[Eski] Analog Synthesizer Yapıyorum.. Gözlerim Kapalı :)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

İki VCA'yı seri bağlamaktaki amaç stage gain yapıp toplam kazancı artırmak.

Bu başlığı Elektronik ve Akustik bölümüne taşıyorum.

Cemal Abi cevabı vermiş.

Bu arada 2 amp meselesi , bana başka bir şeyi de hatırlattı.

O dönemki mono synth'lerde genelde 2 tane output bulunur.Bir tanesi high , diğeri low output.

High genellikle sahnede tercih edilir. Low ise kayıtlarda yada , devreye başka bir preamp , fx ( fuzz , distortion vs...) girecekse ,yada gitar amfileri ile kullanılacaksa tercih edilir.

Buraya ufak bir alıntı yapıyorum ;

Minimoog Manual , 1972 , sayfa 3

setting up the instrument ...

If you are using a portable guitar-type amplifier , run the cord with the phone plug at each end from the LOW level main output jack on the rear connector strip of the Mini Moog to an input on your amplifier.If you are using a monitor amplifier , you will need to use the other cord .Plug the phone plug end into the HIGH level main output jack of the synthesiser , and run the small phono-plug at the other end into the high level input of the monitor amplifier (or into the line level input of a tape recoder)

Benzer şekilde dönemin orglarında da ( hammond ve benzeri ) 2 farklı output vardır.Bir output preamp'ı bypass eder , diğeri ise preamp'tan gelir.

80'li yılların başında analog poly synthlerde genelde sadece stereo output bulunurken , arka panele output çıkış level'ı için switch'ler koymayı tercih etmişler.Bazıları high,mid,low şeklinde 3'lüdür , bazıları ise high ve low şeklinde 2'lidir.

80'lerin ortasına gelindiğinde ise bu switch'ler ortandan kalkmış.

Bu arada sound designer'lar ve birçok klavyecinin 70'lerde kullandığı , çok önemli bir trick'i ( the famous moog trick) de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Filter input'u olan synth'lerde , low output bir jack ile filter input'a bağlanır ve böylece normalin de üstünde bir yük ile filtre yüklenir.Overdrive vari bir effect elde edilir.Albümlerde duyduğumuz , klasik , hafif distord moog soundu...

Sonuç olarak 2 tane amp olmasının nedenleri ve uygulamaları bunlar.

sator' Alıntı:
Synfox'un bahsettiği sync bağlantılarını en ekonomik şekilde halletmenin yolunun bu olacağına karar verdim. Sonuçta her osilatör birbiriyle eşlenebiliyor. Sync zincirleri yapmadığım sürece sorun olacağını zannetmiyorum.

Öncelikle her osc modülüne bir sync modülü koymaya gerek yok.

Sync modu için wave form seçmek ise , sync kapasitesini ve gücünü düşürür.

Örneğin Osc 1 , mix saw ve pulse wave'lerini veriyor olsun.Ama Osc 1 master iken sadece bir tane wave'e göre sync yapılabiliniyor.Bu durum sync'in doğasına aykırı ve gücünü azaltıcı.

Çok komplex wave'lere sync etmek yerine sine yada triangle gibi wave'lere sync etmek anlamsız açıkçası.

Karmaşık wave'leri master osc'de kullandığında daha marjinal fx'ler elde edilir.

Bence sync modülünü osc modülünden bağımsız hale getir.

Aynı wave'leri seçmeye yarayan selectör gibi bir selectör ile master osc'yi seçme işini hallet , her osc için de bir on-off switch koy.Tabi bir tane de ana sync on-off switch.4 yerine 1 modül ile çok daha komplex ve güçlü bir sync yapmış olursun.

Selamlar

Synfox yanıt çok geç geldi. Ön paneli iki gün önce yaptım ve şu anda pot, anahtar, dönüşlü anahtar gibi elemanları yerleştiriyorum. Dediğini en sonunda anladım. Minimoog'un service manual'ını buldum ve baya bir inceledim. Ayrı bir modül olayı gerçekten şimdi mantıklı geliyor ama dediğim gibi jetonum biraz geç düştü :).. Bir dahakine inşallah. Hatta teması koparmayıp, bir dahaki synthin tasarımını ortaklaşa yapabiliriz.

Çift amfili modülün bağlantısını da şöyle düşündüm: İlk amfi modülünün gainini 0 da tutmayı planlıyorum. ENV GEN de bu amfiye bağlı olacak. Ön panelde hiç bir ayar düğmesi bulunmayacak. Birinci amfi ile A440 referans osilatörünün çıkışı, ikinci amfinin çıkışına bağlanacak. Panel üzerinde kontolü olan da bu amfi olacak (CV offset ve Log-Lin Response). Dediğin Low-High çıkış durumunu birinci ve ikinci amfinin çıkışlarını ayrı olarak yan panele koymak şekliyle elde edebilir miyim? Filtre girişine amfi çıkışını girme numarasını benim synth'de uygulayabilir miyim?

Panelin olduğu haliyle diğer kısımları:

sator' Alıntı:
Synfox yanıt çok geç geldi. Ön paneli iki gün önce yaptım ve şu anda pot, anahtar, dönüşlü anahtar gibi elemanları yerleştiriyorum. Dediğini en sonunda anladım. Minimoog'un service manual'ını buldum ve baya bir inceledim. Ayrı bir modül olayı gerçekten şimdi mantıklı geliyor ama dediğim gibi jetonum biraz geç düştü :).. Bir dahakine inşallah. Hatta teması koparmayıp, bir dahaki synthin tasarımını ortaklaşa yapabiliriz...

...Dediğin Low-High çıkış durumunu birinci ve ikinci amfinin çıkışlarını ayrı olarak yan panele koymak şekliyle elde edebilir miyim? Filtre girişine amfi çıkışını girme numarasını benim synth'de uygulayabilir miyim?

Cevabı geç yazdığım için kusura bakma , son 2-3 gün biraz koşturmacalı geçti benim için , vakit bulamadım malesef.

Herşey bir tarafa , yaptığın bu cihazın , hatasıyla sevabıyla bir şekilde bitmesi çok önemli.Bazı konular cihazlar yapıldıktan sonra netleşiyor çünkü.Aleti tüm kombinasyonlarda deneyip , başarılı ve başarısız olduğu tarafları iyice anladıktan sonra tasarımı bir sonraki aşamaya götürmek önemli.O yüzden cihaz bu haliyle bitsin , devamı gelecektir zaten.Çıkan sonuçlar beklediğin gibi olmaz ise yada cihaz sorunlu bir şekilde çalışırsa sakın moralini bozma.Sadece bu ilk cihazı yaparken edindiğin tecrübe bile çok şeye değer.Resimlerden gördüğüm kadarıyla işçiliğin özenli , sonuçların da güzel olacağını umuyorum ve diliyorum.

Bir sonraki tasarımında seninle ortaklaşa çalışmayı çok isterim.Ayrıca , hem bu cihaza , hem de sonrakilere birer kullanma kılavuzu yazmayı da çok isterim doğrusu.

Low-high çıkışlarını dediğin şekilde yapabilirsin.

Moog trick hadisesi ise , filter input'u ve birden fazla output'u olan tüm cihazlarda yapılabilir.Filtre'ye giren ekstra input bir feedback line gibi de çalışacağı için , filtre karakteristiği ,resonans değeri ve envelope'taki release ve bazı başka şeyler genel sound'u bu durumda çok etkiler ama.

Şimdiden eline sağlık , işçilik te başarılı görülüyor.

En kısa zamanda görüşmek üzere.

Eline sağlık çok şık ve "klas" görünüyor.Tebrikler , başka nedir böyle işe ?

Sesini de duyabilseydim şimdi diye içim içimi yedi bilgisayar başında.

Üstat harika yahu. Çok güzel olmuş. Eline sağlık çok sevdim yahu. Kücük de bir kayıt asarsan synfox gibi ben de merak ettim sesini :p

Selamlar

Destek için çok teşekkür ederim. Çalışmak ve bir an önce bitirmek için güç alıyorum sizden :).

İstediğim kadar hızlı gitmiyor proje ama acele etmemek gerektiğinin de farkındayım. Sorun çıkmaması için yapabildiğimce özen gösteriyorum. Bugün 5 metre sekizli gök kuşağı kablonun hakkından geldim :). Şöyle bir bakınca da fazla birşey değişmemiş gibi geliyor. Yav 5x8 metre kablo nasıl sığar oraya anlamıyorum...

innards2qy2.jpg

Bana kablolama işlemini biraz baştan sağma yapıyorsun gibime geldi. Biraz özen göster. Bu kadar emek vermişsin bu aşamada aceleye getirme.

