[Eski] SpyWare Programları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Vallahi IE nin crash ettiðini ben de hayatýmda ya bir ya iki kere görmüþümdür. Ki bu bilgisayarda 24/7 açýktýr nerdeyse, öyle veya böyle.

Tonguc' Alıntı:
Ben ise yazilanlarin bir cogunu gercekci buluyorum. Yoruma bagli sanirim biraz. Fakat internette okudugum her seyi ciddiye almamam gerektigini de cok iyi biliyorum. Verdigim linkte zaten cok detayli olmayan genel kullanicilara yonelik fazla kafa karistirmayan bir yazi.

İnsanlar inandıklarını destekleyen sözler duymayı severler, ama Internet her zaman doğruyu söylemiyor; senin de dediğin gibi...

Kullanıcılara yönelik olması yazının yüzeysel ve bilimsellikten uzak olmasını beraberinde getiriyor. Zaten halk anlasın, kafası karışmasın diye bilgi yüzeyselleştirilince "Popüler Bilim" gibi saçmalıklar ortaya çıkıyor. Gerçek bilgi yeterince yalındır, teşbihlerle, basitleştirmeyle, sadeleştirmeyle özünü kaybedebiliyor. Kısacası "senin anlayacağın" diye başlayan cümleler muhattabını aşağılamanın yanı sıra yanıltmayı da içerebiliyor.

Tonguc' Alıntı:
Ben Microsoft'un sistem gereksinimleri konusunda yalan soyledigini hic duymadim. Hatta calismamasi gereken sistemlerde calistigi oldu isletim sisteminin. Bunun disinda baska seylerde Microsoft inkar yoluna falan gitmistir hatta yalan da soylemistir. Olabilir. Ama bu konuda yanlis dusunuyorsun. IE ve Firefox'u google'in arama sayfasi acik sekilde karsilastirdim. IE 14,884k fiziksel ve 5,664k virtual memory kullaniyor. Firefox ise 17,152 fiziksel ve 8,980k virtual memory kullaniyor. Bu hemen hemen 5000k fark demek. Evet bakariz task manager'a ve goruruz...

Microsoft'un yalanları konusunda sana katılmıyorum. 32 MB RAM ile çalışır dedikleri işletim sistemi, tamam, çalışıyor ama üzerinde hiç bir şey çalışmıyor. İşletim sistemini süs olsun diye kurmadığımıza göre üzerinde birşeyler çalıştıracağız. Hafızanın ve disk alanının tamamını Windows işgal ederken bu pek mümkün olmuyor. Hafıza kullanımı meselesini ele alalım;

Kullanıcıların kaçı sadece Google arama sayfasını açıp bekliyorlar, birden fazla sayfa açan yok mu? Ben deneme amaçlı, aralarında CSS formatlamaları, flash uygulamaları, grafik yoğun sayfalar ve 500Kb kadar text içeren sayfalardan oluşan 9 adres seçtim. Bu sayfaları Prescott çekirdekli PIV 2.8 - 1024KB RAM - Asus P800 anakartlı bir makinada Firefox 1.5 Beta 2 ve IE 6 kullanarak açtım. Adresler şunlardır;

- http://www.muziktek.com/turkce_site/index.php
- http://www.bbc.co.uk/
- http://forums.cgsociety.org/
- http://www.debian.org/
- http://www.apple.com/
- http://www.northkingdom.com/flash/loader.html
- http://www.newezra.com/flash/
- http://www.machine-room.org/computers/full.html
- http://www.yahoo.com/

Firefox ve IE'de tüm sayfalar açıldı, ve task manager'ın durumu şöyle idi.

task_manager.gif

Firefox 69.020 K hafıza kullnırken IE kümülatif 135.492 K hafıza kullanıyordu.

Ayrıca IE en sık girdiğin sitelerden birinde söyle bir hata verdi.

cgtalk_error_small.jpg

Orijinal boyutu burada... http://www.accodeum.com/home/muziktek/cgtalk_error.gif

Hep Firefox ile girdiğim için bu hatayı da ilk kez görmüş oldum. CGTalk'u kınadım, ayıp dedim.

Tonguc' Alıntı:
Calistirabilen vardir. 6'dan emin degilim ama 5'te calisiyordu ve bence calisir. windows 95 veya 98 kurmak mumkun zaten bu sistemlere. IE6 niye calismasin?

486'dan bahsediyoruz, lütfen bir kere daha düşün. Diyelim ki kurduk, hangi sitelere gireceğiz. Ne kadar fonksiyonel olacak bi sistem. Minimum sistem gereksinimi sistemin sürünerek çalıştığı sistem değildir; kabul edilebilir bir hız ve fonksiyonelite aranır. Bu mantıkla, 486'da UT2003 oynayalım, günde bir frame rate ile ne de eğlenceli olur, network de kuralım, deathmatch yapalım. IE6 yada başka bir browser 32 MB RAM ile 486 yada eski Pentium'larla ne kadar verimli çalışır iyi düşünmek gerek.

Tonguc' Alıntı:
Hayir ama microsoft'un bu iste deneyimi oldugu ve yaklasik 10 senedir ayni programi gelistirdigini de atlama. MS'in isletim sistemi NT'yi ve bu teknoloji kullanarak gelistirilen diger isletim sistemlerini (2000. xp. 2003 gibi) gayet basarili buluyorum. Alinmasi gereken cok yol oldugu dogru, cok hata yaptiklari dogru. Ama dandikte diyemem kusura bakma. Ozellikle adamlar dunyanin en buyuk sirketi olabildilerse. Bu basariya ne kadar sevmesem de saygi duyarim. Elestirilecek yanlari olmasina ragmen cokta kotu bir firma degil bence. IE'da bildigim kadariyla Mac OS'yi falan destekliyor.

Tamam; madem Microsoft o kadar tecrübeli neden Windows XP ve Windows 2003'te BSD kerneline geçti. Memory dumplar da açıkça görülen BSD kernel stringleri nereden geliyor. Adamların tecrübeleri felan yok sadece çok iyi çalıyor, süsleyip satıyorlar. Microsoft'un Hotmail'i aldığı günleri hatırlayın, Solaris'leri kaldırıp, NT (Neanderthal Technology) kurdular, tabii NT kaldıramadı Hotmail'in trafiğini ve Solaris'e geri döndüler , yıllar önce edindikleri acı tecrübe ile bu işi yapamadıklarını ve yapabilen birinden çalmak zorunda olduklarını öğrendiler. Yeni MS sunucuları bu tecrübe doğrultusunda geliştirilmiştir, evet Microsoft tecrübeli, kabul ediyorum.

Tonguc' Alıntı:
Bana cold start diye baslamissin da, linux'un boot'u kac dakika suruyor onu da soylesene bir bana? Benim makinada ortalama 45 saniye suruyor boot. Windows xp'de ise 10 saniyede desktoptayim. 15. saniyede google'da arama yapiyorum. Karsilastiramazsin kesinlikle. IE acikken page edilen seyler zaten sistem icin kullanilan resource'lar. Onun icin birsey kaybetmiyorsun, aksine kazaniyorsun. IE icin bir suru dll yeniden yuklenecegine hafizadaki kullaniliyor ve gerekli olan birkac dll yukleniyor hafizaya. IE'da fragmantasyona sebep olan seyler temporary files ve diger index.dat gibi internetten alinip hard diske yazilan bilgiler. Yani ayni sey firefox'ta da soz konusu. Kendi tecrubem su oldu. IE ikonuna kliklerim saniye beklemeden acilir google. Firefox'a kliklerim 2-3 saniye surer acilmasi. Sistemimde de IE, Firefox, Opera ve Netscape bulunur devamli. Ne kadar netscape firefox ile ayni olsa da netscape'e ayri bir sevgim var ilk goz agrim oldugundan.

Benim Linux'um Windows'a göre çok çok geç açılır ve geç kapanır... Belki 10 katı yavaştır. Denemeye değer bulmuyorum; kesinlikle yavaş. Ama şu var ki ben Linux'u açınca elektrik kesilse bile UPS 'in pili bitinceye kadar (uyarıya kadar daha doğrusu) kapatmıyorum. 1.5 - 2 ay kapatmadığım ve hergün bilfiil çalıştığım makineler var, abartmıyorum, uyurken makineyi kapatmam, zaten download, render vs. nedenlerle makinenin açık kalması gerekir, ben de kapatmam. Internet'te 722 gün kapatılmamış sunuculara dair kayıtlar var. Ben bu süreye ulaşamadım, hotplug olmayan şeyleri takmak çıkarmak için shutdown etmek zorunda kaldım. Demek ki benim için açılış süresinin önemi yok, ikiye bir reboot etmiyorum makineyi... Umutmadan ekleyeyim kernel felan compile edince de makineyi reboot etmek zorundayım, bazen çok sık yenileniyor, yok low latency olsun fiye bazen bende kurcalıyorum, sırf bu yüzden reboot ettiğim oluyor. Bir de oyun oynamak için Windows'a geçiyorum, Linux için çıkmıyor oyunlar malum...

