[Eski] Yeni PC'imle Alakalı Sorular

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Benim sana yazmama ne gerek var, rammyroo'nun ihtiyacı belli.
rammyroo ofis programı çalıştırmaya mı çalışıyor?

accuracy' Alıntı:
Mesleğim bilgisayar teknikerliği, yaklaşık 10 senedir bu işle uğraşıyorum.. ilk 6 senemi teknik serviste anakartlarla, hddlerle, cpularla, ramlerle boğşarak son 4 senemide network kabloları, hublar, switchler, serverlarla geçirdim..

accuracy' Alıntı:
şu güzel cumartesi akşamında aslında size detaylı olarak anlatabilmek isterdim fakat ne vaktim var buna ne de yeterli teknik lisanım..

Bu ne çelişkidir? :roll: Buradan çıkarabildiğim sonuç 10 sene boyunca "bilgisayarcı" olmak ile "Adım Adım Windows öğreniyorum" okumak arasında ciddi bir fark var.

İlginç.
Önceki sayfaya tekrar bir göz at istersen.
Alıntıladığım mesajın, rammyroo'ya yazılmıştı.
Alıntı yaptığım mesajın, bu başlıktaki 3. mesaj. Başlığı açan kişi dahil, bu başlıkta baştan 3. kişisin. Ve verdiğin yanıtın da se7enty ile yakından uzaktan ilgisi yok.

Ayrıca öyle olmamış olsa bile:

Alıntı yaptığım mesaj, senin mesajın. Verdiğin bilgi, senin verdiğin bilgi. Konuşulan başlık, rammyroo'nun açtığı başlık.

Bilgilerimizi tazeledikten sonra...

Yanlış bilgi her yerde "yanlış bilgi"dir. O bilgileri kime ithafen yazdığının bir önemi yok.

O bilgileri bana yanıt olarak yazmış olsaydın da yanlış, başka birine yanıt olarak yazmış olsaydın da yanlış.

Çünkü defragmentation, sabit diskin ve dolayısıyla bilgisayarın çalışmasını hızlandırır.
Workstation'lara ayrı, web server'lara ayrı, çok fazla sayıda dosya tutan sabit disklere ayrı defragmantasyon yöntemleri kullanımı, amaca yönelik hızı arttırır.
IDE teknolojisi ile SATA ve SATA2 teknolojisi, ve 8 MB cache ile 16 MB cache arasında farklar vardır, ama aradaki farklar, müzik prodüksiyonu gibi işlevleri hesaba kattığımızda "atla deve" değildir.
Müzik işini iyi yapacak sabit disklerde önemli olan şey, teknolojinin yanında, rpm hızıdır.
Eskiden 10.000 rpm SCSI diskler kullanırdık. Ama gerek yok onlara artık. Çünkü yeni 7200 rpm IDE'lerin performansları bile kabul edilebilecek seviyelere geldi.
Ama yine de defragmentasyonun önemi azalmadı. Tecrübeyle sabit. Hergün tepesindeyim aletlerin.
Birleştirilmiş diskle dağınık bırakılmış disk arasındaki performans farkı, geceyle gündüz arasındaki fark gibi. Bunu farkedemiyorsan, gerçekten problemli işlere bulaşmamışsın demektir.
Bunun placebo mlacebo etkisiyle de ilgisi yok.

windows da virtual memory diye bir olay vardır. Bu şu demektir . Ram yetmezse windows HDD nin bir kısmını ram olarak kullanır. ve bu oran değişkendir. yani windos klasörünün dakika bazında mb değişiklik göstermesi normal. standart ayarlar ile 600 mb ile 1.5 gb arası hdd'den yiyo. ama bu rutin bişe . paniğe gerek yok .

bunun haricinde diğer sorularına genel bir açıklama yapayım.

bir dosyalar bütünün bir klasör içinde veya ayrı klasörler içinde olması hız yavaşlatmaz . en azından insan algısında yavaşlatmaz. hdd yi bölüp bölmemiş olmanda yavaşlatmaz. hatta bir programın yarısını bir hdd ye diğer yarısını öbür hdd ye kurmanda işini yavaşlatmaz.

Çünkü tek bir hdd yi bölüyorsun. Kısaca bir hdd yi 10 a da bölsen tek de kullansan aynı süratle çalışır.

ANCAK ! ! Hddler den birisi dolarsa ve program işlem yaparken tutacağı loglar o hdd üzerinde tanımlıysa, o zaman bilgisayar kendine yer açma çabası içinde yamulur. bunun yanında hddye birşeyler yükledikce de ana süratten kaybedersin bunun içinde sık sık defrag yapman gerek

anakin,

Eğer sabit disk 30-40 GB'tan büyükse, işletim sistemiyle (özellikle büyük) dosyaları tutan partisyonun ayrı tutulması gerekir.

Büyük marka bilgisayar satıcıları, sattıkları bilgisayarların sabit disklerini her zaman en az iki partisyona böler.
Sebeplerden en önemlisi, herhangi bir sorun karşısında dosya kurtarmak gerektiğinde, işletim sistemiyle dosyaların tutulduğu partisyonu ayrı tutmanın getirdiği avantajdır.

