[Eski] Sample ların bpm iyle oynamak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

oldpointy

Yeni üye
Merhaba üstatlar, sorum şu : elimdeki .wav uzantılı sample ların bpm lerini öğrenmek istiyorum, bunun için kullanabileceğim bir program varmı? İkincisi bunların bpm ini cubase içinde değiştirmem mümkün mü?

pro tools kullanmayı bilmiyorum. cubase de çalışıyorum. acil birileri çıkıp sample bpm ini nasıl öğrenir ve değiştiririm söylemeli :)

Loop'u sıfır timeline'a at.

İlk dörtdörtlük barın sonu loopun sonuna gelinceye kadar tempoyla yukarı aşağı oyna.

Bunu bütün sample'lar için tekrarla.

M.

Elinde bulunan wav dosyasını cubase ye import et. Cubase de click i çalıştırıp biraz uğraşarak bulabilirsin. :lol:
Wav dosyasının bpm ini cubase içinde değiştirebilirsin fakat elindeki wav bozulur özelliğini kaybeder.(Çok abartılı bir bpm değişikliği yapamazzsın zaten) :cry:

Ben genellikle sample'ların bpm'ini umursamadan direk en yakın ölçü sonuna ya da başına uzatıyorum/kısaltıyorum. O kadar küçük oynamalar seste aşırı bozukluk yaratmıyor.

Maşallah herkesin işi de acil. Kolay gelsin valla.

Tempoları az çok oynayarak değiştirebilirsin. Ama bozulmalar olur. Mesela davul looplarında yavaşlayınca hihat falan kabul edilmez olabiliyor.

Elindeki sample'ın doğru looplandığına emin ol. Yani loop olarak çaldığında başında sonunda fazlalık olmasın.

Sonra üzerine çift tıkla. Sample editor açılacaktır. Açılan pencerede soldan 7. tool'u seç. Audio definition tool onun adı.

Sonra, diyelim elindeki sample 4 ölçü ise, üst bar'da göreceğin "bars" kısmına 4 yaz. "Bars"ın hemen solundaki "audio tempo" yazan yerde temposunu görürsün sample'ının.

Bir yolu daha var. Yine düzgün loop'la arkadaşı. Sonra üzerine tek sol tıkla, böylece o bölgeyi seçmiş olursun. Sonra "P" tuşuna bas. Böylece sol ve sağ locator'lar otomatik olarak dosyanın soluna ve sağına gelecektir.

Şimdi dosyaya sağ tıkla, açılan menüden Advanced'in üzerine gel, "set tempo from event" komutunu seç. Böylece proje temposu , o event'in temposu ne ise o olacaktır.

hepinize teşekkür ederim.

nurkan,

senin yöntem işe yarıyor, ama time stretch olayını çözdüm daha sonra, o daha pratik oluyor. + - 5 bpm i aşmayınca loop ta bi gevşeme ya da büzülme filanda duyamadım, yani olayı hallettim sayılır, tekrar teşekkürler.

Sana en kolay yöntem; Fl studio da, Tempoya sağ tıklayıp Tap. ı seç.
Sample çalarken üzerine Bpm i yakalayana kadar tıkla ;) Kolayca bulursun.

oldpointy,

Time-strech ayrı mevzu. Çözmen iyi olmuş ama sorduğun soru o değildi.

Uygun kısıma taşıyorum.

nurkan,

Bn yanlış yazmışım. demek istediğim senin yönteminle bpm analizi yapılabiliyor ve yaptım da, ama daha sonra sorduğum ikinci soruyla, yani sample bpm lerini değiştirmekle ilgili olarak time stretch gibi kolay bir yöntem buldum demek istemiştim. Ayrıca mixmeister midir nedir, küçücük bir progam buldum ve müthiş başarılı, anında bpm leri öğrenebiliyorum artık. İki sorunum da çözülmüş oldu böylece. Gerçi dediğim gibi time strecth ile + - 5 bpm i geçtiğimde sample in tipi kayıyor ama onuda idare ediyorum, tipi kaysa bile 10 bpm e kadar değiştiriyorum. Ne de olsa ciddi işler yapmıyorum ve bunları dinleyecek kimselerde en ufak bir müzik kulağı yok, beğeneceklerdir. :) bu arada "Sinyalci" den "Eleman" lığa terfi ettiğim için feci bahtiyar oldum yav. Artık bir profil resmi uydurmanın zamanı gelmiş demektir.

cubasexh3.jpg

Şöyle bir yöntem var.Loop'u import ettin.Senin projen 120 bpm ama getirdiğin loop 140 bpm.Loop'un üstüne 2 kere tıkla.Açılan sample editör penceresindeki okla gösterdiğim 1/8'lik notaya 1 kere tıkla.Resimdeki küçük pencere çıkacak.Getirdiğin loop 140 metronom du ya,o pencereye tekrar 140 yaz.Pencereyi kapat loop artık 120 metronom.Ama bu işlemden vazgeçmek istersen işlemi geri alamazsın.Loop'u tekrar import etmen gerek.

Mix maister bpm adında bi program vardı yanılmıyorsam ona istediğin parçayı atıp bpm ini gösteriyor ben o programı kullanıyordum uzun bi süre işini görecektir. :wink:

Geri