akustik piyano, ağaç, çelik ve insan emeği sonucunda üretilen organik ve yaşayan bir çalgıdır. dolayısıyla dünyanın neresinde üretildiği değil de, hangi markanın etiketini taşıdığı biraz daha önemlidir bence. çünkü marka bir etiket, bir imajdır. mesela bilirsiniz ki yamaha piyanoları standart olarak kalitelidir ve sağlamdır. ama pearl river daha zayıf ve düşük kalitelidir.
kişisel yorumum, çin'in dünyanın geleceğini belirlemekte olan en büyük etkenlerden biri, ve aynı zamanda insanlığın başındaki en büyük tehditlerden biri olduğudur. şahsem mümkün olduğunca çin malı ürün kullanmamaya çalışıyorum. ancak ne kadar kaçarsak kaçalım, çin malından kurtulmak mümkün değil. çünkü aldığınız bir ürünün içindeki küçük bir parçası veya montajı bile artık çin'de yapılıyor. bunun sebebi işçilik ve fabrika maliyetlerinin çok ama çok düşük olması. bu insanların yaşam biçimi beni ilgilendirmez; ama yaşantıma olumsuz etki eden her şeyden uzak durduğum gibi bunlardan da uzak durmaya çalışırım.
4000 TL bütçeniz olduğundan bahsetmişsiniz. bence uygun bir rakam. tabi ki çok kaliteli ve ideal bir piyano almaya malesef yetmeyecektir ama, 2500 lira civarında satılan çin malı piyanolara yönelmenize gerek kalmayacaktır. dijital seçeneğinden hiç bahsetmemişsiniz; bir düşünün derim. ama konu akustik olacaksa, çin'de üretilen düşük seri Yamaha piyanoları, ya da özellikle bazı müzik mağazalarında bulunan alman malı piyanoların çok hoş tınıları oluyor. tamam çin'i belki sevmiyoruz ama, yamaha ya da rittmüller gibi markaları seviyor ve güveniyoruz. o zaman bunların çin menşeili ürünlerini kullanmakta çok da sakınca olmayabilir. mesela benim küçük bir motosikletim var suzuki marka. aslında japon markası ama aldığım model çin'de imal edilen seri olduğu için oldukça ucuz. yine de suzuki kalitesini ve etiketini hakettiğini düşündüğüm sağlam bi makine. diğer çin malı motorlar gibi yolda kalmadım asla. aynı yaklaşımla japon ya da amerikan markası olup da çin de üretilen bir piyanoyu da tercih edebilirsiniz diye düşünüyorum.
okuyarak ya da yazarak bu konuyu çözmeniz mümkün değil bence. cebinizde para varsa, piyano mağazalarını dolaşın. oturup çalın, dokunarak ve hissederek ve duyarak. en önemli şey kendi zevkiniz. akustik ve organik bir çalgı alırken en çok bunlara dikkat etmez miyiz zaten? ha, eğer elektro dijital bir ürünse tercihiniz, o zaman tabi ki durum değişir. sadece kulağınıza ve parmaklarınıza güvenin derim. son olarak, mağazada beğendiğiniz ama bütçenizi aşan bir piyanoyu, bir de internetteki 2.el piyasasında yoklayın derim. bazen çok hoş tesadüfler olabiliyor.
sonuçta umarım güzel bir enstruman bulursunuz. kolaylıklar dilerim