compressor veya limiter konusu hakkindA asagidaki videoyu bir seyret. umarim youtube aciliyordur.
tam tersi. orda soylendigi gibi asiri limiting ve compression la ses in kalitesini oldurulur. hele klasik ve agir jazz da o kadar az kullanilir ki.
video yu guzel bir speakerdan dinleyince daha iyi anlaticam kendimi.

)
http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ
entrumanlari yerlestirme konusunda, ordaki kuralimda, kendini conductor yerine koy. zaten orkestra kayitlarinda conducter rin tepesindeki stereo mic lardir esas kayidi yapan. kendini onun yerinde canlandirdin mi, enstrumanlari 3 boyutta o yay bicimine koyman daha kolaylasicak. sirf hard pan kullanma atiyorum violin section soldan gelirken odanin icinde sesler yansiyarak(burda reverb devreye giriyor) hafifce sagdan da gelicektir.
demek istedigim tek basina pan yeterli olmiyacaktir. reverb derecesine gore zaten odanin buyuklgun belirlersin.
yayin ucundaki ayni seviyede calan sectionlar sana/conductor daha hizli gelicektir, yani odanin arkasindaki sectionlara gore level i cok reverb u az. kavis ortasina dogru gidildikce(yani odanin arkasina) ters orantili olarak, level azalarak, reverb artacaktir. (solalarda reverbi kisarak,leveli artirarak sanki yakin mikrofonlama havasi katabilirsin, anlasilirlik icin)
ilk once panlemini yap ondan sonra levele gec. level ayari ile, entrusmani 3 botuna tasimanin ilk adimi. yani entrumani yada sectioni odanin arkasina tasima. sonra reverbu kullanarak olaya 3. boyut derinlik ve buyukluk katarsin, bu siralama sana yardimci olacaktir.
ha birde unuttum yazmayi,
atiyorum violin ve viola sectiona ayni reverb degerlerini kullan.cunku kus basikisi baktiginda, iki sectionda ayni duzlem uzerinde oldugundan, ve esit levelda caliyorlarsa conductora ses dalgalari ayni zamanda gidecektir.
burda ayni duzlemde olan sectionlar icin bir adet reverb insert edilmis AUX buss i kullanman ve ayni duzlemledeki sectionlari buraya buss laman isin kolaylastiracaktir.arkadaki section delay time i artirimis baska bir reverbli buss yaratirsin.onlarida oraya buss larsin.
AUX i post olark yaratabilirsin, yani violinlerin sesi artikca buss a giden level da artacak duyulan reverbde artacaktir.
parcanin akisina gore zaten vioalinler vioalalardan yuksekse, onu levelle ayarlamis olucaksin.