IE'nin page ettiği resource'lardır, doğru söylüyorsun. Fakat bizim sık karşılaştığımız bir durum var. Şöyle ki; 3dsmax gibi render sırasında sistem kaynaklarını sömüren programlar kullanıyoruz. CPU saatinin ve hafızanın tamamına tasallut eden böyle programlar render yaparken "bi Internet'e gireyim, mailime bakayım" deyip IE'ı açtığımızda normal olarak yavaş çalışır, buna lafım yok, ama sık sık da göçer ve giderken bizim render da giderdi. Bu herkesin hergün yaşadığı bir durum değil elbette ama ben bir dönem render sırasında Internet de kullanabilmek için başka makineye geçiyordum, Firefox bu sorunumuzu çözdü. Hiç göçmedi ve dolayısıyla renderlarımız güme gitmedi... (Bu arada tek frame 8.5 saat süren renderlardan bahsediyorum, öyle 2 dakika bekleyiver demeyin )

Kısaca; IE'nin page ettiği resourcelar Windows'un uyduruk memory managenti ile çağırılmaya çalışılırken başka programların segmentlerine giriyor ve makina crash ediyor. Sonra saatleriniz belki günleriniz boşa gidiyor. Memory leak konusunu da ayrıca tartışalım isterseniz.

Ayrıca kullandığım Windows yüklü makine bir dual Xeon sistemi, Inter VeroBeach anakartlı güçlü bir workstation, POST o kadar uzun sürüyor ki power on deyip windows masaüstünü görmeniz 5 dakikayı buluyor. Bunun büyük kısmı POST sırasında geçiyor. Yani Windows 60 saniyede bile yüklese geçen toplam süre yanında devede kulak kalır... Kapanırken çok hzılı ama, ilave edeyim.

Tonguc' Alıntı:
Firefox'tada hata duzeltme olayi ve guncellemeler cok hizli degil. Microsoft'un ise isi daha da karmasik. Bu da demin tartistigimiz sistem entegrasyonundan kaynaklaniyor. MS'in korsan kullanim hakkinda soyledikleri ve yaptiklari bence az bile. Bunun sebep olmadigina ben de katiliyorum gerci. Bazi seyleri inkar etmeleri ya da kafa karistirmalari bazen sistemlerini ve kullanicilari korumak amaci ile olabiliyor. Adamlarin son SP2'den beri bu konuda yaptiklari bir suru seyde var zaten. Vista'nin bu hafta cikan son surumune bir bakarsan daha da iyi fikir verir ne tur bir guvenlik sistemi uzerinde calistiklari. Bence adamlar dogru yolda.

Sanırım bu konuda kendimi iyi ifade edmedim; argümanım şudur;

Firefox'ta hata varsa bulan açıkça ilan eder, geliştiricileri de dikkate alır ve bunu gizlemez, aksine ilan eder. Free software dünyasında bu iş böyledir, www.debian.org'a gidin ana sayfada listelenir bulunan en son hatalar, "düzeltin de başınız ağrımasın" diye teker teker anlatılır bunlar. Bazılarının yanında "programlama hatası" diye yazar, hatayı örtbas etmektense düzeltmek amaçlanır.

Eskiden Amiga programlarında menüde yada readme.txt'de bir "known bugs" kısmı olurdu. Bakıp öğrenirdik program nerelerde hata yapablir diye. Ayıp değildi bugları açıkça söylemek, kullanıcıya saygı olarak kabul edilirdi.

Sonra işin ticari boyutu büyüdü, kimse malım kötü demezmiş ya, "programda hata var, kullanın ama dikkatli olun, hata şuradadır, biz çözmeye çalışıyoruz, alın burada source code'u var, siz de bir bakın, akıl akıldan üstündür" dememeye başladı.

Beceriksizliğin üstüne bir de patentler ve kanunlarla koruma zırhı çekildi. Reverse engineering suç sayıldı, kimse hatayı patch edemedi. Yazılım özgür olmalıdır, hür olmalıdır bana göre; diğer ticari metalarda farklı olmamalıdır. Örnek vereyim; ben de Creative marka dandik bir hoparlör seti var, performans beklemesek de idare ediyoruz. Ciddi bir eksiği var kulaklık çıkışı yok, ben de ses ayarı için elimin altında duran küçük kutusunu açıp içine bir plug taktım, kulaklık jakını takınca hoparlörlere giden ses kesiliyor ve kulaklığa geliyor. Çok pratik oldu, bilgisayarın arkasına eğilmek zorunda değilim artık. Tabii aletin garantisi düştü ama suç işlemedim. Yasal bir problem yok. Aynı şekilde hayatımdaki her şeye iyileştirici müdahaleler yapmak eğlimindeyim, ama yazılıma yapamam, yapsam bile paylaşamam. neden; çünkü suç!

Microsoft, bize sunduğu ürünü değiştirme yetkisi tanımıyor, bana bu ters geliyor.

Adobe ve Discreet programları kullandığımız için de Window'su terkedemiyoruz, yani benim sözlerimin sürgünde yaşayan birinin isyanıdır, bize düşman bir yerde yaşıyoruz, bizim gibi düşünmeyenlerin ürettiği programları kullanıyoruz. Tepkilerimizi her ne kadar bilimsel oarak ortaya koysak da orijinleri duygusaldır. Amiga da aptal tüccarların elinde eriyip gitmişti, düşündükçe gözlerim doluyor... Bu hisleri paylaşmayanlarla tartışmak zor oluyor.

Tonguc' Alıntı:
Ben yasayani duydum ve gordum hatta temizledim. Ben de bilgisayar isinden para kazaniyorum ve yaklasik 10 senedir meslegim bu. Yeri geliyor gunde 10 tane bilgisayar temizliyorum. Firefox kullanan ve spyware, trojan data miner cookie falan install edilmis cok adamin bilgisayarini temizledim. Karsindaki bilincsiz kullanici olduktan sonra bu isler cok kolay. Hatta dedigim gibi data miner cookie'ler falan bilincli olsan da cachende yer aliyor. Zaten browser kullanim oranlarina bakarsan sikayet oranlarinin sebebini anlarsin. Herhalde ki herkesin bu konuda gozlemleri ve tecrubeleri farkli oluyor.

Adamın biri Firefox ile bir executable indirip çalıştırırsa bunun suçlusu Firafox olamaz, IE'de indirse IE de değildir suçlu... Biraz bilinçli olmak gerek, nereden ne indirdik, kaynağı ne, güvenli mi bilmek gerek. Aynı şekilde browser cookiede ne yazar onu da bilemez. setcookie dersin ne istersen yazarsın oraya... Bunda da IE yada Firefox'u suçlamıyorum. Ben cookieleri kullanıcı tercihlerini (dil, sayfa şeması vs.) kaydetmek içi kullnıyorum, ve browseri kapatınca geçerliliği dolan session cookiler ile session mamagement yapıyorum. Kötü niyetli biri başka amaçla kullanabilir.

Unutmadan ekleyeyim; ActiveX kontrolleri ile IE, kötü niyetli kişiler için tam bir oyun alanı, bunu kabul edersiniz umarım. Linux'ta Firefox ile Internet'te gezerken bazı sitelerin c:\windows\system32 altındaki dll'lere birşeyler yazmaya, yada onları değişik parametrelerle çağırıp birşeyler yapmay çalıştığına tanık oldum... Tabii aradığını bulamadı sevgili wep siteleri, Windows üzerinde çalışan IE ile hadefini bulacak, istediğini yapacaktı. Örnek: extratitles.to (altyazı sitesi)

Söylemek isteğimi şuydu; IE'nın çok iyi bilinen açıkları var ve en beceriksiz programcı parçası bile bunları kullanarak exploit yazabiliyor. Mass mailerlar ile Outlook kullanarak yayılan virüsleri de hatırlayalım.

IE çok kullanılıyor ve üzerinde çalışan kötü niyetlli adamlar da çok, kabul ediyorum ama "az açık var aslında ama çok sayıda cracker uğraşıp buluyorlar" gibi bir argümanı kabul etmem.

too_many_toolbars_small.jpg

Orijinal boyut için... http://www.accodeum.com/home/muziktek/too_many_toolbars.jpg

Benim kastettiğin budur, Firefox bu hale gelmiyor.

Tonguc' Alıntı:
Bir suru yerde bunu okuyabilirsin. Bugfree demeseler de IE'dan daha az bug'i oldugu iddia ediliyor ki yok boyle bir yalan...

Bugfree demiyorlar, Mozilla yada programcılarının ağzından böyle bir laf duyamazsın, zaten bugfree diyen programcı olamaz. Bir sürü yer demişsin; neresi? Birileri saçmalıyor diye Firefox'u itham etmemek gerek.

Tonguc' Alıntı:
Slashdot okuyorsan rastlamissindir kesin. Bunu ben de gordum birkac kere. Zaten bu tab olayini o kadar buyuttuler ki. Inanilmaz da gereksiz birsey bence. Sevip kullanan olabilir ayri ama olmassa olmaz birsey degil bence. Belki bazilari icin vazgecilmezdir bilinmez.

Slashdot okuyorum, kimse ilk diyemez, abartanların kusurunu Firefox'a yüklemeyelim.

Ben tabbed browsing ile çok mutluyum, Windows'da da, Linux'da da task barda kalabalık olmaması bile kolaylık sağlıyor bana... ctrl+tab ile tablar arasında mutlu mutlu geziyorum.

Tabbed browsing olayını yakında IE'de de göreceğiz. Nereden mi biliyorum; Tony Schreiner öyle söylüyor... Bakınız http://blogs.msdn.com/ie/archive/2005/05/26/422103.aspx
(MSDN, Microsoft Developert Network demek, bu link msdn.com'dan ve Tony Schreiner IE'de tabbed browsingi yazan adam)

Tonguc' Alıntı:
Bu konuda fikir yurutemem. Bu isin erbabi ben degilim. Ama MS'in isletim sistemi hazirladigini dusunursen ve standartlari genellikle belirledigini dusunursen IE'nin daha uyumlu olacagini beklemek son derece mantikli olur kanimca.

Standartları MS belirlemiyor. MS'den önce var olan bir dünya var, MS bir milâd değildir. İşletim sistemleri ve programlama dilleri konusunda biraz tarihe bakmak gerek. Örneğin ANSI C ne demek, MS ANSI'nın standartları dışına neden ve nasıl çıkıyor bir bakmak gerek... 40 sene önce kitabı yazılmış, standardı oturmuş işlere bile yarım yamalak uyum gösteriyorlar. Programcılar bir dili öğrendiktem sonra bir de Microsoftçasını ögrenmek zorunda kalıyorlar. Bizim için ağır bir iş bu. ISO, ANSI vs. standartların olmadığı bir dünyada körleme, el yordamı ile, deneme yanılma ile ne programcılık ne de tasarımcılık yapamıyoruz. Standart medeniyetin ölçüsüdür. Çalıştığım her alanda standarda uymayan adamlar yüzünde zaman ve para kaybediyorum; matbaacıdan tutun programcıya kadar herkes kendi telinden çalıyor. Standart bilimin, teknolojinin ve endüstrinin akordu gibidir. Herkes kendi standardını uydurursa medeniyeti oluşturmaya hergün sıfırdan başlarız.

Tonguc' Alıntı:
Sen web sitesi dizayni ile ilgilendigin icin bu yonu ile cok ilgileniyor olabilirsin ama normal bir kullanici icin birsey ifade etmiyor bunlar. Adam acar browseri ve her sitede bence calisacagindan emin olabilecegi tek browser IE. Ama tabi sunu da soylemeliyim, Firefox'ta duzgun calismayan siteye cok az denk geldim...

Ben IE'nin uyumsuz olduğu lafını kafamdan uydurmuyorum. Zaten W3S'i de ezbere bilip "işte bu uyumsuz" diyebilecek bir guru değlim. Ama dünya protokol ve standart dünyası ve bunları çıktığı günden beri takibeden insanlar var. Ben onların yalancısıyım. Benim tecrübem çalışacağını umduğum bir html yazıp Firefox ve Opera'da aynı sonucu alırken IE'de hata ile karşılaşmam. Örneğin boşta bulunup png transparency kullanan bir site yaptım, sonra IE'de bir baktım ki pngler opak görünüyor, tüm tasarım çöpe gitti. IE'ye uyumsuz olmasına müşteriler katlanamazdı. Bu arada bunun bilinen bir eksik olduğunu araştırıp öğrendim. Daha önce de dediğim gibi align konusunda da çok önemli yorum farkları var ve bizi rezil ediyor açıkcası... Yıllar önce yaptığımız ve artık şifresini felan bilmediğimiz siteleri girip değiştiremiyoruz. Yamuk yumuk duruyor, IE değiştikçe sayfada değişiyor. Firefox ve Opera zaten başka alemde... Bir dokun bin ah işit halimiz.

Tonguc' Alıntı:
Ben de bu kadar yaziyi MS'i korumak icin yazmadim. Maas baglama olayi bende de yok. Free software olayini ben de seviyorum ve yayginlasmasini isterim. Ben de sadece bildiklerimi ve tecrubelerimi paylasiyorum.

Free software dünyasının eleştiriye ihtiyacı var, hataları yüksek sesle söyleyelim ki düzelsinler, bu birikim insanlığın ortak malıdır. Sahip çıkmak gerek, yarın AGNULA DeMuDi ile müzik yapmak, GIMP ile grafik tasarımı, Scribus ile sayfa tasarımı yapmak istiyorsak bugün hatalarını bulup çıkarmamız gerek. Firefox'ta hata bulun, bunu herkese söyleyin, geliştirenler de bunu istiyor zaten...

Tonguc' Alıntı:
Bana ise hic sacma gelmedi. Her yerde bir firefox'tur gidiyor. Denedim ve her yeni surumunu hala denerim. Eskisinden cok farkli veya hizli gelmiyor hala. Kullanisli ise hic degil bence. IE'in artilarini bu sekilde yazan bir siteye ilk defa denk geldim ve sitede yazilanlar benim de cogunlukla firefox hakkinda hissettiklerim. "IE warken fayrfoks ne oluyo yea" degil de ben daha cok "fuck MS m8, Firefox rulez" lafini epey duydum. Ne guzel iste tartisalim nefis... :wink:

İnsanlar Internet ile Netscape kullanarak tanıştılar. Sonra sevgili browserleri yok edildi. Şimdi IE zorlamasına sağlam alternatifler var ve insanlar bunlara tutunmak istiyor. Bazen abartan arkadaşlar oluyor her konuda fanatikler var. Ama tepkileri iyi analiz etmek gerek, Photoshop alanında standart ve tekel neredeyse. Ama kimse Adobe'a küfretmez, Microsoft ne yapıyor da bu kadar tepki alıyor, düşünmek, tespit etmek gerek...

Batuhan Bozkurt' Alıntı:
Fakat dizayn olarak biraz sınırlara oynanmış sitelerde(misal ekşi sözlük) yamulabliyor.

Batuhan, bak Firefox sana doğru yolu gösteriyor, Wikipedia'ya gir, ne işin var ekşisözlük'te diyor... Sen mesajı almamışsın, Firefox ne yapsın, kültür hizmetini rüyalarına girerek mi sürdürsün? Aksakallı dedenin dijital versiyonu ateş kuyruklu tilki mi olsun?

Yine zamanim yok ama yazini okudum. Bir seye takildim ve belirtmeden gecmek istemedim. Ufak bir registry degisikligi ile IE'nin explorer resource'larini kullanmasini engelleyip IE crash ettiginde explorer veya start menusunu de birlikte goturmesinin onune geciyorsun. Bir goz atip yazarim bu ayari. Zamanim oldugunda daha detayli bir mesaj yazacagim yazdiklarin hakkinda. 8)

IE7'nin tanıtıldığı microsoft.com sayfasında aynen şu ifade var: Supercharge your surfing with tabbed browsing

Microsoft, Firefox'un ilk tabbed browser olduğu konusundaki yanlış bilgiye Wikipedia'yı da şahit göstererek gönderme yapıyor; "According to Wikipedia, tabbed browsing first appeared back in 1994. It proved to be very popular with the Internet surfing public at large and was adopted by many different Web browsers."

Bu arada gösterilen şahide de dikkatinizi çekerim. GNU/GPL bilgi kaynağı Wikipedia... Pekçok kaynak gibi (webopedia.com, answers.com) Wikipedia'da InternetWorks'ü işaret ediyor.

Microsoft'un sitesinde IE7'nin tabbed browsing özelliğini anlatıldığı sayfa;
http://www.microsoft.com/windows/ie/com ... wsing.mspx

Alttaki resimde yine Microsoft kaynaklı...

62943_tab_1.jpg

Yani Microsoft'ta ilerleme var; artık biz icad ettik demiyorlar; tebrik ediyorum kendilerini...

Kusura bakmayın biraz fazla post oldu ama son öğrendiğim şeyi size aktarmak istedim;

Tongucun tartışmanın başında verdiği "Firefox Myths" başlıklı adreste "W3C Standards" başlığı altında bir link referans olarak verilmiş.

Bu link şudur;
http://nanobox.chipx86.com/browser_support_summary.php

Bu sayfanın yazarı David Hammond'dur.

David Hammond yayınladığı sayfadaki bilgilerin "Firefox Myths" başlıklı sayfada çarpıtılarak kullanılmasına karşı çıkmış ve "Firefox Myths" sayfasının yazarına bir mail atmış...

Mailin tamanını ve müteakip gelişmeleri buradan okuyabilirsiniz.
http://nanobox.chipx86.com/blog/2005/12/re-firefox-myths.php
Mailin son cümlesi şudur; "please don't lie about what my resource and other legitimate resources say"

Bu arada bütün ciddiyetsiz bilgi kaynaklarında olduğu gibi "Firefox Myths" sayfasında da changelog tutulmaması nedeniyle sayfanın evvelini ahirini karşılaştıramıyoruz. David Hammond bundan da şikayetçi, herneyse gidip okuyun ilginizi çekerse...

http://nanobox.chipx86.com/security_summary.php adresinde de hataların yamanması konusunda Microsoft'a güvenen arkadaşlarda hayal kırıklığına neden olabilecek birkaç tablo var.

Sevgili Oktay,

Ayrýca IE en sýk girdiðin sitelerden birinde söyle bir hata verdi.

Bu büyük ihtimalle CGTalk un IE standartlarýnda kodlanmamasýndan kaynaklanýyor. :) Esas standartlara göre kodlanan kaç websitesi var ki þu dünyada?

Ayrýca script debugging kapatýlabiliyor preferences dan. Bu hatalar gözükmüyor böylece. Ben hep kapalý tutarým

Ekþi ile wiki arasýnda bir baðlantý kuramadým bu arada. Konsept olarak alakasýz siteler. Wiki ekþi kadar eðlenceli deðil, Ekþi de wiki kadar bilgilendirici deðil. Bu yüzden IE ile ikisini de çok rahat kullanýyorum, browser'ým "yok hoca sen þu siteye gir bence" böyle bir kýsýtlama getirmiyor çok þükür(þaka yaptýðýný biliyorum bu arada, katýlayým dedim. :) ). :lol:

Yazýlanlarý keyifle okuyorum. Araya gireyim bir dedim.

Sevgiler.

Simdi cevap yazacagim ama bir yandan da microsoft'u savunur tarzda bir yazi olacagi icin hic icimden gelmiyor. :lol: Ama inat ettim ben de niye IE'i tercih ettigimi anlatmaliyim. Bu arada linkini koydugum site hakkinda yaptigin elestirileri adama mail ile gondersen belki yanlis bilgileri duzeltebilirsin. Cunku ben o yaziyi okuyup IE kullanmaya karar vermedim. Beni ikna etmene gerek yok yani. Sadece orada yazilanlarin hepsine olmasa da cogu hakkinda ayni seyleri dusunup hissediyorum.

Bir de son haberlere gore MS Opera'yi satin almis.

oktaypocan' Alıntı:
Ýnsanlar inandýklarýný destekleyen sözler duymayý severler, ama Internet her zaman doðruyu söylemiyor; senin de dediðin gibi...

Kullanýcýlara yönelik olmasý yazýnýn yüzeysel ve bilimsellikten uzak olmasýný beraberinde getiriyor. Zaten halk anlasýn, kafasý karýþmasýn diye bilgi yüzeyselleþtirilince "Popüler Bilim" gibi saçmalýklar ortaya çýkýyor. Gerçek bilgi yeterince yalýndýr, teþbihlerle, basitleþtirmeyle, sadeleþtirmeyle özünü kaybedebiliyor. Kýsacasý "senin anlayacaðýn" diye baþlayan cümleler muhattabýný aþaðýlamanýn yaný sýra yanýltmayý da içerebiliyor.

Soyledigin sey biraz mantiksiz geldi bana. Belki kendini dusunursen bu soylediklerin gecerli olabilir ama internetten e-mail yazmak isteyip kendini de korumak icin bilgi edinmeye calisan annem yasindaki bir ev haniminin da detayli bilgiye ihtiyaci oldugunu zannetmiyorum. Bu insana "senin anlayagin" diye yaklasmaktan baska care yoktur. Eger bir bilgisayar firmasinin veya isp'nin destek hattinda calismaya benzer bir tecruben varsa belki dedigimi daha iyi anlayabilirsin.

oktaypocan' Alıntı:
Microsoft'un yalanlarý konusunda sana katýlmýyorum. 32 MB RAM ile çalýþýr dedikleri iþletim sistemi, tamam, çalýþýyor ama üzerinde hiç bir þey çalýþmýyor. Ýþletim sistemini süs olsun diye kurmadýðýmýza göre üzerinde birþeyler çalýþtýracaðýz. Hafýzanýn ve disk alanýnýn tamamýný Windows iþgal ederken bu pek mümkün olmuyor. Hafýza kullanýmý meselesini ele alalým;

Kullanýcýlarýn kaçý sadece Google arama sayfasýný açýp bekliyorlar, birden fazla sayfa açan yok mu? Ben deneme amaçlý, aralarýnda CSS formatlamalarý, flash uygulamalarý, grafik yoðun sayfalar ve 500Kb kadar text içeren sayfalardan oluþan 9 adres seçtim. Bu sayfalarý Prescott çekirdekli PIV 2.8 - 1024KB RAM - Asus P800 anakartlý bir makinada Firefox 1.5 Beta 2 ve IE 6 kullanarak açtým. Adresler þunlardýr;

- http://www.muziktek.com/turkce_site/index.php
- http://www.bbc.co.uk/
- http://forums.cgsociety.org/
- http://www.debian.org/
- http://www.apple.com/
- http://www.northkingdom.com/flash/loader.html
- http://www.newezra.com/flash/
- http://www.machine-room.org/computers/full.html
- http://www.yahoo.com/

Firefox 69.020 K hafýza kullnýrken IE kümülatif 135.492 K hafýza kullanýyordu.

Ayrýca IE en sýk girdiðin sitelerden birinde söyle bir hata verdi.

Orijinal boyutu burada... http://www.accodeum.com/home/muziktek/cgtalk_error.gif

Hep Firefox ile girdiðim için bu hatayý da ilk kez görmüþ oldum. CGTalk'u kýnadým, ayýp dedim.

Bir kere 32 mb.'i nereden cikardin bilemiyorum. Ama windows xp'den bahsediyorsak asagiya kopyalayacagim specleri. Ben gormedim windows'un bu konuda herhangi bir yalanini. Windows 95, 98 ise zaten 32 mb. ram ile calisir. Su anda kapatamayacagim sayfalar falan acik oldugu icin memory kullanimi olayina bakamiyorum ama bunu en yakin zamanda yapacagim. Acilis surelerini falan da karsilastiririz istersen. Bende cok daha hizli calisiyor IE. Kurulumum seninkinin hemen hemen aynisi zaten. Prescott cekirdekli P4 3.0 HT, 400 mhz double channel 1028 mb. ram, Ausu p4p800se anakarti var bende de. Firefox'ta daha fazla hataya rastliyorum ben sahsen girdigim web sitelerinde. Zaten cogunlukla bir sans vereyim diyorum yeni surum cikinca, kesin bir yerde bir falsosu oluyor ve tekrar IE'a donuyorum.

windows XP pro specs:
PC with 300 megahertz or higher processor clock speed recommended; 233 MHz minimum required (single or dual processor system);* Intel Pentium/Celeron family, or AMD K6/Athlon/Duron family, or compatible processor recommended

• 128 megabytes (MB) of RAM or higher recommended (64 MB minimum supported; may limit performance and some features)
• 1.5 gigabytes (GB) of available hard disk space*
• Super VGA (800 x 600) or higher-resolution video adapter and monitor
• CD-ROM or DVD drive
• Keyboard and Microsoft Mouse or compatible pointing device

oktaypocan' Alıntı:
486'dan bahsediyoruz, lütfen bir kere daha düþün. Diyelim ki kurduk, hangi sitelere gireceðiz. Ne kadar fonksiyonel olacak bi sistem. Minimum sistem gereksinimi sistemin sürünerek çalýþtýðý sistem deðildir; kabul edilebilir bir hýz ve fonksiyonelite aranýr. Bu mantýkla, 486'da UT2003 oynayalým, günde bir frame rate ile ne de eðlenceli olur, network de kuralým, deathmatch yapalým. IE6 yada baþka bir browser 32 MB RAM ile 486 yada eski Pentium'larla ne kadar verimli çalýþýr iyi düþünmek gerek.

Ben 486'da windows 95 ve 98 kurulabildigini hatirliyorum. Bundan bir 6 ay once makinama windows 98se kurmustum ve IE 6'yi kullanmak mumkundu sistemle. 486'ya da install edilebildigine gore bu sistem IE 486'da calisir. Acik ve net. Ha UT2003 oynayamazsin belki ama is yerinde bir eleman workstation olarak kullanabilir veya word processing yapabilir hic sorun yasamadan. Adamlarda sana zaten 486'ya IE6 ile taklalar attirirsin demiyor ki...

oktaypocan' Alıntı:
Tamam; madem Microsoft o kadar tecrübeli neden Windows XP ve Windows 2003'te BSD kerneline geçti. Memory dumplar da açýkça görülen BSD kernel stringleri nereden geliyor. Adamlarýn tecrübeleri felan yok sadece çok iyi çalýyor, süsleyip satýyorlar. Microsoft'un Hotmail'i aldýðý günleri hatýrlayýn, Solaris'leri kaldýrýp, NT (Neanderthal Technology) kurdular, tabii NT kaldýramadý Hotmail'in trafiðini ve Solaris'e geri döndüler , yýllar önce edindikleri acý tecrübe ile bu iþi yapamadýklarýný ve yapabilen birinden çalmak zorunda olduklarýný öðrendiler. Yeni MS sunucularý bu tecrübe doðrultusunda geliþtirilmiþtir, evet Microsoft tecrübeli, kabul ediyorum.

Ya oktay, seninle bu konuyu tartistikca sende gereksiz bir MS nefreti oldugunu hissediyorum. Abicim bak PC piyasasina. O bahsettigimiz 486'lar ciktiginda kac tane hardware windows destekliyordu simdi kac tane destekliyor. Her sey windows ile calisiyor artik. BIOS bile neredeyse windows ile birlikte calismaya basladi. Sunu soyle yapmis bunu boyle yapmis diyerek birsey kanitlamiyorsun ki. Bak etrafina bir kandirma kendini. Mesela bilgisayarda 3d gaming'den bahsediyoruz. Kac oyun openGL ile yapiliyor kac oyun DX destekliyor bak mesela. Bundan sonraki jenerasyonda opengl'nin isi tamamen bitecek. Ha ben demiyorum ki cok iyi oluyor falan, ya da herseyi cok iyi yapiyor bu adamlar. Ama gercekleri de kabul etmek gerekir. Adamlardaki birikim, resource falan kimsede yok su anda. Ve bir 10 sene oncesi ile karsilastirirsan bugun butun endustri neredeyse MS icin calisiyor. Aslina bakarsan ben heriflere DOS'u neredeyse yok edip, direk windows'a boot ettirmeye basladiklarindan beri uyuzum (95'ten beri yani :) ). Eskiden command prompt'ta yazardik windows canimiz isteyince dalardik isletim sistemine.

oktaypocan' Alıntı:
Benim Linux'um Windows'a göre çok çok geç açýlýr ve geç kapanýr... Belki 10 katý yavaþtýr. Denemeye deðer bulmuyorum; kesinlikle yavaþ. Ama þu var ki ben Linux'u açýnca elektrik kesilse bile UPS 'in pili bitinceye kadar (uyarýya kadar daha doðrusu) kapatmýyorum. 1.5 - 2 ay kapatmadýðým ve hergün bilfiil çalýþtýðým makineler var, abartmýyorum, uyurken makineyi kapatmam, zaten download, render vs. nedenlerle makinenin açýk kalmasý gerekir, ben de kapatmam. Internet'te 722 gün kapatýlmamýþ sunuculara dair kayýtlar var. Ben bu süreye ulaþamadým, hotplug olmayan þeyleri takmak çýkarmak için shutdown etmek zorunda kaldým. Demek ki benim için açýlýþ süresinin önemi yok, ikiye bir reboot etmiyorum makineyi... Umutmadan ekleyeyim kernel felan compile edince de makineyi reboot etmek zorundayým, bazen çok sýk yenileniyor, yok low latency olsun fiye bazen bende kurcalýyorum, sýrf bu yüzden reboot ettiðim oluyor. Bir de oyun oynamak için Windows'a geçiyorum, Linux için çýkmýyor oyunlar malum...

Benim bilgisayar da windows xp pro ile 7/24 acik, bir falsosunu ben de gormedim daha. Ben sadece windows ile linux'un hizini karsilastirdigimda linux'un her bakimdan daha yavas calistigini goruyorum. Hala uyum sorunlari var. Optimizasyon zaten hak getire.

oktaypocan' Alıntı:
IE'nin page ettiði resource'lardýr, doðru söylüyorsun. Fakat bizim sýk karþýlaþtýðýmýz bir durum var. Þöyle ki; 3dsmax gibi render sýrasýnda sistem kaynaklarýný sömüren programlar kullanýyoruz. CPU saatinin ve hafýzanýn tamamýna tasallut eden böyle programlar render yaparken "bi Internet'e gireyim, mailime bakayým" deyip IE'ý açtýðýmýzda normal olarak yavaþ çalýþýr, buna lafým yok, ama sýk sýk da göçer ve giderken bizim render da giderdi. Bu herkesin hergün yaþadýðý bir durum deðil elbette ama ben bir dönem render sýrasýnda Internet de kullanabilmek için baþka makineye geçiyordum, Firefox bu sorunumuzu çözdü. Hiç göçmedi ve dolayýsýyla renderlarýmýz güme gitmedi... (Bu arada tek frame 8.5 saat süren renderlardan bahsediyorum, öyle 2 dakika bekleyiver demeyin )

Kýsaca; IE'nin page ettiði resourcelar Windows'un uyduruk memory managenti ile çaðýrýlmaya çalýþýlýrken baþka programlarýn segmentlerine giriyor ve makina crash ediyor. Sonra saatleriniz belki günleriniz boþa gidiyor. Memory leak konusunu da ayrýca tartýþalým isterseniz.

Ayrýca kullandýðým Windows yüklü makine bir dual Xeon sistemi, Inter VeroBeach anakartlý güçlü bir workstation, POST o kadar uzun sürüyor ki power on deyip windows masaüstünü görmeniz 5 dakikayý buluyor. Bunun büyük kýsmý POST sýrasýnda geçiyor. Yani Windows 60 saniyede bile yüklese geçen toplam süre yanýnda devede kulak kalýr... Kapanýrken çok hzýlý ama, ilave edeyim.

Bunun cozumunu bir onceki mesajimda yazdim. Belki de kullandigin workstation dogru duzgun kurulup optimize edilmemistir. Linux'u kurmak ve ayarlamak icin harcayacagin zamanin yarisindan azini harcayip windows'u dogru durust optimize edip sorunsuz calistirmak herkesin elinde. Sonucta bu OS one size fits all mantigi ile yazilmis bir sistem. Onun icin her makinada ayni sonucu alamiyorsun. Bunu yapabilmek icin ise kullandigin makinadaki hardware ve windows'u iyi taniman gerekir. E zaten linux kullanan adam bunu yapabilecek potansiyele zaten sahiptir. Eger bu tartismayi windows 95-98 gunlerinde yapiyor olsaydik belki sana katilirdim dusuncelerinde ama ben windows xp'den bekledigimden cok daha memnun kaldim. Ve acikcasi hicte beklemiyordum boyle olacagini.

oktaypocan' Alıntı:
Sanýrým bu konuda kendimi iyi ifade edmedim; argümaným þudur;

Firefox'ta hata varsa bulan açýkça ilan eder, geliþtiricileri de dikkate alýr ve bunu gizlemez, aksine ilan eder. Free software dünyasýnda bu iþ böyledir, www.debian.org'a gidin ana sayfada listelenir bulunan en son hatalar, "düzeltin de baþýnýz aðrýmasýn" diye teker teker anlatýlýr bunlar. Bazýlarýnýn yanýnda "programlama hatasý" diye yazar, hatayý örtbas etmektense düzeltmek amaçlanýr.

Eskiden Amiga programlarýnda menüde yada readme.txt'de bir "known bugs" kýsmý olurdu. Bakýp öðrenirdik program nerelerde hata yapablir diye. Ayýp deðildi buglarý açýkça söylemek, kullanýcýya saygý olarak kabul edilirdi.

Sonra iþin ticari boyutu büyüdü, kimse malým kötü demezmiþ ya, "programda hata var, kullanýn ama dikkatli olun, hata þuradadýr, biz çözmeye çalýþýyoruz, alýn burada source code'u var, siz de bir bakýn, akýl akýldan üstündür" dememeye baþladý.

Beceriksizliðin üstüne bir de patentler ve kanunlarla koruma zýrhý çekildi. Reverse engineering suç sayýldý, kimse hatayý patch edemedi. Yazýlým özgür olmalýdýr, hür olmalýdýr bana göre; diðer ticari metalarda farklý olmamalýdýr. Örnek vereyim; ben de Creative marka dandik bir hoparlör seti var, performans beklemesek de idare ediyoruz. Ciddi bir eksiði var kulaklýk çýkýþý yok, ben de ses ayarý için elimin altýnda duran küçük kutusunu açýp içine bir plug taktým, kulaklýk jakýný takýnca hoparlörlere giden ses kesiliyor ve kulaklýða geliyor. Çok pratik oldu, bilgisayarýn arkasýna eðilmek zorunda deðilim artýk. Tabii aletin garantisi düþtü ama suç iþlemedim. Yasal bir problem yok. Ayný þekilde hayatýmdaki her þeye iyileþtirici müdahaleler yapmak eðlimindeyim, ama yazýlýma yapamam, yapsam bile paylaþamam. neden; çünkü suç!

Microsoft, bize sunduðu ürünü deðiþtirme yetkisi tanýmýyor, bana bu ters geliyor.

Adobe ve Discreet programlarý kullandýðýmýz için de Window'su terkedemiyoruz, yani benim sözlerimin sürgünde yaþayan birinin isyanýdýr, bize düþman bir yerde yaþýyoruz, bizim gibi düþünmeyenlerin ürettiði programlarý kullanýyoruz. Tepkilerimizi her ne kadar bilimsel oarak ortaya koysak da orijinleri duygusaldýr. Amiga da aptal tüccarlarýn elinde eriyip gitmiþti, düþündükçe gözlerim doluyor... Bu hisleri paylaþmayanlarla tartýþmak zor oluyor.

Herhalde patch falan gibi birsey olmadan annemin debian.org'a girip kendini korumak icin browser update'i yapmasini beklemiyorsun. Arti bu tur seyler iki ucu boklu degnek gibidir. Yani bilgiyi aciklasan bir turlu aciklamasan bir turlu. Bu genelde bu urunu piyasaya surup destegini de verenlerin kendi almasi gereken kritik karar. Iki kararinda artilari ve eksileri var. Ve eminim sirketler kendi tercih sebeplerini aciklamislardir bir yerlerde. Sen oturup yeri gelince kendin kodluyorsun ve kendini koruyorsun ama bunu yapan dunyadaki bilgisayar kullanicilarinin belki %5'i. Yani soyledigin seyin normal bir kullaniciya hic bir faydasi yok. Hatta daha fazla kafa karistiracagini dusunuyorum. Apple'in hala etrafta olmasinin sebeplerinden biri de bu basitligi mesela. Onemli birseydir bu ve argumanlarinda genellikle herkesi kendin gibi dusunup isin bu boyutunu atliyorsun gibi geliyor bana. Bir de gereksiz ve hic bir yere ulasmayan bir kavga veriyorsun. Acikcasi ben herkesin bilgisayar kullanabilmesini ve bunun sosyal hayatimizdaki olumlu etkilerini gormeyi kendi fantazi dunyamda yasmaya tercih ederim. Eskiden bilgisayar kullandiginda toplumun %0.5'lik ayricalikli kesimine dahil olurdun bugun ise bu ayricalik kalmadi. Sanirim senin canini sikan bu. Zamaninda ben de boyle hissetmistim ama bugun bununla bir sorunum yok.

oktaypocan' Alıntı:
Adamýn biri Firefox ile bir executable indirip çalýþtýrýrsa bunun suçlusu Firafox olamaz, IE'de indirse IE de deðildir suçlu... Biraz bilinçli olmak gerek, nereden ne indirdik, kaynaðý ne, güvenli mi bilmek gerek. Ayný þekilde browser cookiede ne yazar onu da bilemez. setcookie dersin ne istersen yazarsýn oraya... Bunda da IE yada Firefox'u suçlamýyorum. Ben cookieleri kullanýcý tercihlerini (dil, sayfa þemasý vs.) kaydetmek içi kullnýyorum, ve browseri kapatýnca geçerliliði dolan session cookiler ile session mamagement yapýyorum. Kötü niyetli biri baþka amaçla kullanabilir.

