[Eski] Film müzikleri nasıl yapılır?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Çok basit.

- Filmi projeye import et.

- Müziği sahne değişimlerine göre alta döşe.

- Sonra müzikten mixdown al.

- Sonra Video Editing programında film ile müziği birbirine senkronize edip birleştirip sesli videoya dönüştür (çünkü Cubase o işi yapmaz.)

İlter'in anlattığı da o. Bunu anlamayacak birşey yok.

M.

mucit, laf ebeliğine gerek yok: "Nasıl hazırlarım?" bu gibi teknik ve kompleks bir işte yanlış sorudur.

Yakın gelecekteki soruların şöyle olabilir:

"Cubase'e video import etmek için, video'nun hangi formatta olması gerekir? Frame rate'in bir önemi var mı?"

"Cubase'de preroll ayarını nasıl ayarlayabilirim? Play tuşuna bastığım anda video da çalmaya başlıyor, oysaki ben video'nun n'inci ölçüde yürümeye başlamasını istiyorum."

Sana ne dedim? "Sorunu açık yaz" dedim. Sana yanıt vermek isteyen adam, detay istiyor. Bir de diyor ki, "Cubase'e ilişkin sorun varsa, Cubase forumunda sor". Bu nedemek? "Herif sana yardımcı olmak istiyor" demek.
Yardım etmek isteyen bu adam salak mı ki, 5 santim yukarıdaki mesajını doğru dürüst okuyup yanıt veremeyecek? Ben salak değilim sanıyorum, ama olabilir, salaklık da insana ait bir özellik.

Şimdi ne istiyorsan, detaylandırarak sor da, yardım etmek isteyen adamı kanser etme. Ölür, yardım edemez sana sonra.

"Çok basit.

- Filmi projeye import et.

- Müziği sahne değişimlerine göre alta döşe.

- Sonra müzikten mixdown al.

- Sonra Video Editing programında film ile müziği birbirine senkronize edip birleştirip sesli videoya dönüştür (çünkü Cubase o işi yapmaz.)"

Çok sağol mahcem,cevap budur işte.

ilterocktive bu işin teknik ve kompleks iş olduğunun farkındayım.Ama istediğim basit bir cevaptı,bu işe yeni girmek isteyen birine daha kibar davranabilirdin.İki mesajında da pek hoş cümleler yok.Bence üslubunu bir gözden geçir.Neyse mahcem yaptı bunu.Bir şey bilmekle onu öğretebilme,anlatabilme becerisi arasındaki farkı bana çok iyi gösterdin.Bu yüzden sağol :)

Rica ederim.

Sen bana kibar olmayan cümlelerimden 1-2 örnek verirsen, belki senin neye "kibar" neye "kibar olmayan" dediğini de anlamış olurum, sana ilerki zamanlarda çok daha yararlı bilgiler çıkartmada yardımım olur.
Biz burada bunun için varız.

Bu arada Cubase'in kılavuzunu da okumanı tavsiye ederim, İngilizcen varsa.

Irmak' Alıntı:
Mahcem' Alıntı:
Aslında bu konuda ilgi çekecek bir röportaj yapabiliriz. Meşhur film kompozitörü Craig Armstrong'un stüdyosu burada bizimle aynı sokakta ve sabit ses teknisyeni Dave Donaldson da çok iyi bir arkadaşım. Craig ne kadar yapmak ister bilmiyorum zira oldukça kendine dönük bir adam ama sormakla birşey kaybetmeyiz herhalde.

Craig Armstrong'un yaptığı işlerden bazıları:

"Ray" film müzikleri (BAFTA kazandı)
"Moulin Rouge" film müzikleri (Golden Globe kazandı)
"Plunkett & Macleane" film müzikleri
"Romeo & Juliet" film müzikleri
"Golden Eye"- Tina Turner, "Golden Eye: 007 James Bond" soundtrack, yaylı düzenlemeleri
"Love Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" - U2, "Batman Forever" soundtrack, yaylı düzenlemeleri
"Mission: Impossible" film soundtrack yaylı düzenlemeleri
"Ray Of Light" - Madonna, yaylı düzenlemeleri
"Northern Star" Melanie C, prodüktör
"Protection/No Protection" - Massive Attack, piyano, aranjeler, yaylı düzenlemeleri ve kondüksiyonu

vesaire vesaire...

