[Eski] Açık ilan: İlter Kalkancı'dan Cubase eğitim videoları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Paşam, eline emeğine sağlık. Çok güzel iş.

Ama burada bir sürü unsur var mikse gelene kadar.

Gitarların zamanlaması ve akordu kulak acıtıyor. Orada Osman'a iş düşüyor tabii. Ya da düşüyordu. Sen işi temizledikçe gitarların sallantısı iyiden iyiye ortaya çıkıyor.

Miksi temizledikçe kötü kaydedilmiş (yahut çalınmış) kanallar kabak gibi çıkmış ortaya.

Burada tartışılmalı şimdi "işin ne kadarı engineer'ın" diye.

Ben o gitar kanallarını baya editlerdim, sonra şişerdim o işten. Editledikçe iyice suyu çıkardı, sonra bir daha çalmak isterdi Osman.

Ya da şöyle söyleyeyim, bu kaydı ben yapıp yollasaydım sana ve bu derece sallandığımı duysaydım acilen bir daha çalar ve yollardım sana o sallanan kanalları.

Bir de, davuldan başlayıp davula döndün ya, sondaki karmaşan o yüzden.

Basın timing'i de çok kötü olduğu için davul ve bas arasındaki ilşikiyi kurmak çok zorlaşmış.

Ben olsam bu mikse bas gitardan başlardım.

Solo kısmında akord bozuk olduğu için o da miksin içine oturmaz asla. Akord yapmamış Osman. Sen Eq yapsan ne olacak?

Bak sonlara doğru daha duyulur kılıyorsun tüm olayı, bütün kayıt zaafı çıkıyor meydana. (Akord ve timing baabında).

İlter abi "Bu da onun hafiften masteringlenmişi" derken;
Neler yaptığını, nasıl yaptığını, hangi mantıkla yaptığını (signal chain'e eklediğin prosesörleri hangi mantıkla demek istedim/ yok anlatamadım :D ) da açıklayabilirmisin bir ara?

Evet, kısaca ondan da bahsedebilirim. Ama o işlemin bu kampanyada önceliği yok, onu da belirteyim.

BoraOzkum' Alıntı:
...Ek: Bu arada İlter Abi, kullanabileceğim freeware Envelope Shaper plug-in'i var mı önereceğin?
Ben bunları denemedim henüz, ama şu ikisine bir bakabilirsin:
http://www.fluxhome.com/products/Freewares/bittersweet2
http://www.braindoc.de/english/vstEn.html (Envelope Designer)

Monitörlerin en azından yarı profesyonel değilse, çok kurcalama, ya da ayarları abartma derim.

Nurkan' Alıntı:
Bir de, davuldan başlayıp davula döndün ya, sondaki karmaşan o yüzden.
Karmaşa; miksi 1 ay, videoyu 2 hafta, anlatımı da 2 gün önce yapmış olmamdan kaynaklanıyordur Nurkan. :roll: :D
Yani miksi dün yapmış ve videoyu da bir sonraki oturumda bitirmiş olsam, bu video ve anlatımın seyri bu şekilde olmazdı zaten. Aslında ideali, video ve miksi aynı anda yapmak tabii.

Ben olsam bu mikse bas gitardan başlardım.
Ben nereden başladığımı hatırlasam, senle aynı fikirde olabilirdim. :mrgreen:

...Bak sonlara doğru daha duyulur kılıyorsun tüm olayı, bütün kayıt zaafı çıkıyor meydana. (Akord ve timing baabında).
Haklısın usta.

Fakat bu video/anlatımların amacı "en bilindik/basit yöntemlerle miks nasıl derli-toplu hale getirilebilir", daha çok.
Editing/kesip-biçme konusuna girmedim, o ayrı başlıbaşına ayrı bir video konusu bence.
Örneğin gitarları editlemekle davulları editlemek arasında ciddi farklar var. Birine uygulanacak algoritma ve yaklaşım, diğeriyle aynı değil.

Ama tabii ki haklısın, bana bu iş başka koşullarda gelmiş olsa, bu mikse farklı bir şekilde yaklaşırdım. Bu videolarda "engineer" sorumluluğuna giren diğer pek çok şeyden bahsedilmiyor ve şu an için kalan 2 mikste de onlardan bahsetme düşüncem yok.

Bu videolarda "performans düzeltme" yok, olmayacak da ne yazık ki.
Ben bir parçanın miksini bir tam günde yapıyorum. Bu projede parçalara ayırabileceğim süre ise, dingin kafa ile "bulunacağım" boş zamanlardan ibaret.

