[Eski] Bilgisayar toplamak için yardım istiyorum :(

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mus-e-ician' Alıntı:
muzikZeti' Alıntı:
Çok teşekkür ederim Mus-e-ician. Ram konusunda aydınlandım :)

Bilgisayarımın bir müddet daha beni taşımasına karar verdim fakat şu kafamı kurcaladı. Madem iki, üç, dört çekirdek kullanan programlar yok, bu işlemcileri kullanmanın anlamı yok mu?
Ben şuanki işlemcimle aynı anda iki programı; yada bir programda 6 üzeri kanalı açamazken 4 çekirdekte alsam yine açamayacak mıyım?

Çok çekirdek destekli Ableton varmış. Çok çekirdekli işlemcileri kullanmanın şöyle anlamı var. Diyelim ki kullandığın program çift çekirdek destekli ve senin de 4 çekirdekli işlemcin var. Kullandığın program o anda işlemcinin çift çekirdeğini kullanıyor olsa bile, windows vs, işletim sistemin 4 çekirdek kullanıyor, performansta tek çekirdeğe göre oldukça fazla artış yaşarsın. Yani benim söylemek istediğim çok çekirdek destekli bir program kullanmayacaksan, çok çekirdeklinin bir anlamı yok demek idi. Ama upgrade işine girişmişken yapman gereken bütçeni zorlayıp phenom ii 955 ya da 965 almandır bana göre. Oyun bilgisayarları için Level3 cache'siz athlon ii x4'leri tavsiye etseler de, bence çok kanallı müzik editleme işi için Level3 cache önemli bir olay ve performansı artırır. Bu yüzden alacağın işlemcinin L3 Cache'sine dikkat et. Alacağın anakartın Hypertransport değeri ne kadar yüksek ise ve ne kadar yüksek frekanslı ddr3 bellek kullanırsan o kadar hızlanırsın bunu da unutma. Intel'in modelleri hakkında çok bir fikrim yok, ama alacak olsaydım da ağustosu beklerdim. Çünkü fiyat olarak dağlar kadar fark olacak indirimden sonra. Tabi i7 almayı düşünürsen :)

Harika bilgiler bunlar, teşekkür ederim.

Bir de bir sorunu cevaplamayı unutmuşum. Çok çekirdekli işlemcinin yaptığı olaylardan biri de aynı anda birden fazla işlemi yapabilmesidir. Normalde mesela tek çekirdekli bir işlemci ile aynı bilgisayara bağlı iki farklı harddiskin içindeki dosyaları misal iki ayrı usb harici diske kopyalayalım diyelim. Yani harddisk1'den harici1'e ve harddisk2'den harici2'ye eş zamanlı dosya yollayacağız diyelim. Tek çekirdekli bir işlemci ile windows'un "dosya aktarımının bitmesine 8 dakika kaldı" yazısı bir anda " 5867 saat kaldı"ya çıkabilir her iki dosya aktarımı için de. (iPhone'daki ve iPad'deki çoklu uygulama desteğinin olmamasının bir sebebi de bu. İşlemcisine fazla yük bindirmiyorlar, böylece aletin pili daha uzun gidiyor ve de alet sapıtmıyor.) Ama çok çekirdekli bir işlemcide aynı anda farklı harddisklerden farklı harddisklere aktarım yaptığını varsayarsak, 5867 saat yerine belki de 25-30 dakika kaldı gibi bir uyarı alırsın. Bu da demek oluyor ki aynı anda çok program çalıştırman, çok çekirdekli bir makinede bilgisayarını o kadar çok kastırmaz, ama tek çekirdekte ölüm demek. Tabi bu olay çok çekirdekli işlemcinin çalışma frekansına, çekirdek sayısına, bellek kontrolcüsüne, hypertransport değerine ve önbelleğine göre değişir. Her çok çekirdekli işlemcide kastırmaz gibi bir durum söz konusu değil; ama çekirdek en azından çifte çıktığında en basitinden windows'un çalışmasında çok büyük rahatlama oluyor.

İşte bu durum benim sıkıntıma çözüm oluyor sanırım.. ?
İki programı aynı anda çalıştırmam ve programların içinde kullanacağım vsti lar, audio kanal sayıları, midi kanalları vs vs. bunlar 2 çekirdekli yada 4 çekirdekli işlemcilerde çekirdeklere bölünüp bilgisayardaki yükü azaltıyor değil mi?
Ramim 1333 mhz olması durumu da buna artı kazandırıyor herhalde?

(Bilgisayar cehaletimi maruz görün lütfen)

evet 1333mhz ddr3 olması ddr2'ye göre çok daha avantaj sağlıyor. Bir de dipnot düşeyim, ddr3 belleklerde 2000mhz'e kadar çeşitli standartlarda bellek mevcut. Hele ki kullanacağınız bellek 2000mhz olursa çok daha yüksek performans demek.

