[Eski] SynthMaster OSX RTAS softsynth, huzurlarinizda....

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Burada Bülent'in bahsettiği sampler nnxt gibi bildiğiniz samplerlar değil. Synthlerden bahsediyor Bülent. Sonuçta tüm software synthler örneklenmiş ses üzerine sentezleme yapıyor. Bu noktada da synthde kullanılan sample kalitesi synthin genel olarak ses kalitesini etkiliyor.

Yani, refillerle gelen sesler (synth bâbında) sadece patchten oluşuyor, synthin tonunu değiştirecek herhangi bir sample mevcut değil.

UfukOnen' Alıntı:
Bulent,

Merak ettigim icin soruyorum. Neden OS X'i sevmiyorsun?

Arkadaslar son bir haftadir Mac uzerinde kod yazmaktayim sevmeye basladim gibi. PowerPC assembly dili Intel'den daha iyi gorunuyor ilk izlenimim bu, performansi da fena degil gibi :) Yakindan tumden Mac ci kesilebilirim :wink:

Valla Vedat G4/G5 cok guclu islemciler gibi gorunuyorlar, yanliz bunlari ozel olarak programlamak gerekiyor tam verim almak icin, o sekilde Pentium'dan daha hizli (!) calisabiliyorlar.

Onumuzdeki 1-2 hafta G4 olayina konsantre olucam umarim elimdeki 800 mhz'lik G4'e takla attirmayi basaririm :)

Genelde RTAS performansi herkesin kotu.
Bu PC platformundda boyle.
RTAS in daha gelismesi gerekiyor.
Bir VST2.0 yada AU olabilmesi icin ciddi bir upgrade den gecmesi lazim.
Bu da Digidesign a kaliyor.
New Yorkta Guitar Center da Digi temsilcisi ile bayagi sohbet ettim.
Herseyin farkindalar.
Ama tahmin ettiginizden cok daha kucuk bir sirketler aslinda.
Sonunda olucak ama...

Yavuz, müzik endüstrisindeki bütün şirketler öyle zaten. Bu arada bizim Bülent Bıyıkoğlu Digidesign'da Software Engineer olarak çalışmış bir dönem, o firmanın içini dışını bilir.

yavuz' Alıntı:
Genelde RTAS performansi herkesin kotu.
Bu PC platformundda boyle.
RTAS in daha gelismesi gerekiyor.
Bir VST2.0 yada AU olabilmesi icin ciddi bir upgrade den gecmesi lazim.
Bu da Digidesign a kaliyor.
New Yorkta Guitar Center da Digi temsilcisi ile bayagi sohbet ettim.
Herseyin farkindalar.
Ama tahmin ettiginizden cok daha kucuk bir sirketler aslinda.
Sonunda olucak ama...

Yavuz bey sizin duc'daki bu konudaki mesajlarinizi okudum, hatta bu konuda teknik bir aciklama da getirdim. Burada da yazayim: RTAS'da performansin kotu olmasinin temeli ses islemenin 32 sample'lik bloklar halinde yapilmasi. Her 32 sample'da bir islemci session'daki her bir plugin'in "Process" rutinine atliyor. Bu 32 sample'lik blok processing performansin kotulesmesinin ana sebebi benim teorime gore, cunku islemcinin cache'ini cabucak dolduruyor ve cache kucukse o zaman cache kullanilamadigi icin islemci verileri RAM'den almaya basliyor, bu da performansin kotulesmesine yol aciyor.

Digidesign bu problemi cozdu aslina bakarsaniz gecen sonbahar'da, yani gerekli altyapiyi hazirladi. Ancak plugin ureticilerinin bu altyapiya gore kodlarini guncellemeleri gerekiyor, ve galiba cogu bunu henuz yapmadi. Yani kisaca diyecegim artik top plugin ureticilerinin ballyard'inda, Digidesign uzerine duseni yapti bu konuda :)

bulent biyikoglu' Alıntı:
Digidesign bu problemi cozdu aslina bakarsaniz gecen sonbahar'da, yani gerekli altyapiyi hazirladi. Ancak plugin ureticilerinin bu altyapiya gore kodlarini guncellemeleri gerekiyor, ve galiba cogu bunu henuz yapmadi. Yani kisaca diyecegim artik top plugin ureticilerinin ballyard'inda, Digidesign uzerine duseni yapti bu konuda :)

Valla bunu duymak guzel.
Ama nedense Digi cok yavas hareket ediyor.

OS X in thread handlingini bende cok merak ediyorum.

MS .NET inkini iyi biliyorum.
Ama o pool kullaniyor.
Managed code un baya avantajlari var aslinda.
Audio sirketleride bir araya gelip oyle bir managed code standard getirseler iyi olurdu ama rekabet buna izin vermez.
Herkes kendi standardini oturtma pesinde.

RTAS implementerlarida suclayamiyorum.
Onlarda kucuk sirket.
Adam hangi birine yetissin.
Native Instruments genelde iyi yapiyor ama cok degisik standardlar olustu artik.
RTAS, VST, AU, DXI neyse...

yavuz' Alıntı:
OS X in thread handlingini bende cok merak ediyorum.

MS .NET inkini iyi biliyorum.
Ama o pool kullaniyor.
Managed code un baya avantajlari var aslinda.
Audio sirketleride bir araya gelip oyle bir managed code standard getirseler iyi olurdu ama rekabet buna izin vermez.
Herkes kendi standardini oturtma pesinde.

RTAS implementerlarida suclayamiyorum.
Onlarda kucuk sirket.
Adam hangi birine yetissin.
Native Instruments genelde iyi yapiyor ama cok degisik standardlar olustu artik.
RTAS, VST, AU, DXI neyse...

Siz anladigim kadariyla programlama ile hasir nesirsiniz :)

OSX'de thread handling nasil benim de hic bilgim yok bu konuda, yanliz bildigim bir sey ProTools ve Protools pluginleri su anda native MachO application'lar degiller. Saniyorum bu yuzden bu performansi az da olsa etkiliyor olabilir. ProTools'a MachO compatibility galiba 1-2 ay icinde gelecek, PT 6.9 ile olmasi lazim, ben henuz o versiyonu yuklemedim,yukleyince performans farki gorursem foruma post ederim.

.NET/Managed kod konusuna gelince, managed kod realtime uygulamalar icin ne yazik ki ise yaramaz, en azindan ben oyle dusunuyorum. C++'da yazilmis bir kodu managed olarak C#'da yazarsaniz saniyorum C++ versiyonu 2 kat daha hizli calisiyor, sanki boyle bir karsilastirma okumustum diye hatirliyorum. Bir de Managed kod'da hic de tahmin edilemeyen zamanlarda calisan bir garbage collector var. Realtime uygulamalarda bence bu da problem cikarabilir, en azindan performans acisindan.

Siz anladigim kadariyla programlama ile hasir nesirsiniz :)
Evet hobi olarak basladim ama simdi C#, PHP, SQL, Actionscript 2.0, Java ve C++ ta bayagi bisiler yazdim. Hali hazirda Blockbuster video dukkanlarinin employee trainingi icin freelancer olarak bir Flash animasyon projesinin managerligini yapiyorum. UML object design ve base classlarinin cogunu ben yaziyorum. Iyide oluyor, haftada 20 saat code yazip hayat standardimi muzik yuzunden cok dusurmemis oluyorum. :)
OSX'de thread handling nasil benim de hic bilgim yok bu konuda, yanliz bildigim bir sey ProTools ve Protools pluginleri su anda native MachO application'lar degiller. Saniyorum bu yuzden bu performansi az da olsa etkiliyor olabilir. ProTools'a MachO compatibility galiba 1-2 ay icinde gelecek, PT 6.9 ile olmasi lazim, ben henuz o versiyonu yuklemedim,yukleyince performans farki gorursem foruma post ederim.
Beta testermisin?

.NET/Managed kod konusuna gelince, managed kod realtime uygulamalar icin ne yazik ki ise yaramaz, en azindan ben oyle dusunuyorum. C++'da yazilmis bir kodu managed olarak C#'da yazarsaniz saniyorum C++ versiyonu 2 kat daha hizli calisiyor, sanki boyle bir karsilastirma okumustum diye hatirliyorum. Bir de Managed kod'da hic de tahmin edilemeyen zamanlarda calisan bir garbage collector var. Realtime uygulamalarda bence bu da problem cikarabilir, en azindan performans acisindan.
Evet. Ama ben daha cok .NET benzeri bir managed code audio icin yazilsa diye demek istemistim. Managed code dan audio icin kullanilacak en onemli sey delegasyon ve event firing olaylari. Bunu sample accurate timinge nasil donusturulur bilmiyorum ama bir sekilde bir standart olsa iyi olurdu.
Bu arada su andaki .NET garbage collection tabiiki uymaz. Zaten C# hernekadar C++ dan ustun yetenekleri olsada (ozellile object-oriented acidan) low level system acessi C++ dan geride.

