[Eski] Imac Icin Program Tavsiyesi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Kuşkusuz daha çok yolum var ilk kez kullanıyorum..
Elime daha 7 dvd lik logic geçmedi..Sadece pluginler ve bi kaç sample mevcut sanırım olay 7 dvd de..

Ses tasarlaman lazım, FM7'den şu Albino'dan bu presetle elektronik müzik yapılmaz, öyle bir ses yarat ki millet peşine düşsün yarattığın sesin.

Abi sesi yaratmak için ses gerekli değilmidir..
ben bu kısmını anlamadım. ozaman plugin kullanmayalım..Sesi nerden yaratıcaz tabiki pluginin içinden ..Albinoda 1 milyon tane effect var ve sesi zaten kendin yaratıyorsun üzerine bide effect pluginler eklenince çok çeşitli bi kombinasyon oluyor..Yani albino olmadan ben nasıl ses yaratıcam..

Ses için ses gerekli..

pretioza' Alıntı:
...Ses için ses gerekli..
Bu ifadenden de ben kuşkulandım...

"Synthesizer"ın Türkçesi: "Sentezleyici".

Bu aletler ses sentezler, yaratır. Ses çıkartmaları için elektrik enerjisi yeterlidir.
O presetleri oraya koyan birileri var. Onlar da insan yani. Aletlere vahiy olarak inmiyor o preset'ler :)

Bu demek, bir sentezleyici varsa, sen de ses yaratabilirsin demek.

Dediklerimi biliyorduysan, sorun yok. Ben yok yere kuşkulanmış olabilirim.

Synthesizer biz neyi sokuyoz da ses diye çıkıyor sonrasında..Peki bu sadece anolog halinde mi mevcut ..

Ses girince işin içine çok soru çıktı karşıma...

Ses için ses gerekli sözünüde düşünüyorum halen aslında kuşkulanmaya devam et çünkü beynimi hiç bu kadar zorlamamıştım..

Synthesizer hakkında daha çok bilgi istiyorum ..Mesela bunlar sesi nasıl üretirler hakkında..

Ok elektrik sinyallerini sese çeviriyoruz bunu analog olarak yapıyoruz..Bunun bilg ortamında hiç düşünmedim ..
Selçuk abinin lafını hatırladım üretki farklı olsun..
Bence produksiyon bu ..bunu yeni anlıyorum..
O halde bu piano trumpet vs sesler hepsi bu sinyallerin değişimi sonucumu meydan geliyor..O halde herşeyi yapabilirmiyiz diye düşünüyor insan..

Hayır, "sample - sampling"in anlamı, sırasıyla "örnek - örnekleme". Sentezlemeden tamamen farklı bir işlem.

Sample'lar, mikrofonla yapılmış kayıtların, bir tetikleyici aracılığıyla (midi klavyeye bağlı bir sampler yazılımı ya da donanımı gibi) çaldırılması ile müzikal bir anlam kazanır.

Bu örneklenen sesler bazen kuş sesi, bazen de efsanevi bir synthesizer'ın sesi olabilir.

Muhtemelen senin bahsettiğin gerçekçi piyano sesi, bir sentezleme ürünü değil, örnekleme ürünüdür. Yani şirketin biri almıştır bir piyanoyu, her tuşuna basarak kayıt etmiştir, kayıtları temizleyip düzenlemiştir, daha sonra da paketleyip satışa sunmuştur.

Yanlış :)

Selçuk'a göre; özellikle elektronik müzik yaptığını iddia ediyorsan, preset kullanmamalısın.
Bana göre tam olarak öyle olmasa da, Selçuk'un dediğinde haklılık payı var bence.

Bunu şuna benzet: "sufi müzik yapıyorsan bilgisayar kullanmamalısın", "gerçek balıkçı dinamit kullanmaz", "erkek adam ağlamaz" gibi...
Bu tip yargılarla aynı fikirde olmak zorunda değilsin, ve değiliz.

Preset kullananı adam yerine koymam ben. :p

Bu müzik tasarımıyla ilgili bir konu. Müziği nasıl yaptığınla alakalı...

Sen müziği kafanda duyup, kafandakini hayata geçirmek peşindeysen, duyduğun sesleri hazır presetlerle yakalaman çok kolay değil.

Ama eğer tesadüfi bir takım şeyler yapıyorsan yani kafanda ortaya çıkan müzik konusunda herhangi bir fikir yoksa o zaman presetlerle takılırsın, oynarsın, zaman geçirirsin falan filan...

Elektronik müzik, akustik müziğe göre daha sound'a dayalı.

Akustik müziği iyi enstrümanlar ile iyi kaydetmekten başka yapacak çok bir şey yok...

Ya da rock dinleyici olduğunuzu varsayalım, 2008'de artık çok da farklı bir distortion gitar sound'u bekleyemezsiniz.

O gitar, iyi kayıt edilmiş olur, şarkıya oturur, dolgun olur vs ama sonuçta çoğu zaman gitar gitardır. (Tabi Robert Fripp falan değilseniz) Diğer enstrümanlarda da durum aynı...

Ama her yeni çıkan elektronik çalışma yeni soundlar ile gelir. 10 yıl önce dinlediğiniz bir çalışmadan çok farklıdır...

Dolayısı ile hep daha orijinal, daha yeni soundlar peşinde koşulur...

Bu durumda herkesin elinde olan plug-in'lerin presetlerini bire bir kullanırsanız o orijinalliği, yeniliği yakalayamazsınız, müzik tarzı itibarı ile de 1-0 yenik başlarsınız...

O açığı kapatmak için bu sefer parçayı oluşturan melodi, ritm, genel aranje vs gibi diğer bileşenlerde çok iyi olmak gerekir... O da her zaman mümkün olmaz....

Bu diğer müzik türleri için de geçerli.

En basitinden 90'lı yıllarda Korg 01 piyanosu duyduğumda o parçaya karşı sempatimi kaybederdim. Veya zamanında M1'in açılış preset'i ile yapılmış parçalar vardır, sinir bozar... :D

Dikkatli dinleyici genelde bu tip çok karakteristik presetleri ilk dinlediği şarkıya yakıştırır, bir daha aynı sesi duyduğunda kabullenmez. Mesela Depeche Mode presetleri vardır ya, hep kulağımızdadır. Onlardan başkası kullansa Depeche Mode'dan araklamışlar deriz... :x

Şimdi imkanlar daha fazla, eskisi gibi tüm synthlerin meşhur tonlarını duymuyoruz o kadar çok vsti var ki...

Bunu sadece müzisyenler, teknik yönden bilgili dinleyiciler için düşünmeyin, o tarzın takipçileri, soundların benzerliğini, müzisyen olmasalar ve ismini koyamasalar da çok güzel anlıyorlar... :wink:

Selcuk abi o zaman kullanma ney sesi git yap bi ney sample i ..Yani presetsiz olurmu hic yaw..Yani bi pad yapicam diye omrunu Synthesizer le geciremezsin ya..Cok zor bisey bu..Anlamadigim sey var baz i pluginler direk arp yapmaya yonelik yani sen illa ben bunu kulanmicam gidip syn den yapicam veya ben pad yapicam bu zor bisi dersek bi omre bi parca cikar parcadan sikilmayida hesaba katarsak 2 omur ister..Yani ben bu tip electronic produktoru olcagini zannetmiyorum illaki kullanican bi yerde..Acaba preset den kasit su looplar oluyor pluginlerde onu mu sey ettin .Oleyse bende karsiyim.:)

Yani
Aslinda su soruda cikiyor meydana muzisyen kafadakinimi yazar sadece veya o an ki ilhamina gelenimi..Yani ben ikisinide yapiyorum illa bu se olacak diye ugrasan varmidir veya belkide muzik tamamen yapiliyodur ben farketmemsimdir illa ben bu sesi cikaricam boyle muzik olacak diye..Ben farkettm ikisini beraber kullaniyorum /:S

Zor görmeden lor yenmiyor abicim. Ney kullanacaksan gidip çaldıracaksın bir üstada. Bir de eğer sen kullandığın synthlere yeteri kadar hakimsen çat diye yaparsın kafandaki pad'i. O yüzden diyorum zaten minimum setup olsun ama kullandıklarının da ustası ol diye.

Mesela Albino'ya takla attıracak seviyede ol ve eğer "bunun modülasyon matriksi bana yetmiyor" veya "filtresini pek beğenmiyorum artık" demeye başlarsan yani o plugin yetmezse sana başka arayışlara girersin.

E sen Albino'ya %10 hakim bir haldeyken bu plugin bana yetmiyor diyorsan sadece presetler sana yetmemeye başlamıştır derim ben de.

