[Eski] Analog Synthesizer Yapıyorum.. Gözlerim Kapalı :)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Parçalar geldi ve osilatörleri tamamladım. Bipolar güç devresini de tamamlayıp hemen kalibrasyon ve test aşamasına geçtim. Sonuçlar aşağıda:

05091.jpg

05092.jpg

05093.jpg

05094.jpg

Dalga şekilleri VCO yaklaşık 120 Hz'de çalışırken alındı. 10-50000 Hz arasında sorunsuz şekilde çalışıyorlar (SQR dalgasının şekil bozukluğu ses kartından kaynaklanmakta, henüz bir osiloskop edinemedim :oops: ). Şu anda bir oktav anahtarı üzerinde çalışıyorum (rotary switch). Klavyeyi de oldukça iyileştirdim sayılır. Bir kaç gün içinde osilatörlerin 1oct/V ayarını da yapıp klavyeyle kayıt alabilirim.

Osilatörlerin düzgün çalışıyor olması beni heveslendirdi ve baya üretken bir gün geçirdim. Öncelikle masayı toparladım biraz (çıkan çer çöpe inanamadım :shock: ), oldukça geniş bir çalışma alanım oldu :). Sonra oturup adam akıllı bir oktav atlatma anahtarı tasarladım. Fotoğraflar:

Osilatör dalga şekli kalibrasyonunda:
05101.jpg

Oktav atlamatma anahtarının tasarımı ve takiben prototip aşaması:
05102.jpg

05103.jpg

Ve nihayet 1oct/V kalibrasyonuna hazırız. İlk önce oktav atlatma anahtarını (OAA) her kademede 1 volt artacak şekilde kontol voltajı (CV) sağlaması için kalibre etmek gerekti. En son değerler 0, 1.000, 2.00, 3.00, 4.00 ve 5.00 volt. Elimdeki multimetrenin hassasiyeti 2 volt ve üstü değerler için noktadan sonra ikinci basamağa kadar olduğundan, .99 dan .00 a geçtiği ve öyle kaldığı noktalara ayarlamaya çalıştım (1.99 dan 2.00 a geçtiği an). İşte kablo karmaşası:

05104.jpg

Frekans sayacını açıp bir güzel dinlendirdikten sonra kalibrasyona başladım. İlk önce frekans ayar potansiyometresinden VCO'yu 55 Hz e ayarladım(OAA 0 voltta). OAA'yı 1 volt a alıp 110 Hz verip vermediğine baktım (tabi ki vermedi :) ). Trim-pot ile ayar yapıp tekrar denedim. En nihayetinde bütün voltaj değerleri uygun frekansları tuttu. Trim-potlarla olan uzuuuunca bir kurcalama macerasından sonra işte sonuçlar:
05105.jpg

05106.jpg

05107.jpg

05108.jpg

05109.jpg

051010.jpg

OAA'yı devreden çıkarıp daha önce yaptığım VCOları kalibre ederken kullandığım ufak devreyi bağladım. Bu devre ile 8 volta (A9=14080 Hz)kadar denedim. Cihaz 14089 Hz gösterdi :). Sonuçlar beklediğimden iyi çıktı. Yakın zamanda testi tekrarlayacağım. Test süresini bir iki saate çıkarıp VCO'nun istikrarına bakacağım. Şimdilik bu kadar :wink: ...

Selamlar,

Takdir edersiniz ki sahneye kocaman bir synth taşımak, ana enstrumanı flüt olan biri için zorlayıcı olabilir :? . O nedenle tamamen ihtiyaçlarımı gözeterek (abidik gubidik ses efektleri falan) yapmış olduğum Soundlab Synth'imi bir gözden geçireyim dedim. Cihaz çalışmadı :). Açtım baktım ne bakır kalmış ne birşey. O dönemde hızlıca yapmış olduğum kutunun da estetik ve verimlilik açılarından vasatın altında olduğunu da görünce dayanamadım tekrar yapayım dedim. Yapmışken bir de harici giriş (external input) ekleyiverdim. Bir kaç güne biter herhalde. Sonrasında "büyük" synth çalışmalarıma geri dönerim.

Bu arada FTP alanı kapalıymış. Umarım açıldığı zaman üstteki fotoğraflar tekrar görülebilir olur. Hatırladığım kadarıyla geriye dönük düzeltme yapılamıyordu..

Front Panel Express çok kullanışlı ve ücretsiz bir program:
05201.jpg

Ray Wilson'un gayet başarılı tasarımı:
05202.jpg

Kutuyu bu hale getirdikten sonra içine transformatör gireceği aklıma geldi :). Neyse ki herşey sorunsuz şekilde sığdı:
05203.jpg

Pot başlarını daha estetik olanlarıyla değiştirmek niyetindeyim en kısa zamanda. Henüz monte edilmemiş hali. İki parça bantla duruyor:
05204.jpg

Selamlar,

Yine uzunca bir aradan sonra yazabiliyorum. Çalışan insanın hobileri böyle oluyor galiba.. Neyse son durum şu şekilde:

Osilatörleri tek bir ünite halinde toparladım. Girdi-çıktı ve kalibrasyon oldukça kolaylaştı:

22101z.jpg

22102.jpg

22103.jpg

Klavye ile biraz uğraştım. Kulandığım anlık düğmelerden pek performans alamadım, o yüzden hepsini söküp reed anahtar kullanarak tekrar yapacağım. Bir de gözümde büyümese.. :).

Dün elime bir adet Farfisa Mini Compact geçti. Tabi ki ilk iş içini açmak oldu. Şansıma cihaz oldukça iyi durumda. Bütün klavye kontakları çalışıyor. Üç beş sorunu yok değil: dip gürültüsü fazla, Mi osilatörü bozuk ve Do osilatörünün en alt iki oktav böleninde sorun var. Öncelikle bol bol kapasitör değişimi yapacağım gibi. İşe yaramazsa transistörlere dalacağım. Denediğim kadarıyla cihazın tonu harika :).

40 senelik bir cihaz için çok iyi durumda:
22104.jpg

22106.jpg

Amfi kartındaki kapasitörler için aynı şeyi söylemek mümkün değil:
22105.jpg

22107u.jpg

Farfisa org tamiri yapmış olan arkadaşlar varsa deneyimlerini benimle paylaşabilir mi?

Ovvvv o kondansatörlerin hepsinin değişmesi lazım. Kurumuştur alayı onların.

Dirençler eski tip karbon film. Belki metal film ile değiştirilip devrenin gürültü seviyesi aşağıya çekilebilir, ama ses karakterine de etki eder mi birşey diyemiyorum. Bazan gürültü de ses karakterindeki "mojo"nun, sihrin bir parçası olabiliyor.

Transistörlere dokunma. Bana eski Germanyum AC187-188'ler gibi göründüler. Ne onlar okuyabiliyor musun?

M.

Dirençlerine tam o sebepten dolayı dokunmaya kıyamam :).

Germanyum olduklarını biliyorum ama dün gece kodlarına bakmadım. Akşam bakıp yazarım.

Farfisa'nın bütün osilatörleri tamam. Mahçem Abi evde zaten bir sürü kondansatör var, hiç sorun yaşamadım parça değişiminde.

Mi osilatörünün derdini bulana kadar akla karayı seçtim. Önce kondansatörler değişti, hiç ekti etmedi. Transistörleri değiştirdim, bana mısın demedi. Baktım indüktörde hayat yok gibi, onu da bir yerinden çıkarayım dedim. Meğer indüktör bobininin bağlantıları kopmuş. İncecik bakır tellerin ucunu bulup miyop olmanın bütün avantajıyla lehimledim. Cihaz anında hayat buldu :).

Bir iki osilatörün de oktav bölenlerinde tamirat yaptım. Güç kaynağındaki iki kondansatörü değiştirdim. Sonuç harika! :D Ne olur ne olmaz amfi ve vibrato kartındaki bütün kondansatörleri de değiştireyim diyorum... Biraz da kozmetik bakımdan sonra kız gibi olacak :).

İşte suçlu indüktör bobini:
26101c.jpg

Dediğim gibi preamfi ve amfi karlarındaki bütün elektrolitik kapasitörleri değiştirdim. Cihazı ilk çalıştırdığım zaman oldukça yüksek olan dip sesi (bütün tuşlar aynı anda basılmış gibi bir karmaşa) tamamen gitti. Cihazın toparlanmış hali:
26102.jpg

Dış kısmını tekrar kaplamayı düşünüyorum. Boya falan yakışmaz herhalde.. Transformatörün altındaki güç devresi ve preamfi kontrol kutusunu biraz modifiye ettim. Dışarı bakan bir sigorta girişi vardı. Bu daha önceki bir tamirde içeri taşınmış. Sigorta girişini çıkarıp yerine 1/4" jack girişi taktım. Zannımca daha rahat ulaşılır oldu:
26103.jpg

Çok güzel!

Evet dışını sakın boyama. Aynı tarz kaplama yaptırabilirsen çok iyi olur. Ama orijinali gibi olmayacaksa hiç bozma derim, bırak böyle kalsın. Vintage :)

Bu arada bu başlığı klavyecilerin farketmesi için Tuşlu Çalgılar forumuna taşıyorum.

M.

sator' Alıntı:
Selamlar,

Yine uzunca bir aradan sonra yazabiliyorum. Çalışan insanın hobileri böyle oluyor galiba.. Neyse son durum şu şekilde:

Osilatörleri tek bir ünite halinde toparladım. Girdi-çıktı ve kalibrasyon oldukça kolaylaştı:

22101z.jpg

22102.jpg

22103.jpg

Klavye ile biraz uğraştım. Kulandığım anlık düğmelerden pek performans alamadım, o yüzden hepsini söküp reed anahtar kullanarak tekrar yapacağım. Bir de gözümde büyümese.. :).

Dün elime bir adet Farfisa Mini Compact geçti. Tabi ki ilk iş içini açmak oldu. Şansıma cihaz oldukça iyi durumda. Bütün klavye kontakları çalışıyor. Üç beş sorunu yok değil: dip gürültüsü fazla, Mi osilatörü bozuk ve Do osilatörünün en alt iki oktav böleninde sorun var. Öncelikle bol bol kapasitör değişimi yapacağım gibi. İşe yaramazsa transistörlere dalacağım. Denediğim kadarıyla cihazın tonu harika :).

40 senelik bir cihaz için çok iyi durumda:
22104.jpg

22106.jpg

Amfi kartındaki kapasitörler için aynı şeyi söylemek mümkün değil:
22105.jpg

22107u.jpg

Farfisa org tamiri yapmış olan arkadaşlar varsa deneyimlerini benimle paylaşabilir mi?

Gerçekten çok güzel parçalar var, Philips Mustardlarıda değiştireceksiniz onlara talibim :p

Eğer yenileyecekseniz yurtdışına çıkmadan burdan bulabiliyormuyuz aynılarından ?

Selam,

Parça değişimi yaparken "Teker teker değiştir, dene, çalışıyorsa dur" mantığını uyguladım :). Cihazın içindeki orjinal kapasitörlerin %95 i duruyor. Değiştirmeyi vey "yenilemeyi" düşünmüyorum. Değiştirsem bile satacağımı da zannetmiyorum (akmış kapasitörleri bile atmaya kıyamadım).

Parça değişimlerini Konya sokaktan aldığım kapasitörlerle yaptım. Cihazın herhangi bir hi-fi iddiası olmadığından yeterli göründü.

Geri