Sampler: Türkçe karşılığının "örnekleyici" olarak çevrilmesinde sakınca yoktur.Güncel olarak samplerlar 2 ye ayrılırlar.
Software Sampler:Bilgisayarın mevcut donanımını kullanarak,hardware samplerların emülasyonu şeklinde çalışırlar.Günümüzde çok başarılı soft samplerlar bulunmaktadır.Küçümsenmeyecek kadar albümde,yazılım tabanlı örnekleyiciler kullanılmıştır.
Hardware Sampler:Üzerindeki yazılımın en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olacak tüm donanım bileşenlerine sahip mödüllerdir.Bana göre softsamplerdan farkı ihtiyacınız olduğunda,birinin kafasına fırlatabilme imkanınız olmasıdır.
Basitçe Nasıl Çalışırlar?
Gönderdiğiniz midi mesajları doğrultusunda,yüklenmiş/kayıt edilmiş örnekleri çaldırırlar.Midi'nin taşıdığı bilgi yoğunluğu sayesinde inanılması güç doğallıkta kurgular yaratılabilir.
Tercih

arçalarda 1-2 lead,pad,piano kullanırım gerisini grubumun elemanları veya ben hallederim diyorsanız.Müziğin anatemasını midi ve başvurduğu ses kütüphaneleri ile yapmıyorsanız.Sizin için Hardware sampler gerçekten lüks olacaktır.Hardware sampler "ben yalnız çalışırım" diyen müzisyenlerin ve aranjörlerin tercihi olmalıdır.Tabi bu software samplerlarla iyi neticeler alınamayacağı anlamınada gelmez.
Pöpüler Sample Formatları:Giga,Emu,soundfont,wave,aiff,akai,kurzweil ...
Örnek Uygulama:Sampler'a mikrofonumuzu takıyoruz.Alıyoruz akustik gitarımızı elimize.Başlıyoruz klavye karşılıklarına göre nota-nota kayıtlarımıza.Ne kadar çok oktavda kayıt yaparsak o kadar iyi.Çünkü sampler ın c4 ü c1 e örneklemeye çalışması pek iyi netice vermeyebilir.Notadan notaya geçişlerde uygulanacak ses karakteristiği değişikliklerinden-pitchbend,ribbon controller vs.konum hareketlerine göre uygulanacak farklılıkları tayin ettikten sonra basitçe örneklememizi sonlandırabiliriz.
- Joystick X konumundayken,aynı notaya yaptığımız slap sesi çaldır.
- Velocity 110 u geçtikten sonra eq devreye sok ve sesin frekansını incelt gibi...
Yakında merak eden arkadaşlarımız için synth bir cihazdan çıkan elektro gitar sesine link vermek istiyorum.
Kısaca sample ne kadar iyi bir şekilde oluşturulduysa sampler o kadar iyi netice veriyor.
Sample hazırlama örneğini vermemin tek sebebi,samplerın ne kadar sanal bir yapı da olsa,o kadar doğallık sağlanabilmeye imkan tanıyabilecekte bir platform olması.
NOT:Yukardaki açıklamayı vaktiyle Mahcem biryerlerde yazmıştı,ben de kendime kopyasını almıştım.