Dizüstüler de böyle gelir, masaüstüler de. Mantığı da: "işletim sistemi C'ye, dosyalarınız D'ye"dir.

İşletim sistemiyle aynı partisyona, 4 GB'lık dosya konmaz. Koyarsın, ama bu senin yararına olmaz. İşletim sistemini de yavaşlatırsın, sabit diskini de gereksiz yere yorarsın. Bunun lamı-cimi yok.

Diyelim ben, başka bir kullanıcının bilgisayarında altı-üstü Outlook Express'i açmaya çalışıyorum, Windows 1 dakika bekletiyor programı açabilmek için... (aynı şey Mac işletim sistemleri için de geçerli... basit bir programı başlatmak için işletim sisteminin kullanıcıyı bekletmesi durumu), neden?
Mantıksal açıklamasını yapan, yanıtı bulmuş demektir.

ilterocktive' Alıntı:
Diyelim ben, başka bir kullanıcının bilgisayarında altı-üstü Outlook Express'i açmaya çalışıyorum, Windows 1 dakika bekletiyor programı açabilmek için... (aynı şey Mac işletim sistemleri için de geçerli... basit bir programı başlatmak için işletim sisteminin kullanıcıyı bekletmesi durumu), neden?
Mantıksal açıklamasını yapan, yanıtı bulmuş demektir.

İlter abi yanlış anlama bu sadece bir örnek.

Bilgisayarı canlı gibi düşünün misal; insanın bazen canı bişey yapmak istemez ama yapmanız gerekir ya ama o işi ağır yada yarım yamalak yaparız bilgisayarıda öyle düşünün. Teknolojik bir cihaz bu herzaman kusursuz mükemmel çalışıcak diye bir kaide yok.

En basit örnek mesela;

Core2Duo 2.13 CPU
2GB 667Mhz Ram
200GB Hdd 7200RPM

Winamp'ı açarken bile bazen bekliyor. Bazende öyle bi açılıyorki mause ile komut verdiğim anda açılıyor nerdeyse ben tıklamadan açıldı diğcem.

Yani kısacası olur böyle yavaşlamalar sonuçta elimizdeki donanımın yapacağı şeyler sınırlı bir bilgisayarla 320 kilometre hıza ulaşmicaz ya.

Teknolojiye teknolojik yaklaşmak lazım :wink:

Ilter abi demiyesin ''sen bilgisayarı böylemi görüyosun tüh sana'' :oops:

Not: Bugün bilgisayarımın canı bişey yapmak istemiyo bir açtım 40 saniyeye yakın bekledi ama dün 20 saniye sürdü sürmedi açıldı. :mrgreen:

:D Hey gidi, Lotus Smart Suite yüklü şirket bilgisayarında yanlışlıkla e-mail ile gönderilmiş bir word dosyasını Lotus'un hem de word-pro program yazılımının yerine kaydetmiştim, win32 yerine o görünüyordu. Nasıl yapmıştım bilmem, zaten ne yaptığımı bilmiyordum ki...

Smart Suite'in yedekleme cd'sini aldım, bismillah deyip girdim, word-pro haricindeki programların kutularını boş bırakıp ya allah deyip word-pro'yu yükledim.

Aaa, daha önceden word-pro ile kaydedilmiş dosyalar aynen belirdiği gibi, (evet, bir program bilgisayardan silinince onunla yapılmış bütün dosyaların da silindiğini sanıyordum. :) :oops: ) saliselik bir hızla açılmaya başladı.

ayk08,

Benim verdiğim örnek (Outlook Express'in bekletmesi), tamamen bir (IDE ya da SATA farketmez) sabit diskin, Windows hiyerarşisi içinde, fiziksel olarak msimn.exe'yi bulmak için harcadığı enerji ve zamanla ilgiliydi

Senin bahsettiğin, ve kocakarı büyüsü gibi bir izlenim yaratan şeylerin açıklanabilir nedenleri var. Sistemden anlayan ve bu aletlerin nasıl çalıştığını bilen birisi, o gecikmeleri kesinlikle teknik olarak açıklayabilir. Teşhiste bulunan yazılımlar bile var.

Eğer disk birleştirmesini düzenli olarak yapmıyorsanız, ya da son erişim tarihine göre özel bir disk birleştirme işlemi şansınız yoksa, işletim sisteminin sabit diskteki o dosyaya ulaşması ve geçerli işlemi yürütmesi bazen ciddi zaman alabiliyor.
Prefetch klasörünün ve dosyalarının bölünmüş olması bile işletim sisteminin çalışma hızını etkileyebilir.

Hmm bunu bilmiyordum ilter abi teşekkür ederim.
(Yahu abi senden bilgi fışkırıyor yahu :shock: )

Ben bilgisayarımı çok düzgün kullanırım ve düzgünlük konusunda çokda iddalıyım.

