[Eski] Muzik yaparken Windows'daki gereksiz servisleri kapatmak...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

bulent_biyikoglu

Synthmaster
Arkadaslar,

Az once Digidesign'in forumunda gezinirken okudugum bir mesaji sizlerle paylasmak istedim. Oradaki bir arkadas ProTools'u calistirirken Windows'da arka planda calisan programlari/servisleri kapatmak ve ProTools sonlandiktan sonra tekrar otomatik olarak acmak icin bir DOS script yazmis, sizlere mesajin linkini gonderiyorum:

http://duc.digidesign.com/showflat.php? ... t=1#893132

Script'te sundan ibaret:

er1c from Digi User Conference' Alıntı:
TASKKILL /F /IM "wuauclt.exe"
TASKKILL /F /IM "wmiprvse.exe"
TASKKILL /F /IM "rundll32.exe"
TASKKILL /F /IM "nvsvc32.exe"
TASKKILL /F /IM "wdfmgr.exe"
TASKKILL /F /IM "alg.exe"
TASKKILL /F /IM "nTrayFw.exe"
TASKKILL /F /IM "NvMixerTray.exe"
TASKKILL /F /IM "explorer.exe"

net stop ShellHWDetection
net stop SSDPSRV
net stop wuauserv
net stop SharedAccess
net stop HTTPFilter
net stop W32Time
net stop lanmanworkstation
net stop dmserver
net stop WZCSVC
net stop CryptSvc
net stop winmgmt
net stop Dhcp
net stop PolicyAgent
net stop lanmanserver
net stop EventSystem /y
net stop Netman
net stop Dnscache

"E:\Program Files\Digidesign\Pro Tools\ProToolsLE.exe"

net start ShellHWDetection
net start SSDPSRV
net start wuauserv
net start SharedAccess
net start HTTPFilter
net start W32Time
net start lanmanworkstation
net start dmserver
net start WZCSVC
net start CryptSvc
net start Dhcp
net start PolicyAgent
net start lanmanserver
net start Dnscache

Explorer.exe

Tabi siz
"E:\Program Files\Digidesign\Pro Tools\ProToolsLE.exe" satiri yerine kendi host uygulamanizin yerini yazacaksiniz.

Bulent

Abi pardon biraz daha detaylandirayim:

NotePad'i acip yukariya yapistirdigim scripti kopyaliyoruz. Sonra bunu Desktop'a Run<uygulama>.bat diye kaydediyoruz. Kaydederken "Save As" ekraninda "Save Type As" 'i "All Files" yapiyoruz, ve dosyanin adini sonu ".bat" ile bitecek sekilde giriyoruz. (Yoksa NotePad sona .txt uzantisi ekler ve Windows bu dosyanin bir text dosyasi oldugunu dusunur)

...

Script calisir... ve sonra sisteminiz formatlanir, hadi gecmis olsun :lol:

Biraz modifikasyonla Cubase'cilere de yarar bu. Teşekkürler Bülent :D

Bir de şu satırlara bakılırsa :

TASKKILL /F /IM "nvsvc32.exe"
TASKKILL /F /IM "nTrayFw.exe"
TASKKILL /F /IM "NvMixerTray.exe"

NForce anakart ve NVidia ekran kartı olan birisi tarafından yazılmış. ATI'ciler şu satırları yazabilir :

TASKKILL /F /IM "ati2evxx.exe"
TASKKILL /F /IM "atiptaxx.exe"

Uyarı : denemedim, doğru çalışmayabilir.

Bu cok guzel bir haber.:)

Mahcem uyguladin mi ya da uygulayan var mi ? performansi merak ettim.

NW

Scripti yazdım. Hatta üstünde biraz çalışıp kendi sistemimde müzik uygulaması sırasında yürümesini istemediğim bazı uygulamaları da içine ekledim. Bakalım sonuç ne olacak.

Hakkınızı helal edin. ;)
Dosyayı çalıştırıyorum...

Ben zaten sürekli kullanımda olmayan tüm servisleri kapattığım için, bende çok büyük bir fark yaratmadı.

Ancak eğer cubase bağlıyken, internet bağlantınıza ihtiyaç duyuyorsanız. (Arkaplanda download vs yapıyorsanız.) DHCP client'i kapatmayın. Ayrıca Explorer'ı da kapattığı için taskbar gidiyor elden. Ne kadar tercih edersiniz bilemem.

Biraz modifiye edildiğinde herkes için faydalı bir script olabilir aslında.
Denemekten çekinmeyin, en fazla sisteme reseti atarsınız eski haline gelir.

Kolay gelsin. ;)

Ya arkadaslar siz muzik yaptiginiz bilgisayarla internete falan mi baglaniyosunuz ya? Yapmayin oyle seyler gozunuzu seveyim. 30 GB cik harddiski olan laptopumda bile 2 tane windows var, internete girecegimde Word'de bir sey yazacagimda vs, usenmeyip restart ediyorum bilgisayari, isim bitince tekrar restart edip tertemiz muzik windowsumu aciyorum, sadece sequencerlarim ve plug in lerim kurulu orada, spyware yok, virus yok, diger windowsa oyun kurup windowsu cokertsem de bu taraf her zaman saglikli calisiyor, mutluyum, tra la la.

Bu arada sadece muzik yapilan bilgisayarlar icin 36 - 37 adimlik bir tweak tavsiye ediliyor (simdi baktim da 10 tane gordum belki azaltmislardir :) ), oradaki listeden bir cok servis kapatilarak avantaj saglanabilir. Muzik bilgisayarinda oncelikle sunu yapmak gerekiyor:

My computer sag click / Properties / System / Advanced / Performance / Settings / Advanced / Processor Scheduling / Adjust for : BACKGROUND SERVICES

(Turkce windowslarda soyle olsa gerek : Bilgisayarim sag click / Ozellikler / Sistem / Gelismis / Performans / Ayarlar / Gelismis / Islemci zamanlama / Suna gore ayarla : ARKA PLAN SERVISLERI)

Bu ayar windowsun onceligi audio ve video gibi arka plan servislerine vermesini sagliyor, programlari ikinci plana atiyor.

Bunun disinda yapilacak ayarlarin ne kadar fayda sagladigi tartisilan bir konu ama gunumuzun hizli bilgisayarlarinda cok da fazla fark yaptigini sanmiyorum en fazla %1 - 2 lik bir prosesor kazanci saglayabilir gibime geliyor. Tabi bilgisayariniz eskiyse, yavassa, RAM iniz dusukse vs hayat kurtarici da olabilirler.

Butun bu "tweak" ler ahanda surada: http://www.windowsxp.net Tabi ki hepsini yapmak zorunda degilsiniz, yok abi ben Windows 98 goruntusunu sevmiyorum gibi seyler diyorsaniz o adimlari atlayin.

Bu iki yukarıdaki işlemi yaptığımız zaman, müzikle uğraşabiliyoruz, peki aynı anda (ya da müzikle uğraşmıyorken) mesela, cd yazabilir ya da internette dolaşabilir mi?

Süper oldu. Cubase de eskiden kaldıramadığı düzeyde kanal ve plug in sayısını, şimdi kullanabildim ve kilitlenmedi program...

Program kilitlenmesi, sistem sinira geldiginde ve gectiginde oluyor.

Bazen RAM'deki 40 MB'lik rahatlama, ya da islemcideki %5'lik ferahlik, programin kilitlenmeden calismasini, ya da arka plandaki bir gorevin sorunsuz bir sekilde calismasini saglayabilir.

Ama yine abartan, abartir tabii. :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri