[Eski] Projeyi dvd de mix-masre a yollamak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

haruncanli

Yeni üye
Arkadaşlar projelerimi dvd ye kaydedip mix yapan arkadaşayollayacam bugün.Aklımda hep soru işareti var,acaba dvd nin kalitesi ve ya benim eserleri dvd ye aktarma şeklim kalite açısından önemlimidir? yani bir sorun çıkmasını istemiyorum,yardım edermisiniz acaba?

alperz' Alıntı:
DVD'ye basacaksan iki üç tane kopyası olsun yeter. Dijital bilgi süt gibi bozulmaz sonuçta.

Aslında tam olarak öyle olmuyor, bozulabiliyor. Piyasada kullanılan cd-dvd writer'larin belli bir hata esnekliği var. Bu cihaza göre bazen 50 iken bazen 100 bile olabiliyor. Biraz daha açmak gerekirse bir cihaz 100 hataya kadar esnekse disk yazılırken 100 adet veriyi yazamasa bile size cd-dvd'yi sağlam diye çıkarabiliyor. Ama siz bu verileri kaybetmiş oluyorsunuz. Kullandığınız cd-dvd kalitesinden bahsetmiyorum bile...

En iyisi harici bellek kullanmak.

O 50 ya da 100'ün bir birimi var mı? X kadar data içinde 100 birimi yanlış yazılabilir gibi?

Yani duyulur bir etki bırakıyorlar mı?

Ben de merak ettim... nasıl oluyor da "verileri kaybetmiş" oluyoruz?

Dosya buradan oraya gidiyor, ama veriler çalınıyor içinden, bizim ruhumuz bile duymuyor.
Büyü gibi vallahi :)
"Yolda düşürmüşüm çocuğu ey mi? Napças şimdi, bey beni döver de döver ağşama, tüf"
heheee

Yepyeni Asus DVD-Writer ile aldığım sistem yedeklerini kontrol etmeyip, nasılsa yedek var deyip sisteme format atıp daha sonra o dvdlerin çoğunun okunmadığını farkettiğimde çok üzülmüştüm o yüzden dvd olayına ben pek güvenmiyorum. Şart değil ise dvd, tercihim taşınabilir bellek ya da harici hd den yana olur bundan sonra.

shewchat' Alıntı:
alperz' Alıntı:
DVD'ye basacaksan iki üç tane kopyası olsun yeter. Dijital bilgi süt gibi bozulmaz sonuçta.

Aslında tam olarak öyle olmuyor, bozulabiliyor. Piyasada kullanılan cd-dvd writer'larin belli bir hata esnekliği var. Bu cihaza göre bazen 50 iken bazen 100 bile olabiliyor. Biraz daha açmak gerekirse bir cihaz 100 hataya kadar esnekse disk yazılırken 100 adet veriyi yazamasa bile size cd-dvd'yi sağlam diye çıkarabiliyor. Ama siz bu verileri kaybetmiş oluyorsunuz. Kullandığınız cd-dvd kalitesinden bahsetmiyorum bile...

En iyisi harici bellek kullanmak.

Optik medyaya "data" formatında veri yazdığında kayıp olmaz. Olursa da zaten dosyayı bilgisayara tekrar aktarırken kopyalama hatası alırsın. O yüzden kopyalayabiliyorsan sorun yok demektir.

Yapılabilecek en fazla "takıntı" şu olur; md5 checksum'larını alırsın dosyaların. Sonra DVD'ye yazarsın. Sonra kopyaladığın yerde elindeki checksum ile kopyaladığın dosyanın checksum'ını karşılaştırırsın. Aynıysa, veride bir artma ya da eksilme yok demektir.

Harici belleklerin de şöyle bir sıkıntısı var, elektromagnetik dalgalara karşı inanılmaz korunmasızlar. Yani tutup da yüksek gerilim hattının dibinden geçmez insan elbet.

Demek istediğim şu ki aslında hiçbir veri saklama ortamı yüzde yüz güvenli değil. Manyetik teybin üzerine dev bir mıknatısın düşmeyeceği gibi tutup da DVD'lerimizi duvarlara sürtmüyoruz.

CD ve DVD ile taşıdığım projelerde hiç sorun yaşamadım. Hiç.

Bas kardeşim DVD'ye materyali, götür öbür tarafa kopyala bitsin gitsin.

Veri kaybolmuyor da DVD'nin kendisi kaybolabiliyor. :)

Ya da yazdırdıktan 5 ay sonra,koyuyorsunuz oynatıcıya okumuyor(ya okuyucunun dandikliğinden ya da cd'yi kötü şartlarda sakladığımızdan).Bu durumda verinin hepsini kaybetmiş oluyoruz. 8)

Checksum'a mhecksum'a da gerek yok.

Verbatim gibi ne idüğü belli markalardan seçin CD-R/DVD-R'ları. Nero'da yazıyorsanız, yazma/yakma bittikten sonra otomatik çalışan "Verify written data" seçeneğini işaretli tutun bir de. O zaten bit-by-bit kontrolü yapar, dosyaları okuma hataları için tasdikler.

Yalnız Mac'çiler DVD için mırın kırın edebilir. Bazı Mac'ler PC'lerce yazılmış DVD'lerde seçici oluyor, tükürüyor dışarı. Önce stüdyo ne istiyor onu dinleyin. "DVD'ye yaz yolla" diyorlarsa, sorun yaşamıyorlar demektir.

Ebenezer' Alıntı:
Yepyeni Asus DVD-Writer ile aldığım sistem yedeklerini kontrol etmeyip, nasılsa yedek var deyip sisteme format atıp daha sonra o dvdlerin çoğunun okunmadığını farkettiğimde çok üzülmüştüm o yüzden dvd olayına ben pek güvenmiyorum...
Güvenmemen gereken yazıcı aletle dataların yazıldığı medya. Bir de yazan yazılımın özellikleri belki.

Eğer kurtarılması gereken böyle CD'ler DVD'ler varsa, Isobuster'ın ücretsiz sürümünü deneyin.
Okursa o okur.
http://www.isobuster.com/

Sistem yedeklemesi yahut 3 sene sonra kullanmak isteyeceğiniz veri için DVD yahut CD'ye filan hiç güvenmeyin. HD veya Tape Back-up çözümleri düşünülebilir. Yine HD en temizi bence.

DVD-CD transferinde PC'den Mac'e hiç sorun yaşamadım. Mac'ten PC'ye bazen sorun oluyor. Onu da türlü ufak yazılımlarla çözüyorum.

Geri