[Eski] Analog Synthesizer Yapıyorum.. Gözlerim Kapalı :)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

tebrikle valla :) helal olsun okurken şimdiden başlasam çalışmalara ne kadar ilerleyebilirm diye aklımdan geçirmedim değil :)

Tekrar merhabalar arkadaşlar..

Uzun zamandır bir kenarda toz toplamış ve ben askerdeyken horgörülmüş (uzun hikaye) synthesizer'cığımı tekrardan toplamaya karar verdim. Neredeyse tamamen söküp baştan yapmak gibi bir fikir var aklımda. Devreler birbirleriyle konuşuyor resmen. Manyetik koruma neredeyse yok gibi. Kablolama (Cemal abi kulağımı çekmeye çalışmıştı da ben dinlememiştim :) ) rezalet. Klavye kontrolcüsü komik işler yapıyor, ikili VCA'nın bir kademesindeki lineer amfi modülü göçmüş, 4 osilatörün 1oct/V'a göre tekrar kalibre edilmesi gerekmekte (dalga şekillerine de bakacağım, muhtemelen onlarda bir ince ayar ister)...

Tavsiyelere açığım. Özellikle osilatörleri dış dünyanın manyetik etkilerinden tamamen korumak için ne ölçüde birşey yapabilirim konusu kafamda net değil..

Saygılar

SYNTH MKII

Baştaki linkler ölü evet (TT geocities'e ulaşımı mahkeme kararıyla engellemiş..). Önceki mesajları değiştiremediğimden 3. safadaki iletide tekrar verdim fotoğraf linklerini. Yeni fotoğraflar da işe başladıktan sonra gelecek.

Cihazı kullandığım kadarıyla edindiğim deneyim ve "hani şu şöyle olsa keşke" lerle yeni bir tasarım çıkartayım dedim. "Hazır el atmışken" nidalarıyla neredeyse bütün synth i baştan yapmaya karar verdim. Yapacağım modüller belli gibi aşağı yukarı. Kabaca bir diagram bile oluşturdum:

4 osilatör biraz fazla gibi geldi. Ayrıca osilatör devrelerini de tekrar yapacağım. Sıcaklık töleransı (temperature compensation) ve yüksek frekans izleme (high freq. tracking) özelliklerini biraz daha geliştirecek güzel eklentiler buldum. Bir osilatöre dalga şekli seçimi için mikser yapacağım. Diğerleri yine anahtarlı olacak. LFO'lar aynı kalacak.. Gayet memnun olduğum bir Noise Gen var, o da kalacak. Mixer için bir iki güzel devre buldum, onları deneyeceğim. Ayrıca aklıma çift ses yolu yapmak gibi bir fikir geldi tasarımı yaparken. Moog ve EMS filtre klonlarına aktarılacak iki yol. Ayrıca istendiğinde filtreler ve VCA'lar seri şekilde kullanılabilecek. ADSR E.G. zaten elimde iki tane var. Basit bir devre, iki tane daha yapıveririm. Ayrıca filtreler için yapacağım E.G.'lerde trigger girişi olmayacak (çok net değilim bu konuda). "Şu şöyle olsaydı keşke" şeklindeki düşünceleri bekliyorum. Senelerdir synthesizer kullanan arkadaşlar var sonuçta.. :D

Filtre envelope'larına trigger bağlamazsan nasıl bir sonuç elde edeceğinin umarım farkındasındır.

Şu aleti bitir de ilk custom müşterin ben olayım bari :D

Ben de kara kara düşündüm sonradan "neden yapabiliyorken trigger girdisi olan EG yapmıyorum??!!" diye :). Az kaldı yakında başlıyorum yapımına..

Herkese görece uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Sonunda işe başlayabildim :roll: . Cihazı tamamen söktüm (nedense çok kısa sürdü). Şu anda baktığımda gerçekten çok fazla hata görebiliyorum. Korumadan bıraktığım devrelerin bakır yolları erimiş neredeyse.

Üç gün önce Farnell'den PTC ve "slider" potansiyometre (mikser bölümü için) sipariş ettim. 5-10 güne elimde olur diye umuyorum. Yeni osilatörlerin PCB'leri neredeyse tamam (bu sefer bakır yolları lehimle kaplıyorum). Geri kalan pasif elemanları da iki üç güne kadar alıp ilk devreyi bitirmeyi umuyorum. Kalibrasyonunu yaptıktan sonra örnek sesleri koyabilirim. Klavye bölümünün de tamamen elden geçmesi gerektiğini farkettim üzülerek. Posteki sayar gibi her tuş elimden geçecek yine. İlgilenen olursa arada sırada fotoğraf çekip koyabilirim...

Bu iş bittikten sonra biraz daha basit bir versiyonunu midi input koyarak yapmayı planlıyorum. Synfox'la konuşmuştuk bu projeyi. Şu cihaz bir bitsin de hele :).

Selamlar,

Dün ve bugün birkaç tane fotoğraf çektim. Şu anda +/-15 ve +/-12 volt güç devresiyle uğraşıyorum. Tasarımdan yapımına kadar sonuç aşağıda :).

