[Eski] MacBook mu, MacBook Pro mu?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Evet, MacBook Pro bugün geldi, tütüyor vallahi :)

Update bilgilerini ve uyarılarını gerekli platformlardan okuduktan sonra yaptım ve programları yüklemeye giriştim. Önce Skype, ardından MS Office Mac, Adobe Acrobat Reader vs. standartlar. Henüz Türkçe konfigürasyonunu eklemeyi çözmedim, onu bir çözeyim foruma ondan da yazmaya başlayacağım. Şimdilik alışmış kudurmuştan beter hesabı Windows'a devam :)

Birazdan Pro Tools LE'yi yükleyeceğim, bakalım "Tanrım! Ekran donuyor, Yardııııımmmmm!" diye bağıracak mıyım bağırmayacak mıyım, hehe 8)

Çok güzel alet ama, nazardan saklasın. Herkese tavsiye ederim. Ikının sıkının biriktirin çekin bir tane vallahi.

M.

Hayirli olsun Mahcem Abi,

Eger Turkce yazma ise derdin,

System Preferences --> International --> Input Menu --> Ordan Turkish isaretledikten sonra istedigimiz Turkce karakteri yazmak icin (mesela ş) s'ye basarken ayni zamanda alt'a basiyoruz ş oluyor.

Eger sistemi Turkcelestirmek ise problem o zamanda Language kismina gelip Turkish'i tutup kulagindan en yukariya cekiyoruz.

Ilk bilgi icin Vedat Abi'ye +rep veriyorum :mrgreen:

Tekrar hayirli olsun.

Durun yahu vurmayın, Windows'dan yeni geldik, alışmışız herşeyi sıfırdan tek tek yüklemeye :D

En son Mac kullandığımda sene 1997 idi çakallar, yüklenmeyin bana fazla, LCII, babalar gibi 10MB RAM, 40MB Hard disk, hehehe, 14.4 kullananlara yukarıdan bakıp en son teknoloji US Robotics 28.8 modemle bağlanıyorduk o zamanlar siz bilmezsiniz :)

Hatta hafıza yükseltmesini de Ufuk Ünver yapmıştı. Artı Bilgisayar'daydı o zaman, Compel'e geçmemişti. Sene 1995 mi 96 mı ne. 12MB koyduk da makine ancak 10MB görebilmişti :D

Neyse, geçmiş zaman...

Bu arada bu yeni makina uçuyor, süper. Feci sevdim. 2.4GHz Core 2 Duo, 2GB RAM, 15.4 mat LED ekran, 200GB (190 aslında da yediriyorlar işte) 5400rpm sabit disk, DVD superdive vesaire vesaire. Az önce de 4GB RAM sipariş ettim yükseltmek için. 8GB'lık kitlere de baktım ama hem çok az yer satıyor şimdilik, hem de neredeyse başlı başına bir makine parası, gerek yok şimdilik dedim. İlerde artık bakarız :)

Ama sıfırdan bütün pluginleri programları yüklemek yok mu, yoruyor be. Neten tek tuşta bütün pakedi yükletmez bu Digidesign? :roll:

Bu arada Ebay'de Logic 8 Studio satıyor Londra'dan bir firma, ful legit, ambalajında, £175 ya da en yakın ne teklif edersen diyor, ne dersiniz alayım mı bir tane? Battı balık yan gider canına yandığım, Burak gibi oldum ben de. "Ver ondan da bir tane, getir onu da, bırak baba o da kalsın, Arnavut ciğeri yok mu ondan da getir, şöyle donat abicim" ehehehe... :)

M.

Mahcem, bildiğimiz Logic Studio 8 ise alınır pek tabi, cok uygun fiyat. Express ise alma ama, express cok basic kaliyor plug-inler vs olmadan. Bu arada sen Protools kullaniyorsun ve pek midi agirlikli calismiyorsun bildigim kadariyla, hatta outboard ekipmanla kayit / mix yapiyorsun. Logic'in sana pek extra birsey getirecegini sanmiyorum aslinda. Onboard ses kartiyla trende kulaklikla calisma luksu olabilir belki ama ona cok yakin bir sistemi Mbox micro veya M-audio Transit ile de yapabilirsin.

Bu arada dun farkli bir partisyona Kalyway Leopard kurdum, bekledigimden kolay oldu. Protools 7.4.2 ile birlikte gayet duzgun calisiyor gibi gozukuyor. Henuz derinlemesine test edemedim, 3-4 gune rapor ederim. Eger istedigim gibi calisiyorsa Macbook Pro'yu da update edecegiz artik mecburen. En komik tarafi basta kullanici ayarlari import secenekleri ciktiginda "bu bilgisayardaki baska bir partisyondan al" gibi bir secenegi sectim sadece, diger partisyondaki kullanici olarak beni gosterip "bu arkadas mi?" diye sordu "evet" cevabini alinca, baska sorgu sual etmeden butun ayarlari, dokumanlari, hatta programlari komple yeni OS'e gecirdi. Plug-inleri bile kurmus olabilir, bakmayi unuttum ona. Yani o sistemi bastan kurma meselesine istinaden soyledim :)

Son olarak nostalji bolumumuzde: ben de 94-95 civarlarinda kayinpederin dergisinde calisirken yogun bir sekilde LCII kullanmistim. Bir tane de Windows 3.1 PC vardi, nadiren de olsa onda birseyler yapmak zorunda kalip cok icerledigimi hatirliyorum. O zamanlarki Mac OS simdiki XP gibi birseydi asagi yukari :)

Arkadaşlar tam forumun sonuna kadar okuyup
Mahcem mac book aldı ve mutlu bölümünü okiym dedim. ama mahcem mbpro almış.

peki ben ne almalıyım.???

Küçük olduğu için MB dedim ama ekran çözünürlüğüm masa üstü pc imde 1440x900
MB u evde ekranımla kullanmak istediğimde ciddi bir görüntü kaybı yaşayacağım.
Sorularım şunlar. evde kullanımda nasıl durumlar?
projektörle verimli mi bilen varmı?
bütünleşik ekran kartı ile problem yaşayan varmı?

Oyun oynamayacaksan ekran kartı hiç bir problem yaşatmaz. Gimp, Sketch up vs gayet güzel çalışıyor.

Evdeki 22" 1600x1050 (atıyor olabilirim) ekranımla tam uyumlu çalışıyor. Yani maksimum verebildiği çözünürlük 1280x800 değil. O bütünleşik ekran için geçerli.

Ayrıca küçük olması çok güzel. Keşke şöyle 12" titanium bir şey çıkarsalar da, bunu satıp onu alsam.

Hayırlı Olsun Mahcem!

Bende Macbook Pro Almayı düşünüyorum. Selçuk diye bir arkadaş Amerikadan getirip Amerika fiyatının 100-200$ fazlasına Satıyor ve biraz araştırmama göre çok fazla satın alan var. Ben haftaya Almanya'ya gidicem. Galiba gelince bende ondan alıcam.

Mesaj editlenmiştir.

FY

ingilizanahtarı ve Berkay çok teşekkürler.
Sn bir soru.
Canlı performansta cubase maksimum 12 kanal kullanıyorum. Rewire olarak fl studio ve reason kullanıyorum. kanallara makul asayıda plug-in açıyorum. Yavaş yavaş abletona geçeceğim. Macbook siyah (2.4ghz 4gb ram) yeter gibi geliyor. ne diyorsunuz. bu sorudan sonra kesin alırım :D
Çok teşekkürler tekrar.

İyi dilekler ve yönlendirmeler için çok teşekkür ederim arkadaşlar.

Bilginiz olsun, 2.4 GHz MacBook ile 2.4GHz MacBook Pro arasında işlem gücü açısından hiçbir fark yok. Onu özellikle sordum öğrendim. Aynı makinalar.

Aralarındaki tek fark, Pro'larda adanmış video kart var, diğerinde yok (ya da ben öyle anladım, özelliklerden tekrar bakılabilir), ekran boyutu birinde büyük diğerinde küçük, ve Pro'larda olan ilave FW800, ExpressCard ve büyük DVI soketi filan normallerde yok.

Bir de sipariş ederken Pro serilerine 7200rpm sabit disk taktırılabilirken normallere taktırılamıyor, sadece 5400rpm ile geliyor.

Onun dışında işlemci gücü açısından aynılar.

Bu arada az önce itibarıyla bütün plugin update'leri vesaire yapıp bitirdim ve Pro Tools 7.4.2'yi çalıştırıp bizim eski projeleri açmayı başardım 8)

Yalnız bizim eski EQII serisi gitmiş yerine EQ3'ler gelmiş yav, o yüzden bütün projelerde EQII'leri bulamıyor, tek tek EQ3 ile değiştirmek lazım. Preset'leri de taşıyacağız diğer taraftan demek ki, al başına iş :?

Neyse oturacak önümüzdeki bir iki hafta içinde.

İngilizanahtarı, Logic Studio 8'i almak bayağı akıllıca galiba, içinde gelen soft instrument'lara filan baktım, çok zengin. Çok dehşet işe yarar diye düşünüyorum. Sende var mı ondan?

M.

Mahcem Agabey,

Logic 8'i tavsiye ederim.

Sanal enstrümanlarını çok kullanmasam da (elimde yeteri kadar 3rd party var) hiç fena değiller.

Hem sample kütüphanesi iyi hem de synth enstrümanlar vasatın üzerinde...

3rd party olsa para verilip alınacak cinsten kaliteli...

Audio pluginler de ProTools LE'de default gelenlerden çok daha iyi...

Sonuç itibari ile Logic8 bana ProTools Digi003 rack'i sattırdı...

Summing olarak PT LE'den iyi,daralma çok daha az, midi editing mükemmel, ADC mevcut, UAD kartlar sorunsuz. Herşey güzel yani...

Aradığım tek şey PT'nin Audio Editing rahatlığı.... Herşey bir arada olmuyor... Her güzelin kusuru bir var... :lol:

Gerçi Sevgili İngiliz Anahtarı erken sattığımı düşünüyor
(LE'de ADC çıkması rivayetleri sebebi ile) ...

Kendisi, bugün Logic'te yaptığımız bir audio kayıdı MacBook Pro'ya alıp PT MPowered ile şipşak bir güzel quantize etti, PT LE de kalsa iyi olurmuş dedirtti inceden... :wink:

MAudio transit vs. ucuz bir cihaz alıp PT LE 'yi ince editing işleri için tutmayı düşünmüyor değilim... Logic o yönden zayıf...

commodore 64 o zaman arkadaşlar.
Konu başlığıyla alakalı mesajlar da çok ilgimi çekiyor. :arrow:

yavuzy' Alıntı:
Mahcem Agabey,

Logic 8'i tavsiye ederim.

Sanal enstrümanlarını çok kullanmasam da (elimde yeteri kadar 3rd party var) hiç fena değiller.

Hem sample kütüphanesi iyi hem de synth enstrümanlar vasatın üzerinde...

3rd party olsa para verilip alınacak cinsten kaliteli...

Audio pluginler de ProTools LE'de default gelenlerden çok daha iyi...

Sonuç itibari ile Logic8 bana ProTools Digi003 rack'i sattırdı...

Summing olarak PT LE'den iyi,daralma çok daha az, midi editing mükemmel, ADC mevcut, UAD kartlar sorunsuz. Herşey güzel yani...

Aradığım tek şey PT'nin Audio Editing rahatlığı.... Herşey bir arada olmuyor... Her güzelin kusuru bir var... :lol:

Gerçi Sevgili İngiliz Anahtarı erken sattığımı düşünüyor
(LE'de ADC çıkması rivayetleri sebebi ile) ...

Kendisi, bugün Logic'te yaptığımız bir audio kayıdı MacBook Pro'ya alıp PT MPowered ile şipşak bir güzel quantize etti, PT LE de kalsa iyi olurmuş dedirtti inceden... :wink:

MAudio transit vs. ucuz bir cihaz alıp PT LE 'yi ince editing işleri için tutmayı düşünmüyor değilim... Logic o yönden zayıf...

Yavuz bilgiler için sağol. Pro Tools'dan vazgeçmeyi düşünmüyorum, o benim için merkez platform oldu gibi. Çok alışkınım. Yalnız MIDI programlama kısmı hala zayıf, bir türlü rahat edemiyorum. Aşağıda Glasgow AppleStore'da bir Logic seminerleri serisi vardı, onlara inip katıldım oldukça faydalı oldu. Aranjörlerin ve film kompozitörlerinin neden Logic'de karar kıldıklarını biraz daha iyi anlamış oldum.

Sanırım bir Logic Studio 8 de alacağım. Şu MacBook Pro'ya yakışır :lol:

M.

ers' Alıntı:
commodore 64 o zaman arkadaşlar.
Konu başlığıyla alakalı mesajlar da çok ilgimi çekiyor. :arrow:

Sinirlenmene gerek yok, sanırım soruna cevap verildi birkaç kişi tarafından. Nesi tatmin etmediyse söylersen ona göre açılım yaparız elbette.

M.

Mahcem Agabey,

Benim Logic'e geçmemin ana sebebi Midi idi...

Enstrümanım klavye olduğundan ve çok fazla midi kullandığım için PT midisi beni çok yavaşlatıyordu... Ben de 1 yıl çabaladım, bir türlü alışamadım...

Şimdi midide uğraşma zamanım yarı yarıya azaldı...

Belki midi işini Logic'te yapıp PT'yi audio tracking ve miks için kullanabilirsin, best of both worlds durumu... :wink:

Kaliteli sanal enstrümanlar da bonus, 500USD'ye daw program + bu kalitede sanal enstrümanları satmaları resmen çılgınlık.... :lol:

Ben de öyle düşündüm 8)

Belki ilerde bir de Ensemble ya da Symphony filan alırım bilmiyorum şimdilik erken :)

M.

Geri