[Eski] Pro Tools ipuçları ve Kısayolları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Mundox' Alıntı:
Yeni kesfettigim bir Apple atraksiyonunu sizinle paylasayim. (Windows'cu arkadaslar eger sizin de buna benzer bir olanaginiz varsa lutfen paylasin)

Bilindigi uzere Pro Tools menusundeki seceneklerin hepsinde kisa yol yok.
Bu Mac OS X'in Customizable Keyboard Shortcuts ozelligiyle yeni bir hal aldi benim icin. Ozellikle Region isimlerini acip kapamak, scroll secenekleri arasinda hizlica gecis yapmak ve daha nice ozellik artik bir iki tus otede.
Bunu yapmak icin:
SYSTEM PREFERENCES -->
KEYBOARD & MOUSE --> asagiya inip -->
APPLICATION KEYBOARD SHORTCUTS --> Oradan
" + " dugmesine basip yeni bir kisa yol ekliyoruz. Eger Pro Tools listede yoksa -ki ilk defa da olmuyor- other'i seciyoruz. Oradan Pro Tools altinda menu listesindeki herhangi bir secenegi aynen yaziyoruz. Mesela continuous scrolling icin "Continuous" yazip dilediginiz bir tus kombinasyonunu giriyoruz. Mesela ben bunun icin option + apple + 1 tuslarini sectim. Daha once secilmemis kombinasyon olmasi gerekiyor.
Bunu tamamladiktan sonra Pro Tools'u restart ediyoruz.
Iyi eglenceler.

:wink:

Eger protools 'u tekrar yuklemek icin silerseniz, bu kisa yollar hafizadan silinir !

Protools'u silmeden once pref dosyasinin icinde > protools.plist diye bir

dosya var . Protools'u silmeden once bu dosyayi masaustune yada bir yere

kaydedin. Protools'u silin( yada oto uninstall)

Protools'u kurduktan sonra masa ustundeki bu dosyayi ayni yere birakin.

Disc repair > bilgisayari yeniden baslat>protools'u acin > bingo :)

Sağol detone. Peki bu plist dosyasını diğer bilgisayarlara kopyalayabilir miyiz? Neden olmasın diyorum.

Digi003 un 48khz uzeri wc Slave olarak calismamasi sebebiyle zaman zaman harici convertor kullaniminda sikinti olusuyor, bu anlamda farkli zamanlarda acilmis pek cok projede zaman zaman outlari degistirme ihtiyaci beliriyor!
tum track outlarini tek seferde analog1-2 den spdif L/R ya geciren bir komut varmi? zira aux lari ile beraber 32-48 arasi kanali tek tek duzeltmekte epey sikinti yasiyorum? yardimci olabilirseniz sevinirim!

MAC'te "option"a (PC'de alt galiba) basarak output değişimini yaparsan bütün kanallar değişir. Bunun haricinde shift+option yaparsan bu sefer sadece seçili kanallari değiştirirsin.

Merhaba, konunun başındaki resimlerin hiçbirini göremiyorum, acaba sorun benim bilgisayarda mı yoksa silindiler mi? Silindiyse mahcem abinin tekrar eklemesini rica ediyorum :wink:

Ne zamandır nasıl yapılır diye düşündüğüm bir şeyi bugün öğrendim.

Apple Alt V kombinasyonu clipboarddaki regionı seçili alan kadar yapıştırır.

Seçili alan regiondan uzun ise, ne kadarlık crossfadeler yaparak looplamak istediğinizi sorup loop yapar.

Re:

Berkay' Alıntı:
Apple Alt V kombinasyonu clipboarddaki regionı seçili alan kadar yapıştırır.

Seçili alan regiondan uzun ise, ne kadarlık crossfadeler yaparak looplamak istediğinizi sorup loop yapar.

Supermiş bu.. Volume veya trim otomasyonu yaparken de hayati cok kolaylaştiriyor. Sagol Berkay..

Mixin başlangicinda, daha dengeler tam oturmamisken direk volume otomasyonuna baslamak yerine once 'volume trim' modunda otomasyon yapmak cok daha pratik. Boylece kanaldaki yuksek ya da dusuk volumlu kisimlari trimle ayarlayip, yine de faderdan kanalin genel volumunu acip kisabiliyorsunuz. Trim yaptginiz bolgeler goreli olarak otomasyona devam ediyor. Yaptiğinizdan emin olunca 'coalesce' yapip trim otomasyonunuz normal volume otomasyonunuza yaziliyor..

Re: Re:

matthew' Alıntı:
Supermiş bu.. Volume veya trim otomasyonu yaparken de hayati cok kolaylaştiriyor. Sagol Berkay..

Güle güle kullan abi, öğrendiğimde, niye bu kadar zaman bilmiyordum dediğim bir kısayoldu. : )

Ben de volume trim modu nedir diye soracaktım, sen açıklamışsın, ben de onun için teşekkür ederim.

Çok kullandığım bir kısayol daha öğrendim:

Otomasyon yazmak istediğiniz parametreye ktrl+apple click yaparsanız o kanalın otomasyon çizgisi açılır.

Re:

Mundox' Alıntı:
MAC'te "option"a (PC'de alt galiba) basarak output değişimini yaparsan bütün kanallar değişir. Bunun haricinde shift+option yaparsan bu sefer sadece seçili kanallari değiştirirsin.

Apple + Alt basili tutarak birinci kanalda 1 secerseniz 1-2 seklinde sirali olarak output/input ayarlanir. Shift yine secili kanallar icin gecerli.

Sync Point Oluşturma

⌘-virgül (,) - mac
Control-virgül (,) - windows

-------------------------------------------

Region sync point'i seçili timecode'a taşımak

Control-Shift-(grabber)click - mac
Start-Shift-(grabber)click - windows

Apple+Ctrl+Sag veya Sol yon tuslari = Otomasyon parametreleri arasinda gecis yapar. (Alt tusunuda eklerseniz butun kanallara uygular.)

Pro Tools 8.0'dan sonraki versiyonlar icin gecerli:

Shift+S = Secili kanali solo'ya alir.
Shift+M = Secili kanali susturur.

Geri