[Eski] Midi Klavye Tuşe

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Aklına gelebileceklerinden fazlasını yapabileceksin VSTilerle :) sen hiç merak etme. Aslında bu sadece benim görüşürüm; tuşesi fena olmasın, birkaç ta knobu buttonu olsun, 4 oktav olsun bizim olsun :) E-MU X Board 61 senin işini görür bence. Tuşlara da rahat atarsın, sonuçta midi klavyenin amacı bu. Bilgisayar ekranı üzerindekileri rahatça kontrol edebilmek.

X board da aklımın bi köşesinde..

Birde yazılım olarak cubase ile sorun çekiyorum laptopta,çift çekirdekli işlemciden kaynaklanıyor falan diyorlar..Başka bir programa yönelmem gerekicek yani,birde uyumluluk sorunu yaşamayız inşallah :oops: her programla uyuşabilirmi bu klavyeler yoksa nazlımıdırlar çok :)

Midi klavyelerin temel kullanım amacına her program uyar; Cubase, Reaper, Sonar vs...

Midi klavyenin kontrol fonksiyonlarından ziyade, sağlam tuşe ve hassasiyete sahip olanını seçmek daha mantıklı bana sorarsanız.

cicihost' Alıntı:
X board da aklımın bi köşesinde..

Birde yazılım olarak cubase ile sorun çekiyorum laptopta,çift çekirdekli işlemciden kaynaklanıyor falan diyorlar..Başka bir programa yönelmem gerekicek yani,birde uyumluluk sorunu yaşamayız inşallah :oops: her programla uyuşabilirmi bu klavyeler yoksa nazlımıdırlar çok :)

Ableton Live'a yönelebilirsin, çok basit bir arayüz ve çok kullanışlı. Özellikle son versiyonu (Ableton 7) çok başarılı olmuş. Bir araştır istersen programı ama ne yapacağını söylemen lazım. Eğer canlı performansa çıkıcaksan (tek başına, bir grupla... vs) Ableton gayet kullanışlı ve rahat.

narc, ayarlara bir bak derken, nasıl birşeyler aramam gerekiyor?

Yok mu acaba forumda bir CME kullanıcısı. Olmadı bugün Akalın'ı arayıp konuşacağım.

Alet kapatıp açılınca fabrika ayarlarına dönüyor. Kullanım kitabında böyle olmaması gerektiği yazıyor. Nedenini anlayamadım. Umarım bir sorun değildir.

UnderWorld' Alıntı:
Midi klavyelerin temel kullanım amacına her program uyar; Cubase, Reaper, Sonar vs...

Midi klavyenin kontrol fonksiyonlarından ziyade, sağlam tuşe ve hassasiyete sahip olanını seçmek daha mantıklı bana sorarsanız.

Peki sen sağlam tışe ve hassasiyeti göz önünde bulundurarak bir klavye önerisinde bulunabilirmisin..

@Narc

Canlı performans gibi bir durum yok şuanlık zaten okadar performansım bilgim yok bu klavye konusunda :) Şimdilik evde kayıtlara genelde bass ve davul eklemek için kullanacağım ama piano org görevinede yönelcem tabi bi yandanda..

Berkay' Alıntı:
narc, ayarlara bir bak derken, nasıl birşeyler aramam gerekiyor?

Yok mu acaba forumda bir CME kullanıcısı. Olmadı bugün Akalın'ı arayıp konuşacağım.

Alet kapatıp açılınca fabrika ayarlarına dönüyor. Kullanım kitabında böyle olmaması gerektiği yazıyor. Nedenini anlayamadım. Umarım bir sorun değildir.

CME hiç kullanmadım, Yazılımı varsa yükle bir bak arayüz yardımıyla çok daha rahat olur, o küçücük klavye ekranından ayarlamaktansa. Ama Akalım Müziğe götürmeni tavsiye ederim, belki o sorunu çözerken ileride lazım olacak daha başka bilgiler de edinirsin klavyen hakkında. Umarım sorununu çözersin, otomasyon atayamamak acı verici birşey olsa gerek:D

Sorma bir heves parama kıyıp controllerlı aldım, şimdi öyle atıl duruyor.

Yardımlar için teşekkürler, başlık konusunun dışına çıktık kusura bakmayın.

:)

Ne konu dışısı Berkay'cım midi klavye konuşuyoruz sonuçta :wink:

Sen kıyıp almışsın ben onuda yapamadım hala kararsız beklemedeyim,aldıktan sonra forumu nekadar kirletirim artık düşünemiyorum :D

M-Audio'nun velocity curve olayı zayıf. Axiom serisinde belki daha özen göstermişlerdir diyeceğim ama sanmıyorum...

Yamaha alırdım ben senin yerinde olsam.

Şu anda piyasadaki en iyi tuşeye sahip MIDI klavyesi bence EMU XBoard. Özellikle 61 tuşlu modeli, üzerindeki controller sayısının fazlalığı ile de öne çıkıyor. Fiyatları biraz pahalı olsa da uzun yıllar çok iyi iş görecek aletler olacakları için kesinlikle alınabilir diye düşünüyorum.

