[Eski] Sahnede Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı: Müzisyenler - Teknisyenler

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

herkes birçok yazılar yazmış tabiki çoğu doğru fakat malesef ne sesçi ile nede müzisyenle alakası olmayan sorunlar çıkabiliyor mesela kimse bunlardan bahsetmemiş örneğin en önemlisi başımdan geçen olayı anlatıyorum;

dini sohbet ve tasavvuf konseri ağırlıklı bir program yaklaşık 3000 kişi var biz sesi kurduk sonra bizden sonra ışıkçı geldi ışıklarını kurdu 6 adet 1000watt lık par64 koydu ama ben baştan sorun yaşanacağını anlamıştım neyse bekledim bakalım neler olacak diye soundcheck alıyorum baktım anfilerden biri protect gösterdi hemen kapadım aksine monitörlerin anfisiydi neyse devre korumalı olduğu için kurtardım sonra hemen elektriği kontrol ettim 180 volta kadar düşmüş ışıklardan 4 tanesini kapattırdım neyseki düzeldi yani neyin ne zaman başınıza ne gelecek bilemezsiniz burda ne sizin suçunuz vardır nede müzisyenlerin ama sonuçta tüm gözler sizde olacaktır...

Sahnede Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı

Müzisyenler gelene kadar hiçbir işin kalmasın.Bir sigara yak müzisyenleri bekle.Artı neler istenebilir diye düşün.Bu arada sahne kenarına her kablo çeşidinden ve mikrofondan bir adet bırak.Sehpa bırakmayı da unutma.

MÜZİSYEN:Şunu unutma aslında olayın bütününde 2. değil 3. plandasın.Grubun solistinden daha önde olduğunu sanma.Genel olarak bakıldığında sahnedeki sempatik tavılar ve show önemlidir senin enstrmanını alemi cihan çalman değil.[/b]

tuncayakyz' Alıntı:
herkes birçok yazılar yazmış tabiki çoğu doğru fakat malesef ne sesçi ile nede müzisyenle alakası olmayan sorunlar çıkabiliyor mesela kimse bunlardan bahsetmemiş örneğin en önemlisi başımdan geçen olayı anlatıyorum;

dini sohbet ve tasavvuf konseri ağırlıklı bir program yaklaşık 3000 kişi var biz sesi kurduk sonra bizden sonra ışıkçı geldi ışıklarını kurdu 6 adet 1000watt lık par64 koydu ama ben baştan sorun yaşanacağını anlamıştım neyse bekledim bakalım neler olacak diye soundcheck alıyorum baktım anfilerden biri protect gösterdi hemen kapadım aksine monitörlerin anfisiydi neyse devre korumalı olduğu için kurtardım sonra hemen elektriği kontrol ettim 180 volta kadar düşmüş ışıklardan 4 tanesini kapattırdım neyseki düzeldi yani neyin ne zaman başınıza ne gelecek bilemezsiniz burda ne sizin suçunuz vardır nede müzisyenlerin ama sonuçta tüm gözler sizde olacaktır...

Çeklist'e bir madde daha ekleyin o zaman:

"Ses sistemi ile ışık sistemini aynı faza bağlamayın, ayrı fazlara bağlayın."

M.

Mahcem' Alıntı:
tuncayakyz' Alıntı:

Çeklist'e bir madde daha ekleyin o zaman:

"Ses sistemi ile ışık sistemini aynı faza bağlamayın, ayrı fazlara bağlayın."

M.

Hatta ayri jeneratorlere. :)

Müzisyenlere; sesçiye/sesçilere konser sonunda yalan da olsa bir "eline sağlık" demek o adam(lar)la tekrar çalışma durumunda çok işe yarar.

Müzisyen: Soundcheck sırasında tamam her şey güzel deyip, sonra program anında duyamıyorum sesi aç deme...

Sesci: Müzisyen Program anında sesi aç dediği zaman, açmadan açtım deyipte onu kandırma...

SESÇİ : Soundcheck sırasında müzisyen ile mutabık kaldıysanız, performans sırasında kafana göre oynama adamın ayarlarıyla.. İnan ki o an farketmezse bi sonraki parçada, soloda, patch değiştirince farkeder.. Sen kısarsın o açar, kıyamet bundan kopar..

MÜZİSYEN : Yukarıdaki duruma karşı kendine her zaman 2/10 kadar bir sigorta payı volume seviyesi bırak ister gitarindan ister ekipmanından nasıl uygunsa.. Zaten profesyonel sesçi bunu senden soundcheck sırasında isteyecektir. O seviyeye kulağın alışır ve sonra daha iyisini isteyebilirsin dikkat.. Ama sesçi sana yamuk yapmıyorsa performans sırasında gaza gelip arada bir gazlama sesini..

IŞIKÇI : Abi ışıkları kurmuşsun ama kimler var sahne nasıl dizildi hiç sordun mu ? gözüme geliyor kabak gibi hissediyorum kendimi sahnede? Devamlı full mü çalıştırman gerekiyor bunları yaydı teller kendini, bunaldım sıcaktan!

sesçi:eğerki ekip kendi tonmasiteri ile gelmişse adamın işine köstek olma orda yalnız bırakma etrafındaki elemanlarıda o adama düşman etme tam tersi adamın işinede müdahale etme emin ol o adamı maskot olsun diye yanlarında taşımıyorlardır

çalgıcı:iş bittikten sonra seçiyi tanımamazlıktan gelme yüksek sesle arkadaşlarınla arkasından konuşma

müzisyen:elektronik enstrumanların volümünü yarıda tutup "baba bukadarmı" demek sonra adam sesi açınça bide sen açınca senin sesi bütün sesleri bastırmasın sonra klavyenin yada enstrumanın tuşlarını vurup kafa sallayıp artistlik yapma

adamın işinede müdahale etme emin ol o adamı maskot olsun diye yanlarında taşımıyorlardır

Kimi durumlarda,(konuk sescinin masayi kullanmayi bilmemesi ve yardim talebini kabul etmeyecek kadar kibirli olmasi gibi) soyledigini kabul edemem bir sesci olarak. Bu yaz buna benzer bir durum basima geldi, bir sure kendi haline biraktim sahsi, fakat is ekipmani bilincsiz kullanmaya gelince, produksiyon ile konusup sahsin ya bizim yardimimizi kabul etmesini, ya da verecegi zararin firmaya fatura edilecegini belirttigimde, sahis devreden cikarildi ve isi ben yaptim. Evet maskot olsun diye tasimiyorlar ama eger ki o sesci benim sistemime zarar verecek ise, ben o noktada mudahele ederim.

:)
Nelerini gördüm, anlatsam film olur herhalde :)

"Abi bu Effeği Master'a insert bağlayabilirmiyiz" diyen birini elimden zor aldılar, yada "bu sistem kaç bit?" diyen başka biri de ayrı bir konu idi...

Yada Kick ten tight bir ses çıkartmak için 250Hz'i 8-10 db açıp da hoparlörlerin göbeklerini fırlattıranlardan, sahnede ki vokalist benim sesimi biraz overload yapar mısın dediğinde mikrofonun gainini sonuna kadar açıp PA yi kavuranını mı ararsın.....

Birde küçük sahnelerde; ''Abi ben duymuyorum beni aç beni aç'' diyen insanların iş esnasında mikserin gain'ini parmakladığını gördüm. :) Bu kişilerde kendilerini müzisyen sanıp nota okumayı bilmeyen tiplerdir. :) (anlayan anladı :) )

MÜZİSYEN: Hangi arkadaşının sesleri kontrol ediliyosa bırak onun sesi kontrol edilsin.. enstrumanınla gereksiz sesler çıkarıp soundcheck alınmasını engelleme.. bu konuda uyarı aldıktan sonrada sıra sana geldiğinde çalmamak için inat etme! adamı delirtme...

Müzisyen : bütün ekip elemanlarını topla öyle soundcheck'e gel klavyeciyle bateristi getirip kemancı geldiğinde soundcheck alır deme.

h_midi' Alıntı:
SESÇİ: Eğer bağlamacı senden ses istiyorsa (ki sürekli isterler) hafif bi tebessümle kafanı aşağı yukarı dört kere salla.dört kere! sadece önündeki monitöre ses ver :lol:

Bende bağlamacıyım...ne güzel değil mi :roll:

of of bunu bana yapan adamla en sonunda bildğin karakolluk olduk :)

bide şunu düşün ben yapıyorum diyor yapmıor seste gerçekten berbat :)

MÜZİSYEN: mikrofon denilen kul yapısı edevatdan mucize bekleme senden ses çıkmıyorsa mikrofon ne yapsın o sadece elçi 8)

henüz balance ın ne olduğunu bikmeyen öküz müzisyenlerle dolu piyasa..
sahneye çıktığı zaman sadece kendi sesinin duyulmasını isteyen egoist aptallar..
adam diyorki" abi benim ses monitörde iyi olsunda dışarıyı istersen kapatabilirsin"
böyle bir mantık varmı yaa..
balance ne olacak?

müzisyen : ses kontrolü bittikten sonra sahneye çıkınca ilk parça daha bitmeden sescine dönüpte onu aç ,bunu aç,beni aç deme çünkü sen bir saat önce orada bir ses kontrolu yaptin ne istiyorsan bunu o zaman yap, ses kontrolu bununiçin yapılıyor...bunu unutma...

Geri