Berk'in yorumuna ek olarak..
Tam profesyonelden kastınızı anlayamadım ama iyi ve kaliteli bir iş çıkarmak için yalnızca plug-in lerle çalışmak yetmez.
Görüntü montajında ilk ve önemli bir adım olan capture (görüntü yakalama)için çeşitli yöntemler var.
Tabi bu capture denilen anlarda çekimlerin hangi formatta ve ne tür çeşitlere alındığıda önemli.
BETA-VHS-DV-HD-DVD-35mm-16mm-8mm gibi formatlarda alınan kayıtlar (ki yalnızca 35-16 ve 8 mm çekimler makaraya yani filme alınır)
türlerine göre capture olanağı bulurlar.
Tam profesyonel bir deyim kullanırsanız size 35mm yada hd (high defination) gibi formatlarda alınmış görüntüleri öneririm.Tabi konumuz bu değil sanırım.
Ama filmler için banyolar,dijital aksamlı kameralardan elde edilen görüntüler içinse;ücreti 1000 dolarları aşan capture kartları yada setleri lazım.Mesela BETA kasetlerin tamamen ayrı bir capture setine ihtiyacı vardır.Şu an hemen hemen her televizyon kanalı (en azından dizi çekimleri için) beta kullanmakta..
Gelelim yalnızca montajdan sorumlu olacak olan kişinin standartın üstünde bir montaj yapmaya çalışmasında önemli olan kısımlara.Gerçi çoktan kavramışsınızdır ancak hatırlatmamda fayda var..
Capture demiştim.İlk iş olarak mükemmele yakın bir şekilde capture edilmesi gerekir montaja gireecek görüntünün.Aksi halde capture zamanı + export işlemi sonrasında çıkacak görüntü normalden 2 kat daha düşük kalitede ve kirlilikte olacaktır.O yüzden kaliteli capture şart..
Premiere uygun bir program aslınd.Bir çok işlemi gerçekleştirebiliyor.Ancak şunu unutmamalı ki herhangi bir programı kullanıyor olsanız bile ilk iş donanım gücü ve kalitesine bakıyor.Yani donanımınız yeterli ise montaj esnasında kullanılan programın bir önemi yok.Tabiki var ama lafın gelişi işte..
Plug-in ler kaliteli bir montaj olanağı sunmaz.Yalnızca montaj esnasında kullanabileceğiniz etkilerden sorumlulardır.
Örneğin Adobe premiere de ki bir etkiyi mesela:motion blure etkisini kullanmak istediğinizde program dolayısıyla bunun dışına çıkıp daha fazla fluluk etkisi alamazsınız.Ama plug inler ile mesela: motion blure prlug-in'i ile belki daha fazla çeşit yakalamış olabilirsiniz.Tabi bulduğunuz plug in in hangi şirket yada kişiden çıktığıda önemli.
Merkez kaç motion blure'u,sağ merkezli motion blure'u,sol merkezlimotion blure'u,noktalı motion blure'u,yatay motion blure'u,dikey motion blure'u vb...
Sonuçta plug inler aslında 35 mm etkisi,eski film grain etkisi,daha fazla ışık etkisi ,sipral etkisi , 3d etkisi , contrast etkisi , parlaklık etkisi , green box (yeşil ekran,mavi ekran) etkisi gibi bir çok etkiyi destekleyen ve yeni etkiler kullanmaya yarayan plug inler fazlaca kaliteli bir görünüm (pixel (çözünürlük) olarak) elde etmeye yaramaz.Yalnızca etki çeşitlerini arttırırlar.
Kaliteli bir görünüm için en başta çalışma alanını kuvettli seçenekler ile oluşturmak lazım.Mesela Premiere'de ilk çalışma alanı seçim kısmında PAL-standart 34 khz mi ne yazar bilemiyorum

en başta onlardan başlayabilirsin.Bu seçeneklerin 44 mü 48 mi neyse (inan tam hatırlayamıyorum) en yüksek olanlarını seçmelisin.
Daha sonra da yine up level gibi basit ve algılanır kalite sekmelerini işaretlemelisin.mesela 8 bit yada 16 bit arasında seçim yapmak zorunda kalırsan kaliteli bir sunum için doğal olarak 16 yı seçersin.Bunun gibi.
Programı biraz karıştırayım.Hatırladıkça daha somut ve tam yönlendirici yorumlarda bulunmaya çalışırım.Görüşmek üzere..