Teoman Pasinlioğlu
Yeni üye
Sintilere meraklı birisi olarak kendimi bildim bileli gerek yerli gerekse yabancı müzikte sintilere her zaman dikkat etmişimdir. Özellikle çocukluk yıllarımızda rahmetli Barış Manço'nun şarkılarında kullanılan string synthesizer seslerini mest olarak dinlerdim. Türk hafif müziği ya da pop müzik her ne isim verirsek verelim eski yıllarda sinti kullanımı bence daha fazlaydı. Dediğim gibi bu konuda başı çeken isim Barış Manço ve Kurtalan Expres olmuştur. Kendilerinin Roland kullanıcısı olduğunu biliyorum. Tahminen o yılların SH serisi sintileri ya da daha eski string makinelerini kullanmışlar. Meşhur parçalarından Bal Sultan ve Dönence gibi çalışmalarda bolca string makinesi duyuluyor. Yine Dönence parçasında son derece etli bir MiniMoog sesi duymak mümkün. Yine o yıllardan aklımda kalan rahmetli Esmer Ay'ın birkaç parçasında çok nefis string makinası kullanımı vardı (aramızda karlı dumanlı dağlar....). O parçalara erişimi olan varsa paylaşalım hep beraber. Barış Manço'nun 80'li yıllarda daha modern sinti seslerine geçtiğini görüyoruz. Tahminim Juno-60 veya 106 kullandıkları yönünde. ''Gibi gibi'' parçalarında yine tipik 80'li yıllar Roland seslerini duyuyoruz. O dönemde dikkat çeken bir başka çalışma ise Mazhar Fuat Özkan grubunun hit çalışması ''Ele güne karşı''. Çok büyük ihtimalle o parçada da intro kısmında Juno-6/60 sesi duyuyoruz. Benzer jiletimsi Roland seslerini Ersen ve Dadaşlar'ın bir kaç parçasında daha duydum. O yıllarda bu cihazlara sahiplik yapan stüdyo veya kişilerin kimler olduğunu öğrenmek isterdim açıkçası. Daha sonraki dönemlerde Sezen Aksu çalışmalarına imza atan rahmetli Onno Tunç'un ise daha çok Korg DW serisi gibi hibrid analog sesleri tercih ettiğini görüyoruz. Son yıllarda yapılan pop müzik çalışmalarında yer alan sintilerden pek haz alamadığımı da belirteyim. Eski yıllarda daha zamanının ötesinde işler yapılmış. Geçmişten aklımda kalanlar bunlar.