[Eski] Software synth' ler, Analoglar' in onune gecebilirler mi?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Bence soft sintileri apayrı bir kategori olarak ele almak gerekiyor. Sağladıkları esneklik inanılmaz düzeyde. Ama ses tonları genellikle kullanılan ses kartının karakteri ile de sınırlı. Yani ses üretme teknikleri bakımından gerçek analoglara göre çok üstünler, ama gerçek bir analogun tadını verdiklerini de söyleyemem. Analog emülasyonlar dışında, dijital emülasyonlarda da ilginç durumlar var. Örneğin orjinal model Yamaha DX-7'den aldığım keyfi NI FM-7'den alamıyorum. Çünkü D/A dönüşüm özellikleri farklı, bir de fiziksel varlığın verdiği haz var. Yine de, software ve hardware sintileri bir elmanın iki yarısı gibi edebi bir bakış açısıyla değerlendirmekte fayda var :)

Bu arada analog synth hastasi biri olsamda su esas canli performans olayinda kullanilir konusunda bazi suphelerim var.

Bu analog synthlerin yerinin alinmasi aslinda onemli olcude bu sebepten cikti.
Aanaloglarin osilatorleri cok stabil degil, isi farkliliklari ciddi degisiklikler yaratabiliyor, heleki eski moog larda filan,

Patch ler icin bir hafiza yok aninda bir cok degisiklik yapilmali ya da ayni synthden sayica fazla olmali,

Agir ve buyukler :)

Bu sebebplerden dolayi canlida millet analoglarini pek de tasimiyor, bir cok grup bunlari sampler lara atip ya oradan caliyor ya da v.a. ler veya s.synth ler ile durumu goturuyor.

Hemen cosulmasin, tabii ki de sadece analog larla cikanlar var bende biliyorum ama genel egilimin yonu olarak soyluyorum.

Analog synth dediğiniz şey, içerisinde ses üretmek için hesap yapan elektronik donanıma sahip bir cihaz değilmi sonuçta?

Ben aradaki farkı sadece cihazı yada software i yapan insan faktörüne bağlıyorum..

Kalite için bilgi, tecrübe, emek vs. gibi unsurlar gerekiyor. Geriye bu işi yaptıracak donanım kalıyor. Donanım, şu an mevcut bilgisayarların işlem gücü ile rahatlıkla karşılanabilir diye düşünüyorum. Karşılanamadığı noktalarda harici DSP çözümleri sözkonusudur yada bu gün olmaz yarın onuda karşılayacak donanıma sahip olur bilgisayarlar.

İntel 6 çekirdekli işlemcisini hazırlamakta şu an. Bu 12 ve 24 diye gider.. 32 nanometre üretim yapılabiliyor şu anda ve bu dahada küçülüyor. Ne kadar küçük alanda üretim olursa o kadar çok transistör, o kadar çok çekirdek yerleştirilebiliyor plakalara ve o kadar çok da işlem gücü demek oluyor bu.

Optimize diyede bir olay var. Bir donanıma uygun yazılım üretirken işin kolayına kaçılmadığı sürece neler yapılır neler. Dünyada hala C64 lerle, Amigalar ile yapılan bi sürü acaip şeyler var. Yani herşeyde işlemci gücü vs. değil.. Bu noktada emeğin önemi anlaşılıyor.

Ben hardware yada analog cihaz karşıtı değilim. Gerkirse alır kullanırsınız, aynı kaliteyi software de bulamadığınız zaman tercih edersiniz vs. Ama hangisi daha iyi sorusu sadece olayı fanboy culuk boyutunda bir tartışmaya sürüklemekte.. Objektif bakabilmek lazım konuya. Yoksa benim bi sürü analog cihazım var diye veya yok diye bir " taraf " tutarak değil.

