[Eski] KORG Kronos

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Roland akordiyon ve ritim box çıkartmış. Yani anladığım kadarıyla backing module dediğimiz cihaz aslında midi, mp3 çalabilen, usb bağlantılı bir ritim box.GM2, GS ve XGlite seslerine sahip ve 400 ritmi varmış. Ama bu cihaz anladığım kadarıyla 10 yıllık RA serisinin biraz daha günceli o kadar. Yıl olmuş 2011; Yamaha'nın XGlite isimli PSR serisinin amatör modellerindeki ses standardını desteklemesinin mantığı nedir acaba?

Korg yine güzel bir cihaz çıkartmış. Gerçi gönül bol düğmeli bir va; hatta gerçek bir analog beklerdi, ama Kronos bana da M1 ve O1 efsanelerinin doğuşunu hatırlattı..

Archimed' Alıntı:
Roland akordiyon ve ritim box çıkartmış. Yani anladığım kadarıyla backing module dediğimiz cihaz aslında midi, mp3 çalabilen, usb bağlantılı bir ritim box.GM2, GS ve XGlite seslerine sahip ve 400 ritmi varmış. Ama bu cihaz anladığım kadarıyla 10 yıllık RA serisinin biraz daha günceli o kadar.

Sizleri bilmem ama esasında RA serisinin 2. ellerini samanlıkta iğne arar gibi aradığım şu günlerde rolandın BK-7m gibi bir model çıkarması hoşuma gitti.
http://www.rolandus.com/products/produc ... uctId=1141
Kullanılabilirlik açısından da çıkacak demo videoları ve kullanıcı görüşleri alet hakkında bilgi sahibi olmamıza yetecektir.

Archimed' Alıntı:
Yıl olmuş 2011; Yamaha'nın XGlite isimli PSR serisinin amatör modellerindeki ses standardını desteklemesinin mantığı nedir acaba?

Fakat şöyle bir sorunsal var. Roland yaklaşık 2 senedir nedense, müziğe yeni başlayan ya da daha amatör olan sınıfa hitap eder bir şirket haline geldi. Tabiki de ticari kaygıları da cabası... Yaklaşık 1 ay önce Juno-Di sahibi oldum ve şunu söyleyebilirim, malzemesinden tutun da kullanılabilirliğine kadar rolandtan eser yok alette.
Üstündeki sesler fantom g serisinden alınma tamam eyvallah da; tuşesi olsun, menü kullanımı olsun, olsun da olsun eski roland kalitesinin yanından bile geçmiyor.
Hadi onu da geçtim. Amiral gemisi sayılacak Fantom G hele hele V-synth GT için görünürde birşey yok. ARX boardların daha iyi olacağı sevdasının da verdiği gazla satın aldığımız Fantom g ler, heralde yeni son bulan geliştirilme aşamasından sonra ya evdeki müzemizin nadide köşesini, ya sahnede kırılıp dökülmeyi ya da en kötüsü satış ilanına sahip olarak bir kenarda yatmayı hak etmiyor :cry:

NAMM 2011 den de anlaşılacağı üzere, eğer roland bu yarışın içinde kendini görmekistiyorsa titreyip kendine gelmeli. Yok V-accordeon muş yok V-pianoymuş... neyse...

Bence Juno-di, Juno-gi gibi modeller şart. Fantom G serisinden alınma sesler varsa zaten daha ne beklenir ki ona göre de fiyatı var ve benim gibi piyano kültüründen gelmedikleri için tuşeye pek önem vermeyenler de var yani. Kendi sınıfının üstünde aletler bence. Çünkü herkes bi klavyeye 3000-5000-10000 gibi rakamlar vermek zorunda değil keşke verebilsek de alsak bir Korg Kronos ama şartlar malesef böyle hele ki öğrenciyseniz. Ama tabi ki bunlara takılıp Fantom gibi en üst modellerini de boşlamaması lazım o konuda katılıyorum ben dünkü konferansta bir Fantom serisi gibi bişey beklerdim Roland'dan ama akordiyonlar falan çıkarttı gereksiz zaten son teknoloji akordiyonlar Roland'da mevcut pek bir espirisi yok yani.

Juno modellerinin şart olduğunu biliyorum. Olaya biraz subjektif baktığımdanmıdır nedir, juno di ya da gi ya da stage; fiyat olarak yine de çok yüksekteler ki bu rolanddan alıştığımız bir olay.

Fantom serisi ile alakalı birşey çıkmayacağını 1-2 ay önce forumlarda konuşuyorduk zaten. Fantom g şu anda 3 yaşında; tahminimce Fantom g serisini geliştirmek yerine yaza yeni bir modelle karşımıza çıkacak roland. (ya da NAMM 2012'yi bekleyeceğiz artık)

Bana NAMM 2012'ye kalmaz gibi geliyor yeni Fantom. Tabi belli de olmaz, belki de maddi bir karardır yeni Fantomun bu NAMM'da çıkmamış olması.

Korg da sanırım OASYS'de kullandığı araştırma-geliştirme iş gücünün ekmeğini KRONOS'da yiyecek. Amerika fiyatları uçuk değil, bence OASYS'in yaşadığı satış problemini KRONOS yaşamaz, Yamaha'ya ve Roland'a attığı fark da cabası.

Dream_Gypsy' Alıntı:
Bana NAMM 2012'ye kalmaz gibi geliyor yeni Fantom. Tabi belli de olmaz, belki de maddi bir karardır yeni Fantomun bu NAMM'da çıkmamış olması.

Hala bir umut, Fantom g için yıl içerisinde yeni güncelleme bekliyorum.

Kronostaki akustik tonlar hala kötü gibi geldi bana. Ama şu bir gerçek, rolandın doğru düzgün kullanamadığı hardware'i kronos mükemmel işletim sistemi ile birleştirmiş. Böylece akustik tonların o eski tritonumsu havası, ses üzerinde yapılacak birkaç oynama ile mükkemmel seviyeye getirilebilir. Gerçi birebir örneklenmiş bir akustik tonun verdiği tadın aynısı olmayacaktır, o da ayrı bi konu....

yalkie' Alıntı:
Dream_Gypsy' Alıntı:

Kronostaki akustik tonlar hala kötü gibi geldi bana. Ama şu bir gerçek, rolandın doğru düzgün kullanamadığı hardware'i kronos mükemmel işletim sistemi ile birleştirmiş. Böylece akustik tonların o eski tritonumsu havası, ses üzerinde yapılacak birkaç oynama ile mükkemmel seviyeye getirilebilir. Gerçi birebir örneklenmiş bir akustik tonun verdiği tadın aynısı olmayacaktır, o da ayrı bi konu....

Bu durumda pek çok klavyecinin yaptığı; akustik sesler için Yamaha, dijital sesler için Korg kombinasyonu devam edecek herhalde..

Archimed' Alıntı:
Bu durumda pek çok klavyecinin yaptığı; akustik sesler için Yamaha, dijital sesler için Korg kombinasyonu devam edecek herhalde..

Bu düşüncenize katılıyorum. Tanıtımda da ağırlığı dijital seslere vermişler. Özellikle akustik seslerden ne çıkacak diye bekliyordum. Şimdilik yanıtını bulamadım. Xf'in hayali bir anlık kaybolmuştu ama eğer akustik seslerde de gerçekten etkileyici bir hava yoksa kaldığım yerden xf isteğime devam edeceğim:)

12 GB SSD disk var KRONOS'un içinde sample'lar için. Bunun 4 küsuru piyano, eh geriye kalan 8'de de mutlaka vardır etkileyici akustik sesler :)

Sitedeki official demoları dinlediniz mi ? "Hear KRONOS"'dakiler.

Yabancı forumlarda "Korg workstation çıtasını yükseltti, yeni bir M1 vakası geliyor " tarzında karşılandı bu cihaz. Kısmet bakalım.

Dream_Gypsy' Alıntı:
12 GB SSD disk var KRONOS'un içinde sample'lar için. Bunun 4 küsuru piyano, eh geriye kalan 8'de de mutlaka vardır etkileyici akustik sesler :)

Sitedeki official demoları dinlediniz mi ? "Hear KRONOS"'dakiler.

12 gb SSD ve sample ların 24bit olması beni düşündürüyor :roll:

yoksa XF almakla hatamı yaptım. :cry:

((korg un böyle bir ürün çıkaracağını bilsem Kronos u denemeden, Dore nin kapısının önünden bile geçmezdim))

ac2ronay' Alıntı:
12 gb SSD ve sample ların 24bit olması beni düşündürüyor :roll:

yoksa XF almakla hatamı yaptım. :cry:

((korg un böyle bir ürün çıkaracağını bilsem Kronos u denemeden, Dore nin kapısının önünden bile geçmezdim))

Üstat moralini bozma bu işin sonu yok. XF'in akustik sesleri de çok çok iyi. Üstelik çok istersen bu sürede para biriktirip 6 ay 1 sene sonra XF'i satarak olası ilk üretim hataları düzeltilmiş bir Kronos alma olanağın da var.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fXz_l594hEY[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZXn3iWn5I6s[/youtube]

Kronos düşünenler için synth motorlarından bir kaç kuple.

İster istemez Oasys ile karşılaştırma durumuna hepimizin geldiğini düşünüyorum. "Kronos vs Oasys" şeklindeki şu başlıkta;

http://www.korgforums.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=58229

birçok karşılaştırmanın yanısıra şöyle bir tespit var;

- OASYS has physical pads, KRONOS doesn't, but has a pads screen page.

M3'de bile var olan padler Kronos'da yerlerinde değiller fakat bunların ayarlarıyla ilgili ekran yerinde olması bir ihmal midir (=bug)? Ya da ekrandan ulaşılabilen bir yapı mıdır anlatılmak istenen? Hani, Oasys'de bulunan vector joystick (ya da adı her neyse) yerine M3'de ekrandan KaossPad benzeri bir kullanım gibi...

Çift çekirdekli yapıda da olsa, Atom işlemci bulundurması Kronos'u daha yavaş bir cihaz yapar mı, bunu da bekleyip göreceğiz.

Kronos ile ilgili olarak zamanında çıkan N364 ve Triton Extreme modellerini hatırlattığını düşünüyorum. Bağlı bulunduğu çizginin en son ve üst modeli olarak tüm eklentileri vs içeriyor fakat kısa süre sonunda tüm sistem bir üst çizgiye taşınıyordu. N364'den sonra Trinity, Extreme'den sonra Oasys'in çıkması çok uzun sürmemişti, hafızam yanıltmıyorsa. Yine de Oasys'e ücretli olarak eklenen tüm synth motorlarının dahil edilmiş olması ciddi anlamda dikkat çekici. Ekran küçülmesine rağmen çözünürlüğü artmış ve görseller eklenmiş, ayrıca RH3 tuşe bulunduğunu da yine korgforums'dan gördüm. Bunlar oldukça hoş özellikler ve Kronos'u uzun süre kullanılır bir cihaz durumuna getirebilir.

Padlerin olmayışı çok ta önemli değil. M3 ve OASYSte padlar sadece akor kaydediyordu. Fantomlardaki gibi sample loop kullanacak kadar işlevsel değildi. Bu aleti bu yıl bir çok profesyonelin sahne ve stüdyosunda göreceğimizi düşünüyorum.

Bencede sanatçılar mutlaka kullanır. Hatta Nightwish'in klavyecisi Tuomas Holopainen(kendileri Oasys sahibidir) bu seneki yeni çıkacak albümünün turnesinde bu aleti kullanabilir. Bu arada ben bu aleti almıştım rüyamda ama malesef hiç açıp çalamadım bi de çalabilseydim süper olacaktı :)

Çok kimse tarafından ilgi göreceği kesin. Aslında Korg bu klavye'yle bir çok klavyecinin temel sorununa el atmış. Bu da birden çok klavye kullanma zorunluluğu. Tabii eğer Korg meraklısıysanız. Aynı klavyede birden fazla enstrümanı kullanmak fikri Oasys le başladı ve bu modelle gündeme oturacak. Çünkü fiyatların daha ulaşılır olacağı anlaşılıyor.

Özellikle sahnede klavye çalmanın en büyük derdi taşıma işi. Özellikle gitar çalanlara kıyasla. Çünkü eğer size aitse hem klavyeleriniz muhtelif şekilde hasar görüyor hem de taşımak ayrı bir yorgunluk.

İşi bir klavyeye indirgemek bence son derece güzel bir fikir. Ben evdeki sistemimde 5 klavye 2 synt modüle sahibim. Yer ve yoğunlaşma işi tam bir sorun. Eğer bu modeli beğenirsem sonunda 2 klavyeye düşebileceğiz galiba.

Geri