@Selcuk

Tuşe açısından herkes Yamaha diyor neredeyse,bi bildiği vardır milletin :D

@Keymaster

Yamaha ve Cme nin modellerine göre daha ucuz bu Xboard..Peki Yamaha kadar iyimidir tuşesi?

bende gaza geldim şimdi M-Audio Keystation 61 Midi vardı elimde onu satıp daha iyi birşeyler mi alsam. Ancak anlamadığım birşey var. Sahnede midi kullanmak ton zenginliği açısından iyi de program, ses vs. değişimi nasıl olacak peki. Ben 1-2 kere çıktım sahneye V-Stack arayüz kullandım plug-inler için. Kanallarada farklı plug inleri atadım ve Mute yaparak ses değişimini mouse ile yapıyordum. Eee hali ile de yavaş ve zahmetli bir hal alıyor.

Bu işin çözümü nedir peki? Yani Klavyemin üzerinde tuştan başka düğme yok, olanlar ne anlama geliyor. Sound Bank, tone, parametre değişimini şu emu nun üzerindeki tuşlarla mı yapacağım mümkün müdür?

*Olaya baya bir Fransız kalmışım ben :roll:

Brainspawn Forte kullan.
Her scene'i tek tek yazıp kaydediyorsun. (kullanacağın plugin, hangi tuş aralığına atayacağın, transpoze, preset) Şarkının içinde kaç scene istersen hazırlayıp .

Mesela verse, chorus kullancağın parametreler değişikse ayrı ayrı yazıp isimlendiriyorsun.

Bunları playlist'te sıralıyorsun. Daha sonra büyük ekrana geçip sadece bu isimleri görüyorsun. Mesela "a" şarkısı verse, b şarkısı "chorus" vs.

Ister laptop'un space tuşu, istersen atadığın midi klavyede bir tuş veya tuşlar, istersen footpedal ile scene'ler arası geçiş yapıyorsun...Midi kanal değiştirmiyorsun, otomatik yapıyor onları. Klavye üzerinde Program change tuşları ile ileri geri değiştirebilisin... Veya cursor ile büyük ekrandaki listeden manual seçebilirsin...

Çok kolay ve kullanışlı, tavsiye ederim....Vstack falan çok hafif kalıyor Brainspawn Forte karşısında... :wink:

aristo' Alıntı:
bende gaza geldim şimdi M-Audio Keystation 61 Midi vardı elimde onu satıp daha iyi birşeyler mi alsam. Ancak anlamadığım birşey var. Sahnede midi kullanmak ton zenginliği açısından iyi de program, ses vs. değişimi nasıl olacak peki. Ben 1-2 kere çıktım sahneye V-Stack arayüz kullandım plug-inler için. Kanallarada farklı plug inleri atadım ve Mute yaparak ses değişimini mouse ile yapıyordum. Eee hali ile de yavaş ve zahmetli bir hal alıyor.

Bu işin çözümü nedir peki? Yani Klavyemin üzerinde tuştan başka düğme yok, olanlar ne anlama geliyor. Sound Bank, tone, parametre değişimini şu emu nun üzerindeki tuşlarla mı yapacağım mümkün müdür?

*Olaya baya bir Fransız kalmışım ben :roll:

Ben Ableton kullanıyordum ve Abletonun bir özelliği var. Her kanalda sadece onu aktif etmek için bir tuş var. Şarkının altyapısı(eğer varsa) üsütüne çalarken, çalacağım partisyon hangi ses ise o kanalın sesini aktif ediyordum. Bunuda E-Mu X board 49 ile (yani sadece 16tane knobu olan) yapıyordum.
İlk başta knoblara atıyım dedim sonuna kadar çevirince o kanalı açsın ama hızlı geçişlerde çok zorlanıyordum. Sonra aklıma Midi klavyenin tuş takımına atamak geldi. Zaten çaldığım partisyonlar 3 oktavı geçmediği için. Klavyenin en sol tarafından do,do#,re,re#,mi tuşarını programda midi kanal değiştirmeye atadım, elimi hiç midi klavyedne kaldırmadan tak diye sol elimle değiştiriyorum sesi :) Eğer 2 midi kanalı aynı anda aktif etmek istiyosam da 2tuşa birden aynı anda basıyorum. Tek sorun o tuşlardan hiç bir zaman ses çıkmıyor. Eğer kendinizi kaptırıp basarsanız direk ses değişiyor, öyle de bir riski var. Ya da oktav -1 yaptığınızda midi klavyenizden, o atadığınız tuşlar midi klavyenin otalarına doğru kaymaya başlıyor :)

Demek knob lar sorunumu çözecek :) Peki şu efsane aleti emu xboard61 i nereden alabilirim?. Distiribütörü kimdir ve ne kadardır alet?

Bu başlıktan gaza gelip baktım o EMU'nun fiyatına hepsiburada'dan, 600YTL'yi görünce biraz tökezledim şahsen =)

Aynen +1 çok pahalı yapmışlar. Yurtdışından bir arkadaş vasıtası ile Korg X50 yi 700$ a almak daha mantıklı geldi bana. Alet de dehşet güzel yani.

Geri