[Eski] SynthMaster huzurlarinizda, tum MuzikTek uyelerine ucretsiz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ok, anket yapıyorum. Soldaki menude yazılar yukarıdan aşağı olduğu için programı almazdım diyenler el kaldırsın(cidden). :)

Ben arayüzde ters bir þey bulamadým, her þey açýk net olmuþ bence. Osc,fx vs. nin sola taþýnmýþ olmasý da genelin aksine ayrýca hoþuma gitti aslýnda.

awakeone' Alıntı:
Ýlter abi, knoblarýn kullanýmýnda ayný endiþe deneyene kadar bende de vardý. Çok kolay kullanýmlarý, basýlý tutup yukarý çekince mouse' u knob saða dönüyor, aþaðý çekince sola.

Ýlter abi sanýrým orda baþka bir þeyden bahsetti, ama çok güzel bir þeyden bahsetti ayný zamanda. Yani bu ince ayar denilen hadise. Bu aslýnda GUI ile alakalý bir þey deðil normalde ama, mesela mouse'u yukarý çevirince 0.5 birim aralýklarla ayar yapýyor, shift(veya baþka bir kombinasyon) ile beraber mouse'u yukarý çekince ise, atýyorum 0.1 birim aralýklarla ayar çekiyor, bunu bir çok synth vs. kullanmakta, burda da ince ayarlar için öyle bir þey düþündünüz mü acaba diyorum.

Ben arayüzü beðendim çok sonuç olarak.

Beyler, bu fine tuning olayi (parametreyi hassas bir sekilde degistirmek yani) hostlar tarafindan destekleniyor yanlis bilmiyorsam, en azindan ProTools destekliyor. Cubase Logic filan da destekliyordur herhalde.

Standalone'u kastediyorsaniz o desteklemiyor su anda. parametre degerleri (continous parametreleri kastediyorum) 0-127 arasinda, yani 128 farkli deger var. aslinda bir step'i de 128 alt step'e bolmem mumkun, bunu yapabilirim standalone'da, hele bir Umut'dan arayuz grafikleri gelsin onu da yapariz :)

Cubase'de ince ayar kolay, standart knobların zoom factor denen parametresi ince ayarın 1 yerine kaç basamak atlayacağını belirliyor. Bunu örneğin 0.2 yaparsak bir pixellik mouse hareketi shift-click'le beşte bir parametre değişimine yol açıyor.
Bunu yanında alt-click circular yerine lineer harekete zorluyor, ctrl-click default değere ayarlıyor. Bunların hepsi kullandığım class'ların standart özellikleri.

Hah, Irmak isi biliyor. Batuhan, increment konusundaki saptama dogrudur, oyle demek istemis idim. Bunu tabii ki hostlar destekliyor. Standalone da destekleyebilir, onun icin hayirli olur :)
Umut'u, benim ne dedigimi iyi anlamamissin. Ben hicbir dugmene bozulmadim. Hos dugmelerin var. "Ooo, hanimis dugmeleri? gidi-bidi-bidi !".
Ben dugmelerin cercevelerine takildim. Na bak bu resim ne demek istedigimi acik-secik, "belgeleriyle" acikliyor. Yuzune sirakkadanak vuruyorum:

osc90jh.jpg

Daire icine aldigim cerceve yaklasimi hos. Soldaki dugmelerin cercevelerine de boyle yaklas, korkmasinlar. Her dugmeye cerceve vermesen sanki ne olur? Hem daha ucuza malolur soft-synth, fena mi?

Bi de rica ediyorum, bu basligi suraya tasiyin:
http://www.muziktek.com/turkce_site/mod ... pic&t=3390

Koleniz olayim, ayaklarinizi opeyim, yikayayim.

Yasli adamim, gozlerim iyi gormuyor. ProFools, dicidizayn basligi beni cok yoruyor. Olmuyor, takip edemiyorum, sesini ac biraz oooglum...

128 step yeter babacigim. Fegat bu 128 step'i mouse ile "manage" edebiliyor muyuz, soru odur? Benim mouse'u kipirdatiyom, "cart" diye knob'un degeri tavana fiskiriyo. Sonra kalk, sandalye koy, da elin-kolun tavana yetissin, sil islak bez ile. Yoruyor yani. Muzik mi yapacam, el bilegime hassasiyet testi mi yaptiracam? Di mi kardesim? Hadi canim. Optum...

Ilter'e katiliyorum, artik Protools forumundan siyiralim SynthMaster yazismalarini. Kendimizi Muzik dunyasinin Microsoft'u diye adlandirilan tekellerle sinirlamayalim :)

İlterim, abim, ailenin büyüğü, evimizin direği, gözleri kamaştırmaksızın ışığı indirekt ortama veren halojen lamba misali yolumuzu aydınlatan megabirey. Seni mi kıracağım, tek çerçeve olsun, master controls kısmıyla birleştirmem herhalde(bir noktada inat etmesem olmaz) ama düğmeleri bir de tek gümüşi çerçeve içinde deneyeceğim.

Eh tabi knob olayına da heyecanlı genç olarak atlayıp ilkokul seviyesinde açıklama yapmış bulundum, programcı adamın hali başka. işte bu gençler geleceğimiz. (Ben daha yeni yeni algılıyorum aleti, sağolsun partial presetler) :p

Dene tek gumus cerceve icinde bi bakalim.

Knob konusunda biraz da ben yetersiz aciklamisim kendimi (bu senin "atlamis olma" durumunu degistirmiyor tabii). Aslinda benim istedigim, shift (ya da baska) tusunu basili tutarken yaptigimiz mouse hareketlerinin, synth uzerindeki knob'lara "yavas hareket" olarak aksetmesiydi. Yani mouse'u hoyrat kullanan benim gibi, yasli hiz duskunlerine, el freni cinsinden birsey vermeniz idi.

Bu arada sol ust kosedeki Oscillator tuslari hakkindaki fikrimi degistirdim. Soyle bisey olsun lutfen ve bu hafta sonuna hazir edin:
osc90dist8ks.jpg

Bir de sey diycem. Preset budalasi musterisi olabilir bu synth'in, ana pencereye kucuk bir preset penceresi gerekebilir. Planlarinizda yok ise tabii, bunu da bir dusunun. Hangi sayfada olursak olalim, farkli presetlere erisim hoj olurdur.

Bi de benim bi hayalim var, ama saniyorum bu Windows ya da hostlar yuzunden pek mumkun degil...

VSTi'i aciyorsun abi, preset yukluyorsun (kendi presetin de olabilir), sonra baska bir VSTi aciyorsun, onda da bir preset yuluyorsun... .fxp'lerde su sorun var, preset acmakta son kullandigin folder, meymenetsiz mendeburun hafizasinda kaliyo. Yani her actigin VSTi, kendine has preset folder'ini hatirlasa, ve default olarak o folder'i acsa ne olur? Ha? Sorarim size.
Ama bilmedigim nedenlerden oturu mumkun olmayabilir. Sadece burda omzunuza aglamak istedim...

Ahaa. Scroll olayi. Bulent, benim tavsiyem scroll olayina girmemen, ya da bunu scroll'a indekslememendir. Scroll'u olmayan fakir insanlar olabilir ("olmayan"da ciddi, "fakir"de ciddi degildim).
Bir de biliyorum, interface'in uzerindeki rakamsal alanlara cift tiklayip, deger degistirmek guzel olur, ama herhalde isinizi cok zorlastirir.
Benim onerim shift tusu. Nacizane. Cok kullandim, biliyorum. :p :twisted: 8)
ben bi gidip, VSTi'lari karistirayim. Hatirladigim kadariyla konsensus, shift tusu uzerindeydi... Birkac baba VSTi'da...

ilterocktive' Alıntı:
Ahaa. Scroll olayi. Bulent, benim tavsiyem scroll olayina girmemen, ya da bunu scroll'a indekslememendir. Scroll'u olmayan fakir insanlar olabilir.
Bir de biliyorum, interface'in uzerindeki rakamsal alanlara cift tiklayip, deger degistirmek guzel olur, ama herhalde isinizi cok zorlastirir.
Benim onerim shift tusu. Nacizane. Cok kullandim, biliyorum. :p :twisted: 8)

Abi bizim arayuzde rakam yazmiyor. Kontrolun uzerine gidince tooltip yaziyor :)

Ctrl-Click fine tune icin mantikli bir cozum zaten Cubase/Protools destekliyormus, standalone'a da ekleriz sorun diil :)

ilterocktive' Alıntı:
Bir de sey diycem. Preset budalasi musterisi olabilir bu synth'in, ana pencereye kucuk bir preset penceresi gerekebilir. Planlarinizda yok ise tabii, bunu da bir dusunun. Hangi sayfada olursak olalim, farkli presetlere erisim hoj olurdur.

Abi standalone ve DXi da arayuzun solunda agac var, oradan presetler seciliyor, bu is gorur mu? RTAS de bunu nasil yaparim bilmiyorum zaten umrumda da degil onun kendi browser'i var. Bak agac soyle birsey:

standalone.jpg

ilterocktive' Alıntı:
VSTi'i aciyorsun abi, preset yukluyorsun (kendi presetin de olabilir), sonra baska bir VSTi aciyorsun, onda da bir preset yuluyorsun... .fxp'lerde su sorun var, preset acmakta son kullandigin folder, meymenetsiz mendeburun hafizasinda kaliyo. Yani her actigin VSTi, kendine has preset folder'ini hatirlasa, ve default olarak o folder'i acsa ne olur? Ha? Sorarim size.
Ama bilmedigim nedenlerden oturu mumkun olmayabilir. Sadece burda omzunuza aglamak istedim...

Buna da bakmak lazim bilmiyorum olabilir mi.

Ctrl+click, parametreyi default value'ya resetlemeye yarar genelde.
Shift tusu diye hatirliyordum, ama Alt imis.
Diger VSTi'lara da bakarim. Simdilik 3 tanesinde bu fonsiyonu denedim. Alt calisti, Ctrl+click resetledi. Pan'de ctrl+click yapilirsa, bildigimiz gibi, pan "dead center" oluyor. Parametrelerde de ya sifirlamaya, ya da maksimum degere ulasmaya yariyor.
Denedigim VSTi'larda (1 tanesi standalone), mouse'u Alt yavaslatiyor.

Edit. Standalone'da bulunan o agac, tabii ki ise yariyor. Ben janjanli arayuz icin bir tirnak acmistim. Gereksiz bir tirnak olabilir. Zaten dusunduyseniz tabii.

Bu arada, yaralı kuş misali çırpınan imajımı tazelemiş olacağım ama konu dışına itilmekten muzdaribim... Belirteyim, menünün altındaki mavi topa basınca easy page açılacak. Buna itiraz var mı? (Var mı ha, var mı!) Ha çok isterseniz ona da liquify çekerim. :)

Easy page'in lafi gecmisken, benim kafamdaki fikir su:

Sayfanin ust yarisinda bloklarin birbirine nasil baglandigi ikonik olarak gorulur ( -> Boylece moduler synth oldugu da anlasilir aletin). Hatta ikon blok parametrelerine gore degisik olabilir: Orn: filter 1'da LP12 filtre secildiysen Filter 1 blogunda LP12 ikonu olabilir, vsvs. Sanirim anlatabildim?

Alt yarida ise 8 tane en cok kullanilan parametre olur. Bu parametreleri user configure edebilecek, en cok neleri kullaniyorsa onlari kaydedecek mesela? Ayni sekilde i/o ayarlarini da ayni config dosyasina kaydetmeyi dusunuyorum?

Bulent

bulent biyikoglu' Alıntı:
Abi bizim arayuzde rakam yazmiyor. Kontrolun uzerine gidince tooltip yaziyor :)

Ama o tooltip'te sözkonusu parametrenin o anki değeri görünüyor değil mi? Tweakhead sound designer tayfası için bu değerler önemlidir, öyle göz kararı iş yapmaz onlar.

awakeone' Alıntı:
menünün altındaki mavi topa basınca easy page açılacak

Her düğmenin fonksiyonu açıkça belirtilmişken easy page düğmesi kamuflajda. Bir komplo seziyorum :shock:

Doruk Somunkiran' Alıntı:
Ama o tooltip'te sözkonusu parametrenin o anki değeri görünüyor değil mi? Tweakhead sound designer tayfası için bu değerler önemlidir, öyle göz kararı iş yapmaz onlar.

Evet abi gorunuyor, yoksa tooltip'in fazla bir islevi olmazdi :)

ilterocktive' Alıntı:
Bi de benim bi hayalim var, ama saniyorum bu Windows ya da hostlar yuzunden pek mumkun degil...

Ah ah ah evvet. Beni de sinir eden bir mevzudur bu. Sanıyorum son açılan folder'da kalmak zor birşey değil (registry'ye yazarız mesela, ya da bir config dosyasına). Bakalım Bülent ne der?

Geri