Bakalım adamı yakalayabilirsek bir saat birşeyler çıkartırız.

O yaylıları yazan o adam mı :shock:
Hastasıyım. Elini öp benim için.
Moulin Rouge`dan bahsettin sanırım Irmak :) +1

Film muzigi yapan Composer un gectigi work-flow lar;

1.eline locked picture gelir
2.spotting session yapilir, hangi riff ler nerde nezaman giriyor
3.Timing session, 2 inci basamagin en detayli hali, TC ler yazilir, cok deadly accurate tir
4. Music compositon baslar
5. Orkestrasyona gecilir
6. Parcalar kopyalanir
7. Sarki temizlemesi bitirilir
8. Recording e gecilir
9. Mix
10 Recording ve Final Mix

Bu kısımda ilk 3 basamak biraz daha detaylı anlatılırsa ve terimlerle birlikte Türkçe karşılık gelebilicek bir iki açıklama yazılırsa daha faydalı olabilir diye düşünüyorum. Bu konuda cahil ve cühela olduğmuz göz önünde bulundurulmalı. :) Yani ne bileyim, "locked picture" nedir? Spotting session niyedir? Timing sessiondaki TC ne demektir? Deadly accurate ile accurate arasındaki fark nedir? Gibi sorular belirdi birden bende... :)

Selam

yurt disinda yasadigim ve bu alanda calistigim icin, kullandigim termonoloji ingilizce oluyor, uzun oldu bilemiyorum belki o sozcuklerin turkcesi vardir. ama benim bilgim yok.

yadimci olmak icin, direk ceviricem senin icin, dogrumudur, turkcede anlasilir mi bilemem..

locked picture: kitlenmis kurgu, acilim olarak, kurgu son halini almis ve kitlenmistir. o noktadan sonra degisiklik olmasi cok azdir.

spotting session: belirleme seansi. acilim olarak, filmde sahne sahne nerde hangi muzikte hangi riff kullanilacak kagitlara dokulur.

Timing session: zamanlama seansi. acilim olarak, yukarda belirlenen muziklerin TimeCode a gore giris cikislari o kagida yazilir (Cue Sheet). zamanlamasi cok onemlidir. frame bazinda gidilir.

Bir ekleme yapmalıyım. Türkiye'de de terminoloji %80 bazında İngilizce olacaktır. İngilizce terimlere ve kısaltmalara aşina olmakta fayda var.

En basiti, kullanılacak yazılım ve cihazlarda İngilizce olacak bu terimler çaresiz.

"Abi Time Code var mı yolladıkları görüntüde?", "Sync olmadı", "Kaç Frame bu?" filan gibi şeyler duyacaksın illa ki. :)

Bu tip terimleri duymaktan ya da öğrenmekten kaçınmamak lazım katılıyorum. Ancak burdakiler bana biraz fazla yabancı kaldı o sebeple sorma ihtiyacı hissettim. Tabi bi yandan sorularıma da devam edeyim.

Loked Picture anladığım kadarı ile yönetmen ve kurguyu üstlenen kişileri daha fazla ilgilendiriyor. Sormak istediğim bu kurgu storyboard (ya da photoboard) olarak müzisyene gönderilen bişey mi yoksa film çekilir montajı vs. biter müzik için o zaman mı çalışmaya başlanır? Bir de frame bazında gidilmesinin özel bir sebebi var mı?

Selam cho

locked picture aslinda filmin butun katmanlarinda produksiyon elemanlarini ilgilendiriyor. ayni sekilde kurgulanmis video(locked pic) komposera, ses mixsajcisina, vfx editore, title ciya filmin buyuklugune gore herkese gidiyor.

tabiki sira boyle olucak diye bir kural yok, eger zaman kisitli ise, kurgunun draft versiyonlari, bu kisilere film hala kurgulanirken bile gonderilebilir. mesala editor reel01 bittirdi, reel02 basladi, reel01 komposera veya dialog editorune, sound effecticiye gonderilebilir.

eger produksiyon sirketi veya yonetmen reel01 de bir degisiklik istediginde, ozaman tantana baslar. herkesin cigliklarini duyarsin, cok iyi karsilikli anlasma ve planlama gerekir, cunku ufak bir degisiklik herseyi altust edecektir. bunun icin conformlama programlari vardir, ama gene post supervisorlarin olaylari cok iyi kordine etmesi ile cozulebilir, cogu zaman bas agritici ve ekstra maliyet getiren durumlardir.

frame bazinda islemesi, gayet basit. Timecode bir referans kaynagidir sana. konusurken, adam gozunu actiginda Laminor olucak yerine, 01:08:45:23 de laminor olucak seklinde konusmak yada yazismak karisikligi buyuk olcude onleyerek, daha duzgun bir dille anlatilmaktidir, bu bir sebebi

bazi composerlar ve yonetmenler yukarda bahsedildigi gibi frame lik anlarda muzigin baslamasini bitmesini veya fade-out olmasini isteyerek calisma prensibi gelistirmislerdir. cogunluk boyle calisir.

ornek: kapi kapandigi an. (frame lik bir andir)
sesin peak noktasinda su SFX veya su muzik baslicaktir, seklinde, frame bazinda konusulur. veya bir cut oldugunda (framelik andir) su muzik biticektir seklinde

kolay gelsin

Berk çok teşekkür ederim. Sizin web sayfasındaki opel işini de çok beğendim elinize sağlık :)

Şimdi şöyle bir sorum olucak. Film müziklerine "composing" açısından bakan Türkçe (olması tercih sebebi olmakla beraber) ya da İngilizce kaynak önerebilir misiniz? Ben biraz araştırdım ancak pek birşey bulamadım.

turkce kaynak olarak zannetmiyorum bir kitap olsun o konuda.
benim bildigim aktif olarak

Mustafa Yazioglu var
burda belki Selcuk Ergen hala yapiyordur. onlar sana yardimci olur diye dusunuyorum. (eminim daha baskalarida vardir burda)cunku Turkiyedeki isleyis biraz farkli gibime geliyor.

kitapta bulacagin teknik bilgiler sana, is akisinda ve olaya bakis acini degistiricek bilgiler vericektir. ama orda endustri hakkinda yazanlar Turkiye'de olanlarla tutmasi soz konusu olacagini dusunmuyorum.
ama teknik acidan sana yardim edecegi kesindir.

amazonda arama yapinca sunlar cikti. hemen altta "Customers Who Bought This Item Also Bought" bir bolum ona benzer baska 20 kitap daha gosteriyor. ratinglere bakarak ve ya icerikleri inceleyerek sana uygun olani bulabilirsin.

Complete Guide to Film Scoring

bol sans

Berk ve Cho selamlar :)

Cho,sayet yeterli ingilizcen varsa "Complete Guide to Film Scoring" kitabini edinmeni kesinlikle tavsiye ederim.sahne muziginden goruntulu calismalara basladigim yillarda cok aramistim bende Turkce kaynak fakat bulamamistim.okul doneminde cok cok isime yarayan bir kitap olmustu bu.halen de faydalanmaktayim ondan.yaninda da Bernard Herrmann's Vertigo: A Film Score Handbook

http://www.amazon.com/Bernard-Herrmanns ... 031331490X

Turkce olarak "detayli" bir kaynak bulmak oldukca zor,ben henuz rastlamadim acikcasi.Merhum Sadi Konuralp'in Film Muzigi kitabinda bulunabilir Film Muzigi teknikleri,fakat yalnizca basliklar halinde.Isleyis sureci yoktur bu kitapta da.Bu konu icin bolca video'da bulabilirsin internetten (yine tamami Ingilizce olacak).Sormak istedigin biseyler olursa da yanitlamaya calisirim.

