[Eski] Cubase 5 Çalışma Ekranı otomatik boyutlanıyor.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ebolav1

Yeni üye
Merhaba Cubase 5 programında F3 veya F11 kısa yoluna bastığım anda çalışma yaptığım sayfanın otomatik olarak boyutu değişiyor bunu kapatmanın bir yolu var mı şimdiden teşekkür ederim.

"Plug-in windows always on top" gibisinden bir ayar var preferences menüsünde. Sanırım onu kapatman gerekiyor. Ama bu sefer de always on top olmayacak o pencereler. Dene hele...

Teşekkür ederim enazından şimdi çalışma ekranımın boyutunu ben belirleyebiliyorum peki tam olarak bu fonksyon devre dışı bırakılamıyor mu?

O fonksiyonun devre dışı bırakılması aslında kimsenin yararına değil.

Default projeyi aç, ana proje menüsünü istediğin büyüklükte ayarla, default olarak üstüne kaydet, ya da kendine has bir template yarat. Böylece Cubase'i her açtığında, asıl aranje penceresi senin istediğin boyutta kalacaktır. Üstüne ne penceresi açılırsa açılsın.

Üstadım bu benimde sorunum yaw. Şöyle uygun bir zamanında ayrıntılı anlatırsan hem biz hem de bundan sonra bu sorunu yaşayacak olanlar bilgi sahibi olurlar...Şimdiden teşekkürler...

Birde ben
O fonksiyonun devre dışı bırakılması aslında kimsenin yararına değil.
cümlesini kurarken aklından bu konuda ne gectiğini merak etmiştim. Bana editing sırasında o fonksyonu kapatmak zaman kazandırıyor mesela, yani işimizi kolaylaştırdığı başka bir özellik mi bu yoksa her seferinde ekranı kaplamasını sağlamaya üşenmemeli miyiz? :)

"Yeni pencere açıldığında, altta kalan pencerenin boyutunu sabitle" özelliğine gerek yok.

Zira pencere boyutları ve kişiselleştirilmiş ayarlar, Cubase/Nuendo'nun belki de en önemli ayrıntısıdır. Pencere menüleri vardır, her projeye farklı ayar yapmak mümkündür. Eğer bir proje için benim yaptığım pencere ayarlarını Cubase/Nuendo hatırlamayacaksa, ben o projeyi kaydetmekten ne anlarım?
Bazı projelerde iş sesleri ve editleri bir arada tutmak değil, projeyi çalışılabilir halde tutmakta.

Sorun, her yeni proje açtığında, düzenleme penceresinin default boyutuna geri dönüyor oluşu mu, yoksa yeni açılan pencerenin, eski pencere üzerinde olması mı?

Boyutu kendi istediğin şekle getirdiğinde, projeyi o haliyle kaydettiğinde, ve daha sonra bu kayıtlı projeyi açtığında tüm boyutlar aynen kendi ayarladığı, istediğin şekilde hatırlanacaktır.

İlk önce, Cubase'i açtığında ne olacağına karar ver.

Eğer yaptığın projeler arasında büyük farklar yoksa, yani bezen televizyon/film için orkestra müziği, bazen de elektronik müzik remiksi yapmıyorsan, default project yöntemi önerilir.

File > Preferences

picture2jz.png

Open Default Template'i seç, ardından Apply ve OK.
(Bu seçenek, Cubase açıldığında otomatik olarak default projenin açılmasını sağlayacak).

Cubase'i kapat - aç.
Default projeyi gör.
Pencereleri keyfine göre ayarla.
Her proje açılışında orada hazır olarak görmek istediğin tüm ayarları yap.

File > Save as Template >
çıkan kutuya "default" yaz (tırnak işaretleri olmadan)
"Replace ?" falan diye sorarsa, replace etmesine izin ver, OK'le.

Ayrıca bilgisayarındaki default.cpr dosyasının olduğu klasörü bulman, ve yazılımlarının nasıl olup da çalıştığı hakkında bir fikir edinmen senin yararına olur.
Kılavuzu da oku.

Template konusunda da 5 sene önce konuşmuşuz:
http://www.muziktek.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=2390&start=15
Benzer bir şeyi template metodunu kullanarak yapmak da mümkün.

sorun, her yeni proje açtığında, düzenleme penceresinin default boyutuna geri dönüyor oluşu mu, yoksa yeni açılan pencerenin, eski pencere üzerinde olması mı?
Hayır sorunum bu değil. Sorun proje acıkken düzenleme penceremin F3, F11, F12 tuşlarına bastığımda otomatik olarak küçülmesi, yani her proje actığımda kendime göre hazırladığım taslağın açılması ile alakalı bir problemim yok sıkıntım bu tuşlara her basışımda düzenleme penceresinin küçülmesi. Sanırım ufak bir yanlış anlaşılma oldu. :wink:

Alperz, ben ikinci el bir Macbook pro alalı 6-7 ay oluyor. Fakat asıl işlerim PC'lerde.

ebolav1' Alıntı:
...sıkıntım bu tuşlara her basışımda düzenleme penceresinin küçülmesi. Sanırım ufak bir yanlış anlaşılma oldu. :wink:
O tuşlara her basışında o pencerenin boyutu değişmemesi gerekir.
O pencere her zaman ayarlandığı boyutu hatırlar.
O boyutu unutmasını sağlayacak bir ayar da ben bilmiyorum. Cubase'de Workspace/Window'u bir kez ayarlarsın, tüm boyut ve konum ayarları hatırlanır, projeyi kaydettiğin sürece.
Sende neden öyle oluyor hiç bir fikrim yok.
Olan yanıt versin.

Geri