09041.jpg

10043o.jpg

10044z.jpg

Sökümden sonra kasanın ve klavyenin hali:

10042.jpg

10041.jpg

Osilatörlerin kaba işi bitti. Farnell'de gelecek parçaları bekliyorum, ki onlar da gelecek hafta pazartesi elime geçer herhalde. Güç kaynağı gayet güzel çalışıyor. Transistör çiftleme işi ve daha hassas ölçümler için kaliteli bir multimetre almam gerektiğini anladım. ADSR Gen. devrelerinden biri hazır ve EMG VCF'sinin devre kartını bitirdim. Devreyi basıp 1 saat düzeltme yapmaktan gına geldiğinden bugün PNP kağıdı siparişi verdim (Ankara'da varmış). Klavyenin butonlarını ve butonlar arası 100 ohm luk dirençlerini bağladım (uğraştırdı baya). Önümüzdeki hafta inşallah ilk ses örneklerini koyacağım :).

osilatörler:
14042s.jpg

klavye:
14041.jpg

Sator hoşgeldin :)

Yüklemek istediğin dosyalar için bizim FTP'mizi kullanabilirsin. Detayları Cenk Eroğlu Demo Kliniği'nde en tepedeki başlıkta yazıyor. FTP'nin içine Sator diye bir klasör aç, dosyalarını onun içine koy. Linki nasıl vereceğin de o başlıkta yazıyor.

Çalışmaların çok heyecan verici, detayları geliştikçe bildir bize :)

M.

Teşekküler Mahcem :)

FTP gerçekten de pratik oldu. Şu ana kadarki fotoğrafları yükledim (tarihlerine göre isimlendirildiler). İş ilerledikçe yenilerini yüklerim..

Sator merhaba,

Çabaların takdire değer. Umarım iyi bir ürün çıkar ve bu işten para kazanırsın. Ben de daha uzun vadeli ama daha büyük bir proje için planlama yapıyorum. 61 tuşlu, 6 polifoni, discrete analog bir canavar üzerinde fikirsel düzeyde planlarım var. Elektronik pratiğin gayet iyi görünüyor. Parça tedariği, prototip üretimi vs konularda müsait olduğun bir zamanda görüşelim istersen. Ben de Ankara'dayım. Geçen gün Synfox ile kulağını çınlattık zaten. Görüşmek üzere.

Teoman

Merhaba Teoman,

Bu işten para kazanmak gibi bir beklentim olmadı hiç :). Sipariş üzerine ufak tefek birşeyler yaptım ama getirdiği para verdiğim uğraşıya deymedi kanımca. Bunun yanında synfox'la da defalarca konuştuğumuz üzere ortak projelere açığım. Bir polysynth oldukça hoş olabilir :).

Bir iki yeni fotoğraf daha yükledim. EMS VCF klonunun devresi biti ve eksik parçaları bekliyor. 4 ADSR EG devre kartı bitti ve birinin elemanlarını yerleştirdim. 4'ü de bittikten sonra hepsinin çıkışlarını ortak bir kart üzerinde birleştireceğim. İkili bağlantı kabloları kullanarak derli toplu ve temiz bir kablolama işi planlıyorum.

EMS VCF yapım aşamasında:
04171.jpg

04172.jpg

04173.jpg

04174.jpg

ADSR EG devre kartları:
04175.jpg

Çalışmaların harika, peki daha profesyonel kart tasarımı, EMI/EMC analizi gibi işlerle uğraştın mı? Kafamda şöyle bir şey var: Osilatörleri Amerikan Curtis (CEM 3340) karakterine sahip, filtresi ise Juno-60 filtre karakterine sahip birşey ortaya çıkarmak. Roland'ın Juno filtrelerini test edip elektriksel karakterini belirleyerek benzer modellemeler yapmak istiyorum. Yani eski Moog, Arp gibi klişe tasarımlardan ziyade ticari olarak başarılı olmuş modellerin peşinden gitmek daha mantıklı geliyor bana. Mesajdan telefonunu gönderebilirsen, önümüzdeki hafta bir konuşalım istersen.

Teoman

Selamlar,

Neredeyse bütün modüller bitti. Bir iki eksik parça var onları da tamamladığımda denemelere başlayacağım. Transistör eşlemek gerçekten sıkıcı bir işmiş bunu öğrendim (multimetrenin hFE ölçen kısmıyla eşliyorum, daha iyi bir yöntem bilen yazabilir mi?). Ayrıca Ankara'da %1'lik kapasitör satılıp satılmadığını bilen var mı? Yurtdışından parça getirtmek çok uzun sürüyor.

Moog filtresi yapımı sırasında:
04262.jpg

Mikser modüllerinden birinin yapım süreci:
04261.jpg

04263.jpg

Ön panele bu şekilde monte edilecek. Pot kaydıraçları arasında 2 cm mesafe bıraktım.
04264.jpg

Gerçekten bravo yani diyecek pek söz kalmıyor, umarım bu çalışmalarının sonunda çok iyi bir ürün çıkar ve sende bu işten para kazanırsın.

Geri