunu Michale Jackson ile yaptigi islerde sadece "bonus fikir" olarak ortaya konmustur. QJ hangi isi, nerede ve kiminle yapacagini cok iyi bilen bir adamdi.
Hatta kendi isi olan bazi konularda bile, Michael Jackson'un on sezilerine guvenmistir. (Ornegin QJ'un da daha sonraki roportajlarinda fark edebileceginiz gibi, normalde uzun tutmayacagi tum introlarda MJ kendi agirligini koymus, produktorune kendi fikirlerini kabul ettirmeyi bilmistir. Daha sonra kendi fikirlerinin mukemmel sonuclar vermis olmasindandir ki, Michael olayi abartip, ilerde sadece kendisini dinler hale gelmistir).