Asistan aranıp bulunamaması üzerine bir başlık

amorti' Alıntı:
O kadar kolay değil. Bütün bu tartıştığımız şeylerden çok daha büyük bir problem de ülkemizde geçinemediği paraya bile ihtiyacı olan milyonlarca insanların olması. Böyle bir lüksü olmayan, 3kr para kazanmak zorunda olduğu için kazandığı üniversiteye bile devam edemeyen çok insan var. Zamanında ben de onlardan birisiydim.

Neyse bu apayrı bir konu.

Aslında bu işin en doğru çözümü birlik kurulması, o konuda sana sonuna kadar katılıyorum. "Para kazanamıyorsan o işte çalışma" mantığı sektörün bu sorununa cözüm değil, ama kişisel anlamda kendini korumanın belki en kolay yolu, bence. Müzik sektöründen başka ve çok daha büyük bir iş dünyası var. İdealler uğruna, ya da yapmak istediğin iş uğruna çaba göstermek ve zorun altına girmek tabii ki gerekli ama maddi ve manevi anlamda aşırı yıpranma durumuna karşıyım.

minijack' Alıntı:
Şurda afiş etmeyi çok isterdim ama neyse!

Burası yeri değil. Konu o noktalara kadar uzayacaksa çok üzülürüm. Burada kimseyi infaz etmeden medenice tartışıyoruz. Yapacaksın ya da yaparsın diye değil, sonrasında öyle bir girişimde bulunmaya niyetlenecek bir arkadaş olursa; şimdiden uyaralım diye yazdım.

Bende bir kayıt studyosuna asistan olarak başvurmuştum ve görüşmede "bu iş için önce gönüllü olacaksın,gönüllü gelip gideceksin,yani anlıyormusun..." cümlesiyle karşılaştım.Ben bu iş için zaten gönüllüyüm be adam, gönüllü olduğum için üniversite de eğitimini aldığım mezun olduğum işi yapmıyorum , gönüllü olduğum için şimdi bilmem kaç bin lira yatırmış bu işin eğitimini almaya çalışıyorum gibi düşüncelere kapılsam da yavaş yavaş anladım ki bu lafın altında yatan "biz sana para vermeyiz kardeşim ,gelir takılırsın ,bedava tecrübe daha ne istiyorsun" imiş.

Konuyu birden hortlatmak istemiyorum, ama herkes kendi fikrini bir şekilde "çözüm" gibi dile getirmiş. Ben de bir ek olsun istedim, "Profesyonel düşünce"..!!!

Asistan da işveren de ilk günden istediklerini, düşüncelereini, küçük amaç ve büyük hedeflerini açıkça ve dürüstlükle karşı tarafa aktardığında sorun teşkil edilecek birşeyler kalmayacaktır diye düşünüyorum. Tabii, bu da dediğim gibi istenilenler, düşünceler, yapılabilecekler, hayali kısımlar, prosedür, küçük amaçlar, büyük hedefler vs. açık ve net bir şekilde konuşularak ortak noktada buluşulabilir(Tabii 'asistan' kavramını kölelik ile karıştırmayan insanlarla oturulup konuşulur, aynı şekilde 'asistan' kavramını hava beleş su beleş gibilerinden tavırlar takınarak bilmem kimin asistanıyım diye havalanan insanlarla değil). Zaten yanına asistan almayı düşünen bir mühendis, aranjör vs. asistanın sadece etinden, sütünden, yumurtasından, derisinden faydalanmak için almıyor en nihayetinde. Bir örnek; Dave Pensado mesleki hayatı boyunca çok fazla sayıda asistan ile birlikte çalışmamış. Ancak yine de 1 tane ile yetinmemiş, Amaçlanan süreyi dolduran yerini başka bir asistana bırakmış. Ama ne olmuş? Dave Pensado'nun 'neredeyse' tüm asistanları şu an amerika müzik piyasasında büyük stüdyolarda koltuklarına kurulmuşlar, ellerinin altındaki konsollarla x parçanın miksi ile meşguller. Örnek; Dylan Dresdow.

