[Eski] Nefes

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Mahcem

mahcem.com
Nefes diye yeni bir film çıkacakmış vizyona. Fragmanlarını izledim, oyunculuk ve çekimler çok iyi. Müzikler de oldukça dramatik duyabildiğim kadarıyla.

Yapım detaylarını bilen var mı? Müziklerini kim yapmış? Sesi kim almış? Miksaj nerde, kim?

http://www.nefesfilm.com/

M.

Ne zamandır bu filmin çıkmasını bekliyorduk;sonunda çıkıyor şükür.Gerçekten insanın tüylerini diken diken eden bir film.Önceden fragmanları seyrettiğimde çılgına döndüm.

Bize de bu yakışır.Oldukça etkileyici...Eğer ki youtube'dan kamera arkası görüntülerini seyrederseniz ne kadar zahmete girildiğini de anlarsınız.Umarım beklediğimize değecek.

http://www.youtube.com/watch?v=1waZx3A3dUA

Hollywood'un 'elinde büyümüþ' biri olarak Türk filmlerini genelde senaryo, konu, oyunculuk, kurgu ve hepsinin ötesinde bir düþünceyi anlatmak yönlerinde, hani tabir yerinde ise, çocuksu bulurum. Filmin hikayesi bir yere gitmez, oyuncunun yüzündeki ifade ile sözleri birbirini tutmaz, ve saire, ve saire. Fakat Haziran ayýnda izlediðim Devrim Arabalarý ilk kez bütünlüðü olan; hem bir dönemi kiþilerin öyküleri içinde yansýtabilen, hem de üstelik sonunu zaten bildiðim bir öyküyü baþtan sona izlettirecek kadar iyi bir film.

Nefes'in fragmanlarýnda kayda deðer bir baþka filmin izleri var. Umarým bu da güzel olmuþ denecek ikinci filmdir. Çok zor bir konu seçilmiþ. 'Orada' olmayan birinin yönetmesi de oynamasý da oldukça iddialý bir giriþim. Açýkçasý çuvallama olasýlýðý çok fazla. Fakat, yine fragmanlardan görebildiðim kadarý ile, 'Can Dündar tüccarlýðý' gibi bir durumla karþý karþýya deðiliz. Filmin vizyona girmesini merakla bekleyeceðim.

Mahcem'e baþlýk ve link için teþekkür ederim.

Ekşisözlük'teki şu entrynin biraz olsun haklılık payı yok mu sizce?

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=16761709

Filmin sitesindeki arka fon müziği de Left4Dead adlı zombi öldürme oyununu anımsattı tam da şu an yazarken :?

Teknik anlamda ilk intiba olarak kaliteli bir yapıma benziyor ama bu içerik korkuttu beni ne yalan söyleyeyim.

Saygılar.

Edit: Link düzeltme.

Doruk_Denkel' Alıntı:
'Orada' olmayan birinin yönetmesi de oynaması da oldukça iddialı bir girişim.

Senaryoda adı geçen üç isimden biri olan Hakan Evrensel güneydoğuda askerlik yapan bir üsteğmenmiş. Görevinden ayrılıp gazetecilik yapmaya başlamış ve güneydoğu hakkında birkaç kitabı var.

Yine katılmadan edemeyeceğim bir yorum, cidden "keskin" bir geçiş...

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=8076704

Tekrardan saygılar.

999' Alıntı:

Bence yok.

Kendisini entellektüel zanneden ama hala filmlerde yaşayan tipik Türk insanı tepkisi.

Sinematografinin kültür emperyalizmi enstrumanı olarak kullanılmasına tepki gösterirken o kullanımın etkisine çoktan teslim olmuş ama farkında dahi olmayan bir tepki.

"Rock'ı katlettin Teoman!" muhabbeti yani...