Kolay gelsin.

Selamlar Camal abi,

Kablolama sırasında soğuk lehim olmasın, neyin derden çıktığını bileyim, anahtarlara ve potlara zarar vermeyeyim diye dikkat ediyorum yalnızca. Konuda hiç bir eğitim almadığım için, deneyimli bir gözün değerlendirmesini saygıyla karşılıyorum :) . Geliştirebileceğim noktaları biraz açıklayabilirsen çok sevinirim..

Merhabalar

Görece uzun bir zaman geçti en son mesajımdan beri ama ben de boş durmadım bu arada. Synthesizer nerdeyse bitti. Bütün modüller çalışır durumda. Bazıları bazen biraz fazla çalışıyor veya tam tersi olabiliyor gerçi :). Oldukça yorucu bir proje olduğunu söyleyebilirim.

Bu cumartesi Tekirdağ Çorlu'daki birliğime teslim olmak üzere yola çıkıyorum ve fazla zamanım yok. Yine de gitmeden önce seslerin nasıl çıktığını merak eden olabilir diye ufak bir kayıt yollayayım dedim. Tamamen rastgele tuşa basmalar ve çeşitli modüllerin denenmesinden oluşuyor. En azından bir fikir verir. Hiwatt G40 R12'ye bağladım aleti ve bir SM57'yle kayıt aldım.

Synfox ile tanıştık bu arada. Kendisi (daha bitmemiş haliyle olsa da) benim dışımda tuşlara dokunan ilk kişi oldu :). Askerden döndüğüm zaman daha modüler, midi ağırlıklı projeler yapmayı planlıyoruz. Görüşmek üzere..

Bir önceki mesajına cevap vermeyi atlamışım özür dilerim.

Yolun açık olsun. Bu arada son ana kadar projenle uğraşmanı çok sevdim.

Bir karmaşa oldu galiba. Yaptığım cihaz analog synthesizer. İçine ses yüklemek yoluyla değil de, sesi üretmek yoluyla çalışan ve bu noktada günümüz dijital muadillerinden teknolojik olarak geride olan bir enstruman. Zurna, klarnet, ud u geçtim, piano, flüt gibi batı enstrumanlarıyla da pek bir alakası olmayıp, basit ses dalgaları üzerinde kısıtlı (görece) manüpilasyona izin veriyor sadece. Dahası klavyesi monofonik.

Uzun lafın kısası günümüz piyasasında "synthesizer" veya "org" adıyla satılan cihazlarla karıştırmamak, benzer bir performansı da ummamak gerekiyor. Yine de, bahsi geçen cihazların, kendi görüşümce hiçbir zaman sahip olamayacakları bir ses de içermektedir analog synthesizer denen alet. Bu işe girmemin de sebebi budur. Bunun ötesinde de herhangi vir kaygım yoktur (ud, klarnet veya zurna gibi..)

sator' Alıntı:
Bir karmaşa oldu galiba. Yaptığım cihaz analog synthesizer. İçine ses yüklemek yoluyla değil de, sesi üretmek yoluyla çalışan ve bu noktada günümüz dijital muadillerinden teknolojik olarak geride olan bir enstruman. Zurna, klarnet, ud u geçtim, piano, flüt gibi batı enstrumanlarıyla da pek bir alakası olmayıp, basit ses dalgaları üzerinde kısıtlı (görece) manüpilasyona izin veriyor sadece. Dahası klavyesi monofonik.

Uzun lafın kısası günümüz piyasasında "synthesizer" veya "org" adıyla satılan cihazlarla karıştırmamak, benzer bir performansı da ummamak gerekiyor. Yine de, bahsi geçen cihazların, kendi görüşümce hiçbir zaman sahip olamayacakları bir ses de içermektedir analog synthesizer denen alet. Bu işe girmemin de sebebi budur. Bunun ötesinde de herhangi vir kaygım yoktur (ud, klarnet veya zurna gibi..)

Yok karmaşa olmadı.Ben sadece kendi dileğimi de ekledim.synthesizer yapılıyor bir de sampler yapıplmasını isterdim demek istedim

Geri