[Eski] Sahnede Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı: Müzisyenler - Teknisyenler

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Hiç orta tele tiz ver diyen bir bağlmacı ile karşıılaştınızmı ve bu side fill ler çok renksiz , renksiz abi ya diyip derdini anlatamayan müzik grubuyla. Çok çalıştık o grupla bir sonra işte alıp aynı kabinleri kırmızıya boyamak aklıma gelmişti ama uygulama noktasında o uçukluğu yapmadım =) Renksizden kastınıda anlıyorum adamların ama kabinler renksiz ne abi ya =)

sahnede sebo monutorde alp turac ender balci ikilisi varsa havada yagmurlu ise yedek corap tasimayi adet edin :)

kisa zamanda monitor mixi yapmayi ogren :)

bunlar kendime notlar :)

Bir önceki sayfada grego'nun yazdıkları ile ilgili olarak ( müzisyenin tonmaister'a karışması konusu) birkaç birşey söylemek istiyorum.

Çok büyük alanlarda çalmadım o sebeple büyük işler için yaptığım yorum sağlıklı olur mu bilemiyorum ama çaldığım yerlerde birkaç tanesi hariç ( ki o arkadaşlar kendilerini zaten hemen belli ediyorlardı) ben de hep tonmaister denen arkadaşlara müdahale ettim. Çaldığım müzik benim müziğim ve onun nasıl duyulması gerektiğine dair de beklentilerim var. Tonmaister denen arkadaştan ziyade kötü duyulan şarkım tamamen benim problemim oluyor. Dediğim gibi büyük işlerde, festivallerde vs. dışardaki sesle ilgilenmek müzisyenin işi olmayabilir ama koca bir konser güme de gidebilir.

İstanbul Park Orman'da gerçekleşen 2 WhiteSnake konserini de izleyenler hatırlayacaktır, ilkinde tek başlarına gelmişlerdi, enfesti herşey. 2nci gelişlerinde Def Leppard'la geldiler, WHiteSnake'İn Double Cross'Larından insanların neredeyse midesi bulanacaktı. Sonrasında Def Leppard çıktı CD'den mi çalıyorlar acaba yorumları yapılıyordu. WHiteSnake'in şarkılar benim nezdimde güme gitti o gün.

Bir de sahne içinde monitör'de sadece duymayı isteme, duymanın yeterli olması bana çok doğru gelmiyor. Monitörlerde çalan adamın kendisini ve grubunu güzel duymasının çalma performansını direkt pozitif etkileyeceğini düşünüyorum. Makine gibi herşeyi doğru çalabilir insan, dışardan da seyirciye gayet güzel duyuluyordur ama çalan adama da güzel duyulmuyorsa o çalımdan pek birşey beklememek gerekiyor bence. Yine tekrarlıyorum büyük sahnelerde bu dediklerim pek geçerli olmayabilir.

Son dönemde yaşadığımız sıkıntılardan sonra biraz birşeyler ekleyim buraya.

- Sesçi: Herşeye bir sebebin olması gayet normal , ancak biz bahane duymak istemiyoruz bunun yerine çözüm bekliyoruz. Her sorunda bize bahane üretmene gerek yok sorunu çöz iş devam etsin.

- Sesçi Kişisel sesini kontrol et. Bağırmadan konuş gerilmeden mutlu mutlu iş yapalım sende ekmek parasındasın bizde. Bize sahneyi dar etme.

- Birşey sorduğumuzda sadece merak ediyor olabiliriz. Gerilmeden açıklama yapmak zor değil.

- Sesçi her programda sabit ekipman gel, Grubumun amfisinde bir hafta sm57 , bir hafta beta , bir hafta behringer bulmak canımızı sıkıyor.

- Sesçi Jenatör kapatılırken haber ver. Bizde ekipmanıza para veriyoruz. Mahallede bilye oynayarak kazanmadık o klavyeleride , amfileride. Senin mixerin kadar bizim ekipmanımızda önemli.

-Müzisyen : Adam sorunlarını çözmeye çalışıyor biraz sabırlı ol. Provadaysan adamı germe.

-Müzisyen : prova sırasında ortadan kaybolma. Herkes seni aramak zorunda değil. Sonra çıkan sesten sesçiyi sorumlu tutamazsın

-Müzisyen: o kulaklık monütör için kullanmıcaksan nasıl duyucaksın grubu.

Müzisyen : Yanında yedek malzeme taşı Sesçinin sorunu gitara tel , perküsyoncuya tonlama için anahtar bulmak değil.

Geri