Selamlar.
Sahne sorunları malum konuşulmuş. En büyük sorunlardan biri masa başındaki arkadaşın "Ya gençler çalın çoşun anasını satıyım" şeklindeki tavrı olsa gerek. En güzeli kendi soundunu oluşturmak için bilgili bir tonmaister ile anlaşıp konserden konsere onu yanında götürmek heralde.
En büyük sorunlardan biri sahnede monitörlerin doğru kullanımı. Genelde monitörlerin ayarlanması, duymak istediğiniz grup elemanlarının levellarının dengelenmesi çok ciddi sorun. Bazı koşullarda sahne içinde inanılmaz bir uğultu olması söz konusu. En çok da dışarı giden sound nasıl acaba diye soruyorsunuz kendinize.
Önceki mesajlarda konuşulan bir mevzu var. Kendi ses sistemini anfini aletlerini sahneye taşımak en doğru yol olsa gerek. Bir de kesinlikle soundcheck yapılırken işi aceleye getirmemek ve istediğiniz, rahat edeceğiniz soundu yakalayana kadar uğraşmak gerekli. Gerekirse az parça çalıp düzgün çalmak lazım.
Perşembe günü YTÜ konserinde artık tamamen cinnet geçirmiş eleman modunda olacağım. Evde ne var ne yok götürmeyi düşünüyorum. Bir de soundcheck istediğimiz gibi olmazsa playlistten bir çok şarkıyı çıkartabiliriz. 10 larca defa konser verdim heralde hiç birinde tamam abi budur dememişimdir. Büyük sorunlar yaşamak gayet normal. İnsanların size bakış açısı bile farklı çünkü. Gençler müzik yapsın diyen bu işe eğlence gözüyle bakarak tonlama yapan insanların olduğu yerde müzisyen adam her zaman sıkıntı yaşar.
Kısa bir iki anı anlatayım sizlere. Geçen sene rockistanbulda amatör grupların çıktığı sahnede arkadaşlarım sahneye çıkmıştı. Aletler kuruldu konser başladı. Tabi ki ne soundcheck var ne de düzgün bir davul vokal tonlaması. Gençler (müzik yapsınlar) sahnede çalıyorlar gayet güzel, masa başında bir zebani sürekli yanındaki arkadaşıyla gülerek vokale iğrenç delayler veriyor. O kadar rezalet bir sound çıkıyor ki dayanılacak gibi değil. Adamın yanına gidip napıyorsun kardeşim dediğin zaman da hayrola ne oldu diyecek kadar da pişkin. Düşünün işte istanbulda yapılan en büyük festivallerden biri ve ne yazık ki sadece amatörsünüz diye başınıza neler geliyor.
Geçen sene YTU rock festivalinde sahneye çıktık. Sahnede inanılmaz bir uğultu var. Monitörlerden bir güruh halinde bütün herşey geliyor. Kickler basslar vokaller baya bir feedback. 15 dakika soundcheck yaptık sorun geçmedi. Daha sonra biraz iyileşir gibi oldu yapılan ayarlarla fakat bir süre sonra tekrar dayanılmaz bir uğultu oluştu. Parçanın arasında işaret ettim masa başındaki adama. Beyefendi 5 dakika sonra geldi yanımıza ve parçanın ortasında sahneye çıkıp hayrola ne oldu dedi. Ben de birşey diyemedim doğal olarak çünkü parça çalıyoruz. Sonra da gitti eleman arkasını dönüp. Masa başında oturuyor bir yardımı dokunmuyor hatta zarar veriyor. Gelip anfinin üzerindeki chorus için " Aslında o chorus değil, ses derinlik katıyor" diyebilen insanlar var aramızda.
Yine geçen sene Barışarock sahnesindeyiz, Sahnede mevcut olan 2 adet anfi var. İnsanlar çıkıp çalıyor iniyor derken sıra bize geldi. Sahneye çıktık. Belli ki oraya alet edevat taşımaya gelmiş bir arkadaşı sahnede yerleşmemiz için bize yardım etmeye gönderdiler. Ben taktım jackı anfinin inputuna adam geldi dedi ki "O anfi patladı kullanamazsınız" .Dedim nesi var ne oldu? Hiç ses çıkmıyor dedi. Sonra baktım anfiye 2-3 kanallı bir kafa anfisiydi ve master volume kapalıydı. Açtım anfiyi öyle çaldım. Eğer orda bakmasak adamlar anfiyi kenara çekecek gruplar da mixera girerek çalıcaktı.
Antalyada konserdeyiz. Sahne her zamanki gibi rezalet. Bir davul var derilerin üstünde sigara söndürmüşler heralde. 1900 lerden kalma bir mixer var. Monitör yok. Anfi var ama power kablosu yok. 16 kanallı mixerin 6-7 kanalı çalışıyor. Davul için tepeden 2 tane mikrofon asmışlar.
Ses teknisyeni zaten hiç yok. Sahneye çıkıp da mixer başına geçip ayarları yapmaya çalıştığımız bir konser olmuştu. Daha önceden de konuştuk adamlarla backline listesi istedik. Marshalllar, Peavey ler söylendi ama bir gittik Oscar Schmitt marka anfi var ve power kablosu yok.
Enteresan olaylar oluyor. Fakat buna rağmen şükür ki her sahneye çıktığımda insanlar eğlendi bir şekilde. Ben de her defasında rezil bir konser oldu dedim. Tabi seyircinin beklentileri ve görmek istedikleri çok da fazla tekniğe dayalı şeyler değil. Genelde müzik olsun ortam olsun diye dinleyen insanlar var. Sen sahnede eziyet çeksen de adam eğleniyor.
Perşembe gecesi eve dönünce konserle ilgili yorumlar yapıcağım. Mümkün olursa Mp3 kaydı, video ve fotoğraf asmaya çalışacağım.
Herkese saygılar sevgiler.
Sahnede de iyi duyumlar