[Eski] Çılgın Synth Videoları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Holopainen' Alıntı:
Hocam bildiğin nefret kustun yani elemana :) Ben sesleri-melodileri beğendim ama gene de klavyelere turntable muamelesi yapılması taraftarı değilim tabi ki.

Hakediyor o ediyor. "Oğlum bir traş ol gelde öyle çekelim videoyu" demişler heralde.

Myris' Alıntı:
Bu son videoda yok fantom olmuş yok g6 olmuş hiç bir anlamı yok!.
Berbat yahu bu ne düğüncü. Dj'im diye geçinen insanlar, bir parti birşey sallıyo içine 120 Bpm'e dayıyor babam ikide reverb, delay (ne işe yaradığını sorsan "Abey sese yankı veriyo") ahanda Pa'nın Dj modeli.
Ukraynada barzo bir ülke.

Öf ki ne Öfff. (Doldumda biraz bu konuda) :)

Düğün işi elektronik diye adlandırdığın her ne ise, misal trance, electro, rave, dubstep, dnb, techno, house, minimal ya da neyi kastediyorsan, hiç üretmeyi denedin mi?

Ben denedim, iki değil, 20 reverb koysan da, başka bir iş o. Reverble delayle çözülmüyor. O işin bir matematiği var. "Dıpçıs koydum patladı ortam" olmuyor yani, topluluk yönetimi o iş bir yerde. Bence ağır sorumluluk. Bilmem kaç bin kişi geliyor bir partiye, senin prodüksiyonun çalınacak. O insanları toplu halde istediğin yerde dans ettirip, kıçlarını kaldırmak, istediğin yerde dinlendirip oturtmak, bir de bunları onlara farkettirmeden ve onların vücut ritimlerini rahatsız etmeden yapmak da bir alan, uzmanlık.

Akustik temelli müziği de icra ettim çok zaman, enstrumanla ilişkide olup müzik üretmek bence daha kolay. Elektronik ortamda müzik üretmeyi hafife almamak gerekiyor.

Ha yukarıdaki iyidir kötüdür tartışılır.

Yazımın başında olduğu gibi "Bu son video" yani sadece o video'dan bahsediyorum.
Elektronik müzik yapanlarada hiç bir zaman laf etmem, severimde. He siz bu video'ya elektronik müzik diyorsanız zevkte problem var biraz.
Antalya/Truva disco'da 3 ay kadar bulundum. Haftada 4 tane farklı Dj çıkıyordu. Ve hepsi kendi ekipmanlarıyla geliyordu. Tek bir parmak hareketiyle insanların nasıl değiştiğini o kabinden daha iyi anlayabiliyoruz.

Dj olmak gibi bir istek hiç oluşmadı içimde.
Elektronik müzik yapmayıda çok severim ayrıca. Metal forever diyen tayfadanda değilim. :)

3 düğme 2 potans'dan oluşan yukarıda ki müzikten gerçekten hoşlandın mı ? Anlayamadım.

Nedir, cok potans donunce mi guzel oluyor muzik?

Kavram kargasasi yasiyorsun. Dj ile producer farkli seyler. Once ikisini ayirt et. Bu adamin yaptigi djlik degil. Ve yine de potans sayisiyla iliskilendirdigin kalite mantigini anlayamadim. Sen adama kotu dj diyorsun adam dj degil. Saniyorsun ki potans cevirip, dipcis ses cikarana dj denir.

Bir gun dilersen bir elektronik playlist yaparim sana, klavyenin basindan bana "zevkinde problem var" demeden once bir daha dusunursun. 3 ay disko referansi bir sey degil yani. Soylemeye cekinir insan bunu.

"3 düğme 2 potans'dan oluşan müzik" dediğimden "çok döndürünce daha mı güzel oluyor" sözünü çıkartıyorsan birşey demiyorum. Bu çocuğu "Producer" olarak nitelendiriyorsan bravo. Video'nun başından itibaren çocukta ki tavırların bir dj edası olduğunu görmemek ayıp.

Ben pm'de atmıştım yanılmıyorsam şu parçanız çok iyi olmuş diye. Zevk derken elektronik müzik olarak nitelendiriliyorsa bu adam gerçekten çok farklı şeyleri tartışıyoruz.

Disko gibi bir yerde bulunmak benim pek hoşuma gitmiyor açıkcası.

Bu adamdan bir farkı yok gözümde. On numara müzik yaptığını zannediyor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8E7jc6gPM8Q[/youtube]

Myris' Alıntı:
"3 düğme 2 potans'dan oluşan müzik" dediğimden "çok döndürünce daha mı güzel oluyor" sözünü çıkartıyorsan birşey demiyorum.

Ne anlamalıydım? Potansların sayısı ile kaliteyi bağdaştırıyorsun. Ayrıca diyorum ki, aynı müziği (sence kalitesiz olan) 3 düğme 2 knob çevirip üretir misin? Üret, hemen özür dileyeyim. Ben yanlış biliyormuşum diyeyim.

