[Eski] Midi klavye hakkında basit bir soru :)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Holopainen

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar. Benim Casio marka klavyeyi FL9 ile çaldığımda az da olsa ses gecikmesi oluyordu. Mesela M-Audio Pro Tools Key Studio almayı düşünüyorum bu paketin içinde midi klavye, yazılım ve USB ses kartı da varmış. Ses gecikmesi bu üründe sıfıra iner mi ? Yoksa Casio ile aynı mı olur ?

Holopainen' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar. Benim Casio marka klavyeyi FL9 ile çaldığımda az da olsa ses gecikmesi oluyordu. Mesela M-Audio Pro Tools Key Studio almayı düşünüyorum bu paketin içinde midi klavye, yazılım ve USB ses kartı da varmış. Ses gecikmesi bu üründe sıfıra iner mi ? Yoksa Casio ile aynı mı olur ?

Mevcut casionu nasıl bağlıyorsun bilgisayarına?

USB kablo ile. Aynı zamanda bu kablo yazıcı ile bilgisayar arasında da bağlantı yapılabiliyor. Yani yazıcı kablosu da desek olur. Bir de tabi ki usb sürücüsünü yüklemiştim.

Eğer harici -yani onboard dısında - bir ses kartı kullanmıyorsan ses kartı sürücü sorunu da olabilir.

Şöyle bir durum da var , ben hiç bir zaman FL'den gecikmesiz ses alamadım , sistem ne olursa olsun. Ben FL nin eskiliğine vermiştim bir zamanlar ama bilemeyeceğim.

Ses kartım Realtek Sound Blaster Pro Uyumlu HD Audio. O zaman FL Studio belki de öyle sanırım canlı çalmak için uygun bir yazılım değil. M-Audio'nun kendi yazılımı ile ses gecikmesi almam herhalde synth gibi hızlı çalabilirim diye umuyorum. Çünkü sahnede midi klavye kullanan çok sanatçı var (bknz: Rammstein klavyecisi Christian Flake Lorenz) onlarda nasıl gecikmesiz ses alıyorlar onu anlayamıyorum. Çoğu da M-audio kullanıyor. Bu yüzden ben de M-Audio almayı düşünüyorum.

Aslında senin yaşadığın mevzu midi klavyenin gecikmeli olarak midi sinyali göndermesi değil. Ses kartı sürücülerinin , bilgisayar donanımın ve kullandığın yazılımın geciktirmeleriyle oluşan bir sıkıntı.

Bu nedenle elindeki klavyeni değiştirmek yerine , sahnede kullanmak için düzgün donanımlara sahip bir laptop ile harici bir ses kartı edinebilirsin. Çunki sorunlu ekipmanlar onlar.

Kullandığın ses kartına ait , sadece onun için yazılmış bir sürücüye ihtiyacın var ismi ASIO. Gecikmeyi o azaltacaktır , çalınabilir seviyeye çekecektir. Presonus yada M-audio'nun başlangıç seviyesi kartları işini görebilir diye tahmin ediyorum.

Evet, ASIO'yu biliyorum hatta o sürücü ile zaten alabildiğim en iyi performansı alıyorum. Peki M-audio'nun klavyesinin yanında verdiği USB ses kartı yeterli olmaz mı yani harici ses kartı şart mı ? Bir de Softsynth yazılımı en iyisi hangisi ? Absynth 5 ve Korg Legacy'i kullanmıştım aslında onlarda ses gecikmesi nerdeyse yok gibiydi bitek FL9'da biraz vardı. Korg Legacy iyi fakat Absynth 5'i beğenmemiştim.

M-Audio'nun hangi midi klavyesi ses kartı veriyordu? Yani ekstra bir ses kartı mı veriyor yoksa şu üzerinde ses kartı olan midi klavyelerden mi bahsediyorsun?

Softsynth adı altında o kadar çok yazılım var ki, burada sıralamak gerçekten zaman alır ki forumda uzun uzadıya tartışılmışlığı da var zaten. En iyisi diye kimse birşey söyleyemez herbirini öven de var söven de :D O tamamen beğeniye ve ihtiyaca kalmış birşey.

Gecikmenin klavye ile alakası yok. Ya Asio4All kuracaksın, ya da kendi ASIO sürücüsü olan bir ses kartı alacaksın.

ASIO4all kurulu zaten. Galiba FL Studio'da var bu problem. İnternetten düzgün bir softsynth yazılımı araştırayım bari.
USB ses kartı yani midi klavyenin içinde değil ayrıyetten paketten çıkıyor. Bu arada alacağım paket aşağıdaki gibidir USB ses kartının da resmi mevcut:
pte_keyStudio_big.jpg

M-Audio_Pro_Tools_KeyStudiohmiDetail.jpg

Şimdi anladım. O ses kartının asio driver'ı vardır mutlaka ama bence öncelikle kullandığın yazılımı değiştirsen sonuç değişir. İnternette ücretsiz yazılımlar mevcut , onları deneyip hangisi daha kolayına geliyorsa onu kullanabilirsin.

Holopainen' Alıntı:
ASIO4all kurulu zaten.

Kuruluysa, Asio4All kontrol paneline bak bakalım kaç sample'lık bir buffer kullanıyorsun. Rahat çalabilmek için en fazla 128 olması gerek. Daha aşağısı daha iyidir. 256 da idare eder ama.

Eğer yine olmuyorsa, FL Studio'nun, Asio4All'u kullanıp kullanmadığını kontrol et. Hala WDM sürücülerini kullanıyor olabilir.

@Miraç Atıcı
Güzel o zaman ekstra ses kartı almama gerek kalmadı. Yazılımlara internetten bakayım.
@alperz
O hiç aklıma gelmemişti bu işlerde biraz yeniyimde o zaman ASIO kontrol panelinden ona bakayım. Gerekli ayarları yaparım.
Ayrıca İkinizede çok teşekkür ederim baya yardımcı oldunuz.

Holopainen' Alıntı:
@alperz
O hiç aklıma gelmemişti bu işlerde biraz yeniyimde o zaman ASIO kontrol panelinden ona bakayım. Gerekli ayarları yaparım.
Ayrıca İkinizede çok teşekkür ederim baya yardımcı oldunuz.

Muhtemelen o ayarlardan kaynaklanıyor o zaman. Kusura bakma ben oraları kurcaladığını tahmin ederek cevaplar veriyordum. alperz'in dediği gibi "buffer size" sekmesi 128 , 192 falan olsun ; ayrıca FL'deki ayarları da kontrol etmek lazım ki ASIO4ALL seçili olmalı.

Geri