Neyse milleti baymayalim. :)

Arkadaslar son bir haftadir Mac uzerinde kod yazmaktayim sevmeye basladim gibi. PowerPC assembly dili Intel'den daha iyi gorunuyor ilk izlenimim bu, performansi da fena degil gibi :) Yakindan tumden Mac ci kesilebilirim :wink:

Bu arada ben bisi soriyim.
Developer tools u install ettim.
Ama AMC de pek bisi yazmadim.
Yani Actionscript2.0 yu orda kodluyorum ama o MAC yada PC sayilmaz.
Bu Cocoa applicationlarini en iyi nerden ogrenebilirim?
Tavsiye edicegin kitap filan varmi?
Yada Cocoa ogrensemmi?
Sen MAC ile ne kodluyorsun?
Objective C mi?
Java mi?
Developer tools kullaniyormusun?
Bende XCode 1.5 installed.
O dimi sonversiyonu?
Cok soru oldu ama...

Ben Mac'de CodeWarrior 9.0 / C++ kullaniyorum. Mac API'lar (Carbon/cocoa) hakkinda cok az bilgim var. Digidesign development partner oldugum icin onlarin Plugin SDK'sini kullaniyorum, plugin'imi de bu SDK'yi kullanarak gelistiriyorum. Mac sadece user interface gelistirme asamasinda lazim oluyor bana (resource'lari edit etmek icin), onun disinda tum development'i XP'de yapiyorum, SDK crossplatform oldugu icin XP'yi ( = Micro$oft Visual Studio .NET) tercih ederim her zaman development environment olarak! :)

Bu arada beta tester degilim, ama dev partner oldugum icin en son PT betalarina erisimim var.

Onun disinda tum development'i XP'de yapiyorum, SDK crossplatform oldugu icin XP'yi ( = Micro$oft Visual Studio .NET) tercih ederim her zaman development environment olarak! :)

Hmmm... Ben VS .NET de sadece .NET development yapiliyor zannediyordum.
Ne cahilmisim. Bendede VS .NET 2003 var. Bilmiyorum Macromedia nin yeni flash IDE sine baktinmi ama onlarda MS e benzemeye calisiyorlar.
Daha fok firin ekmek yemeleri lazim. Ben bir C# projesinde calisip bir Macromediaya donunce attan inip esege binmis gibi oluyorum.
Mesela Flash MX 2004 Pro (VS .NET gibi bisi) da kendi yazdigin ve commentledigin class ve functionlar code hintlerde gorunmuyor.
Halbuki ben VS teyken XML commentleri cok kullaniyorum ve ozellikle komplike bisi yaparken sonra cok ise yariyor.
Her neyse, bu yeni event/delegate yapilanmasina ne diyorsun.
Asyncronous code yazarken cok faydali. AMa bence bu genelde syncronious olan Audio dada kullanlillabilir.

Bu arada sen ne plugini yaziyorsun?

yavuz' Alıntı:
Bu arada sen ne plugini yaziyorsun?

Performansinin kotu olmamasina gayret ettigim bir softsynth :)

Linkini vereyim:

http://www.kv331audio.com/synthmaster/b ... er.pkg.sit

Plugini ilk kez instantiate ettikten sonra plugins folderi altindaki "SynthMasterDigitalID.txt" dosyasini bana gonderirseniz size authorization dosyasini gonderirim hemen. bu arada unauthorized versiyon PT'yi crash ettiriyor, ama digital id'yi ogrenebilmek icin bir kere instantiate etmek lazim.

Evet crash ettirdi. Yani bir anda hersey quit etti ve uyari bile vermedi.
Birde SynthMasterDigitalID.txt searchu bir sonuc vermiyor.
Plugins folderindada goremedim.

/Library/Application Support/Digidesign/PlugIns altinda olmasi gerekiyor.

Eger o folder'a write acces'iniz yoksa sanirim o zaman da problem olabilir.
Aslinda carbon programlamayi ogrenince user interface ekleyecegim bu authorization ekrani icin. Ekledim eklemesine de calismiyor pencere o yuzden ben de simdilik bu yontemle idare etmeye calisiyorum :(

/Library/Application Support/Digidesign/PlugIns evet.
Orada yok.

~/Library/Application Support/ ada baktim orada plugins folderida yokmus zaten.

yavuz' Alıntı:
Her neyse, bu yeni event/delegate yapilanmasina ne diyorsun.
Asyncronous code yazarken cok faydali. AMa bence bu genelde syncronious olan Audio dada kullanlillabilir.

event/delegate yapilanmasi C/C++'daki function pointerlarin/Callback function'larin bir uzantisi anladigim kadariyla.

C++'da function overriding ile de benzer islevsellik saglanabiliyor. Mesela Digidesign'in Plugin SDK'sinda base bir class library geliyor, orda base class'in belirli fonksiyonlari var onlar override ediliyor, base class zamani gelince hepsini cagiriyor. (ornegin: UI update, Process Audio, vs vs)

Geri