Rica ederim.
Þimdi düþünüyorum, yani aklýmdan geçiveriyor. Sýradan bir PC de MacOs çalýþmaya baþlamasaydý, apple böyle bir hamle yapar mýydý?
Apple'ýn intel ile anlaþma yaptýðýný öðrendiðim gün, artýk iki iþletim sisteminin de iki platformda "er geç" çalýþtýrýlabileceðini anlamýþtým. Yani bunu öngörmek için bu iþin kitabýný yazmaya gerek yok. Bunu ben düþünebildiðime göre, Steve jobs da elbet düþünmüþtür.
Ama bu kadar hýzlý olacaðýný düþünmüþ müydü acaba?
Apple takip ettiðim bir þirket deðil, bilmediðimden soruyorum, Apple'ýn beta yazýlýmlarý genele açmasý alýþýldýk bir þey mi? Deðilse, bu durumun beklenenden önce olduðu çýkarýmýný yapabiliriz sanýrým. Çünkü þu an bu boot camp'i beta olarak daðýtýyor apple.
Þu anda elinizde yasal bir macos kopyasý olmasý için, mac donanýmý sahibi olmanýz gerekmekte. Ancak windows öyle deðil.
Yani, "bir PC toplayayým, hem windows hem macos çalýþtýrýrým içinde" dediðiniz zaman illegal bir bariyere çarpýyorsunuz ki, macos'u tek olarak ancak donanýmla beraber alabiliyorsunuz.
Öte yandan, þimdi tammaen legal olarak "bir mac alayým, windowsu da üzerinde koþtururum gerekirse, PC ye gerek yok" diyebilirsiniz, ve bunu legal yollardan yapabilirsiniz.
Acaba apple gelecek zamanda, iþletim sistemini tek olarak satmak gibi bir yola dönebilir mi? Steve Jobs "Hayýr, macos sadece mac donanýmý için geliþtirilecek" dedi. Ama ayný kiþi iPod serisi için "bunlarda hiç bir aman video olmayacak" da demiþti, þimdi esas marketi iPod video üzerinden yürütüyor. Yani olmaz olmaz dememek lazým. Karlý olacaksa Apple için neden olmasýn?
Ama burada destek vermek sorun oluyor tabi. Sonuçta MacOs sabit bir donanýma göre üretiliyor. PC piyasasýna açýlýrsa, sürücü desteði, donanýmlarla uyumluluk falan derken, çok büyük bir taþýn altýna girmiþ olurlar. Belki þu olabilir, biz bunu satýyoruz ama macler için. PC de de kullanabilirsiniz ama destek vermeyiz gibisinden. Bilemiyorum.
Þu anda Apple avantajlý gözüküyor. Legal olarak iki iþletim sistemini de koþturma imkaný veriyor. Ýþin illegal boyutu çok büyük zarar ettirirse, onu da legalize etmek isteyebilirler belki. Bilemiyorum.
Sadece düþünceler bunlar...