Yalnız her vsti, cpu'ya yük yükleyecek diye birşey yok. O yazılım nasıl yazılmışsa nereye abanıyorsa, ona bindirir yükünü. Bu ram olabilir, cpu olabilir ya da her ikisi birden olabilir. Ama her halukarda çok çekirdekli işlemci yükü baya paylaştırır ve azaltır. Ama kullandığın yazılımın nasıl yazıldığına bağlı mesela:

Oyunlardan açıklayalım mesela: Bir gta4'ü bilgisayarda çalıştırmak için cpu'nun çalışma frekansının yüksek olması gerekir, çünkü gta4 yazılım olarak gpu'dan ziyade(graphics processing unit, yani ekran kartı) cpu'ya abanan bir oyun. Yani ekran kartının yüksek olması tabiki fark yaratacaktır ama, yüksek ekran kartlarında bile cpu düşükse kasıyor oyun. Ama mesela bir crysis'i çalıştırmak için iyi bir ekran kartı ve çift çekirdek işlemci yeterli olabiliyor. Yazılım olarak cpu'dan ziyade gpu'ya yüklenen bir oyun.

Şimdi GTA 4 dedin bir tuhaf oldum. GTA 4 ü en güzel şekilde oynayabilmek adına Intel tabanlı nasıl bir pc toplamalıyım? :D

İlk çıktığından beri oynadığım, bana müziği bıraktıracak tek oyun ve daha 4 ü oynama fırsatım olmadı :roll:

Mus-e-ician arkadaşımıza aynen katılıyorum GTA 4 ve Crysis konusunda.2 senedir sadece oynadığım iki oyundur kendileri. Crysis hem ekran kartı ister hemde eh işte Cpu diyelim ancak GTA direk Cpu ya bindiriyor işi. Daha dün akşam 40 inch bir Samsung Lcd de oynadım of diyorum :) Neyse Quad türevinden bir intel Cpu işini rahat görecektir tabi yanınada en az 2 gb ram takmalısın.

Dün akşam oynadığım Pc konfigürasyonu aynen aşağıdaki gibidir ve GTA ve Crysis birçok özellikleri açık olarak rahatlıkla kaldırmıştır.

Intel Core 2 Duo E6420 2.16 ----- 3.12 ye overclock edilmiş
4 gb 800 mhz ram
ATI SAPPHIRE 4850

Bu donanımlar üzerinden düşünürsen alt kategorideki bir Quad işlemci ve o ayardaki bir ekran kartı işini görür.

Benim tavsiye edeceğim parçalar şöyle:
en az 3gb ddr3 ram frekansı bütçene kalmış. Anakartını değiştirmeyeceksen de, kullandığın/kullanacağın işlemcinin ve anakartın desteğine göre 1066mhz'lik ddr2 bellek. Yine en az 3 gb.

Intel işlemci modelleri konusunda bilgim çok yok, ama gta4 için güçlü olması lazım muhakkak işlemcinin.

Ekran kartı olarak da Ati Radeon hd5850 tavsiye ederim. Bunlar yeni seri oldukları için sundukları performansa göre oldukça az elektrik tüketiyorlar. Ek olarak yeni serinin dx11 desteği var. Ama yine de bu kart için güçlü bir power supply'ın olması lazım. En az 500w'lık. Bu kart haricinde sundukları performans yüksek, ama güç tüketimi de yüksek, buna karşın eski seri oldukları için görece ucuz modeller de var. Benim tavsiye ettiğim modeller Ati Radeon hd4870 ya da hd4850'dir. İkinci el alma yoluna gidersen bütçe olarak çok rahatlarsın ki ben yakın zamanda ikinci el hd5850 almayı planlıyorum.

Nvidia ekran kartı olarak yine çok model bilmiyorum, araştırmadım çok. Ama şu söyleceğim sitedeki sıralamalar aşağı yukarı doğru sonuç veriyor ona göre model seçebilirsin.

ghz, L2 - L3 cache ve çekirdek sayısı; hangisi daha öncelikl

selamlar; cubase 5 platformu ve 64 bitlik xp sistem için konuşursak;
ghz, l2-l3 cache (aslında benim durumumda sadece l2 çünkü lga 775 soketli anakart kullanıyorum) ve çekirdek sayısının DAW'larda önemi nedir ?
core2 duo 1.86 ghz 2 mb l2 cache işlemcimi yükseltmek istiyorum;
http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=39107,38512,35365,33910 intel bilgileri, yada
http://www.eksenbilgisayar.com/?uru..._2_Quad_Q8400__2_66_GHz__LGA775__islemci.html
http://www.eksenbilgisayar.com/?urun-detay_12203_INTEL_Core_2_Duo_E8400__3_0_GHz__LGA775__islemci.html[/url]
http://www.eksenbilgisayar.com/?uru..._2_Quad_Q9400__2_66_GHz__LGA775__islemci.html
http://www.eksenbilgisayar.com/?uru..._2_Quad_Q8300__2_50_GHz__LGA775__islemci.html seçenekleri var

fiyatları değiştiren ya çekirdek sayısı ya cache ya da ghz oluyor, birbirlerine yakın fiyatlı olanlarda.
benim asıl sorum; işlemciler arası tercih yaparken,
çok kanallı audio ve vsti kullandığımız kayıtlarda;
sistem; işlemci gücü olarak ghz miktarından mı; işlemcinin cacheinden mi yoksa çekirdek sayısının fazla oluşundan mı daha çok faydalanıyor.

örneklerdeki q94 ile q83 ün hızları 160 ghz farkla aynı sayılır çekirdek sayıları aynı fakat biri 4 biri 6 cache fiyat farkı ise 60 dolar yani 2 cache' cik 60 dolar ediyor.
q83 ve q84 tamamen aynı 160 ghz haricinde fiyat farkı 30 dolar
asıl ilginci ; q84 ile e84 arasında cachler e84 ün 6 q84 ün 4, işlemci hızı e84 3ghz, q84 2,6ghz (önemli sayılabilecek bir fark) fakat e84 te 2 tane çekirdek var. (q94 te 4 çekirdek) fakat fiyat farkı yok! yani ghz ve cache iyi olunca çekirdek sayısı para etmiyor.

bu , gerçekte de böyle mi onu merak ediyorum. yani kısacası cubase işlem
yaparken en çok cache e sonra mhz sonra da çekirdek sayısına mı göre performans artışı gösteriyor

dijitalortam, sorularını hem foruma hem de özel mesajla insanlara ayrı ayrı sormana gerek yok. Başlıklara yeni mesaj geldiğinde, başlığa mesaj yazmış olanlara zaten otomatik bilgilendirme e-postası gönderiliyor. Zamanı olan da geliyor yanıt yazıyor bu durumda.

Ayrıca yukarıdaki mesajında belirttiğin konu biraz gereksiz detay.

Senin de farkettiğin gibi, Q94 ile Q83 arasında bir fark var. Çok önemliyse senin için, hangisinin seçileceği belli. Ama Q83 'le Q84'ün arasında bocalamak gereksiz. İnsan duyularına göre farkedilebilecek bir üstünlük yoktur, ancak benchmark yazılımları bir fark görebilir, ama yine de ciddiye alınabilecek bir şey değildir o.

Yalnız devir i7 devri... Quad değil. i7'ye terfi edebileceğin Quad anakartı var mıdır bilmem ama, geleceği düşünüyorsan bekle, i7'li bir sistem düşün.

teşekkür ederim ilterocktive. çok açıklayıcı oldun işlemciler arasında tercih yapmamda.
özel mesaj konusunu unut bi daha olmaz. detaylı bir soru olduğundan biraz aceleci davranmışım.

.fakat şu soruma da bir cevap verebilirsen zamanın olunca çok sevinirim..

DAW programları için; cache mi ghz mi yoksa çekirdek sayısını fazlalığı mı önceliklidir.
daha basitleştireyim kendi örneklerim arasında bir de e8400 var. diğerleri hep 4 bu 2 çekirdekli fakat ghzi ve cache sayısı fazla.

ghz i ve cachi yüksek olan bir 2 çekirdek yerine; ne olursa olsun cubase ive vst kullanımlarında çekirdek ister üçe cache' e bakmaz deyip ghz i 400 500 mhz düşük ve 4 cache li bir quad mı tercih edilmeli?

teşekkür ederim.

Evet, şu an için eğilim çok çekirdekten yana.

DAW yazılımları, hatta yeni jenerasyon sanal enstrümanların çoğu, kendilerine çekirdek seçiyor, paylaştırıyor falan. O yüzden örneğin 2 X 2,4 GHz yerine 4 X 2 GHz çok daha mantıklı bir alışveriş olur (Aslında matematik de ortada. Benim rezil matematik bilgim bile yetiyor. hehe).

Hatta i7'lerde HT (Hyper Threading) özelliği olduğu için, i5'lere ufak da olsa bir fark atıyor. O da 4 olan fiziksel çekirdek sayısını ikiye katlıyor, yazılımlar 8 çekirdek varmış gibi kendi aralarında bölüşüyor işlemcileri.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri