[Eski] Moog, mellotron, hammond ve diğerleri...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

herşeyibilenadam' Alıntı:
Bir Moog dan elde edilen HER ses DX7 den hem de daha dinamik ve temiz olarak çıkar.

Bu goruse katilamiyorum, zira teknik olarak DX7 ile moog cok farkli metodlarla ses sentezlerler. DX7 FM (frequency modulation), moog ise subtractive synthesis kullanir. Moog'daki testere dalga uretecleri (sawtooth osc) DX7'de yaratilabiliyor bildigim kadariyla feedback kullanarak, ama moog'daki nonlineer 4th order lowpass filtrenin DX7'de tam karsiligi yoktur.

Heheh Bülent böyle bilimsel bir şekilde açıklayacağını biliyordum. Benim de bildiğim dx7'nin fm synth olduğu.

"nonlineer 4th order lowpass filtre" bu nedir peki?

herşeyibilenadam' Alıntı:
Moog falan artık yalan. Gidip bir DX7 alınır ve mesele çözülür. Zaten DX7(Yamaha) Moog'un piyasaya uyum sağlamakta zorlandığı yıllarda (1983)bir Moog alternatifi olarak piyasaya sunulmuştur. Bir Moog dan elde edilen HER ses DX7 den hem de daha dinamik ve temiz olarak çıkar.

Umarım şaka yapıyorsundur :shock:
Kendine özgü filtre dizaynıyla meşhur bir analog subtractive synth'i FM bir dijital synth'le karşılaştırıyorsun, eğer ikisinin arasında ses farkı duymuyorsan müzikle uğraşma bence :roll:

Selcuk_Ergen' Alıntı:
Heheh Bülent böyle bilimsel bir şekilde açıklayacağını biliyordum. Benim de bildiğim dx7'nin fm synth olduğu.

"nonlineer 4th order lowpass filtre" bu nedir peki?

Nonlinear demek isminden de anlasıldıgı gibi çalışma prensibinde bir eşit orantı olmaması.

4th order aynı filtreden dört tane yapıp arka arkaya (cascade) bağlanması. İlk devre 1st order olur, ikinci devre 2nd order vs. Bunun nedeni filtrenin roll-off frekans eğrisini mümkün olduğu kadar dikleştirmek için. Filtrenin görevi hedeflenen bazı frekansları geçirip diğerlerini bloke etmesi. Bu geçen ve bloke edilen frekansların kesim noktası 1st order filtre de tam bir düşey çizgi olmaz, yani frekans kesilmesi gereken noktadan yavaşca kesilmeye başlar, bu da kavisli bir eğri verir. Bu kesim noktasını dikleştirmek için aynı filtreden bir tane daha yapar ( tabii farklı eleman değerleri ile) arka arkaya bağlarsın. 4th ve 5th order filtrelerden yukarısı pek nadirdir.

Low pass filter düşük frekansları geçiren yüksek frekansları bloke eden filtre tipidir.

Bir diğeri de high pass yani yüksek frekansları geçirir düşük frekansları bloke eder.

Ayrıca band pass ve all pass filtreleri de vardır.

İlgilenen olursa biraz daha derine inerim.

Geri