Unutmadan ekleyeyim; ActiveX kontrolleri ile IE, kötü niyetli kiþiler için tam bir oyun alaný, bunu kabul edersiniz umarým. Linux'ta Firefox ile Internet'te gezerken bazý sitelerin c:\windows\system32 altýndaki dll'lere birþeyler yazmaya, yada onlarý deðiþik parametrelerle çaðýrýp birþeyler yapmay çalýþtýðýna tanýk oldum... Tabii aradýðýný bulamadý sevgili wep siteleri, Windows üzerinde çalýþan IE ile hadefini bulacak, istediðini yapacaktý. Örnek: extratitles.to (altyazý sitesi)

Söylemek isteðimi þuydu; IE'nýn çok iyi bilinen açýklarý var ve en beceriksiz programcý parçasý bile bunlarý kullanarak exploit yazabiliyor. Mass mailerlar ile Outlook kullanarak yayýlan virüsleri de hatýrlayalým.

IE çok kullanýlýyor ve üzerinde çalýþan kötü niyetlli adamlar da çok, kabul ediyorum ama "az açýk var aslýnda ama çok sayýda cracker uðraþýp buluyorlar" gibi bir argümaný kabul etmem.

Orijinal boyut için... http://www.accodeum.com/home/muziktek/too_many_toolbars.jpg

Benim kastettiðin budur, Firefox bu hale gelmiyor.

Keske hersey anlattigin gibi olsa. Normal bir kullanici bunlarin hic birini onemsemiyor. Bundan emin olabilirsin. Hatta temizledigin bir bilgisayar ertesi hafta butun yapilan uyarilara ve korumalara ragmen infected geri gelebiliyor. Adam anti-virus programinin uyarisina evet deyip programi calistiriyor birak nereden geldigini arastirmayi. Veya spyware falan install eden programlar falan olur bilirsin kesin. Adam inat ediyor yuklemeye programi. Arkadasim bak sorunlarin su programdan diye basitce acikliyorsun, 3 kere daha geliyor ayni programla bilgisayar geri. En sonunda adam bir de senin dolandirdigini dusunup baskasina gidiyor falan. Nelerle karsilasabiliyorsun, aklin durur. Onun icin bence cok iyimser dusunuyorsun. Arti birde senin de soyledigin gibi IE explorerin populerliginden dolayi bu codelari yazanlar IE'da calisacagindan emin olmak zorundalar. Daha onceki mesajimda da soyledigim gibi bazi library'lerin falan sistem ile paylasilmasi sistemin riskini daha da arttiriyor. Firefox'ta boyle bir olay yok oysa.

oktaypocan' Alıntı:
Bugfree demiyorlar, Mozilla yada programcýlarýnýn aðzýndan böyle bir laf duyamazsýn, zaten bugfree diyen programcý olamaz. Bir sürü yer demiþsin; neresi? Birileri saçmalýyor diye Firefox'u itham etmemek gerek.
Slashdot okuyorsan rastlamissindir kesin. Bunu ben de gordum birkac kere. Zaten bu tab olayini o kadar buyuttuler ki. Inanilmaz da gereksiz birsey bence. Sevip kullanan olabilir ayri ama olmassa olmaz birsey degil bence. Belki bazilari icin vazgecilmezdir bilinmez.
Slashdot okuyorum, kimse ilk diyemez, abartanlarýn kusurunu Firefox'a yüklemeyelim.

Her gun onlarca hardware ve software haber sitesi okuyorum. Hep bu tur soylemlere denk gelirim. Bugfree diyecek kadar abarani gormemisimdir belki ama cok daha sorunsuz veya cok daha az bug'a sahip oldugu paso iddia edilir ki yok boyle bir yalan. Yanlis bilmiyorsam zaten eski netscape-mozilla'dan arta kalan kodu kullaniyorlar.

oktaypocan' Alıntı:
Ben tabbed browsing ile çok mutluyum, Windows'da da, Linux'da da task barda kalabalýk olmamasý bile kolaylýk saðlýyor bana... ctrl+tab ile tablar arasýnda mutlu mutlu geziyorum.

Tabbed browsing olayýný yakýnda IE'de de göreceðiz. Nereden mi biliyorum; Tony Schreiner öyle söylüyor... Bakýnýz http://blogs.msdn.com/ie/archive/2005/05/26/422103.aspx
(MSDN, Microsoft Developert Network demek, bu link msdn.com'dan ve Tony Schreiner IE'de tabbed browsingi yazan adam)

Windows Vista'nin beta surumlerindeki IE 7'de zaten var tabbed browsing. Ben cok kullanisli bulmadim. Herhalde sisteme entegre edilirse ben de kendi kullanma bicimime entegre ederim bir sekilde. Yoksa bana getirdigi bir arti yok simdilik.

oktaypocan' Alıntı:
Standartlarý MS belirlemiyor. MS'den önce var olan bir dünya var, MS bir milâd deðildir. Ýþletim sistemleri ve programlama dilleri konusunda biraz tarihe bakmak gerek. Örneðin ANSI C ne demek, MS ANSI'nýn standartlarý dýþýna neden ve nasýl çýkýyor bir bakmak gerek... 40 sene önce kitabý yazýlmýþ, standardý oturmuþ iþlere bile yarým yamalak uyum gösteriyorlar. Programcýlar bir dili öðrendiktem sonra bir de Microsoftçasýný ögrenmek zorunda kalýyorlar. Bizim için aðýr bir iþ bu. ISO, ANSI vs. standartlarýn olmadýðý bir dünyada körleme, el yordamý ile, deneme yanýlma ile ne programcýlýk ne de tasarýmcýlýk yapamýyoruz. Standart medeniyetin ölçüsüdür. Çalýþtýðým her alanda standarda uymayan adamlar yüzünde zaman ve para kaybediyorum; matbaacýdan tutun programcýya kadar herkes kendi telinden çalýyor. Standart bilimin, teknolojinin ve endüstrinin akordu gibidir. Herkes kendi standardýný uydurursa medeniyeti oluþturmaya hergün sýfýrdan baþlarýz.

Sen bence hala daha once de yazdigim gibi inkar modundasin. Abicim bak sadece 10 sene icinde windows destekleyen hardware ve software'e ve standartlari kimin belirledigini soyle bana. Mesela ATI veya NVIDIA ekran karti kart uretirken DX spec'lerini nerden aliyor sence? DX 9'un shader destegi niye bu kadar karisti zannediyorsun? Uretici firmalar ile standartlari belirleyen MS arasindaki iletisim bozuklugu iste. Artik buna imkan vermemek icin daha da yakin calismaya basladi bu firmalar MS ile. Zaten xbox teknolojisi hem ATI'nin hem de NVIDIA'nin elinden gecti. Su anda bilgisayar teknolojisinde en cok parayi yapan sektorlerden biri oyun ve video karti sektoru. Bu boyle oldukca MS standartlari belirlemeye devam eder bence. Bak bakalim ATI veya NVIDIA'nin sitesine bir tane desteklenen offical linux driver bulabilecekmisin? Ben sadece gercekci oluyorum.

oktaypocan' Alıntı:
Ben IE'nin uyumsuz olduðu lafýný kafamdan uydurmuyorum. Zaten W3S'i de ezbere bilip "iþte bu uyumsuz" diyebilecek bir guru deðlim. Ama dünya protokol ve standart dünyasý ve bunlarý çýktýðý günden beri takibeden insanlar var. Ben onlarýn yalancýsýyým. Benim tecrübem çalýþacaðýný umduðum bir html yazýp Firefox ve Opera'da ayný sonucu alýrken IE'de hata ile karþýlaþmam. Örneðin boþta bulunup png transparency kullanan bir site yaptým, sonra IE'de bir baktým ki pngler opak görünüyor, tüm tasarým çöpe gitti. IE'ye uyumsuz olmasýna müþteriler katlanamazdý. Bu arada bunun bilinen bir eksik olduðunu araþtýrýp öðrendim. Daha önce de dediðim gibi align konusunda da çok önemli yorum farklarý var ve bizi rezil ediyor açýkcasý... Yýllar önce yaptýðýmýz ve artýk þifresini felan bilmediðimiz siteleri girip deðiþtiremiyoruz. Yamuk yumuk duruyor, IE deðiþtikçe sayfada deðiþiyor. Firefox ve Opera zaten baþka alemde... Bir dokun bin ah iþit halimiz.

Bak mesela sen zaten kendin soyluyorsun, musteri kabul edemezdi. Iste benim de bahsettigim bu. Piyasanin sartlarini farkinda olmalisin, belki farkindasin ama bence yanlis sekilde kendini rahatsiz ederek bunu yapiyorsun. En basta zaten adamlarin IE'de calismasina onem verecegini dusunup sayfayi IE'de test edip olustursaydin basina bu gelmezdi mesela. Ha bir tane komutu desteklemiyor, ne olmus? Olelim mi? Sacma seylere takiyorsun bence. Hele normal bir kullanici icin bunlarin hic mi hic onemi yok.

oktaypocan' Alıntı:
Free software dünyasýnýn eleþtiriye ihtiyacý var, hatalarý yüksek sesle söyleyelim ki düzelsinler, bu birikim insanlýðýn ortak malýdýr. Sahip çýkmak gerek, yarýn AGNULA DeMuDi ile müzik yapmak, GIMP ile grafik tasarýmý, Scribus ile sayfa tasarýmý yapmak istiyorsak bugün hatalarýný bulup çýkarmamýz gerek. Firefox'ta hata bulun, bunu herkese söyleyin, geliþtirenler de bunu istiyor zaten...

Yahu bu user'in isi degil ki. Arti verilen bilgilerde hic user friendly degil. Yani ben bile bazen bilgi bulmakta zorlaniyorum open source software kullandigimda. Normal kullanicinin ise hic sansi yok gibi birsey. Bence en buyuk eksikligi de bu open source software'in. Hersey cok daginik ve karmasik. Gerci knoppix falan gibi pratik alternatifler cikti bu tarz kullanicilar icin ama yine de bir suru sey yanlis gidebiliyor cogunlukla ve normal bir kullanicinin bu hatalari kendi kendine duzeltmesi neredeyse imkansiz. Sen zaten butun bu process'ten hoslaniyorsun. Bunu cok iyi anliyorum ve bundan bende hoslaniyorum. Ama ben normal kullanicilari da dusunerek konusuyorum. Arti zaten ben de bugun bir sistem calistirmak icin milyon tane seyle ugrasmaktan hoslanmiyorum. Belki de yaslandikca insanin bu tur seylere pek zamani olmuyor. Yani mesela 1 saatte linux kurup bir de 4 saat harcayip optimize edecegime, 25 dakkada windows kurup 45 dakkada butun sistemi aynen eski haline sokuyorum, geriye kalan 3 saat 50 dakikami karimla geciriyorum mesela. :wink: Bu zaman olayi sirketler falan icin de onemli bir de...

oktaypocan' Alıntı:
Ýnsanlar Internet ile Netscape kullanarak tanýþtýlar. Sonra sevgili browserleri yok edildi. Þimdi IE zorlamasýna saðlam alternatifler var ve insanlar bunlara tutunmak istiyor. Bazen abartan arkadaþlar oluyor her konuda fanatikler var. Ama tepkileri iyi analiz etmek gerek, Photoshop alanýnda standart ve tekel neredeyse. Ama kimse Adobe'a küfretmez, Microsoft ne yapýyor da bu kadar tepki alýyor, düþünmek, tespit etmek gerek...

Sende umarim yazdiklarimi yanlis anlamazsin. Seninle ilgili yaptigim kisisel tespitlerin amaci kesinlikle seni sinirlendirmeye calismak falan degil. Sadece bu kadar takiyor olman beni sasirtti o kadar. Sinir yapmissin resmen. Bunun bana karsi olmadigini da farkindayim. 8)

Not: Yaziyi tekrar bir okudum da butun olarak. Ben de resmen MS'i savunuyor gibiyim. Yok boyle birsey kesinlikle. Ben sadece uyum saglayi canimizi sikmayalim diyorum o kadar. Ha, open source software de onemlidir. Zaten para yapan software'ler yer yer open source yazilimin kodlarini kopyalar, maniplule eder, kullanir. Yani arguman bu sekilde geliseeydi ve isin bu boyutunu tartisiyor olsaydik eminim ki fikirlerimiz ve dusuncelerimiz benzer olurdu.

Microsoftunşu anda endüstri standardı olmasında linuxun hala oturmamış bir masaüstü sistemi(kde gnome)nin olmasının etkisi var. ama insanlar gerçekten güvendikleri sağlam insanlardan tavsiyeler aldıklarında seçimlerini çok çabuk değiştirebilirler. Yurtdışında linux inanılmaz bir hızla yayılıyor. Şu anda ie kullanan kişi sayısı fazla olduğu için, en fazla onda nasıl çalışacağı düşünülerek tasarımlar yapılıyor.

Ama çok yakında kullanıcı sayısı yeteri kadar arttığında linux tabanlı sağlam oyunlar piyasaya çıkacak. Çünkü yazılımın ücretsiz olması çok byük bir güç. Her yeni sürümde gittikçe basitleşiyor. Sony philips gibi dünya devleri bile tasarladıkları her türlü elektronik eşyalarda bir firmaya para verene kadar linux kullanma kararı aldılar. Microsoft bile yeni işletim sisteminde tamamen linux tabanına dönüyor.

Bu kadar çok şirkette kaçak windows kullanıldığının bilinmesine rağmen baskı yapılamıyor çünkü bir defa yüklendikten sonra kolay kolay bozulmayan ve tamamen bedava olan bir işletim sistemi var. Kullanmakta olduğum firewire ses kartı henüz linuxu desteklemiyor bu yüzden ben de tamamen windowsu bırakamıyorum. Ama imkanım olsa derhal kesin dönüş yaparım ve bunu duygusallıkla da ilgisi yok aksine ben lisanslı windows kullanan biriyim.

Azgeliyo,

Microsoft bile yeni iþletim sisteminde tamamen linux tabanýna dönüyor.

Bu yanlýþ bilgi. Linux ve Windows un kernel yapýlarý farklý. Ýþleyiþ mantýklarý farklý. Windows u linux tabanýna döndürmek için baþtan yazmak gerekirdi.

Ayrýca ses kartýn desteklerse linux u, hangi sequencer ý hangi efektleri, hangi þirketin ürünlerini kullanacaksýn? Linux ve müzik ilerlemekteo lan bir hadise ama -commercial- iþler yaptýðýný varsayarsak, bu yükü kolaylýkla taþýyabilecek geliþmiþ ve sorunsuz, standart koyabilmeye yakýn herhangibir yazýlým yok linuxda.

azgeliyo' Alıntı:
Microsoftunþu anda endüstri standardý olmasýnda linuxun hala oturmamýþ bir masaüstü sistemi(kde gnome)nin olmasýnýn etkisi var. ama insanlar gerçekten güvendikleri saðlam insanlardan tavsiyeler aldýklarýnda seçimlerini çok çabuk deðiþtirebilirler. Yurtdýþýnda linux inanýlmaz bir hýzla yayýlýyor. Þu anda ie kullanan kiþi sayýsý fazla olduðu için, en fazla onda nasýl çalýþacaðý düþünülerek tasarýmlar yapýlýyor.

Ama çok yakýnda kullanýcý sayýsý yeteri kadar arttýðýnda linux tabanlý saðlam oyunlar piyasaya çýkacak. Çünkü yazýlýmýn ücretsiz olmasý çok byük bir güç. Her yeni sürümde gittikçe basitleþiyor. Sony philips gibi dünya devleri bile tasarladýklarý her türlü elektronik eþyalarda bir firmaya para verene kadar linux kullanma kararý aldýlar. Microsoft bile yeni iþletim sisteminde tamamen linux tabanýna dönüyor.

Bu kadar çok þirkette kaçak windows kullanýldýðýnýn bilinmesine raðmen baský yapýlamýyor çünkü bir defa yüklendikten sonra kolay kolay bozulmayan ve tamamen bedava olan bir iþletim sistemi var. Kullanmakta olduðum firewire ses kartý henüz linuxu desteklemiyor bu yüzden ben de tamamen windowsu býrakamýyorum. Ama imkaným olsa derhal kesin dönüþ yaparým ve bunu duygusallýkla da ilgisi yok aksine ben lisanslý windows kullanan biriyim.

Herhalde sen mac'in isletim sistemi ile karstiriyorsun, windows'un file system'den grafik arabirimine kadar her sey kendine ait ve yeniden dizayn ediliyor. Bunun disinda soylediklerine hic katilmiyorum. Gun gelecek herkes linux kullanacak geyigini 10 senedir duyarim, binlerce surumu cikti hala bahsettikleri artisi gormuyorum. Artik kurmana bile gerek yok linux'u. Daha ne kadar basitlesebilir sence? Ama var ki birsey millet adapte olamiyor. Bence linux disinda baska alternatifler uretilmeli 10 senedir ayni olu at tekmelenecegine veya uzerinde fantaziler kurulacagina. Zaten bence yapilabilecek en iyi seyi apple yapti bu isletim sistemi ile. Bunu basarmasinin en buyuk nedeni ise verdigi saglam support ve basitligi. Basitliginin nedeni de OS'i kullanicinin kafasini en az karistiracak sekilde design edebilmeleri. Bir de el atip bozulabilecek her seyi userdan saklayamanin da bu basitlikte onemli bir rolu var. Oysa linux'un open source distr.'larini bir araya getirenler geek ve genelde herkes bir nevi kendi gormek istedikleri seyleri kullaniyor bir programda. Belki calisma kollektif ama applicationlar arasindaki bu tutarsizlik user'in aklini daha da karistiriyor bence. Dedigim gibi, baska bir OS ortaya cikar, linux'te yapilan hatalardan ders alinmis olunur o zaman belki daha saglam birseyler cikar ortaya. Bunu MS zaten basardi dos'tan-windows 98'e ve ordan da tamamen NT karneline gecmekle. Ama resmin butunune bakarsan, ilk once dos uzerine windows 3.1 gibi bir sistem denedi adamlar. Sonra bir de networking olayina girip 3.11 for workgroups'u cikardi. Baktilar networking olayinda extra security gerekiyor, NT'ye atladilar. Bir yandan da dos ile win 3.11'i birlestirip 95'i yaptilar. Uzerinde oynayip bir de 5 sene 98, 98se, me ile denemelere devam ettiler. Bir yandanda NT 5.1 cikti tabi. Zamanina gore bence epey guzel bir sistemdi. Ayni sistemi gelistirip birazda 98 tecrubelerini katip 2000'i yaptilar. En sonunda hepsi birlesti ve ortaya XP cikti. Bence cok guzel bir yol takip ettiler. Basarili olacaklarini sanmiyordum ama oldular bence. Linux'te ise next generation'i ne zaman goruruz allah bilir. Arti birbirinden de pek bir farki yok bence surumlerin. Hala ayni cirkinlikte ve hantallikta bence o desktop. Ne zaman daha uyumlu ve daha optimized bir next generation linux cikar belki o zaman fikrim degisir benim.

Bir de open source programlarin bedava olmasinin ne kadar onemi var ki. Su anda isteyipte bedava bir windows xp surumunu bulamayacak bir adam var mi? MS ne zaman, kimin pesinden gitmis. Home user'larin % kacinda gercek lisans var? Ben diyeyim %20 sen de %30 ama lisanssiz kullanici sayisinin lisansli kullanici sayisindan daha fazla oldugundan eminim. Adamlarin en fazla yaptigi sey lisanssiz kullanicilarin web sitesinden update'lerini engellemek. Adamlar bir de ustune auto update ile lisansi olmayan kullanicilarin kritik patchlerini uyguyor ki bu makinalar da wormlari yaymasin. Daha fazla ne yapabilir ki bu adamlar? Tamam belki open software olayini oldugu gibi desteklemiyorlar ama kendileri de cok farkli birsey yapmiyor aslinda. Ha bu tartistigimiz konsept ne kadar mantikli ve ne kadar adaletli tartisilir. Bir de bunlari savundugum gibi bir anlam cikmasin yazdiklarimdan. Sadece bence icinde bulundugumuz piyasanin durumu bu....

Bu konuda yazacak o kadar sey var ki. Linux'un basari sansi yok gibi birsey. Userlari bir kenara birak, WHQL olayi var birkere. Hemen hemen her hardware ureticisi driver'larini MS'a gonderip onaylatiyor. Linux'te boyle bir olay olmamasi en basta isi bozuyor. Arti dedigim gibi butun bu hardware ureticileri gun gectikce daha fazla windows teknolojilerini kullaniyor. Daha once video kartlari ornegini verdim. Winmodem'leri hatirlarsiniz buyuk ihtimal. Bunlar gibi binlerce ornek var ve her gun cogaliyor. Is sadece user'la, supportla, kullanilan desktop veya software ile bitmiyor yani. Bence bunun icin linux'un isi cok zor. Apple'in bu yondende artisi vardi. Makinalarin icine hangi hardware girecegini kendileri belirliyorlardi ve OS'i buna gore hazirliyorlardi. Mesela kullandigim hardware'in windows disinda calismasi gerektigi gibi calistigini gorsem benim sorunum olmayacak buyuk ihtimal. Linux ise her seyde isimi zorlastiriyor benim. Bazi kullanmak istedigim seylerden fedakarlik etmek zorunda oluyorum daima. Niye binlerce dolar yatirdigim hardware'i yarim yamalak kullanayim ki. Anlami yok...

Aslýnda Linux'un tek sorunu desktop iþletim sistemi olamamasý. Yoksa Enterprise seviyede server vs. olarak her zaman Microsoft'un önünde oldu. Hemen hemen bütün ciddi siteler Linux ile veya Solaris'in sistemleri(ki o taraf hakkýnda pek bilgim yok) ile çalýþtýrýlýyor, bu yüzden Linux un geliþmesini -ölü atý tekmelemek- olarak görmüyorum. Ama Linux'u desktop pazarýna sokmaya çalýþmayý öyle görmek mümkün buna katýlýyorum. Desktop dýþý amaçlarda linux yeterince olgun ve performanslý bir sistem. Sorun desktop iþinde. Ben yakýn gelecekte bilgisayarýma Linux falan kurmayý düþünmüyorum, çünkü iþimi yapacak yazýlýmlara ve desteðe sahip deðil kýsaca. Ve bu gidiþle de olmayacaða benzer.

Halbuki Linux desktop konusunda bir öncülük yapabileceðini iddia etmese kimsenin onunla bir sorunu olmayacaðýný sanýyorum. Hele ki enterprise seviyede Windows sistemleri üzerine baskýnlýðý bu kadar net iken... Zaten o piyasada öncünün kim/kimler olduðu ortada.

Sadece desktop olayindan bahsediyordum. Server olayina girince hem linux hem de MS'e alternatifler bulmak mumkun. Bir de oturursun dizayn edersin networkunu onceden. Linux kullanacaksan server'inda buna gore hardware alirsin falan. Server olarak kullandigin noktada linuxte seni limitleyen birsey olmaz. Zaten bu serverlarin workstation'larida cogunlukla windows degilmidir? :lol:

Hahah, tabi ki. :D

Olay linux-MS tartýþmasýna doðru yönlendi de, bu tartýþmalarda iþleti sisteminin "ne için" kullanýldýðý göz ardý edilir, ve gamerlar, bilgisayarýný ofiste kullananlar, müzik yapanlar veya cd rom tray'ini kahve taþýyacaðý olarak kullananlar kendi taraflarýndan amaçlarýný belirtmeden argümanlar üretirler ve ortalýk aþure'ye döner. Tatlý da olmaz, o yüzden ortaya atayým dedim "desktop - server" ayrýmýný.

Guzel, gecen sene bulamamistim ATI'nin driverlarini ve support etmiyorlardi. Demek ki gelisme var.

*Tahmin ettigim gibi soyle bir not dusulmus. Yani eski tas eski hamam sanirim....

Please note - ATI Customer Care has NO INFORMATION regarding:

which ATI chips or products are supported in a particular version of Linux or XFree86
how to configure Linux for a given ATI chip or product
when or if drivers are being developed to support ATI chips in a given version of Linux or XFree86
what features these drivers might have
Answers to these questions may be available from a number of sources in the Linux community

Some ATI hardware has DVD acceleration features. However, this functionality is NOT currently available in any Linux driver that we know of. ATI is investigating the possibility of providing these features in a future driver release.

https://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&folderID=27

Barış Mert' Alıntı:
Bence Firefox'un tek problemi, flash animated sayfaları ve bazı IE uyumlu html sayfaları yanlış ve hatalı göstermesi. Onun dışında bende IE'den daha hızlı ve stabil buluyorum.

Bu geceki Firefox mesaime, Tonguc'la girdiğimiz ateşli tartışmadan dolayı gaza gelip atladığım bir mesaja, yazarı Barış Mert'ten de af dileyerek başlıyorum :) :)

Firefox'un Flash gösterebilme kaabiliyeti yoktur; Macromedia'nın sitesinden indirebileceğimiz bir third party plugin ile bu özelliğe kavuşur. Flash plugini "Free Software" değildir; Firefox'tan ayrı olarak dağıtılır. Source kodu sadece üreticilerinin tasarrufu altındadır; Firefox geliştiricileri Flash pluginine müdahale edemezler.

Ben Firefox ile Flash sitelerde probleme rastlamadım. Plugin yüklü olduğu sürece -problemsiz şekilde- en extrem Flash uygulamaları bile çalışıyor. Bu arada Adobe, Macromedia'yı satın aldı, bir ay kadar oluyor. Gelişmeleri merakla bekliyoruz. Autodesk de Alias'ı satın aldı; ilginç şeyler oluyor, hadi bakalım.

IE uyumlu sayfaları hatalı göstermesi konusunu biraz konuşmuştuk ama tekrarlayayım; eğer bir tasarımcı W3C spesifikasyonuna uymadan sayfa tasarlarsa browserların yapacak hiç bir şeyi kalmıyor, ne IE suçludur ne Opera ne de Firefox... Tasarımcı dikkat etmek zorunda...

Teşekür eder, geçiken yanıtım için tekrar özür dilerim.

IE W3C standardýný takip etmiyor ki? IE de sitesi düzgün gözükmesini isteyecek kiþiler de tasarýmlarýnda W3C standartlarýndan bazýlarýný gözardý etmek zorunda kalýrlar. Bu çoðunlukta olunca da standardýn "standartlýðýný" sorgulamak istiyor insan ister istemez.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri