[Eski] Sahnede altyapılı çalacağız. Bazı sorunlar var.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

davulzade

Yeni üye
3 kişi olduğumuz için şarkıları altyapılı çalmak istiyoruz. Bu tür performansı ilk defa deneyeceğiz o yüzden önce ben bizim düşündüğümüz sistemi anlatayım. siz de yorum yapın ki atladığımız birşey varsa rezil olmalyalım :)

Sahnede çalmadığımız kanalları evde kaydediyoruz. (klavye efekt v.s)
Bu enstrümanlar pansız ve ortada , ayrıca sadece bir kanala (örneğin 100% panlı left) click veriyoruz. Bu altyapıları mp3 player a kaydediyoruz. Ve mp3 playerin stereo çıkışını L ve R ye ayıran (2 mono ) bir splitter kullanıyoruz. Click li olanı (left ) davulcuya kulaklıkla monitor olarak veriyoruz. (enstrümanlar pansız olduğu için left den hem enstrümanlar hem de click davulcuya gelecek) Right çıkışı da mixere gireceğiz. (Sadece left de click olduğu için r dan click gelmeyecek). Mixer bu r kanalı 2 kanala dağıtarak kolonlara verecek.

Biziim düşündüğümüz yöntem bu.

1-)Karşılaşabileceğimiz olası sorunlar neler olabilir ?
2-)Daha iyi ve farklı bir önerisi olan varsa açıklayabilir mi? (şimdilik laptopumuz yok)

Yorumlar önemli bizim için. teşekkür ederiz..

Mp3 playerinizin çýkýþýný ve sað sol ayýrma kabiliyetini YÜKSEK VOLÜMDE mutlaka önceden test edin. Left right ayrý kanallar olsa bile bunlarýn birbirine ufak çapta sýzmasý sýk görülen bir olaydýr. Müzik içinde bu anlaþýlmaz, ama tek kanalda click olduðu zaman diðer kanalda duyulur hale gelebilir. Yüksek volümde mixere giden bu kýsmi click sesi çok rahatsýz edici olabilir. Mutlaka önceden deneyin.

Eger imkaniniz varsa bu isi laptop + tasinabilir USB/Firewire ses karti ile yapmak hem stereo setup kullanmak suretiyle ses genisligi ,hem Batuhan'in bahsettigi bleeding meselesi hem de otomasyon ve kontrol edilebilirligi acisindan size fayda saglar. Tabi bu , kac enstruman/efekti simultane olarak vermeye calistiginiz ile de ilgili bir durum.

Genel sound icinde volum dengesinde kotu durduguna inandiginiz bir enstrumani laptop'tan kismak ile mp3 playerden harmanlanmis halini kismak arasinda pratiklik ve netice acisindan epey bir fark var. Iki farkli enstrumanin ayni anda caldigi ve sadece birini kismak istediginiz pozisyonda zor durumda kalirsiniz.

tabi burda tavsiye edebilecek herþeyi yapma imkanýna sahip bile olunsa, sizin fikriniz daha mantýklý gelebilir yerine göre. çünkü mutlaka daha iyisi var. aldýðýnýz paraya baðlý yani durum :D bunu yaptýðým için bana en az iki katýný vermedikleri sürece ben laptop'a elimi sürmem þahsen. bir de kanal kanal denge yapýcam, oh ne ala :lol:

sanırım mecbur kaldık laptop almaya. Zaten mp3 playerlerin çıkışları da yetmiyormuş. Bir de muhakkak kulaklık amplisi gerekir dedi bir arkadaş.
Şimdi diyelim ki kendi bütçemizi zorladık. Bir laptop aldık. Başka neler almamız gerekir ? Detaylı kullanım şeklini anlatırsanız (falanca jak mixere gidecek falanca yerden davulcuya click gelecek gibi) çok daha efektif olur bizim için.