Bir de şu var, eğer satın almış olsaydın plugin'i, %100 kullanmak için geceni gündüzüne katardın. Şimdi çat çat emule'dan iniyor tabii, ne gerek var öğrenmeye bu pluginin presetini beğenmezsen ötekinin presetleri var nasıl olsa. ;)

Evet abi icindekini anliyabiliyorum ki ses yakalamk yapmadigimiz sey degil pluginin uzerindeki knoblari kullaniyoruz..Ama su var tabiki direk preset kullanmiyoruz olan preset den bisiler yapioruz efectler veya uzerindeki knoblar baska bisi oluyor..
Yani tabiki ses yakalamak lazim ama yok kardesim burda az da olsa preset var olmaz bu sarki demek bence biraz agir kacar..Zaten muzisyenin amaci nedir muzik yapmak degilmidir birak loopdan yapsin dinlendikten sonra begenildikten sonra inan ki ben hic dert diil preset olsun :)

Yok benim haddime değil zaten preset var bu şarkı olmaz demek. Loop da kullanırsın, sample da, hazır preset de. Ortaya çıkan sound genel olarak orijinalse eyvallah

Ben şahsen rahatsız olurum benim kullandığım bir sesin başkası tarafından kullanılmasına. O yüzden hardware synth alıyorum, onun crack'i yok internette. :)

O zaman abi herseyi analog yapalim kimse kimsenin sesini kullanmasin :)
Ben varim..Ama donup geriye baktigimda kendi muzigi dinledigimde o zevki halen aliyorsam gerisi bos ..Birak amator olsun muzik :)
presetli looplu sample olsun ::)
Ama sole bisey var senin o harware de kullandigin sesi biz buluruz yine crackli pluginlerde..Bizden kastim electronic producer yoksa haddimi asan cumle kullanmiyayim..yani hardware demek sadece ordan cikar o ses anlamina gelmez sanirim...

pretioza, şu crack lakırdısını bıraksak artık diyorum...

Lafı bile hoş değil.

Biliyorum eleimden geleni yapiyorum kullanmamak icin ama ben baslatmadimki Selcuk abi soyledi bende uzerine ekledim yoksa ilk benim agzimdan cikmadi..

Gunumuzde hersey mumkun, bu bir sanat, her seyleyapilabilir, presetlerle bile bize yepyeni birsey sunulabilir belki ama ben boyle bir ornek gormedim en azindan cok daha zor olacigini dusunuyorum.
Ozellikle elektronik muzik gibi sound un en onde oldugu bir muzikal semsiyede synth seslerini hazirlayabilmek bence cok onemli.
Bir pad sesi yazmak ya da lead ya da fx bir ses yazmak nenden omur alsin. Bu isin yani sentezleme nin mantigini ogrendikten sonra hic de zor degil, aksine cok eglenceli ve bu isin en buyuk keyiflerinden biri. Biz parcalarimizdaki her bir sesi, kendimiz yaziyoruz genelde, ama tabiki sample larda kulaniyoruz, bunlarida manipule ediyoruz, yaraticiligin en onde oldugu muziklerden ve sinirlarin en gevsek oldugu semsiyelerden biri elektronik muzik. Dinleyicisi gercekten yeniliklere acik ve hatta yeniliklere ac ve isteyen bir dinleyici.
Sana Synthesizer basics adli kitabi oneririm, buradan subtractive synthesis in mantigini tamamen ogrenebilirsin, ya da soundonsound dergisinde cikmis sayilarca surmus synth programlama makalesini. Bence bu tazr bir programlama becerisi kazanmak senin acindan daha doyurucu olacaktir. O zaman aletlerin limitlerine gore ve kendi istegine gore bir bakarsin hardware bir bakarsin softwarte sentezleyiler pesine dusmussun. Presetlerden sonra onde boyle guzel ve keyifli bir yol var. Aletlerin karakterleri var, bu karakterlerin senin kafandaki yaratmak istedigin sesleri uyumu var... varoglu var :) Cok ince is, her sesi ince ince isleyeceksin ama zamanla hizlaniyor sen bile sasirirsin kisa surede bence. Hem kimse senin kafanda duydugun sesi presete yansitamaz senden baska unutma :)

Bak kodomo da gayet güzel açıklamış. Bana preset aramaktansa istediğim sesi yapmak daha kolay geliyor. Kullandığım aleti tanıyorum, ne istediğimi biliyorum, e o zaman sorun yok, 2 dakikada o sesi yazıveriyorum.

Asıl 500 preset arasında istediğimi bulmak çok daha zor geliyor. Tek tek dinle falan, tam zaman katili...

Geri