[Eski] MacBook mu, MacBook Pro mu?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ben bu yüzden 800 USD cıvarında 4 çekirdekli bir MacPro yaptım kendime ve hiç problemsiz çalışyıorum. Ayrıca PC Laptop ımda Leopard ile mükemmel performanslı çalışıyor. :wink:

Mahcem, orjinal Leopard ını al ve sana buradan aslan gibi Mac Pro yapar yollarım inan bana hiçbir fark yok! sadece gereksiz para kaçırmayacaksın :wink:

Zaten bazı ülkelerde PC satışı esnasında müşterilere soruyorlar Leopard'mı istersiniz Windows'mu diye...

Sorun o değil DazeJar, burada ben bir spec karşılaştırması yaptım. Diyelim 2.4GHz MacBook Pro ile eşdeğer özelliklerde bir PC laptop almaya kalktığın zaman aşağı yukarı aynı paraya geliyor. Mac'lar eskisi gibi PC'lere göre öyle çok pahalı değil artık burada. Tamam, 300-400 sterline de laptop alıyorsun ambalajında ama onların da alayı 1.5-1.6GHz eski tip mobo filan. O özelliklerde artık MacBook satılmadığı için dükkanlarda, alıcı genelde her ikisini de aynı seviyede en yeni model zannediyor "ooo Macintosh'lar niye bu kadar pahalı?" diyor. Halbuki o Mac ile aynı özellikte 2.4GHz Core 2 Duo all-singing-and-dancing business seviyesi bir Sony Vaio, HP, Dell veya Toshiba bak bakayım ne kadar. Hehe. Onlar da 1400-1500 sterlin. Ya da 3000 dolar. MacBook Pro ile aynı para.

Ben ondan şikâyetçi değilim.

Ama Bilkom'un Türkiye'de uyguladığı fiyatlar kabul edilir gibi değil yahu. Yani... nasıl izah edersin?

Hadi deseler "efenim Türkçe F klavye, özel yapım oluyor, pahalı..." gazoz ağacı derim, zira Fransızlar da A klavye kullanıyor. İtalyanlar daha başka... Buradaki UK klavye de US klavyeden farklı. O birşey değil yani.

"İşletim sistemini Türkçeleştiriyoruz" deseler, eh Fransızlar Almanlar İtalyanlar da aynısını yapıyor. Fiyatları öyle TC fiyatları gibi uçuk değil ama, şu anda bakıyorum karşılaştırıyorum.

Neyse...

Ben yine de dediğini yapıp bir orijinal retail version Leopard OS alayım buradan, ne olur ne olmaz, bir gece ann-sızın gelebilirim :)

M.

Duyduğum kadarı ile Mac Türkiye ye Fransa üzerinden geliyor bu yüzden pahalı deniliyor. Ne kadar doğru bilemem ama oldukça pahalı...
Şu anda desktop olarak PC kullandığını sanıyorum. Bunun için elindeki PC yi canavar bir Mac Pro ya çevirelim derim:) sadece korsan kullanıcı durumuna düşmemek adına orjinal bir Leopard edinirsen herşey mükemmel. Burada bir çok arkadaş artık PC üzerinde Leopard kullanıyor hatta Apple Mac Pro su olanlar bile ikinci bilgisayarlarını PC üzerinde Leopard olarak kullanıyorlar. Performans dersen şu andaki 4 çekirdekli İntel işlemcilerle 4 çekirdekli Mac Pro ların önündeler...
Ama sadece performans yeterli değil aynı şekilde PC ye kurulu Leopard stabilite olarak da Apple Mac Pro ile aynı düzeyde. Özellikle her iki sistemi de çeşitli aşamalarda test ederek bu bilgileri paylaşıyorum...

Konuyla ilgili şöyle de birşey varmış ;
http://www.efi-x.com/index.php?option=c ... ge=english

Bekleriz efenim bir gece ansızın kurabiliriz :D

DazeJar' Alıntı:
Performans dersen şu andaki 4 çekirdekli İntel işlemcilerle 4 çekirdekli Mac Pro ların önündeler...
Ama sadece performans yeterli değil aynı şekilde PC ye kurulu Leopard stabilite olarak da Apple Mac Pro ile aynı düzeyde.

Sevgili DazeJar
Pc butunlesik donanima gecmedigi ve gecemedigi taktirde boyle birsey soz konusu degil
tabi bu da simdilik imkansiz keza bircok OEM ureten firma buna hazir degil
Pc ye kurulan MacOSx te orjinal kernel ve emulasyon kullanilmiyor
development versiyonlar kullaniliyor(sanirim bunun icin orjinal MacOsX almayada gerek yok)

DazeJar' Alıntı:
Özellikle her iki sistemi de çeşitli aşamalarda test ederek bu bilgileri paylaşıyorum...

Core Audio ve Core Image teknolojisi
ciddi anlamda yazilim, sistem ve donanim butunlesikligi ister
ne zamanki pc de bu uclu butunluk saglanir o zaman zaten Mac in sonu olur :D

Sevgili DazeJar, bu mevzu daha önce geçtiğinde senden aldığım cesaretle Desktop PC'me uphuck 1.4 (Tiger 10.4.9) kurmuştum, başlarda beceremedim, epey uğraştım ama şu anda Mac Book Pro'mu artık müzik için kullanmıyorum, Hackintosh sistemim Digi 003 ile son derece stabil çalışıyor, (sana minnettarım bu hususta, allah razı olsun :) ). Ancak sistem modifiye kernel kullanmakta olduğu için 10.4.9'u update edemiyorum. Peki Leopar'da da durum aynı mı? iAtkos'un 10.5.2 versiyonu var sanıyorum, ancak Pro Tools kullanabilmem için 10.5.3 veya 10.5.4 gerekiyor, bunlara bir şekilde update etmek mümkün mü? Nedir? Ne değildir?

ingilizanahtari' Alıntı:
Sevgili DazeJar, bu mevzu daha önce geçtiğinde senden aldığım cesaretle Desktop PC'me uphuck 1.4 (Tiger 10.4.9) kurmuştum, başlarda beceremedim, epey uğraştım ama şu anda Mac Book Pro'mu artık müzik için kullanmıyorum, Hackintosh sistemim Digi 003 ile son derece stabil çalışıyor, (sana minnettarım bu hususta, allah razı olsun :) ). Ancak sistem modifiye kernel kullanmakta olduğu için 10.4.9'u update edemiyorum. Peki Leopar'da da durum aynı mı? iAtkos'un 10.5.2 versiyonu var sanıyorum, ancak Pro Tools kullanabilmem için 10.5.3 veya 10.5.4 gerekiyor, bunlara bir şekilde update etmek mümkün mü? Nedir? Ne değildir?

Leopard Bildiğim kadarıyla son gelinen noktada "kernel" modifikasyonu yapmadan "intel" tabanlı makinelere rahatlıkla kurulabiliyor. Hatta son bir numarayla kendi donanımınız için gerekli olan "kext" "lerle "Leopard retail" dvdsinden kurulum yapılabiliyor.

Web'de orijinal Leopard DVD'sinden PC'ye yüklemenin nasıl yapılacağını adım adım anlatan makaleler gördüm, ama kullanıcı anlaşmasında Leopard'ı Apple ürünü olmayan donanıma yüklemeye izin var mı yok mu ona bakmak lazım, eğer çizginin tamamıyla berisinde kalacaksak. Ayrıca bazılarında okuduğum kadarıyla orada orijinal dosyaların bazılarının üzerinde "hacking" yapılması gerekiyor, dolayısı ile kırık olanını indirmiyor olsan bile orijinalin üzerinde bir "reverse engineering" yapma durumu var ve o da EULA'ya aykırı olabilir.

Öte yandan bakınca, kanuni bir işletim sistemi kopyası satın alıyorsun ve donanımına yüklüyorsun 8)

Nasıl yeni yazılım yazdığında sisteme DLL ve benzeri dosyalar ekleyip modluyorsan, bu da öyle birşey aslında... Nasıl ayırırsın onu kullanım anlaşmasında o da ayrı bir olay.

Üff ya ne bileyim, ben gider bir MacBook Pro alırım bu işi kapatırım arkadaş, uğraşamam bu işlerle :)

M.

Bu konuda polemiğe girmekten çok yardımcı olmayı tercih ediyorum. Zira şu anda önümde 8 çekirdekli bir Mac Pro var ve benim kendime kurduğum 4 çekirdekli PC - Leopard var... Yaklaşık aylardır her iki sistemi de maymun edebilecek testler yapıyorum eğer birinde bir problem oluşuyorsa aynısı diğerinde de oluşuyor, çalıştırdığım tüm uygulamalarda olumlu ya da olumsuz aynı tepkiyi vermekteler. Biri 6000 YTL diğeri 1000 YTL maliyete sahip tercih sizlerin :wink:

İyi kötü benim de kafayı taktığım bir üründe maliyetten kaçınmadığımı da tahmin edebilirsiniz, yani olması gereken için tüm imkanlarımı zorlayan haylaz bir yapım var :D Dolayısı ile en ufacık bir problem ile karşılaşacak olursam yani Apple Mac Pro da olmayan bir problemi PC üzerine kurmuş olduğum Leopard yaşatırsa gözünün yaşına bakmam ve gider Mac Pro alırım. Ama yaklaşık bir senedir son derece stabil ve huzurlu çalışıyorum...

Gerisi sizlerin tercihine kalmış birşeydir...

İngilizanahtarı, Kalyway Leopard 10.5.3 tavsiye ediyorum şiir gibi çalışıyor
:wink:

Mahcem' Alıntı:
Web'de orijinal Leopard DVD'sinden PC'ye yüklemenin nasıl yapılacağını adım adım anlatan makaleler gördüm, ama kullanıcı anlaşmasında Leopard'ı Apple ürünü olmayan donanıma yüklemeye izin var mı yok mu ona bakmak lazım, eğer çizginin tamamıyla berisinde kalacaksak. Ayrıca bazılarında okuduğum kadarıyla orada orijinal dosyaların bazılarının üzerinde "hacking" yapılması gerekiyor, dolayısı ile kırık olanını indirmiyor olsan bile orijinalin üzerinde bir "reverse engineering" yapma durumu var ve o da EULA'ya aykırı olabilir.

Öte yandan bakınca, kanuni bir işletim sistemi kopyası satın alıyorsun ve donanımına yüklüyorsun 8)

Nasıl yeni yazılım yazdığında sisteme DLL ve benzeri dosyalar ekleyip modluyorsan, bu da öyle birşey aslında... Nasıl ayırırsın onu kullanım anlaşmasında o da ayrı bir olay.

Üff ya ne bileyim, ben gider bir MacBook Pro alırım bu işi kapatırım arkadaş, uğraşamam bu işlerle :)

M.

Bilmiyorum burada konusulmus muydu ama Psystar isimli bir firma normal PC hardware'i uzerine Leopard kurarak piyasaya surmustu. Apple avukatlari hemen atlamisti olaya ama sonrasi ne oldu bilmiyorum.

Mahcem' Alıntı:
kullanıcı anlaşmasında Leopard'ı Apple ürünü olmayan donanıma yüklemeye izin var mı yok mu ona bakmak lazım,

M.

Hayır, Apple izin vermiyor. Zaten çok sağlıklı da değil, en başta güncelleme yapamıyorsun, bazı programlar da duyduğum kadarı ile çalışmıyormuş.

Ayrıca otomatik update yapamıyorsun, Tiger dan Leopard a da direk yükseltme yapamıyorsun, Leopard geçişi sırasında HD ye format atman gerekiyor, orjinal de ise direk yükseltiyorsun...

Ayrıca piyasada ki Leopard veya Tiger DVD leri Macintosh lar için Lisanslı, sözleşmede de böyle yazıyor.

Neyse, ben seçilmiş bilgisayarın davası olmaz diyerek siparişi MB133B/A model MacBook Pro olarak verdim az önce, 2.4GHz 15.4", vatana millete hayırlı olsun :)

Neyse gelsin hele de bir, hafızayı 8GB'a artırırız, güzel olur. Apple'ın kendi upgrade'leri çok pahalı, ben onu kendi yollarımla çok daha ucuza hallederim. Hem zaten onlar maksimum 2x2 = 4GB yapıyorlar, ben 2x4 = 8'lik atarım zımba gibi, soruşturdum 8'lik de gayet güzel çalışıyormuş yeni mobolarda :)

M.

Mahcem hayırlı uğurlu olsun bir dahaki sefere inşallah :p Ben de şu anda 8 GB ram kullanıyorum tadından yenmiyor:)

Bu arada fikir yürüten arkadaşlar için tekrar bir ayrıntıyı belirtmem gerekiyor ben yaklaşık her iki sistemi de bir yıldır kullanıyorum yani tecrübe ile buraya birşeyler karalayıp yaşadıklarımı aktarıyorum bu yüzden böyle duydum şöyle duydum demek biraz havada kalıyor :wink: Yormayın kendinizi bana sorun anlatayım 8) :) Apple Mac üzerinde çalışan tüm uygulamalar PC Leopard ile problemsiz çalışır ve çalışmak zorunda! Sadece PC de Airport olmadığı için çalışmaz onun yerine de herhangi bir modem ile devam edersiniz. Ayrıca Mac Pro lar da sadece üç adet PCIe slot var oysa ben PC de üç adet slotumu UAD larla doldurdum ve diğer PCI slotlarımda da PCI olarak Powercore kullanıyorum :wink: Yani olanak olarak daha fazlasına da sahip durumdayım, bilgilerinize...

2009 un sonlarına doğru PC için gelecek Leopard ı bekleyebilirsiniz ayrıca 8)

Bu arada Tiger dan Leopard a update yapmak gerekmiyor direk Leopard ı kuruyorsunuz ve update leri yapıyorsunuz yani hepsinin yöntemi var ve hiç de zor değil, 5000 YTL tasarruf için değer doğrusu :D Dediğim gibi ben bir adet Leopard ve Logic Pro satın aldım ve gayet huzurlu sistemimi problemsiz kullanıyorum...

Sevgiler...

Sevgili DazeJar asagidaki sorulari gercekten merak ettigim icin soruyorum ve nacizane fikrimi belirtiyorum,

1) Pc anakartlari ile fazla bir bilgim yok malesef. Fakat yeni cikan "power tower" mac prolar 32 GB ram destekliyorlar. PC icin olan anakartlar, 2 islemci 4 TB HDD ve 32 gb yada 16 gb ram destekler mi? (server anakartlari disinda)

2) Apple markasina ekstradan 5.000 lira vermek elbetteki mantikli degil ama adamlar bu Psystar isimli firmaya buyuk bir dava acmislardi. Takip etmedim sonucu ne oldu. Ama isletim sistemlerini kendi donanimlari disinda bir sisteme kurulmasina ( her ne kadar orjinal olsada ) sicak bakacaklarini sanmiyorum. En azindan okudugum seyler bunlar.

Sen ne dusunuyorsun bu konuda?

Pek bir fikir belirtmedim ama ben Apple'i tercih ederdim. Ki nitekim ettim. Gayette memnunum. Keske daha ucuz olsa keske daha cok daha iyilerini alabilsem. Dusuncemide belirttim :p

Sorularimida sordum. Lutfen yanlis anlasilmasin gercekten merak ediyorum.

Sevgiler.

Sevgili Tunç,

1-) Benim kullandığım anakartta sadece 4 adet ram slotu bulunmakta ve 2 GB 4 adet ram taktım. Şu an için çok fazla bile olduğunu görebiliyorum, yani daha fazlasına ihtiyacım yok. Fakat yakın zamanda 8 ram slotu olan anakartlar da piyasaya çıkacaklardır o zaman muhtemelen 150 USD verip yeni nesil bir anakart alabilirim :wink: 2 işlemci konusuna gelince PC de sadece server sistemlerde geçerli bu. Ancak başka bir ayrıntı daha var, 2 işlemcili ve işlemci başına 2 çekirdeğe sahip bir Mac Pro ile tek işlemcili ama 4 çekirdeğe sahip bir PC yi her ikisine de Leopard kurarak performans testleri yaptım ve PC tek işlemcide 4 çekirdek olması nedeni ile daha performanslıydı. Şu anda Mac Pro lar 8 çekirdekli olursa tabi ki daha performanslı ama zaten bu halimiz ile bile performans manyağı olmuş durumdayız. :D İleride düşünürüz ama Mac Pro aldığın zaman çok ileride düşünmek durumundasın ve yine büyük maliyetler karşılığında. Elindekini sat yenisini al bana kabus gibi geliyor doğrusu. Zamanında iki adet G5 ile dünyaları kurtaracağını düşünen 15000 USD para harcmış bir arkadaşım bugün büyük hayal kırıklığı yaşıyor....

2-) Bu konunun sonucu hakkında açıkçası benim de çok bilgim yok. Fakat Steve Jobs un vardır bir bildiği :wink:

Arada bu kadar uçurumlar olmasa ben de seve seve Apple Mac Pro tercih ederim ki etmiştim ancak elimdeki sistem ile kıyasladığım zaman sadece o etikete para kaçırmayı uygun bulmadım. Mac Pro benim sıradan PC min sağlayamadığı şeyi sağlarsa yani performans + fiyat tabi ki tercih sebebim olur...

Sevgiler :)

Şu an için orijinal Leopard satın alıp PC'ye kurmak legal değil tabi ki.

Dazejar, 2009 da PC için Leopard çıkarmayı düşünüyorsa Apple, bence bu onun hardware kısmının bitişi olur.

Apple= İyi OS, kötü mp3 çalar, kötü telefon haline gelebilir düşüncesindeyim.

Mahcem'in bahsettiği orijinal DVD'den kurulum yönergelerini bulabilirsem ben de elimdeki masaüstüne kurulum yapmak istiyorum.

Mahcem, hayırlı olsun. Ram'leri değiştir haberlerini bekliyorum. :wink:

Rica ederim Tunç :)

Her zaman beklerim caci, çayım da demlidir :)

Adamlar Mac satarken Windows kurabiliyorsa ben de PC alıp Leopard kurabilirim :p Şu anda Amerika da bazı vitrinlerde PC - Leopard satışı var ve bu konuda henüz yasal bir engel koyulabilmiş değil... Windows için de sadece PC de çalışır yazıyor ama Apple Mac ler de kullanıyor :wink:

Bu arada şöyle bir bilgi dolanıyor;

ALINTI;

Leopard 10.5 in bir sonrası "snow Leopard"diye geçicek söylentiye göre yani 10.6 sistemiyle ilgili, sadece "intel only" deniyor yani ppc desteği olmıcakmış gibi söylentiler var. Hadi eski tip G5 lerden artık almıcaz dedik desek; bu seferki daha enteresan bi söylenti (The rumors further report that 10.6 will be 64 bit and "Cocoa-only" so there will be no non-Intel support.)ilk etap fully 64-bit clean, Intel-only Mac OS X.

ilerde intel desteğinin dahi olmayabileceği ve logic in bile tekrar rewrite" coaca" uygun olarak tekrar yazılması gündeme gelebilirmiş. tabi burda 3rd party plugların tümü inanılmaz seneler falan alabilir deniyor eğer böyle radikal bi kara alınırsa...
------------------------------

Apple ın bir hedefi var ama göreceğiz bakalım...

Selam Dazejar,

Laptop'ta denemişliğin var mı? Varsa nasıl bir konfigurasyon, osx86 versiyonu kullandın?

Geri