[Eski] Yeni Macbook Pro HDD (veya başka bileşen) cortladı mı?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Tunç Akın

Aktif üye
Hadi bakalım hayırlısı.

2.4 ghz Macbook pro yeni modellerinden kullanıyorum Nisan ayından beri. Üzerinde okul projelerimi yapabilmem için bootcamp ile Windows yüklü.

İlk olarak şundan bahsetmek istiyorum Windows kısmında sıcaklıkta anormal bir artış oluyor. Fakat smc fan controller yükledim, şu ana kadar maks. 70 derece gördü.

Bu birinci problemimdi.

Her neyse, bugün Windows kısmında takılma yaşayınca, power düğmesi ile aleti kapatmak durumunda kaldım. Fakat o andan bu yana Macintosh kısmı açılmıyor, Windows kısmı açılıyor.

Elma gelmesi gereken yerde bir folder üzeri soru işareti resmi yanıp sönüyor, ve sistemi yeniden kurmaya çalıştığımda HDD'yi seçemiyorum.

Sistem diskini takıp oradan başlatıp donanım taraması yaptırttım (hem uzun hem kısa) ilk başta heat sensor hata kodu olduğunu öğrendiğim bir hata kodu verdi. Daha sonra Power düğmesine basılı tuttum açtım (pram'i resetliyormuş) o hatayı bir daha vermedi.

Disk utility kısmında disketi seçemiyorum.

Tüm bunlardan yola çıkarak HDD'nin mac kısmının sizlere ömür olduğunu (nasıl olabilir böyle bir şey bilemiyorum-yani windows sapasağlam dururken) düşünüyorum?

Bu konuda ne önerebilirsiniz? Ne yapabilirim denediğim şeyler dışında?

İlginç bir şekilde tam erase edecekken geldi kendine.

Niye böyle bir problem çıkardığını bilebilecek biri var mıdır acaba?

Servise göstermem gerekir mi acaba? (büyük ihtimalle benden farklı bir şey bilmiyorlar malesef ama)

Bir ariza oldugunu sanmiyorum eger duzeldiyse. Muhtemelen bootcamp sistemiyle ilgili bir sorun olustu (partition table falan filan).

Windows'da daha fazla isinmasi normal, cunku windows tarafinda direk 9600M GT ekran kartini kullaniyor, muhtemelen Mac OS bolumunda sadece 9600'u kullaniyorsun. GT daha cok guc harcayip daha cok isiniyor. 70 derece bu makina icin cok abarti bir isi degil, Mac tarafinda isletim sistemi 70 derecede 10 dakka falan durursan fani hizlandirmaya anca basliyor, yoksa genelde en dusuk seviyede kaliyor. Yani donanima zarar verecek bir isi degil.

Anladım. Zaten donanım taramasında da geçti testi ama şimdi de mesela ekran geçişlerinde (expose değilde diğeri) hafif bir takılma varmış gibi gözüküyor.

Ayrıca bir anda wallpaper'ım değişti. Niye bilemiyorum.

10.5.6'yı indiriyorum (10.5.5'ti) bir onu kurayım, belki oda bir şeyleri düzeltir.

Zaten şu dönem bitsin sileceğim Windows filan.

10.5.6 kurdum takır takır çalışıyor şimdi, umarım bu şekilde devam eder.

Ama ben deli gibi oyun oynuyordum bu makinada (nedense) onu bırakayım, nede olsa laptop narin alet :)

10.5.6 stabil. Sakın ha 10.5.7'yi yükleme.

Bu arada 10.5.6'yı combo'dan indirip yükledin, değil mi? Sistem güncellemeleri için Software Update'i kullanma.

M.

Evet zaten Mac Pro ile çıktığından bu yana 5.6 kullanıyorum bana mısın demedi şu ana kadar.

Zaten software update bir yığın şey getiriyor, onu kullanmadım. Nitekim Apple'ın update olayını biraz geçmeden kullanmamak lazım. Macbook'lar için bir sürücü update'i yayınlanmış, bir sürü insan bir daha kullanamamış optik sürücülerini :) O yüzden 5.7'ye geçmem, Eylül ayı içerisinde Snow Leopard yayınlanacakmış diye duydum. Eğer grace period tarzı bir şey yaparlarsa belki ona yükseltirim.

Hala çalışıyor bu arada alet :twisted:

Ben yormama taraftarıyım ama :) 5 güne okulum bitiyor, yemin ediyorum 1 senedir uğraştığım projeyi gözüm kapalı sileceğim Windows üzerinden :D

Sevgiler, iyi akşamlar.

Macbook pro'culara bir şey soracağım...

Pili çıkartıp gücü doğrudan AC adaptöründen aldığımızda işlemci otomatik olarak %30-%40 performans kaybediyor(du).
Halen öyle mi?

2. el Macbook'ların fiyatları da düştü buradaki müzayede sitelerinde. Gerçi benim aklım aslında T9300 işlemcili Lenovo'larda ama, insanın aklı da kaymıyor değil, Macbook Pro'lara.

Ýlter abi, bunu hiç gözlemlemedim, ancak sadece okudum. Makineyi pilsiz hiç kullanmadým çünkü: Sadece adaptörden gelen enerji bütün bilgisayarý beslemeye yetmediðinden böyle bir performans düþüþü olduðunu söylüyorlar.

Yeni modellerle ilgili de bu konuda herhangi bir deðiþim okumadým. bunun sebebi (bence), özellikle yeni mbp lerde 5-7 saat giden ultra uzun ömürlü piller olmasý ve normal pil üzerinde kullanma durumunda, pil performansýnýn hissedilir derecede düþmesi için 5 sene geçmesinin gerektiðinin iddia edilmesi. Pil yaklaþýk 7 sene kullanýlabilir oluyor deniyor (en son çýkan modellerde bu, apple, cell tabanlý piller yerine pili tekrar dahili yapýp bütün boþ alaný pil haline getirip 2 saat kadar ektra süre ve uzun bir kaç sene daha uzun ömür saðlayacak bir teknoloji kullanýyor artýk (kimisine göre kýsýtlama tabii, pil tekrar dahili oldu)). Bu yüzden, sebebi o mu bilmiyorum ancak pilin ömrünü uzatmak için çýkartmak falan gibi bir duruma gerek duyulacaðýný (ve imkan bulunacaðýný) sanmýyorum, zaten bildiðim kadarýyla zaten böyle uzun bir ömür iddiasý olan PC yok, bir dezavantaj mýdýr bilemedim yani.

Bu aksam harici pili olan makinamda bir benchmark yapmayý deneyeyim (adaptörlü - adaptörsüz). Sonucu buraya yazarým.

Biliyorsun Batuhan, her ne kadar bu aleti mobil olmak için alıyor olsak da, stüdyoda bunu kullanmaya aldığımızda bu alet en az 12-16 saat çalışacak.
Bu yüzden günde 2-3 kere bu aleti şarj etmek zahmetine katlanılmaz, sürekli prize takılı tutulur alet. Bu da bence epey bir cycle yer, pilin ömründen.

Mazeret ya da yarıştırmaca olsun diye yazmıyorum tabii bunları. Ama hakikaten bu durum benim canımı sıkıyor, çünkü ben her 2 yılda bir bilgisayar değiştirmiyorum ve sanal enstrümanlar + native işlemeye epey bir yükleniyorum.

Söylenenleri de biliyorum ama beni kesmiyor o verilen nedenler. Yok "işiniz yarıda kalmasın diye düşündüydük", yok "adaptör beslemeye yetmeyebilir" vs vs. Madem öyle, yetenini koysaydın paketin içine... mazereti kabahatinden büyük.

Her yıl yeni pil almak gerekir herhalde bu durumda. Bakalım...
Sen de bir dene, ama internette bu benchmark'ların yapılmışı var.

ilterocktive' Alıntı:
Madem öyle, yetenini koysaydın paketin içine... mazereti kabahatinden büyük.

Apple arada böyle saçma açıklamalar yapar. :)

ilterocktive' Alıntı:
Her yıl yeni pil almak gerekir herhalde bu durumda. Bakalım...

2 seneyi yeni bitirdik MacBookla. Önceki bilgisayarımda (HP) pili sürekli çıkartıyordum adaptörle kullanımda. Bu sefer dedim ki, 2 yılda eskisin, alırım yenisinden bir tane. Ama şu ana kadar hiç performans kaybı hissetmedim. Üstelik pili kalibre de etmemiştim aldığımda. Bakımdan yeni döndü, oldukça performanslı çalışıyor hala.

Berkay' Alıntı:
...2 seneyi yeni bitirdik MacBookla. Önceki bilgisayarımda (HP) pili sürekli çıkartıyordum adaptörle kullanımda. Bu sefer dedim ki, 2 yılda eskisin, alırım yenisinden bir tane. Ama şu ana kadar hiç performans kaybı hissetmedim...
Bu iyi.
Peki günde ortalama kaç saat kullanıyorsun aleti, ve sürekli adaptör ve pil takılıyken mi çalışıyorsun Berkay?

ilterocktive' Alıntı:
Biliyorsun Batuhan, her ne kadar bu aleti mobil olmak için alýyor olsak da, stüdyoda bunu kullanmaya aldýðýmýzda bu alet en az 12-16 saat çalýþacak.
Bu yüzden günde 2-3 kere bu aleti þarj etmek zahmetine katlanýlmaz, sürekli prize takýlý tutulur alet. Bu da bence epey bir cycle yer, pilin ömründen.

Mazeret ya da yarýþtýrmaca olsun diye yazmýyorum tabii bunlarý. Ama hakikaten bu durum benim canýmý sýkýyor, çünkü ben her 2 yýlda bir bilgisayar deðiþtirmiyorum ve sanal enstrümanlar + native iþlemeye epey bir yükleniyorum.

Söylenenleri de biliyorum ama beni kesmiyor o verilen nedenler. Yok "iþiniz yarýda kalmasýn diye düþündüydük", yok "adaptör beslemeye yetmeyebilir" vs vs. Madem öyle, yetenini koysaydýn paketin içine... mazereti kabahatinden büyük.

Her yýl yeni pil almak gerekir herhalde bu durumda. Bakalým...
Sen de bir dene, ama internette bu benchmark'larýn yapýlmýþý var.

Ilter abi, eger problem buysa dert etmene gerek yok bence. Benim macbook pro haftada 3-4 saat haric hep adaptorde kullaniliyor (pil de uzerinde tabii), ve makinayi hic (asla) kapatmiyorum. 6 aydir boyle ve pil daha acilmadi bile (motoru acmak anlaminda kullaniyorum). Pilden yazilim ile alinan verilere gore:

Original battery capacity: 4600mAh
Current Battery Capacity: 4708mAh

Yani pil olmasi gerekenden biraz fazla raporluyor hala, bu biraz dustu 6 ay icinde 4800lerdeydi (pilin dolma omru azaldikca bu deger azaliyor). Ama degisen bu kadar yani. Nasil yapiyorlar bilmiyorum ancak durum bu.

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
Ilter abi, eger problem buysa dert etmene gerek yok bence. Benim macbook pro haftada 3-4 saat haric hep adaptorde kullaniliyor (pil de uzerinde tabii), ve makinayi hic (asla) kapatmiyorum. 6 aydir boyle ve pil daha acilmadi bile...
Tamamdır o zaman.

Ben genelde dizüstünü evde kullandığım zaman, Acer'ın pilini %40 doluluk oranında buzdolabında tutuyorum ömrü çabuk kısalmasın diye. 2 senedir de pilin performansında bu yüzden bir kayıp olmadı. Belki.
Sürekli pil takılı olsa herhalde Acer'ın pilinde ciddi bir kapasite düşmesi olurdu. Mu acaba.
Gerçi bunu da bir denemek gerek... bu meretlerin pili de epey ucuz :)

Bir de tabii eski kafalıyız herhalde, o yüzden Li-ion pilleri zorlamışlığım bile yok daha...

Arkadaşlar bu konuyla ilgili ben de kendi pilimin durumunu yazayım. 2 sene önce MBP aldım (üçüncü nesil, tamamı gri renkli, fw800 portu olan, sd card falan yuvaları olmayan versiyonu). Sürekli adaptörü takılı halde kullandım. Sanırım güç önce pile, pilden bilgisayara geliyor. O konuları tam bilmiyorum fakat 2 yıl önce ilk aldığımda aşağı yukarı 2-3 saat gidiyordu pili (ekran aydınlatması full iken). Ve ben bu süreç boyunca harici monitörde kullandığım için hep adaptörünü takarak çalıştım. Yani 2 yıldır toplasan 10-15 kere falan adaptörsüz kullanmışımdır. Geçen gün merak edip bütün kablolarını söktüm ve salona götürdüm. Pilin ömrünü test etmek için orada takıldım. Ve sonuç aynıydı. Yani sanki aradan hiç iki sene geçmemiş gibi ilerliyordu yüzde. Tabi 2-3 saat beklemedim ama 1 saati geçkin (aydınlatma full) takılınca %60'lara düştü. Tabi bu 1 saat boyunca bekleme moduna falan almadım makinayı. Sürekli müziktek, sürekli müziktek :D

Selcuk_Ergen' Alıntı:
İlter, en kötüsü iki sene sonra bir pil daha alırsın be abi.
2 sene işte, kabul edebileceğim bir süre. 6 ayda ölmesi kötü olurdu.
Ki buradan duyduklarıma göre o pil (en azından yeni bir pil), 2 seneden fazla gidecek... dolayısıyla endişelenecek bir durum yok.

Re:

Şimdi yüklü bir proje üstünde çalışırken anormallik yaşadım, ve bu başlık aklıma geldi, bir sene önce sorduğum konu hakkındaki deneyimimi aktarayım dedim.

Evet, Macbook Pro gücü duvardaki prizden alırken pil takılı değilse, %30-40'lık bir işlem gücü düşmesi yaşanıyor ("Bu ne yav?" derken, şimdi pilin takılı olmadığını farkettim de :)).

Fakat pil doluysa ve bu durumdayken alet beslemesini prizden alıyorsa, enerji pile uğramıyor. Pil yokmuş gibi davranıyor, ve pilin "Cycle"ından eksiltmiyor yani alet.
(Bunu da bana o zamanlar hiçbir Mac kullanıcısı söyleyemedi ya, hayret bir şeysiniz. hehe).

Fakat Macbook'ların neden böyle davrandığını, bunun ardındaki müthiş fikri (!) halen anlayabilmiş değilim. Anlayan varsa bana da anlatsın.

Geri