Kendimi biraz soyutlamaz, sınırlandırmazsam, bu proje zıvanadan çıkar.

Düşüncen önemli, aman yanlış anlamayasın. İyi ki yazdın yani.

Teşekkür ederim Hakan.

Bence Osman'ın parçasına da fazla yüklenmemek gerek. Biliyorum, en basit demoda bile çalım/performans en önemli şey, ama muhtemelen bu parçada "dalga" faktörü ön planda.
Muhtemelen Osman da bu haliyle bu parçanın bir albüme girmemesi düşüncesini bizimle paylaşacaktır.

Zaten yaptığım miks de "albüm miksi" değil, bu işlere "giriş".
Ya da "girişiş" :)

İlter,

Niyetim bu örnek üzerinden yola çıkarak başka bir tartışmaya yumuşak iniş yapmaktı. Aslında başka başlık açayım ki buradaki mevzu çok dağılmasın. Ellerine sağlık tekrar.

Anladım.

Başlık açarsan linkini burada da ver, şu sıralar forumun genelini pek takip edemiyorum.

ilterocktive' Alıntı:
Tolga, 1. ve 2. video geçici olarak şu linklere sağ tıklanarak bilgisayara indirilebilir:

http://ilterkalkanci.net/wp-content/Vid ... olum-1.flv
http://ilterkalkanci.net/wp-content/Vid ... Bolum2.flv

Videoları tekrar yükleyeceğim bir ara. İleri-geri sarmada ilk iki videoda bir sorun var. Şimdilik ilk halleri bu.

Ellerin dert görmesin İlter. :D

İnşallah elindeki diğer parçalar üzerinde yaptığın işlemlerin de videolarını çekecek fırsatın olur, heyecanla bekliyorum.

İlter Abi, vokal kaydı nasıl mikslenir, mastering başlangıç seviyede nasıl yapılır gibi sorularımızı da cevaplayacağın video düşüncesi var mı ilerde?

Bora,

Bana ulaşan son iki projede vokal var, dolayısıyla yine başlangıç seviyesi bilgisi olarak ona değineceğim.
Öteki parçalardan birini önümüzdeki hafta miksleyeceğim bir vakitte... anlatımı da bir hafta/on gün içinde olur.

Müzik miksinin videolu anlatım işini hayatımda ilk defa denediğim için;
yeni bir program alıp onu öğrenmem ve, bilgisayarlardan birine hafiften takla attırmam gerekti... ama bundan sonraki videolar daha çabuk biter. Diye tahmin ve umut ediyorum :)

"Mastering" konusunun ise "başlangıç" kelimesiyle yakından-uzaktan bir ilgisi yok. Ama eğer anlatılabilecek bir şey bulursam, ona da kısaca değinirim. En azından bu proje için yaptığım miksleri nasıl "optimize" ettiğimi anlatırım kısaca.
Çünkü "mastering" konusu içinde çok önemli şeyler var... bir ses editöründe miksi açıp beş-on tane plugin insert etmekten epey daha ileride bir durum o.

Vokal konusuna değinmen eminim birçok insanın işine yarayacaktır, dört gözle bekliyorum.

İlk videolar gayet başarılıydı, yenileri çok daha düzenli olacaktır eminim.

Masteringde başlangıç yok, evet ama bir önceki parçada ufaktan masteringimsi birşeyler yaptım demiştin, başlangıç dememdeki kasıt bu tarz ufak şeyler idi.
Senin için zaman ve başka problemler olmazsa, optimize olayına da ufak çapta girersen çok memnun olurum.

Teşekkürler, iyi çalışmalar.

Bora

Ilter Abi,

Bir dahaki sefere automation kismina biraz daha deginebilirsen cok memnun olurum. Volume ve pan automation'a.

Nasil yapildigini biliyorum fakat nasil yapmam gerektigini bilemiyorum. Pek acik bir cumle olmadi ama gormeden yapamayacagim kisacasi.

Mumkun olursa, anlatabilirsen sevinirim.

İlter eline sağlık cidden çok iyi bir anlatım olmuş.

Master faderda kullandığın spectrumu çok beğendim. Nuendonun kendi içinde gelen plug-ini mi? Cubase için olanını alabilirim? Hangi firmanın ürünü bu? Bunun aynısı Cubase ile uyumlu değil ise görünüm olarak buna çok yakın (çizgi grafik değil de bar grafik cinsten) bir spectrum analizer önerir misin?

Teşekkürler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri