[Eski] Plug in ?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

mucit

Yeni üye
Film müzikleri ilgi alanım ve sıklıkla MIDI de çalıştığım için Cubase+ Nuendo kullanıyorum.Nuendo da senkronladığım müziği bu programlara getirip görüntüye montaj yapıyorum.Şimdilik Adobe premiere in son versiyonu (2.0) bana yetiyor.Amacım tamamen video edit için kullanacağım yeni bir pc toplamak ve tüm plug inleri kurup profesyonel işler çıkartmak..tabiki zaman ve tecrübeyle.

Öncelikle forumda Avid ile premiere tartışmalarını okudum.Avid in tam profesyonel işler için PC ortamında 1 numara olduğu yazılıyor.Premiere ile; altını çiziyorum tam profesyonel işler yapılamaz mı? Ayrıca bu iş için başka bir bilgisayar toplayacağıma göre Final Cut/MAC önerir misiniz?

İskelet soru aslında bu değildi onuda sorayım :)
Adobe premiere ve Avid plug in leri nelerdir? Yani olmazsa olmaz "kardeş bu olmazsa olmaz bak!" denilecek.Benim bildiğim adobe premiere için After Effekts var.

Tekrar söylüyorum amacım tamamen bağımsız olarak profesyonel çalışmak.Bu işe para ve zaman ayırıp bağımsız çalışacağım.

Teşekkürler.

selam
ikisi ile gelen effectler sana fazlasi ile yeter.

soyle basit bir benzetme yapabiliriz, audio da Protools nasil sa edit te Avid oyle ayni sekilde cubase adobe iliskiside. avid ve Protools her makinada calismaz, sistemin belli seviyede belli marka kartlari, anakartlari..etc tasimasi gerekir. kafana gore PC toplayip calistiramazsin, yada problemlerle karsilasirsin.
su ana kadar hangi bilgisayara premiere yuklediysem calismistir.

avid in kendi codec yapisi vardir, her seyi timeline drag drop seklinde atamazsin. ilk once avid in anliyacagi formata cevirmen lazim. premiere de butun consumer codec lerle ve formatlarla calisir.

avid, edit ve post audio iliskisi en kuveetli olan NLE dir. premiere in ara yuzu basittir kolayca kavranir, avid in kendine has yapisi vardir. premiere onemli sayilacak pro codec lerle native olarak calismaz (DVC PRO, DVC PRO HD, XDCAM..etc) 3 parti plug-inler ister. OMF transport yapmaz, ucuncu parti plug-in ister. (bunlar hepsi, $$$ ) OMF transport yapmamasi senin icin onemli, editorler arasinda file transferinde sikintilar ortaya cikar.

elindeki materyal ve kafa profesyonel oldugu suruce, iste onu yansitir..
plug-in ,NLE hikaye..

calisicagin formata karar ver ona gore yatirimini yaparsin.
kolay gelsin

berk

Berk'in yorumuna ek olarak..

Tam profesyonelden kastınızı anlayamadım ama iyi ve kaliteli bir iş çıkarmak için yalnızca plug-in lerle çalışmak yetmez.

Görüntü montajında ilk ve önemli bir adım olan capture (görüntü yakalama)için çeşitli yöntemler var.
Tabi bu capture denilen anlarda çekimlerin hangi formatta ve ne tür çeşitlere alındığıda önemli.
BETA-VHS-DV-HD-DVD-35mm-16mm-8mm gibi formatlarda alınan kayıtlar (ki yalnızca 35-16 ve 8 mm çekimler makaraya yani filme alınır)
türlerine göre capture olanağı bulurlar.
Tam profesyonel bir deyim kullanırsanız size 35mm yada hd (high defination) gibi formatlarda alınmış görüntüleri öneririm.Tabi konumuz bu değil sanırım.
Ama filmler için banyolar,dijital aksamlı kameralardan elde edilen görüntüler içinse;ücreti 1000 dolarları aşan capture kartları yada setleri lazım.Mesela BETA kasetlerin tamamen ayrı bir capture setine ihtiyacı vardır.Şu an hemen hemen her televizyon kanalı (en azından dizi çekimleri için) beta kullanmakta..