Birçok örnek sayabilirim, ama şuan aklıma gelenlerden en önemlisi olanı Dave Pensado idi. Aynı şekilde Dr. Dre - Scott Storch, Dr. Dre - Young buck, Dr. Dre - Mike Elizondo gibi isimler de sıralanabilir.
Amacım sadece başka bir açıdan bakmaktı. Benim için tecrübe herşeydir, ve öğrenilebilecek yeni bir bilgi için kişi kendine sınır koymamalıdır. Yine sizin verdiğiniz örnek üzerinden gidecek olursam, Ozan abi "Burak, logic bilmesen de olur. Öğrenirsin az çok. Gel sen çaycılıktan ya da tuvalet temizliğinde başla hele, gerisi gelir." dese ben koşa koşa giderim valla :)

Burak.

Ben asistanıma aldığım işlerden yüzde veriyorum. Aramızda bir yüzde anlaşması var. Gayette makul oluyor. Birlikte para kazanıyoruz işte. Bu sayede kendi işi gibi sahipleniyor, hatta stüdyoya iş getirdiği bile oluyor.

Mahcem' Alıntı:
Ben 1994 başında Mavi Sakal uyku sürecine girince montajcılığı öğreneyim diye Vipsaş'a asistan olarak girdiğimde haftalığım 3 milyon liraydı, ve ben işe gidip gelebilmek için haftada 4 milyon harcıyordum.

M.

İşi öğrenmek ve kendinizi geliştirmek için haftada 1 milyon lira hiç fena değilmiş. Abi keşke öyle bir fırsat olsa. Tabi değerlendirebilene.. Daha rüştünü ispat edemeden para muhabbeti yapanlara için kimse de demiyor ki,sen ne kadar bu işi biliyorsun da yüksek maaş almaktan bahsediyorsun?

Ne kadar hazıra konmayı seven bir millet olduk. Halk dilinde "zahmetsiz rahmet olmaz" diye bir söz vardır arkadaşlar.

Chucky' Alıntı:
Karadeli' Alıntı:
Peki ya usta arayıp bulamamak?
Biraz daha acsan bu konuyu?
Aylardır asistanlık için teknisyen, mühendis arıyorum. Bir çok yere baş vurdum fakat şuana kadar herhangi bir kapı açılmadı. Birkaç kez aralandı fakat daha sonra asıl amacımın bir kaç kırıntı bilgi öğrenmek olduğunu duyunca çoğu kez kapandı. Oysaki ben herhangi bir ücret de talep etmiyordum çoğuna. Nedir bu bilgi cimriliği peki?

Karadeli' Alıntı:
Aylardır asistanlık için teknisyen, mühendis arıyorum. Bir çok yere baş vurdum fakat şuana kadar herhangi bir kapı açılmadı. Birkaç kez aralandı fakat daha sonra asıl amacımın bir kaç kırıntı bilgi öğrenmek olduğunu duyunca çoğu kez kapandı. Oysaki ben herhangi bir ücret de talep etmiyordum çoğuna. Nedir bu bilgi cimriliği peki?

Özellikle ses teknolojileri muhabbeti için söylüyorum,bu ses sektöründe sana mesleki yönden fayda sağlayacak ciddi iş yapan yerlerde ücretsiz bile bulunmak oldukça zor,diğer bir deyişle,evet haklısın.Ama eğer amacın hobi değilse,hani ben bunu hobi olarak öğreneyim kafasını yaşamıyorsan, neden başvurduğun yerlere amacının "birkaç bilgi kırıntısı" olduğunu söylüyorsun güzel kardeşim.Adamda haklı olarak benim işi bilen adama ihtiyacım var diyor şayet ihtiyacı varsa bile,sana veriyor yolu.Yani sakın yanlış anlama söylediklerimi ama bu konuda bence bir daha düşün derim.Birde öyle birkaç başvuruyla hemen 10 numara bir mühendisin asistanıda olamıyorsun bu ülkede şayet doğru yerde ve zamanda değilsen.Umarım düşündüğün şeyleri gerçekleştirebilirsin karadeli,başarılar... Yazdıklarımdan da öyle kara bir tablo aman ha çıkmasın,ne demiş atalarımız azimle çalışan mermeri delermiş :)

Geri