Ayrıca en az hangi özelliklerde bir laptop almalıyız ? Mesela bir arkadaşım elindeki pentium 1.2 ghz nin fruity loops da 4 kanaldan sonra tıkandığını söyledi. en az hangi konfigürasyonlarda laptop gerekir ? (2. el alacağız sanırım)

mesela kulaklık preamplisi gerekli mi? Onu da birisi söyledi. Kulaklık preamplisi gerekiyormuş. Laptopa girmek çin alacağımız harici ses kartının çıkışları yetmez mi sahnede kulaklığı yeterince beslemeye ?

mtnckr' Alıntı:
Ayrýca en az hangi özelliklerde bir laptop almalýyýz ? Mesela bir arkadaþým elindeki pentium 1.2 ghz nin fruity loops da 4 kanaldan sonra týkandýðýný söyledi. en az hangi konfigürasyonlarda laptop gerekir ? (2. el alacaðýz sanýrým)

o arkadaþ biraz abartmýþ hadiseyi, senin ne yaptýðýna baðlý bu. sen 1 kanalda 84 tane insert effect çalýþsýn istersen zaten ikinci kanalý da açamazsýn. ama anladýðým kadarýyla, mp3 player'la mono sese de razýydýnýz. bunu düþünecek olursak alttan gelecek çok fazla birþey yok.. ki pentium 1.2 ile birsürü þey gelebilir alttan :D

Selamlar; ben size sahnede kullandigimiz ve gayet duzgun calisan setup'i yazayim

maudio FW410 ses karti (2 cikis miksere gidiyor, kulaklik cikisindan da kulaklik amfisiyle davulcuya hem altyapi hem klik gidiyor - ses kartinin cikislari yetmiyor kulakliklar icin)
hp nx6110 laptop; centrino 1.8; 1gb ram, 5400 rpm hdd. XP optimizasyonlari yapildi, baya stabil calisiyor. 1099 dolara aldik.
Abelton live 4 kullaniyoruz. Bazi kanallarda cok hafif EQ var, ama onun haricinde real time efekt yok;
cogunlukla altyapiyi evde miksliyorum, iki kanal yapiyorum, ustune de mono klik kanali koyuyorum, totalde 1 stereo 1 mono kanal; ve ableton kanali komple ram'e yukluyor. 4200 rpm bir hdd'de bu setup'un takildigina sahit oldum, bariz okumuyor alet, ram'e atmak gerekiyor, fruity loops hdd'den stream yaptigindan takilmis olabilir; bunun bir diger cozumu de external firewire hdd, o da is goruyor.
Ses karti cok saglam, o kadar konser gordu, ustu cizildi falan ama hala calisiyor deli gibi, potlar bile bozulmadi. Siddetle tavsiye ederiz, hem kayit yaparken de kullanilir cok rahat.

edit: ses kartini hemen her zaman d.i. box'a bagliyoruz bir tane stereo d.i. box alinsa olur

denizasiri' Alıntı:
maudio FW410 ses karti (2 cikis miksere gidiyor, kulaklik cikisindan da kulaklik amfisiyle davulcuya hem altyapi hem klik gidiyor - ses kartinin cikislari yetmiyor kulakliklar icin)

edit: ses kartini hemen her zaman d.i. box'a bagliyoruz bir tane stereo d.i. box alinsa olur

Ses kartının çıkışını stereo alıp click in mixere gitmesini nasıl önlüyorsunuz ??

di. box olayını anlamadım. nedn ne için ? mixere girmek için d.i box daha mı iyi oluyor. Yani ses kartı ile mixer arasında di. box mu kullanıyorsunuz?? Sansamp bass d.i var ama sanırım o mono.

Şimdi aklıma birşey geldi. Bütün altyapıyı mixleyip 2 kanallı bir track haline getirdikten sonra sonarda track olarak atalım. Bu stereo track click olmasın ve adı track 1 olsun. track 1 output olarak stereo out 1 e yollansın. bir de aynı altyapının üzerine click ekleyerek onu da sonara atalım. ve adı da track 2 olsun. Track 2 de out olarak stereo out 2 ye gitsin (dolayısıyla 4 çıkışı olan bir ses kartı lazım)

track 2 davulcuya gidecek kulaklık vasıtası ile. Tack 1(click siz altyapı) de stereo out 1 den mixere gidecek.
Ancak tek anlamadığım şey şu :: davulcu sesi kulaklık üzerinden alacak. ses kartındaki kulaklık çıkışını alacağı kanalı ayarlayabiliyor muyuz ? Yani kulaklığa sadece stereo out 2 gelsin istiyorum. M audio delta 66 ile bu mümkün mü???

bir şey daha geldi aklıma peşpeşe soruyorum. Davulcuya sadece click değil altyapı+click vermekten yanayız. Üstte o yüzden ayrı kanal dedim.
Sadece click yerine altyapı +click istememizin sebebi ise şu :: altyapıyı click ile duymak sahneden gelecek gürültüyü biraz olsun engelleyeceği ve daha net olacağı için. Siz ne dersiniz ?? Diğer türlü sadece click duyarsa davulcu dışarıdan gelen gürültü kafasını karıştıracak. Ama click in yanında altyapıları duyması dışarıdan gelen gürültüyü biraz olsun izole edecek

Kaçırdığımız birşey var mı ?? Zira ilk deneyim olacak. Biraz heyecanlıyım doğrusu :oops:

Yazdigim sey yanlis anlasilabilir;
ses kartinin 8 cikisi var, ve kulakliklarin cikisini da ayri bir cikis gibi ayarlayabiliyorsun ses kartinin mikserinden. Yani altyapi hem ses kartinin ana cikislarindan (1/2) cikiyor hem de kulaklik bus'indan cikiyor.
Klik ise sadece kulakliktan cikiyor.
Sizin ya stereo ama kulaklik cikisina ayri bir sinyal gonderebilecek bir ses kartina ya da en az 4 cikisi olan bir ses kartina ihtiyaciniz var.
Ya da mono olmasi cok dert degilse stereo cikislari olan herhangi bir cihaz olabilir. Klik sol tarafa verili, altyapi ortada birakilir, davulcu hem klik hem altyapi duyarken sisteme sadece altyapi gider.

evet gecen gun crimsonda denedik ipod ile. Klasik yontem mono olarak bir taraftan muzik+klik diger taraftan sadece muzik altyapi verdik. Basarili olduk diyebilirm. ama dedigin yontem cok daha efektif gorunuyor. ?Para biriktirip bu yone gitmeyi dusunuyorum.

Valla ableton live kral; sarki yavas ya da hizli geldiginde hemen bir kac metronom hizlandirip yavaslatabiliyosun aninda, gayet kral.
Arti 24bit dosyalar da kullanabilirsiniz eger isterseniz external ses kartiyla

Hazır başlık açılmışken benim de bir sorum var. Elimizdeki ekipman:

- Bir adet laptop
- M-audio Firewire Audiophile ses kartı (2 adet stereo çıkışa sahip)
- Sahnede çalınmak üzere wav formatında altyapılar

Şimdi ben şöyle birşey istiyorum. Altyapı ses kartının bir kanalından, üzerinde metronom kliği olmadan sisteme gidecek ve ses kartının diğer çıkışından aldığımız altyapıyı, metronom kliği ile birlikte kulaklık monitörlere vereceğiz.
Bu işi yapabileceğimiz, wav formatındaki altyapı kanalını ve yanında gelecek metronom kanalını ayrı ayrı kanallara yönlendirebileceğimiz, sahnede kullanılmak üzere (elimizdeki ses kartına göre) en uygun yazılım nedir?

Teşekkürler
Sevgi, saygı...

Ableton Live, arkadaşım, sahne için daha uygun bir program yok. Diğer stüdyo programlarının alayı gaz sahne işine gelince.

Gerçek zamanlı Insert ve loop inşasında atlayıp tıklamadan kaptırdığı gibi giden başka bir program yok.

M.

Bilgisayar kendinden geçse bile playbacke devam, şimdi çakılacak diyorum, çakılmıyor.

Düzeltme:Ableton Live için dedim bunu, sonradan pek anlaşılmadığını düşündüm cümlenin, düzeltme ihtiyacı hissettim. :p

Geri