umarim fikir verebilmisimdir,

kolay gelsin..

selam

arkadasimla konusurken bu konu hakkinda, bayagi yararli seyler ortaya cikti, paylasmak isterim.
paylasinlar benim teknik secimimdir. kural degildir. herkesin baska yaklasim bicimi olabilir .
amaci, okuyup anladiktan sonra kendinize uygun teknigi ortaya cikarmaktir.
kolay gelsin

berk
compressor veya limiter konusu hakkindA asagidaki videoyu bir seyret. umarim youtube aciliyordur.
tam tersi. orda soylendigi gibi asiri limiting ve compression la ses in kalitesini oldurulur. hele klasik ve agir jazz da o kadar az kullanilir ki.
video yu guzel bir speakerdan dinleyince daha iyi anlaticam kendimi. :eek:)

http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ

entrumanlari yerlestirme konusunda, ordaki kuralimda, kendini conductor yerine koy. zaten orkestra kayitlarinda conducter rin tepesindeki stereo mic lardir esas kayidi yapan. kendini onun yerinde canlandirdin mi, enstrumanlari 3 boyutta o yay bicimine koyman daha kolaylasicak. sirf hard pan kullanma atiyorum violin section soldan gelirken odanin icinde sesler yansiyarak(burda reverb devreye giriyor) hafifce sagdan da gelicektir.

demek istedigim tek basina pan yeterli olmiyacaktir. reverb derecesine gore zaten odanin buyuklgun belirlersin.

yayin ucundaki ayni seviyede calan sectionlar sana/conductor daha hizli gelicektir, yani odanin arkasindaki sectionlara gore level i cok reverb u az. kavis ortasina dogru gidildikce(yani odanin arkasina) ters orantili olarak, level azalarak, reverb artacaktir. (solalarda reverbi kisarak,leveli artirarak sanki yakin mikrofonlama havasi katabilirsin, anlasilirlik icin)

ilk once panlemini yap ondan sonra levele gec. level ayari ile, entrusmani 3 botuna tasimanin ilk adimi. yani entrumani yada sectioni odanin arkasina tasima. sonra reverbu kullanarak olaya 3. boyut derinlik ve buyukluk katarsin, bu siralama sana yardimci olacaktir.

ha birde unuttum yazmayi,

atiyorum violin ve viola sectiona ayni reverb degerlerini kullan.cunku kus basikisi baktiginda, iki sectionda ayni duzlem uzerinde oldugundan, ve esit levelda caliyorlarsa conductora ses dalgalari ayni zamanda gidecektir.

burda ayni duzlemde olan sectionlar icin bir adet reverb insert edilmis AUX buss i kullanman ve ayni duzlemledeki sectionlari buraya buss laman isin kolaylastiracaktir.arkadaki section delay time i artirimis baska bir reverbli buss yaratirsin.onlarida oraya buss larsin.

AUX i post olark yaratabilirsin, yani violinlerin sesi artikca buss a giden level da artacak duyulan reverbde artacaktir.

parcanin akisina gore zaten vioalinler vioalalardan yuksekse, onu levelle ayarlamis olucaksin.

Bilgiler için çok teşekkürler Berk ve Mustafa.

Kitapları bulmayı deneyeceğim önce. Biraz kurcaladıktan sonra muhakkak ve ancak daha fazla soru oluşacaktır kafamda. :) Burdan sorular sormaya devam ederim. Berk senin dediğin yöntemleri şu anda yazmakta olduğum bir parçayı tamamlayınca kayıt aşamasında deneyeceğim. Sonuç ne kadar fark edecek ben de çok merak ediyorum. (Zira kayıt yapmaktan ve ayarlarla oynamaktan haz etmiyorum ama herşeyi çok değiştirdiği de bir gerçek.)

Tekrar teşekkür ederim.

Geri