Disk birleştirme, disk temizleme, virüs taraması, Windows Defender taraması herşeyim planlı ve programlıdır. Belki diğer arkadaşımız dediği gibi XP 6 ay yada 1 sene sonra randımanı düşer dediğinin aksine ben kendi kullandığım sistemimi 3 yıla yakın süredir formatsız kullandım ve performansda düşme söz konusu yok bile, inanmazsınız belki, ama bilgisayar kullanıma göre performansını değiştiriyor.

@İlter abi birşey sormak istiyorum konu açmıyım dedim.

1. 2 adet 80GBlık HDD bilgisayarda performansı düşürürmü
2. HDD nin bilgisayarın hızıyla bir ilişkisi varmıdır?

Teşekkür ederim. Hayırlı günler

ayk08, ben de Windows XP'yi tekrar yükleyeli 2 sene oluyor. O da anakartımın değişmesi nedeniyle mecburiyettendi. Ben de insanları sık sık işletim sistemi yükler şekilde gördükçe, kendimi Allahın sevgili kulu gibi hissediyorum bazen.

Sorularına gelince...
1- Doğru şekilde bağlanmış 2 adet sabit disk, sistem hızını düşürmez.
IDE sabit disklerde şöyle bir durum var yalnız... her iki sabit diskte de yüksek performans gerektiren durumlarda UDMA modunu kullanabilmek için, her iki IDE'nin de anakarta Master donanım olarak bağlanmış olması gerekir. UDMA modunda çalıştırılamayan sabit disklerin performansı, müzik yapımı ile uğraşan makinelerde yeterince iyi olmaz (çünkü IDE disk, PIO modunda çalışmak zorunda kalır).
SATA ve SATA2 disklerde durum biraz daha farklı, ve performans açısından avantajlı.

2- Sabit disklerin bilgisayarın performansıyla doğrudan ilişkisi vardır, ama işletim sisteminin performansını kötü yönde etkileyebilmesi için, çok dağınık ve bilinçsiz bir kullanıcı olmak gerekir.
Örneğin bir arkadaşımın Windows "Masaüstü", kocaman film dosyalarıyla ve bir sürü ıvır zıvırla dolu.
Bu dosyalar (eğer kullanıcı değiştirmediyse) default olarak:
C:\Documents and Settings\kullanıcı adı\Desktop
klasöründe tutuluyor.
Hiyerarşik olarak, bu klasör:
C:\WINDOWS
klasöründen önce gelir.
Bu düzensizliğin, potansiyel olarak işletim sistemini ilgilendiren önemli dosyalara erişimi yavaşlatma ihtimali var.

Dolayısıyla sabit diskin güzelliği ve ileri teknolojisi, bir yere kadar bizi idare eder. Gerisi kullanıcının kullanımına bakıyor.

Bu arada Windows Vista ile Windows XP arasında sık kullanılan programların kullanımına yönelik iyileştirmeler var.
Windows XP'de de vardı güzel numaralar, ama Vista'da tam yerine oturmuş bazı şeyler.

Sağol İlter abi teşekkür ederim, bilgime bilgi kattın.

1. 2 Hdd bağlamak için biri master diğeride slave olması gerekmiyormu.
Dipnot: Bu pc müzik ile ilgili olmiyacak. Oyun, müzik, film vb. şeylerde kullanılıcak

2. 2 Hdd de master olunca çakışma olmazmı yani sadece biri görünüyor.
(Ben öyle biliyorum)

ayk08' Alıntı:
1. 2 Hdd bağlamak için biri master diğeride slave olması gerekmiyormu...
Şart değil.
İkisi de master olursa daha iyi.

ayk08' Alıntı:
...Dipnot: Bu pc müzik ile ilgili olmiyacak. Oyun, müzik, film vb. şeylerde kullanılıcak
O zaman işletim sisteminle ilgili olmayan 2. sabit diskin slave olarak bağlanabilir.
Hatta bu senin için daha iyi, CD/DVD yazıcısını master olarak bağlama şansın olur,
yazdığın boş medyalarda (CD-R/DVD-R) daha düşük hata oranı yaşarsın.

ayk08' Alıntı:
2. 2 Hdd de master olunca çakışma olmazmı yani sadece biri görünüyor.
(Ben öyle biliyorum)
Sabit disklerden yalnızca birinin görünüyor olma durumu, muhtemelen "kablo seçsin" (Cable Select) ve/veya donanımın üstündeki jumper ayarlarından kaynaklanan bir hatadır.

Standart anakartlarda 2 adet bağlantı IDE/SATA prizi/kablosu vardır.
Bu da aynı sistemde 2 tane Master, 2 tane de Slave donanım olabilir demektir.
Anakart üzerinde mavi renkle işaretlenmiş olan priz, zaten işletim sisteminin bağlanacağı HDD'ye özel (Primary Channel).
Diğer prize (Secondary Channel) hangi donanımı Master olarak bağlayacağın da sana bağlı, ve evet, aynı sistemde 2 tane Master bağlı sabit disk sorunsuz ve güzel çalışabilir (çalışır).

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri