[Eski] Imac Icin Program Tavsiyesi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ableton Live kullan elektronik müzik yapacaksan. Bu arada Logic, FL'yi aratmıyor demişsin enteresan olmuş. Logic döver meyveli loopları. :)

Mac ile çalışacaksan Live taş gibi çalışıyor, haşırt diye açıyor vst enstrumanları. Ayrıca Logic ile rewire da kullanabiliyorsun, daha ne istiyorsun?

Aratmıoo demişim öncelikle Selçuk abi.Sen aratmıyor yazmışssın..Ya ben kayıt tarihime baktığımda hani ağustos 2007 ve sanırım buna gerçekten büyük önem veriliyor..Bazen arada kaçırıyorum ama sanırım dikkatim artı biraz daha..Şimdi Fl yi aratmıyor derken sonrasında fazlası var demişim zaten ..Ama şöle bi durum var ben fl deki bazı özellikleri logic de bulamıyorum..Mesela Fl de bi parça atıyordun ve bu parçayı istediğin tempoya getirebiliyordun dahasıda parçanın bpm sini kendisi buluyordu çok uğraştım logic de fakat varsada ben bulamadım..Sonrasında Logic zaten kat kat iyi ondan ve gerçekten benim için en önemlisi olan pluginleri bi güzelcene açılması logic ve mac in ne kadar iyi olduğunu gösteriyor..Live ı windows dayken denedim..Live hakketten produksiyon yapmadım ama övüldüğünü biliyorum..İncelemek gerekir..

evet ..Reason uda bi denemek lazım..Şimdi biriyle konuşuyorum diyorki ben software kullanıpta eectronic müzik yapan adamı dinlemem önemli olan canlı performans verebilmesidir..Nasıl yane halen tartışıyoruz..Bi an program la konuşunca burayada yazayım dedim...

O biri "software kullanıpta Rock müzik yapan adamı dinlemem önemli olan canlı performans verebilmesidir" deseydi bir şey demeyecektim de, bunu electronic müzik için söylemesine güldüm.

O kişinin neye electronik müzik dediği de önemli tabii.

Benim bildiğim tüm elektronik müzik yapan popüler adamlar, sahnede illâ ki yazılım kullanıyor.
Sahnede gördüğüm en az 1 dizüstü bilgisayar var, ve onu da orada internet'de surf yapılsın diye bulundurmuyorlar.

Favori Au nuz

ilterocktive' Alıntı:
O biri "software kullanıpta Rock müzik yapan adamı dinlemem önemli olan canlı performans verebilmesidir" deseydi bir şey demeyecektim de, bunu electronic müzik için söylemesine güldüm.

O kişinin neye electronik müzik dediği de önemli tabii.

Benim bildiğim tüm elektronik müzik yapan popüler adamlar, sahnede illâ ki yazılım kullanıyor.
Sahnede gördüğüm en az 1 dizüstü bilgisayar var, ve onu da orada internet'de surf yapılsın diye bulundurmuyorlar.

Aynı şeyleri hissediyorum..Rock çı electronic müziği böyle eleştirir..
Aslında ben bu başlık altında favori Au nuz diye devam edeyim..Nedir Favoriniz...bu Vst de olabilir..Yoksa benmiyim tek plug-in manyağı...

Au'dan kastımız virtual enstrüman mı yoksa audio plug in mi?
ProTools+Mac kullandığım üzere hem AU hem de RTAS gerekiyor bana. (iki koltuk pencere kenarı ama ikisi de yanyana misali :D )

Audio olarak Wave Arts bundle kullanıyorum çok memnunum. Fiyatı da emsallerine göre gayet uygundur.

Virtual enstruman olarak, au formatında çok ürün var. Hatta önemli firmaların tüm ürünlerinin au formatı mevcut.

Ben davul için (çok memnum olmasam da) BFD, synth olarak MiniMoog, FM8, Absynth, Pro-53, Albino 3, SonicSynth, sampler olarak Sample Tank 2 ve Kontak2 kullaniyorum.

Senfonik duzenlemeler icin IK Miroslav tavsiye edebilirim, severek kullaniyorum.

Re: Favori Au nuz

pretioza' Alıntı:
ilterocktive' Alıntı:
O biri "software kullanıpta Rock müzik yapan adamı dinlemem önemli olan canlı performans verebilmesidir" deseydi bir şey demeyecektim de, bunu electronic müzik için söylemesine güldüm...
Aynı şeyleri hissediyorum..Rock çı electronic müziği böyle eleştirir...
Hayır, olaylara derinlemesine bakmayan biri böyle eleştirebilir. Ya da müziğe ön yargıyla bakan biri böyle eleştirebilir.

Yoksa ben de "Rock'çı" sayılırım. :) Ama hiçbir müzik tarzına önyargıyla bakmıyorum. Hepsinin güzelliği ayrı. Güzelini yapmak için meziyet gerektiren işler.

Bence Pro-53 ve Absynth elektronik müzik için 2 önemli VSTi/AU. Belki Absynth ile Reaktor yer değiştirebilir, ama ikisi de süper. Bir de ben Oddity'yi çok beğendim. İleride elektronik müzik projelerine girecek olursam almayı düşünüyorum.

yavuzy'nin diğer tercihleri de güzel (BFD ile başlamış ama olsun :) BFD2 güzel bir şey çıkarsa, ve iyi bir upgrade avantajı olursa BFD2 ile devam edebilir).
Tabii BFD, akustik davul enstrümanı.
Elektronik için başka davul/perküsyon seçenekleri var. Otto gibi... ya da Obsession gibi.
Ya da sample'ını kendin seç, bir sampler ile kullan. Böylesi daha mantıklı gibi elektronik müzik için.

İlter Selam,

Reaktor de geldi Komplete4 içinde ama pek uğraşamadım. Çok kapsamlı gözüküyor.

Pro 53 lead synth ve bas presetleri ile göz dolduruyor.
Minimoog olmasına rağmen hep elim pro-53'e gidiyor..

Absynth gerçekten absürd bir synth, canın sıkıldı değişik birşey arıyorsun, mutlaka bir preset bulunur absynth içinden.... Özellikle elektronik müzik yapanlar için değerli bir hazine. Tabi edit imkanları da çok geniş, yeni ve ilginç presetler yaratmak çok zor değil.

FM8 de benim gibi FM meraklıları için süper. Emektar DX21'imi kurcalaya kurcalaya neler sesler cikartirdim lise yıllarında.. (kasetli dataset'i vardı, ses yüklemek için, commodore 64 gibi, hey gidi günler) Bu da millennium dx serisi... O tadı yakalamak mümkün, hem de çok daha geniş olanaklar ile...

Komplete 4 (şimdi 5) güzel bir paket. Yukarıdakilere sampler olarak Kontakt2-3, klavyeci adamın olmazsa olmazları B4 hammond, Elektrik ve Akustik piyano modülleri de eklenince, hatta gitarcıya bonus guitar rig de gelince, fiyatını hakediyor.

BFD çok komik oldu, bir iş seyahatim sırasında NewYork'ta Sam Ash mağazasından aldım Komplete 4 ve BFD'yi.

Davul için DFH mi BFD mi diye sordum, çünkü ikisini de dinlememiştim. Satıcı arkadaş BFD'den o baba sistem ile patternlar dinletince evdeki Alesis DM5 drum modül'e alışkın bünyem bir anda dumura uğradı, aldım gitti. Ne yazık ki DFH'yi dinleyip karşılaştırma şansım olmamıştı....

Bu arada adamların showroom'unda akustik kontrollü bir odada komple calışır vaziyette ProTools HD rig ve tüm plug'inleri ve outboard preamp,comp vs deneyebileceğin bir sistem vardı.
(Şansızlık DFH yüklü değildi.)

Fakat daha önce de tartıştığımız gibi BFD2 için acele etmiyorum zira Mart'ta yeni DFH Superior 2 geliyormuş, galiba onu bekleyeceğim. Bu arada her iki ürün ile ilgili karşılaştırmalı yorumlardan sonra karar vereyim diyorum.

Tabi BFD, DFH elektronik müziğe gelmez, Komplete 4-5 paketin icinden Battery 3 çıkıyor, bir miktar işe yarayacak elektronik sound'lu sample'lar olsa da tek başına pretioza'nın işini görmeyecektir. :roll:

Aslında Yavuz, bende çok Native Instruments enstrümanı yok. Pro53'ten önce Pro-52'yi almıştım 2001'in sonunda, upgrade ede ede ayrılmaz parçam haline geldi.
"Ne yapsam da Komplete'e bulaşsam" derken bugün Muse Receptor'un ürün hatırlatması geldi KVR forumlarından... ben Receptor'e sulanıyorum da... :)
Galiba biraz daha bekleyip, Komplete 5 yüklü Receptor modelini alacağım:
http://www.museresearch.com/receptor_ko ... inside.php

Bu benim için 1 taşla 2 kuş gibi olacak inşallah. Ama ilk önce taşı bir bulayım ben :)

Aslında canlı çalacağım bir durum yok, ama mümkün olduğunca farklı işlevleri ana bilgisayara yaptırmamaya çalışıyorum.
Sonuçta ana bilgisayarım kuşa dönecek umarım :) Bir hesap makinesinin işlemcisi yetecek bana :p :)

Ilter,

Receptor çok güzel bir seçim. Canlı çalma durumu olmasa da herşeyin elinin altında hazır olma durumu rahatlatıcı...

Hem de bilgisayarın kapasitesine bağımlı olmadan çalışma esnekliği veriyor.

Peki mesela Native ürünlerinin upgrade'i çıktı, receptorde yüklü ürünlere de upgrade uygulanabiliyor değil mi?

Fiyat da Komplete yüklü US$ 2500 gözüküyor. Böyle bir cihaz için uygun bence de...

İş kuş vuracak taşı bulmaya kalıyor o zaman.. :D

Evet, tüm upgrade işlemleri aynen bilgisayar ortamında uygulanıyormuş gibi uygulanabiliyor. Kapalı bir kutu gibi görünüyor ama işlemler bilgisayar işletim sistemi hariç, çok benzer.
Bildiğim kadarıyla bir bilgisayar monitörü olmadan bile kurulum yapılabiliyor, ama kolaylık sağlasın diye bir yazılım-arayüz de yapmışlar.

İşte benim sevdiğim konular bunlar..Yukarıda BFD nin ismi geçmiş ..BFD den başka alternatif varmı..Mesela Logic in kendisinde drum kits ler var hani daha zengin bi Drum Vst si ne olabilir acaba..Sadece Davul değil kastım ..Gerçi bilmiyorum Rock Yapanlar her ne kadar bu tip davul vst si kullanıyorlar.Hani orjinal davul alınmaz hiç bi zaman onu kastediyorum..

Ultrabeat bence çok güzel. Hem sample hem de sentezleme yapabiliyorsun. Kendine ait seq. var.

Pretioza, sana bir tavsiyede bulunayım, bilgisayarına ne kadar çok plugin yüklersen o kadar güzel müzik ortaya çıkar diye bir kural yok. Minimal setupla neler çıkartabiliyorsun ortaya o önemli.

Zorla abicim ultrabeat'i, bir şeyi tam kullanmayı öğren, yüzlerce şeyi çeyrek kullanmaktansa, değil mi?

Ne istiyorsan zaten Logic'te var. Klasik analog mu istersin, fm synth mi istersin, sampler mı istersin, drum machine mi, yoksa en şahane elektrik piyano modellemesi mi? Hepsi var ve çoğu bilgisayarına dolduracağın pluginleri döver ama kullanmayı bilirsen... Kullanmayı bilmek içinde hakikaten kullanıyor olman lazım.

BFD gibi VSTi'lar "kapalı format" samplerlar gibi. Yani dışarıdan ses eklemek mümkün değil. Sadece üreticinin hazırladığı sesleri yükleyip kullanabilirsin.

Elektronik ya da dans müziği için açık format (ben uydurdum lafı) sampler'lar kullanmak, sanki daha akıl kârı gibi.
Eskiden Logic, EXS24 diye bir sampler ile beraber gelirdi. Muhtemelen şimdi de kendi sampler'ı vardır. Eğer durum böyleyse, tek yapacağın şey, piyasadan (ya da internet'te satış yapan ciddi şirketlerden) WAV, GIGA, EXS24, REX2, ACID ve hatta ve hatta AKAI formatlarındaki sample setlerini almak. Tabii önce demoları dinle, sesler işine geliyorsa al.
Bu formattaki sample setlerini, Gigasampler, HALion, Kontakt, EXS24 ya da herhangi bir ücretsiz sampler yazılımı rahatlıkla açıp kullanabilir.

Rock müzik aranjeleri yapanların tercihleri çeşitli. BFD, Addictive Drums, DFH Superior vs vs... Ya da benim gibi her 2 çeşit enstrümanı da kullanmayı sevenler (hem VSTi, hem açık format sample setleri)

Not. Aynı anda yazmışız Selçuk'la. Yazdıklarıyla hemfikirim.

Selcuk_Ergen' Alıntı:
Ultrabeat bence çok güzel. Hem sample hem de sentezleme yapabiliyorsun. Kendine ait seq. var.

Pretioza, sana bir tavsiyede bulunayım, bilgisayarına ne kadar çok plugin yüklersen o kadar güzel müzik ortaya çıkar diye bir kural yok. Minimal setupla neler çıkartabiliyorsun ortaya o önemli.

Zorla abicim ultrabeat'i, bir şeyi tam kullanmayı öğren, yüzlerce şeyi çeyrek kullanmaktansa, değil mi?

Ne istiyorsan zaten Logic'te var. Klasik analog mu istersin, fm synth mi istersin, sampler mı istersin, drum machine mi, yoksa en şahane elektrik piyano modellemesi mi? Hepsi var ve çoğu bilgisayarına dolduracağın pluginleri döver ama kullanmayı bilirsen... Kullanmayı bilmek içinde hakikaten kullanıyor olman lazım.
Eve kesinlikle haklısın..Ultrabeat bence çok başarılı yani gördüğümün en iyisi diyebilirim..Zaten Ilter in dediği gibi o plugin e dışardan sample larla destek veriyorum.Ama bendekiler sadece waw formatında diğerlerinide acaba bu şekilde kullanırmıyım bilmiyorum..

Ço plugin kullanmak tabikide iyi müzik yapmak anlamına gelmez ama çok plugin demek benim daha zengin olduğum gösterir ve istediğime daha kolay ulaşırım ..Hadi drum olayını kapattık zaten bence de mantıklısı bu açık format daha iyi..Ama işte ne varki felaket meraklıyım ve O BFD nin resmini görünce bile heycanlandım..

Selçuk abi fm sthyn diosunda sesler çok sınırlı ve benzer yani ben pek desteklemiyorum fm styhn konusnda..Mesela fm 7 nin en baştaki bi sesi vardı asia enstrumanı şeklinde ben ona benzer styhn göremedim ki yani hepsi hemen hemen aynı tip.Mesela bi albinoya benzer plugin yoktur ..En önemlisi pad yapamazsın sadece logic le ..Belkide yeteri ve fazlasını yapabilirsin drum la ama pad de aynı şeyi demek mümkün değil ( direk drum a atlamam benim açlığımdan kaynaklandı sanırım)
Yani bir iki tane pad yapabilirsin ..yani çok plugin demek çok pad demek matığıyla haraket ettim biraz..

Melesa çok yanlış olabilirm ama ben piano sesini bulamadım logic te..

Bunları yazınca anlıyorum ki daha kat edecek çok yolun var. :)

Anlaşılan daha Logic'teki hazır presetleri keşfetmemişsin, orada bile bir yığın pad var. Sculpture kullandın mı mesela hiç?

Elektronik müzik yapacaksan sound senin imzan olmalı, dinleyen adam aa bu FM7'deki bilmem kaçıncı preset derse olmaz öyle. Ses tasarlaman lazım, FM7'den şu Albino'dan bu presetle elektronik müzik yapılmaz, öyle bir ses yarat ki millet peşine düşsün yarattığın sesin.

Geri