Gelelim yalnızca montajdan sorumlu olacak olan kişinin standartın üstünde bir montaj yapmaya çalışmasında önemli olan kısımlara.Gerçi çoktan kavramışsınızdır ancak hatırlatmamda fayda var..

Capture demiştim.İlk iş olarak mükemmele yakın bir şekilde capture edilmesi gerekir montaja gireecek görüntünün.Aksi halde capture zamanı + export işlemi sonrasında çıkacak görüntü normalden 2 kat daha düşük kalitede ve kirlilikte olacaktır.O yüzden kaliteli capture şart..

Premiere uygun bir program aslınd.Bir çok işlemi gerçekleştirebiliyor.Ancak şunu unutmamalı ki herhangi bir programı kullanıyor olsanız bile ilk iş donanım gücü ve kalitesine bakıyor.Yani donanımınız yeterli ise montaj esnasında kullanılan programın bir önemi yok.Tabiki var ama lafın gelişi işte..

Plug-in ler kaliteli bir montaj olanağı sunmaz.Yalnızca montaj esnasında kullanabileceğiniz etkilerden sorumlulardır.
Örneğin Adobe premiere de ki bir etkiyi mesela:motion blure etkisini kullanmak istediğinizde program dolayısıyla bunun dışına çıkıp daha fazla fluluk etkisi alamazsınız.Ama plug inler ile mesela: motion blure prlug-in'i ile belki daha fazla çeşit yakalamış olabilirsiniz.Tabi bulduğunuz plug in in hangi şirket yada kişiden çıktığıda önemli.
Merkez kaç motion blure'u,sağ merkezli motion blure'u,sol merkezlimotion blure'u,noktalı motion blure'u,yatay motion blure'u,dikey motion blure'u vb...

Sonuçta plug inler aslında 35 mm etkisi,eski film grain etkisi,daha fazla ışık etkisi ,sipral etkisi , 3d etkisi , contrast etkisi , parlaklık etkisi , green box (yeşil ekran,mavi ekran) etkisi gibi bir çok etkiyi destekleyen ve yeni etkiler kullanmaya yarayan plug inler fazlaca kaliteli bir görünüm (pixel (çözünürlük) olarak) elde etmeye yaramaz.Yalnızca etki çeşitlerini arttırırlar.

Kaliteli bir görünüm için en başta çalışma alanını kuvettli seçenekler ile oluşturmak lazım.Mesela Premiere'de ilk çalışma alanı seçim kısmında PAL-standart 34 khz mi ne yazar bilemiyorum :) en başta onlardan başlayabilirsin.Bu seçeneklerin 44 mü 48 mi neyse (inan tam hatırlayamıyorum) en yüksek olanlarını seçmelisin.

Daha sonra da yine up level gibi basit ve algılanır kalite sekmelerini işaretlemelisin.mesela 8 bit yada 16 bit arasında seçim yapmak zorunda kalırsan kaliteli bir sunum için doğal olarak 16 yı seçersin.Bunun gibi.

Programı biraz karıştırayım.Hatırladıkça daha somut ve tam yönlendirici yorumlarda bulunmaya çalışırım.Görüşmek üzere..

avid, edit ve post audio iliskisi en kuveetli olan NLE dir. premiere in ara yuzu basittir kolayca kavranir, avid in kendine has yapisi vardir. premiere onemli sayilacak pro codec lerle native olarak calismaz (DVC PRO, DVC PRO HD, XDCAM..etc) 3 parti plug-inler ister. OMF transport yapmaz, ucuncu parti plug-in ister. (bunlar hepsi, $$$ ) OMF transport yapmamasi senin icin onemli, editorler arasinda file transferinde sikintilar ortaya cikar.
Benimde öğrenmek istediğim şey buydu.Teşekkürler berk.

ozanakbaba detaylı cevabın için minnettarım.Aslında ilk etapta benimde premiere i kurcalamam gerekiyor.Eğer sorunlarla karşılaşırsam forumda bunları paylaşırım.

İki yazıdanda çıkan şu ki Avid e geçiş şart.Zaten bu işle ilgili arkadaşlarımın tümü "Avid" diyorlar.Ama şu an benim elimdeki program Premiere ...belli bir zaman sonra Avid sorularımla burada boy gösteririm..

Birde ek bir sual.Montajladığım görüntüler 5 dk da olsa avi formatlı kaydetmeme rağmen 500-700 mb boyutlu oluyor.Bunun sebebi nedir acaba ?

Bu çok normal.Hatta 5 dakika için biraz da olsa az bile sayılabilir.
Bunun nedeni çalışmalarınızı avi yada dv-avi olarak çıkarırken timeline üzerindeki (programın asıl kısmı olan ve görüntü yada seslerin kesilip biçildiği çalışma alanı) video yada ses ögelerinin son derece kaliteli bir şekilde sıkıştırılmadan export ediliyor olmasıdır.

Diğer export seçeneklerine dikkat ederseniz çoğunda sıkıştırma işlemi uygulanıyor.

Bu yüzden avi yada dv avi seçeneklerindeki codecler son derece kaliteli bir hal alacak şekilde seçiliyorlar.

Reklamlar: Bana ait olan www.benimsinemalarim.com sitesinde bir çalışmam var (H5 TELEFİLM) ve yaklaşık 35 dakika.Tabi sitedeki hali wmv formatta ve 60 küsür mb'ta bir ebatı söz konusu.Bu videonun orjinal hali yani avi hali tam 7 gb (bende premiere kullanıyorum).

Bu yüzden avi format ile aldığın sonuç videonun ebatları için şaşırma..
Sağlıcakla.

mucit' Alıntı:
Birde ek bir sual.Montajladýðým görüntüler 5 dk da olsa avi formatlý kaydetmeme raðmen 500-700 mb boyutlu oluyor.Bunun sebebi nedir acaba ?

bunun sebebi saniyedeki Mega bit bilgi akisidir. DV nin 3.6Mbit DVCRPro50 nin 7.2Mbit/sec DVCPro HD nin 15.2Mbit/sec tir.
daha basitce 4 dakkalik bir klip harddiskinde DV de 1GB DVCPro HD de 4GB lik yer kaplar.

ayni sesteki gibi.48Khz24 bit 44Khz16 bit ten daha cok bilgi ve daha cok HD yeri kaplar.

DV artik devrini kapadi. 4:4:1 renk kombinasyonu artik tam bir facia. piyasadaki Pc/Mac ler harddiskler islemcilerin fiyatlarinin ucuzlamasiyla, daha cok bilgi akisi ve daha cok yer kaplayan codecler bu makinalarda sorunsuz isliyor.
kaset devride tamamem kapandi. hersey direk artik HD ye, P2 kartlara, yada laptop lara.

onun icin dedigim gibi sececegin format/codec iliskisine gore bir editor secip, bilgisayarini ona gore toplarsin veya satin alirsin.

HDV tam bir pazar aldatmacasi ve kullanicilari oyalama. uzak durmani veya onla cekeceksen direk native HD/SD veya DVCPro codeclerine cevirmeni tavsiye ederim.

kolay gelsin

berk

Şimdi daha detaylı anladım.Berk tavsiyelerin çok iyi oldu.Teşekkürler.Bu doğrultuda bir makine toplayacağım..diğer yandan ozanakbaba dediğin gibi sıkıştırma yapılınca boyut düşüyor ama görüntü kaliteside aynı nispette azalıyor.Bu wmv ye convert işide can sıkıcı aslında...

mucit' Alıntı:
Şimdi daha detaylı anladım.Berk tavsiyelerin çok iyi oldu.Teşekkürler.Bu doğrultuda bir makine toplayacağım..diğer yandan ozanakbaba dediğin gibi sıkıştırma yapılınca boyut düşüyor ama görüntü kaliteside aynı nispette azalıyor.Bu wmv ye convert işide can sıkıcı aslında...

Eh tabi..İnternet gibi sınırlı alanlarda yapılacak olan gösterimler için fazlaca cömert davranılamadığından flash,wmv yada qicktime gibi kısa vadede pratik çöüzm olarak görülen formatlardan yararlanılmak zorunda.
Yoksa ne kimsenin bir şeyler indirmeye gücü yeterdi nede ömür boyu sürebilecek upload (herhangi bir dosyanın,internet herhangi bir servere yüklenmesi) seanslarına katlanabilir hali..

Geri