[Eski] Saksofon

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Haldun

Yeni üye
Yeni hevesle, yeni bir heleycanla tekrar karşınızdayım.

Kendi kendime karar verdim; elimdeki çalgıyı (bas) çalmayı tam beceremiyor olsam da, yeni bir çalgı yeni bir hazlar evrenidir, yeni bir mutluluk kaynağıdır mottosunu şiar belleyerek uygun fiyatlı bir alto saksafon almaya niyetlendim. (Henüz niyet aşamasındayım.)

Efendim, bendeniz hayatında ağzına saksofon almış değil. (Bu forumda "Ben de var vereyim istersen eheh meheh" diyecek kadar çapsız insanların olmaması beni nasıl da rahatlatıyor!) Yani üflediğimde ses çıkarabilir miyim, bundan da emin değilim. Nefesli çalgılardan en son blok flüt çalmıştım, ortaokulda. Durum tam anlamıyla bir muamma...

Birinci şüphem, saksofon (saksofon mudur saksafon mudur bir türlü karar veremedim.) çalma konusundaki fiziksel ya da mental bir takım şartları karşılayıp karşılamadığım konusunda. Yani, nefesli sazlar kimlere gore ve niçin? Kofte dudak sahibi olmak, kuvvetli nefesi olmak ekstra avantajlar mıdır? Yoksa zorunluluk mudur? Kim rahatça çalabilir kim zorluk çeker? (Bu sorduğum soruları alto sax somutunda ele alırsanız daha mı iyi olur, ne?)

Beni endişelendiren ikinci husus ise enstruman seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektiği. Satın almayı planladığım (hayatım plan!) alet, satıcısından oğrendiğim üzere 10 sene once 1000$'lık bir meblağ karşılığı satın alınmış EM Winston marka bir alto sax. Elbette ki, enstrumanı markasıyla değerlendirmek yanlış bir şey, ama enstruman hakkındaki bilgisi epsilona yakın biri için de ilk gozden geçirilecek kriterlerden biri. Nasıl bir markadır bu? Duyanınız, bileniniz var mı? Asıl konu, nelere dikkat etmem gerektiği demiştim. Satıcısı 10 sene boyunca topu topu 2 ay çalındığını soylüyor, geri kalan zamanda kutusunda yatmış. Acaba bu donemde durduğu yerde birtakım zararlara uğramış olabilir mi alet? Oyleyse, ille de bakım şart mıdır? Ve bu bakımın çok pahalıya mal olacağından korkmakta haklı mıyım? Astarının yüzünden pahalıya gelmesinden korkuyorum. (Alet 200 USD'ye satılıyor, neredeyse hiç çalınmamış bir alto sax'a yapılacak bakım, uygulanacak birtakım modifikasyonlar bu bedeli aşar mı?)

İnanın kafamda, çok çok sayıda soru var. Hangi birini soracağım konusundan kararsızım. Birden, henüz muhatap bulamamışken hepsini sormak da ayrıca abes ya, neyse...

Bir de eğitim meselesi var.. Herşey olumlu gitti ve aleti aldım diyelim. Ankara sınırları dahilinde nasıl bir eğitim alabilirim? Kimden? Nasıl? Başlangıç seviyesi dersleri sonrası kendi çabalarımla, birtakım metodlarla ilerleyebilmem mümkün müdür?

Sorularım şimdilik bu kadar.

Cevap verecek babayiğitlere şimdiden selam olsun.

Teşekkür ederim,

Haldun.

Haldun, ilk önce enstrumanın adını doğru yazarak başlayalım. Neymiş?
'Saksofon' :)

Bu alet çok ciddi çalışma isteyen bir alet. Paso üfleyeceksin ama konu komşu yoksa. Feci ses çıkıyor komşular kapıya dayanıyor.