Aynı mantıkla gidersek hep "iyi gariban işçi, kötü zalim patron", "Tecavüzcü Coşkun, kahraman Kadir, kaltak Banu" filmleri seyretmeliyiz. Kart borcunu kapattığı işçisi düzenli olarak işyerinden malını ve parasını yürüten patron figürü olmamalı. Tecavüz sahnesinde Coşkun sürttürmeli ama pantolonu indirmemeli. Kadir İnanır da asla bir homoseksüeli oynayamaz. Oynamaz. Bunu duymamış olalım. Türk askeri de ölmez. Halkımız için doğru olan odur.

Bah!

Geçiniz.

"O sadece bir film."

İçindeki herşeyin gerçek olması gerekmiyor.

Ya da gerçekten hepsi gerçek olmuş olsaydı, ne yapacaktık yani, birileri rahatsız oluyor diye onu yok mu saymalıydık?

Filmler, insanların gerçek hayatta söylemek isteyip de söyleyemediklerini söyleme aracıdır.

Hatta film ve yapımcıları şimdiden öyle tepkiler alabilmişse bence amacında başarılıdır.

Kimse farketmeseydi, ya da gördükten sonra "bleh!" deseydi, işte o zaman o film başarısız olurdu...

Bu arada dikkatinizi çekerse "Yapım detaylarını bilen var mı? Müziklerini kim yapmış? Sesi kim almış? Miksaj nerde, kim?" diye sordum, "filmde olanlar gerçek miymiş? Türkiye'nin bütünlüğüne aykırı mı? Değil mi? İnsanları nereye sevk eder?" diye değil.

Neyse, bilgi alırız vakti gelince.

M.

999' Alıntı:

Ben hiç bir haklılık payı göremedim bu yazıda. Adam sinema filmi çekmiş ve sinema filmlerinin bazıları da olayları gerçekçi bir şekilde yansıtma yöntemine dayanır. Sinema filmleri çekildiği için savaş çıkmaz, savaş işinde çok para olduğu için savaş çıkar. Hayatımda duyduğum en saçma sav bir sinema filminin insanların ölmesine neden olacağı, çünkü ölümü ve savaşı kutsadığı teranesi. Böyle mantıksız eleştirilere bakılacak olursa nelere ne kulplar takılır düşünemiyorum bile. Ki daha filmi bile görmeden bu kadar sert ve filmin bütününe yapılmış bir eleştiriyi kaale almak mümkün değil. Bölgeyi görmemiş, o şartlarda bulunmamış biri için şiddet ve onu kutsama olarak gelebilir belki (bu bile saçma, şiddeti kutsayan ne filmler var saysam 5 sayfa ileti toplar) ama bu filmin derdi gerçekleri olduğu gibi anlatmak gibi duruyor. Fakat ekşide yazan paçaları sıvanmış arkadaş gibi önden konuşmamak lazım tabi. Bekleyip göreceğiz.

(Mahcem abiyle pişti olmuşuz bu arada)

Evet, pişti olmuş. Aklın yolu bir.

Yani homoseksüellik hakkında film çekecek adam da illa gidip bir homoseksüel ilişkiye girmiş mi olmalı?

Ya da geleneksel olarak homoseksüellik kötü bilindiği için, sırf olur ha homoseksüelliği iyi gösterir, teşvik eder diye homoseksüel birinin yaptığı bir iyilik filme senaryoya yansıtılmamalı mı?

Böyle saçma eleştiriler olmaz diyeceğim ama, mutlaka da çıkar.

Önemli olan ne filmin, ne de bu tip kısır görüşlü eleştirilerin etkisi altında kalmaktır.

Adı üzerinde: "Senaryo".

O senaryodakini olmuş bir şey olarak değil, "olabilir" birşey olarak al, vizyonunu genişlet, sonra yaşamına devam et.

"Metal Fırtına" romanında ABD'nin Türkiye'yi işgal etmesi, Türk ordularını ezip geçmesi ve ancak Rusya ve Çin'in baskısı ile kıçımızı kurtarmamız milli gururumuzu incitmedi yani. Washington'ı nükleer bomba ile havaya uçurduğumuz için de sokaklarda şapkaları havaya fırlatmamız gerekmiyor, nükleer utanç duymamız da gerekmiyor.

"Ya öyle birşey olmuş olsa, ne olurdu?"ya bak, vizyonunu genişlet. Gelecek planını yaparken ona göre yap, işine devam et.

M.

Mahcem' Alıntı:
Bu arada dikkatinizi çekerse "Yapım detaylarını bilen var mı? Müziklerini kim yapmış? Sesi kim almış? Miksaj nerde, kim?" diye sordum, "filmde olanlar gerçek miymiş? Türkiye'nin bütünlüğüne aykırı mı? Değil mi? İnsanları nereye sevk eder?" diye değil.

Bunun farkındaydım ama "insanları nereye sevk eder?" tarafına tepkisiz kalamıyorum maalesef, üzgünüm. -Gerekliyse- özür dilerim, konuyu dağıttığım için.

Saygılar.

Nefes filmiyle ilgili bilgiler Film Afişinde şu şekilde:

Ses - K2 / Tolga Yelekçi
Ses Tasarım - Zound / Burak Topalakçı
Müzik - Fırat Yükselir

Eğer yazıldıysa ve gözümden kaçtıysa, affola.
Bunları bulabildim sadece.

Geçenlerde Ender Balcı'nın yerine uğradım, Flat Production'a, bu filmin surround miksini yapıyorlardı.

Bugün vizyona giriyor, gidip izlemek lazım.

M.

Sinemaya gidip izleyenlerin yorumlarını okudum; genel kanı filmin beklenileninde ötesinde olduğu. Hem teknik anlamda, hem oyunculuk-senaryo açısında 10 numara film olduğu söyleniyor. Genelde yerli yapımlara izleyiciler kulp takmaya bayılır ama, bu filmde öyle olmamış. Herkes çok beğendiğini, yer yer gözyaşlarına boğuldularını belirtilmişler. Filmin en çok gerçekçiliği üzerinde duruluyor. En kısa zamanda ben de gideceğim.

Nefes film müzikleri hakkında bilgi

Nefes film müzikleri Berklee College of Music Film scoring bolumunde egitim goren ve yurt dısında yasayan Fırat Yukselir tarafında yapılmıstır.
Filmin müzikleri Turkiyede bircok ilkleri barındırır. ilk defa tamamiyle bir Turk orkestrası tarafından seslendirilmiş ve kendi bestecisi tarafından şefliği yapılmıştır bunun dışında bu film muzigi icin Ses Mühendisi Sertaç Kaki tarafından ozel bir ayaklık çizilmiş ve Ender Balcı (Flat Prod.) tarafından yaptırılmış yine film müziğinde Turkiyede bir ilk olan surround kayıt yapılmıştır bunun yanında da 24 kanal ayrı bir kayıt daha bulunmaktadır, kayıtları 5 gun surmus ayrıca 5 gunde surround mixi yapılmıstır. Sn. Fırat Yukselir'in Turkiyede bu alanın gelişimi için çok buyuk çabaları ve ugrasları vardır.

facebook page ve
http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 234&ref=mf

sn. Firat Yükselir'in official sitesinden gelişmeleri takip edebilirsiniz..
www.firatyukselir.com

ayrıca Fırat bey myspace de de bazı parcaları soundtrack cıkmadan once dinleyicilerle paylaşmıştır
http://www.myspace.com/firatyukselir

site müziği

bunu ekşi sözlüğe kim yazmış yada buraya şuan kim ne amaçlı taşıdı bilmiyorum ama ben araştırdım ve filmde kullanılan müzikler ile eskiden sitede kullanılan müzik arasında hiçbir bağ ve ilşki yokmuş zaten filmin müzisyenin yaptığı veya bilgisi dahilinde olan bir müzik de değilmiş sitede ESKİDEN kullanılan bu fon müziği!..
bence insanların emeklerini bu kadar kolay harcamaya çalışmayın, araştırın, okuyun, kendinizi biraz geliştirin, dersinize iyice çalışın çocuklar;)

Geri