Herife bak "Batı Medeniyeti'nin baskısı altındayız, onun için caiz diyoruz" diyor... Gitarın İspanyollara 12. yüzyılda Araplardan geçtiğini bilmiyor hıyar. Kemençeyi, udu, bağlamayı da batılılar mı icad etti?
İslam dünyasında her türlü bilim, sanat, eğlence, "icat çıkarma" yani teknoloji üretme gibi değerleri haram kılan sürecin egemenliği Ebussuud Efendiyle zirveye ulaşır. Bu videodaki hoca gibilerin zihin temelinde 12. yüzyıldan itibaren hakim olmaya başlayan (12. yüzyıldan önce de vardı ama hakim değildi, o dönem işte İbn-i Sina'ların, Farabi'lerin bilim yaptığı, gitarın atası olan müzik aletleri gibi aletlerin icad edildiği dönem) 15. yüzyılda Ebussuud Efendi'nin Osmanlı şeyhülislamlığı döneminde en büyük etkinlik alanına ulaşan ve maalesef etkileri hala devam eden bu zihniyet vardır.
Psygnosis'le bilmiyorum aynı teşhisi mi yapıyoruz. Ben de bu videodaki gibi hocaların zihniyetini çok tehlikeli görmüyorum. Çünkü herhangi bir kafa karışıklığı yaratmadan net bir şekilde nasıl bir hayat tarzı istediğini ortaya koyuyor. Benimseyen benimser, benimsemeyen reddeder.
Asıl tehlikeli ve zararlı olan, Recep Tayyip Erdoğan'ın birkaç gün önce televizyonda dinlediğim bir konuşmasında da gösterdiği zihniyet. Erdoğan İmam Hatipler üzerine konuşuyordu... O arada söyledi, "büyük alim Ebussuud Efendi" filan diye... Hatta bulabilirsem o haberin videosunu buraya koyarım ama o söylem her yerde karşımıza çıkıyor sadece Erdoğan'dan değil, ço yerden duyuyoruz.
Dini yaşantıya gelince Ebussuut efendi gibi çalgı aletlerini, resim, tiyatro(meddahlık) gibi sanatlarla uğraşmayı haram sayan, astronomi, matematik gibi ilimlerle uğraşmayı gereksiz görüp Kandilli rasathanesini yıktıran şeyhülislamların dini anlayışını savunup, övünmeye gelince İbn-i Sina, Farabi, İbn-i Rüşt gibi alimlerle övünen zihniyet.
Yani "Ah ne güzel İslam Medeniyetimiz vardı, hain batıcı jakoben elitler avrupalılaşma sevdasına gitti avrupalılaştılar, İbn-i Sina, Harizmi, bilim üretiyorlardı" deyip, ardından da "büyük alim Ebussuud Efendi..." filan diye, yaşama biçiminde Ebussuud efendi ekolündeki zihniyetin dini anlayışına uymak, bir de bunu "mazlumluk" şeklinde pazarlamak... Çok kafa karışıklığı yaratıyor ve bu kafa karışıklığında o "İslam Medeniyeti"ni yıkanın batıcı elitler falan değil, dinci bağnazlar olduğunu çok güzel gizliyorlar. O kafa karışıklığı içinde de cemaatlerin yöneticileri bayağı ekmek yiyor...