Diğer mevzular hakkında da yazacağım sonra, şimdi gidip kendime köfte kızartmam lazım. :)

TDK'nın Güncel Türkçe Sözlük'üne göre "saksafon" diye yazılıyor. Ha ingilizcede "saxophone" o ayrı. :)

Haldun, Saksofon düşünüyorum demişsin ama klarnet komşularla ilişki açısından biraz daha güvenli bir alet.

Ben de seninle aynı duygular içerisinde baya bir araştırma yapmıştım. Asıl çalmak istediğim tenor saksofondu ama ses seviyesinin yüksekliği ve fiyat açısından biraz daha uygun olmasından klarneti seçmiştim. Ha ona ne oldu dersen, hevesle ilk bir iki ay çalıştım, sonra zaman ayıramamaya başladım, kaldı öyle.

Ben kendi adıma, düzgün çalışan uygun fiyatlı Yamaha ya da Buffet'in öğrenci klarnetlerinden alıp, durumumu, kendi hevesimi, isteğimi görüp eğer ilerleyebileceksem daha sonra istediğim kalitede bir tenor almayı planlamıştım. Alacağın kötü, Çin malı bir alto fiyatına Yamaha ya da Buffet'in orta seviye de olsa güvenilir öğrenci kalrnetlerinden bulabilirsin. Baktın iyi gidiyorsun, oluyor gibi alto çalmak istediğine de kesin karar verdin, gider kaliteli bir enstruman alırsın.

Tabi ki bu senin hedefine, isteğine ne kadar uyar onu bilmiyorum ama benim düşüncem bu yönde olmuştu.

Sevgiler

Onursal

Haldun, saksofon kolay bir enstruman değil onu belirteyim ilk başta. Dudaklar yoruldukça ses kayıyor. Alt dudağını bek ile dişin arasında sıkıştırdığın için bir süre sonra yara oluyor ama ne kadar çok çalışırsan o yara nasırlaşıyor sonra rahat etmeye başlıyorsun aynen bas çalmaya ilk başladığında parmaklarının nasırlaşması gibi düşün.

Her nefesli sazda olduğu gibi bunda da nefes hakimiyeti dolayısıyla diyaframı etkili kullanman ön planda. Bu da çalışırak aşılacak bir mevzu.

Alışveriş konusunda, benim saksofon Conn marka bir alet. Gidip denemeden etmeden 1700 dolar bayılmıştım yaklaşık 11 sene önce. Tam aptallık, anlamadan etmeden neden alırsın?

Belirli notalarda entonasyon bozuklukları vesaire var, bir yığın sorun çıkardı başımı ağrıttı, sedefleri dökülüp durur vs...

Almaya niyetliysen, gidip beraber bakabiliriz, sana yardımcı olurum.

Bu arada askerde saksofon çalıyorum deme gafletinde bulunmuştum, gayrısını siz düşünün artık...

Üflemelilerde en büyük sorun çalışırken çıkan ses.
Evde ney üflemeye çalışırken hiç bir sorun olmuyor fakat ne zamanki elime trompeti alıyorum evdekilerden başlıyarak apartmana yayılan bir rahatsızlık oluyor.

onursal_o ' nun da dediği gibi bende artık zaman ayıramıyorum kontrbas ve bas gitarın yanında birde trompet çalışmak zor oluyor sadece arada kendim için ney üflüyorum o kadar.

Bir bascı olarak bir şekilde üflemeli bir aleti çalmayı denemen bile hoşuna gidicektir ve bas çalışınada katkısı olacaktır diye düşünüyorum , klarnet güzel çözüm gibi.

Teferruatlı cevaplar için herkese çok teşekkür ederim.

Ancak ne yazık ki, satıcısından dün gelen mesajdan öğrendiğim üzere 200$'lık fiyatı, ustaya bakıma götürüldükten sonra ikiye katlandı. Eh, malum öğrencide para bulunmaz. Benim de heves yattı gibi yani. Bakalım artık... Müspet ya da menfi birtakım gelişmeler olursa da sizleri haberdar etmekten geri kalmayacağım.

(Selçuk Abi, sen de sağlam para bayılmışsın yav. :) Aleti beraber denemeye gidelim diyecem de, alet Beşiktaş'ta. 31 Mart'ta Ozric Tentacles izlemek bahanesiyle İstanbul'a kaçacaktım ama vizeler sayesinde o plan da yattı maalesef. İyi eğlenceler, bol yağlı köfteler dilerim.)

Selçuk için rahat olsun Conn değerli bir nefesli enstrüman üreticisidir, Haldun sende bir özel mesaj düş bana nasıl bişey aradıgın ile ilgili, yarıdımcı olabilirim.

Haldun alet Beşiktaş'da nerede? Dükkan mı? Bildiğim bir kaç yer vare onlardan birinde ise birşeyler yaptırabilirim sanırım.

BerkayKural' Alıntı:
Haldun alet Beşiktaş'da nerede? Dükkan mı? Bildiğim bir kaç yer vare onlardan birinde ise birşeyler yaptırabilirim sanırım.

Abi alet Beşiktaş'ta Mine Müzik diye bir yerde imiş. Satıcısı söyledi.

Yok tanımıyorum orayı maalesef. Bir gelişme olursa ekstra aklımda olsun ama yazarım buraya. Bazı lutiyer arkadaşlara geliyor arada bir.

Saksofonuma nihayet kavuşabildim. Fekat üflemekte ve düzgün ses çıkarabilmekte çok zorlanıyorum. Birileriyle çalışmamda fayda var, napayım? Bir de ne gibi metodlardan faydalanabilirim?

Haldun' Alıntı:
Saksofonuma nihayet kavuşabildim. Fekat üflemekte ve düzgün ses çıkarabilmekte çok zorlanıyorum. Birileriyle çalışmamda fayda var, napayım? Bir de ne gibi metodlardan faydalanabilirim?

Meraktan soruyorum.Ne kadara nasıl birşey aldın? :)

Haldun, sana bir arkadasın msnini vermistim bilmem konusabildiniz mi Ankara'dan, o arkadas sana yardımcı olur ses cıkarma konusunda biraz basının etini ye istersen 8)

Hayırlısı olsun bu arada...

Ocelikle herkese selamlar,yillardir yazmadigim bu foruma gitardan ve kayittan farkli bir konuda yeniden yazmanin heyecanini yasiyorum.

Kisaca: Efendim ben saksofon calmaya karar verdim. 23 yasindayim ve bugune kadar hayatimda pek yer tanimadigim caz muzige merak saldim, meger cok sey kacirmisim.

Neyse uzatmayayim,

Herkesin tavsiyesi uzerine alto saksofon almak istiyorum ama ne alacagim konusunda hic bir fikrim yok.Hic marka bilmiyorum. Fender, Gibson yokmus bu merette.

Iyi bir saksofon mu almaliyim,yoksa baslangic saksofonlarindan mi almaliyim,ne oneriyorsunuz.

Nefesli sazlarda başlangıç seviyesinde enstrüman yoktur. Ya iyi ses çıkaran vardır. Amatörüde profsyonelide alır ses çıkartır. Ya da ses çıkmayanı vardır. Kimse ondan doğru ses çıkaramaz.

Sax a başlangıç için alto, ikinci el bakımları yapılmış reglajdan geçmiş amatör birinin uzun süre çalmadığı ( bu aletlerde seslerin yer etmesi gibi bir durum vardır. Burda anlatmam zor ) bir alet almanı öneririm.

Ayrıca internette bir site var saksafon hakkında herşeyi bulabileceğin.

http://www.SaksaForum.tk/ diye. Şuan biraz sınırlıymış ama zaten yeni kurulmuş. İleride işimize yarayacak bir site olabilir. Aklımızda bulunsun...

Geri