Bu çocuğu "Producer" olarak nitelendiriyorsan bravo. Video'nun başından itibaren çocukta ki tavırların bir dj edası olduğunu görmemek ayıp.

Mevzu tavır meselesi değil, ayıplık bir şey de yok. Filter oyunları falan sana DJ vari hareketler gibi geliyorsa, orada da yanılıyorsun. DJ dediğin mix işiyle uğraşır. Keser, biçer, parçalar, ayıklar, karıştırır. Bu eleman bildiğin kanal playliyor. Bu ikisi farklı şeyler.

Ben pm'de atmıştım yanılmıyorsam şu parçanız çok iyi olmuş diye. Zevk derken elektronik müzik olarak nitelendiriliyorsa bu adam gerçekten çok farklı şeyleri tartışıyoruz.

Hatırlıyorum tabii ki, çok da sevinmiştim beğenmene. Tekrar teşekkür ederim. Evet bu adam elektronik müzik yapmış. Beğenirsin beğenmezsin; ayrı. Kimine göre Aphex Twin elektroniği bitirmiş, kimine göre Trentemoller, kimine göre Daft Punk, kimine göre NIN. Zevk dediğin o noktada devreye giriyor. Kesin olan şey kesindir. Bu adamın yaptığı elektronik müziktir. Hem de elektronik müziğin "kök" sayılabilecek türlerinden birini üretmeye çalışmış. Ha, o trafiği kendi yazmıştır, sesleri kendi bulmuştur, bulmamıştır, hazırdır onlar ayrı bir tartışma konusu. Belki aletin içinde gelen hazır seslerdir bunlar; bilemiyorum. Adamın yaptığına "iyi" demişim gibi bir referans alarak yazıyorsun bana.

Disko gibi bir yerde bulunmak benim pek hoşuma gitmiyor açıkcası.

O zaman hoşuna gitmiş, işine yaramış ya da en azından referans olabilecek şeyleri belirt. Ben de hoşuma gitmeyen bir çok ortamda bulundum. Oraları referans vermiyorum.

Bu adamdan bir farkı yok gözümde. On numara müzik yaptığını zannediyor.

Bu adamdan farkı olmayabilir. Ama bu adam ile bir DJ arasında fark var. Demek ki, o videoki eleman ile bir DJ arasında da fark var. On numaradır, dokuz numaradır, öznel bir durum.

Bak ne demişim;

Ha yukarıdaki iyidir kötüdür tartışılır.

Ben anlamıyorum. Foruma ego kabartmak için mi geliyoruz, bilgi edinmek için mi? "Yanlış biliyorsun, değerlendirmen de bence yanlış" deyince bir kişi de çıksın işi kişisele dökmesin.

Bak; ben senin müzik zevkine laf etmiş miyim? Hayır. Adamın müziğine iyi ya da kötü demiş miyim? Hayır. Ama hemen sonraki mesajında sen bana diyorsun ki, müzik zevkinde problem var. Üstelik bir de sonra diyorsun ki, müziklerini beğenmiştim, mesaj bile attım.

E abi insan bir düşünmez mi "ben bu adama güzel müzik yapıyorsun diye mesaj atıyorum, sonra müzik zevkinde problem var diyorum" diye?

Peki patron, benim müzik zevkim de kötü olsun, iyi olduğunu da iddia etmiyorum zaten ama, kavramlarla ilgili yanılgın var. Aç vikipediadan falan bak. Ben mi söyleyeyim onu da? Israrla bu adamın DJ olduğunu iddia etmek? Burayı anlayamıyorum.

Modeselektor izle mesela bir kere, onlar da çok büyük gayretler göstermiyorlar canlı performanslarında, üç beş knob çeviriyorlar.

Daft Punk izle mesela. Onlar da knob çeviriyorlar. Bolca, bu elemandan biraz daha fazla. Bol bol filter oyunları var, DJ hamleleri var canlı performanslarından. Onlar da mı DJ?

Ne bileyim, generative music diye bir arattır. Knob bile çevirmeyeni var yani.

Kişisel algılayabileceğin bir şey söylemedim, işi tartışmaya döndürmeyelim. Ben fikrimi belirttim. Katılırsın, katılmazsın, faydalanırsın, faydalanmazsın; orası senin bileceğin kısım.

Kişisel anlamda demedim. Ben senin müziğini sevdim, orada çok doğru bir laf etmemişim pardon.
Israrla bu adam dj diye de bir yargım yok. Müzisyen ve çalgıcı gibi birşey bu. Piyasada binlerce grup var, hepsine tek tek sorsak bu parçayı Re'den çalın diye %70i çalamaz. Benim anlatmak istediğim şey bu.

3 dk'lık o video senin hoşuna gitmiş, zevklerine hitap etmiş olabilir. Benim hatta kimsenin buna zevke karışmak gibi bir durumu yok. Eleştirim o genceydi sadece.

Benim asıl anlatmak istediğim;

Adamın önünde 61 tane daha tuş var ama yaptığı olay sınırlı. Full HD led tv almışın Vcd izliyosun tv'de. Veya gitara yeni başlamışın iki gün sonra 1962 strat almış gibi. Daha garip bir bakışla bakarsak imam bayıldıyı çok seviyorum patlıcan var kıyma var ama sadece fırına patlıcanı salladım pişirdim içsiz yedim, gibi birşey bu.

Benim hoşuma gitmeyen bu sadece.

Ek olarak 99 yılında Daft Punk dinlerken "ne biçim müzik dinliyor bu gerizekalı çocuk" laflarınada maruz kaldım. Çok severim Techno ve House müzikleri.

Not: O çocuğun yaptığı tarzı daha hoş şekilde 10 dk'da yaparım diye düşünüyorum. :)

Kırıcı konuştuysam özür dilerim.

Özürlük bir durum yok, estağfurullah. Kişiselleştirmeden bir şeyler tartışabilelim istiyorum.

Mesela, ben müzik yaparken eldeki bütün imkanlar kullanılmalı fikrine katılmıyorum. Hani patlıcan örneğinden; buzdolabın var; içinde bal var, lokum var, pırasa var, salatalık var, ne bileyim bezelye var, elma var, acı/tatlı/ekşi baharatlar soslar var.

Güzel bir yemek yapmak istediğimde, "bu buzdolabını boşuna fullemedik, koy hanım hepsinden" demem. Yakışanı var, abartı olacak olanı var, kalabalık edecek olanı var. Buna örnek gösterilebilecek çok müzik de var.

Neyse, başlığı dağıttık zaten, bir ara özel mesajla onları da konuşuruz. :)

Abi fantom videosundaki arkadaş zaten bunun bir klavye performansı olmadığını groovebox performansı gibi bir şey olduğunu söylemiş.

Myris, abi istersen bu başlıkta hate speech' lerle negatif enerji yaymak yerine keyifli videoları paylaşalım. Üstelik son gönderdiğin video ile birde tezek kokusuna maruz bıraktın bizi. :mrgreen:

Son bir şey, elektronik müzik ile elektronik dans müziği kavramlarının iyice birbirinden ayrılmasını talep ediyorum. Elektronik müzik deyince insanların akıllarına sadece dans müziği türevleri gelmesi iyi olmadı. Sizinde çok iyi bildiğiniz gibi elektronik müzik çok daha genel bi kavram ve Vangelis' te, Tangerine Dream' de elektronik müziğin içinde. Ve ben daha çok bunlarla ilgileniyorum.

Bence; ne ilk videoda Fantom ile trance çalan elemanı, ne de ikinci videoda PA800 ile halay çalan elemanı bu şekilde "yermeye" kimsenin hakkı yoktur. Neyi nasıl yaptıkları eleştirilebilir. Ancak ifadelerinde yaptıkları işten haz ve mutluluk aldıkları belli olan bu kişileri bu şekilde yermek anlamsız, haksız, gereksizdir; ukalalıktır. "Eğleniyor işte çocuklar ne olacak?" Büyük iddiaları olmayan, naif ve amatör müzik videoları işte...

Konu çok sapmış. Başlığa uygun olarak kaldığımız yerden devam edelim mi?

Son yıllarda izlediğim en "çılgınca" synth projesi:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0h-RhyopUmc[/youtube]

Büyük iddiaları olmayan, naif ve amatör müzik videoları işte...

Yeap. Aynen. dünyanın diğer köşelerinde synth ile klavyeyle ilgilenen kankalarımızın keyifli performanslarını izlemek.

Ve gönderdiğin videoda tam bi ÇILGINLIK!!!!! :mrgreen:

Bir video paylaştım forum karışmış ya :)
O zaman şöyle birşey paylaşmak isterim(gerçekten Roland firması elemanı değilim hep Roland denk geliyor) aslında bu canlı kayıt gibi bişey keyfini çıkarın ;)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s6H81BDgyHM[/youtube]

Karıştırdın gittin. :p Problem yok :)

Bende bu Motif xs7'nin tanıtım videosundan çok hoşlanmıştım. Bert Smorenburg farkıyla tabiki.
En eğlendiği kısım 6.30 vocoder kısmı.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jGS_O0LRnCA[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ltn1-o7XaoM[/youtube]

Sarkinin kendisini de dinlemenizi tavsiye ederim.

Eyvah! circuit bending videoları. :mrgreen:

MatrixSynth' e yeni düşmüş bi makina. Süper ilgimi çekti. 15-20 tane üretilmiş diyor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Qq_J46xKpjg[/youtube]

Birazda eski ustaları analım arkadaşlar. :mrgreen:

Davulcu abimizin performansına dikkat çekmek istiyorum. Artık böyle davulcular kalmadı... :twisted:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sV-3Otn_4uQ[/youtube]

Bu iki örnek pek çılgın video sayılmaz ama olsun.

Jupiter 8 sesleri (Vince Dicola'yı anıyorum her dinledikçe)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0XxnPH5qahY[/youtube]

Elka Synthex

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7EmNBrIt_CE[/youtube]

Geri