Bu gün omnisphere çıkar yarın dahada iyi başka bişey çıkar. Birde iyi bir converter alırsınız. O zaman " bu cihazda böyle converter var asla sen software den o sesi duyamazsın " diye bi mazerette kalmaz.
Hele bide o bi sürü analog cihazı converter kaliteleri ile tercih edip sonra basit bir ses kartının üstündeki ADC ile bilgisayara kaydediyorsak hiç konuşmayalım. :)

Analog cihazda da veya ad konvertor yok.
Bu tartışmaya katılanlar analog cihaz kullanıp kullanmadığını, ve kullanıyorsada hangilerini kullandığını yazarsa iyi olacak artık, yoksa iş öyle işkembeden sallamaktan öteye gidemeyecek.

waveform' Alıntı:
Analog synth dediğiniz şey, içerisinde ses üretmek için hesap yapan elektronik donanıma sahip bir cihaz değilmi sonuçta?

Hayır hesap yok ortada. Elektrik sinyali transistörlere ve kapasitörlere giriyor ve bu parçaların fiziki yapısı sayesinde çeşitli değişikliklere uğrayarak aletin çıkışından hoparlöre gidiyor. Biz de duyuyoruz.

Senin dediğin Virtual Analog(VA) synthesizer ya da analog synthesizer'ların yazılım emülasyonudur. Aslında VA'ler de benzer yazılım emülasyonları çalıştıran çok özelleşmiş bilgisayarlardan başka birşey değil. Onlar da gerçek analog'ların fiziki yapısını çeşitli hesaplar yaparak taklit eder.

Kalın yazdım ki aradaki farkın aslında ne olduğu anlaşılsın artık.

Duruma synth fetişizmi bağlamında bakarak başka bir sonuca, ses sentezleme olanakları açısından eldeki imkanların ne seviyede olduğu yönünden bakarak başka bir sonuca ulaşmak mümkün.

Analog synth kullanmadım. Ama analogçuların kastettiklerini anlayabildiğimi düşünüyorum. Zira, amfi ve amfi simulasyonları da benzer bir tartışmaya konu olabiliyor.

Gerçek bir gitar amfisi ile çalmanın hissiyatını hiç bir software tabii ki veremiyor. Çünkü, söylenildiği gibi taklit üzerinden çalışıyorlar. Ama, bir diğer yandan da, Guitar Rig 3'ün sunduğu imkanları, yönlendirme ve modulasyon imkanlarını hardware olarak elde edebilmek, herhangi bir amfi/amfi-prosesör yardımıyla üretmek pek mümkün değil. Yapmak isterseniz de, iyi bir stüdyoda, epey kafayı yorduğunuz karışık bir setupınız olmalı.

Paralel olarak, softsynthler de, analog dünyanın sunmadığı bir çok imkanı ayak altına seriyor. Absynth, Omnisphere gibi ses sentezleyicilerinin de artık herhangi bir cihazı taklit etmekte olduğu pek söylenemez gibi geliyor bana.

Bu nevi başlıklar sadece zevk için açılıyor bence.

Önüne arkasına geçecek bir durum yok. Hepsi enstruman. İşletende maharet.

İşte hepsi enstürman diye bir şey yok bu kadar basit değil. Bu kadar ünlü müzisyen var analoglarıyla yatıp kalkan bu cihazlar olmasaydı bu müzik te olmazdı muhtemelen. öyle hemen dandik midi kalvye seskartıyla müzisyen olunmuyor. Biraz araştırn bakın ünlü prodüktörler neler kullanıyor kaliteli adamlar nelerle müzik yapıyor bu gün bu cihazlar olmasaydı sound oluşabilirmiydi.

Dealer, "bu müzik"ten kastın nedir? Elektronik müzik mi? Ben müziklerimde synth kullanıyorum ama elektronik müzik değiller.

Hepsi enstruman diye bir şey var. Bir de onları kullanıp, müzik yapmak var. MIDI klavye, ses kartı müzik yapmak için çoğu zaman yetebilir. Bu ne yapacağına, eldeki imkanları nasıl değerlendirdiğine ve saireye bağlıdır. Bu kişinin müzisyen olup olmadığının kıstası değildir.

Müzisyen olmak için analog synth yeterli midir? Daha doğrusu, analog synthi olan, müzisyen midir? Toplamda ortaya çıkan ürünün mü değeri vardır, hangi enstruman kullanılarak yapıldığının mı?

ister arabesk ister elektronik müzik yap her müziğin bir soundu vardır. Ve sen müzisyen olmadan önce bir kere tarzının soundunu yakalayacaksın ondan sonra elbetteki yaratıcılığını konuşturacaksın. Ayrıca konuyu saptırmana gerek yok ben analoğu olan müzisyendir diye bir şey demedim. Lütfen iyi oku

Bu nevi başlıklar sadece zevk için açılıyor bence.

(Önüne arkasına geçecek bir durum yok. Hepsi enstruman. İşletende maharet.!!)

Egerki bu kadar kisinin ilgisini cekiyor ise bu baslik bence gorevini yerine getiriyor demektir(zevk yada herhangi bir seyy!! olarak)..

(Önüne arkasına geçecek bir durum yok. Hepsi enstruman. İşletende maharet.!!) demissiniz!!
Fotograftaki siz iseniz boynunuzdaki gitar epey pahaliya benziyor. O gitar yerine cok daha siradan bir gitar kullanabilirdiniz herhalde.. Nede olsa hepsi enstruman degilmi..

dealer' Alıntı:
Ve sen müzisyen olmadan önce bir kere tarzının soundunu yakalayacaksın ondan sonra elbetteki yaratıcılığını konuşturacaksın.Lütfen iyi oku

Dealer, iyice okuyup cevap yazıyorum, müsterih olasın.

Ben bir tür belirleyip müzik yapmıyorum. Müzik yapıyorum, birileri şöyle olmuş böyle olmuş diyor. O yüzden sesin sınırlarının yeniden zorlandığı dijital çağda, yeni seslere ve yeni müzik formlarına, duyumlara, şarkı formundan kurtulmuş müziklere çok sıcak bakıyorum. Oraları zorlamaya çalışıyorum.

"Ben şunu bunu yapacağım" diye yola çıkıyorsan, zaten yapılmış olan bir sürü müzikten bir kaç tane daha üretmek istiyorsan, sana analog ekipmanın ve müzik kalıplarınla mutluluklar dilerim.

:)

AD' Alıntı:
Analog cihazda da veya ad konvertor yok.
Bu tartışmaya katılanlar analog cihaz kullanıp kullanmadığını, ve kullanıyorsada hangilerini kullandığını yazarsa iyi olacak artık, yoksa iş öyle işkembeden sallamaktan öteye gidemeyecek.

Son cümledeki analog yerine hardware kelimesini kullanacaktım aslında yanlışlık oldu orda.. Yazılanlarda işkembeden sallama değil belli bir noktayı idrak etme gayesine yönelik olarak yazıldı. Ve analog tan ziyade olaya hardware/software olarak bakarak bir değerlendirme yaptım.
Görene tabi..

alperz' Alıntı:
waveform' Alıntı:

Hayır hesap yok ortada. Elektrik sinyali transistörlere ve kapasitörlere giriyor ve bu parçaların fiziki yapısı sayesinde çeşitli değişikliklere uğrayarak aletin çıkışından hoparlöre gidiyor. Biz de duyuyoruz.

Senin dediğin Virtual Analog(VA) synthesizer ya da analog synthesizer'ların yazılım emülasyonudur. Aslında VA'ler de benzer yazılım emülasyonları çalıştıran çok özelleşmiş bilgisayarlardan başka birşey değil. Onlar da gerçek analog'ların fiziki yapısını çeşitli hesaplar yaparak taklit eder.

Kalın yazdım ki aradaki farkın aslında ne olduğu anlaşılsın artık.

Analog cihazın çalışma prensibini biliyorum aslında ama ben ses üretmeyi ve o ses üzerinde değişiklik yapmayı mümkün hale getiren cihazında bir bakıma hesaplama yaptığını ifade ettim. Ki burda ana mananın yani asıl anlatmak istediğim noktanın anlaşılabilmesini umuyorum.

Ben bir tür belirleyip müzik yapmıyorum. Müzik yapıyorum, birileri şöyle olmuş böyle olmuş diyor. O yüzden sesin sınırlarının yeniden zorlandığı dijital çağda, yeni seslere ve yeni müzik formlarına, duyumlara, şarkı formundan kurtulmuş müziklere çok sıcak bakıyorum
Tebrikler.
Oraları zorlamaya çalışıyorum
Oralar neresi ? bence fazla zorlama
sana analog ekipmanın ve müzik kalıplarınla mutluluklar dilerim
Sağol :D

Dealer,

Burdaki insanlar genellikle sıcakkanlı ve anlayışlı insanlardır. Tartışılan konular genelde senin bu konuyu getirdiği yere gelmez. Umarım bu agresif tavrını bir kenara bırakıp ortama ayak uydurursun.

Her gitarın kullanılacağı yer olduğu gibi, her synth'in de kullanılacağı yer var. Elbette hepsi enstruman.

Benim de kullanmışlığım vardır analog makinalardan. (Minimoog ve Prophet5. Sevgili dostum Mert Topel sağolsun). Cidden harika aletler. Bilinçli kullanıldığında müziğe inanılmaz bir hacim ve "canlılık" katıyorlar. Her eve bir ya da birkaç tane lazım. Herhangi bir emulasyondan aynı sesi duyamadım henüz. Organiklik ve gerçeklik baabında konuşuyorum.

Arturia'nın emulasyonunu ve Moog'u bir kere kafa kafaya karşılaştırmıştım. Hayli yakındı duyduğum ses birbirine ama dediğim gibi, emulasyon organik değildi. Hele Moog'un filtresini drive'a sokunca çıkan sesi o emulasyondan duymayı beklemek hata.

Ama diyelim ki bir pad kaydetmek istiyorum. Prophet 5 yerine Z1 yahut Motif ES ya da Atmosphere tercih edilebilir. Olmadı hepsini layer çalarım. Ya da bir solo yahut bas için Moog yerine Arturia Moog seçilebilir. Duruma göre her şey. Mesela Minimoog ile sahneye çıkmak risk almak denen şeyin diğer adı. Tecrübe etmiş olanlar anlayacaktır.

Dolayısı ile biri diğerinden üstün ya da değil diye düşünemiyorum. Hepsi farklı işlere yararlar ve hepsiyle süper neticeler alınabilir.

Bu arada bir enstrumanın sıradan veya sıradışı oluşunu fiyatı belirlemez ki. Onunla ne yaptığın önemlidir. Alırsın 3000 dolara bir Voyager ama düdük sesinden başka ses çıkartamazsan bu Voyager'ı sıradan-sıradışı-iyi-kötü filan yapmaz. En azından synth dünyası için böyle. Bak ben Z1'e 1997 senesinde 2500 dolar verdim, şimdi 800 dolar filan desem millet güler bana. Yani para değil olay.

Akustik sazlar (ve ağaçtan üretilen sazlar) için durum çok farklı elbet. O mecrada fiyat hayli belirleyici. Admira gitarla Fileta ya da Hauser bir değil tabii ki. Biri 300 dolar biri 50.000 dolar. Örnekler çoğaltılabilir. Bende ucuzundan da pahalısından da var. Hepsi de güzel aletler, seviyorum da çalıyorum da.

Bir önceki mesajımın açıklamasını yaptım çünkü lüzumsuz bir alınganlık ve sinir sezdim niyeyse. Kızmayın arkadaşlar. Güzel güzel sohbet ediyoruz işte.

Bol düğmeli, osilatörlü, uzun uzun kablolu, en ağır ve büyüğünden, akord tutmayan analog'lu günlere inşallah. (Bu arada heriflerin en sevdiğim özelliği akordlarının bozulması. Saldırmayın şimdi laf mı ediyon analog'a diye) :D

Geri