[Eski] Yamaha MSR 400 mü Mackie SRM 450

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

onemusic' Alıntı:
Affedilmeyen' Alıntı:
Yani buradan çıkan sonuç nerde eski mackieler aah aah mı ?
Bittimi yani bu markanın piyasada geçer akçe olma devri ?
Bumudur .)

Eğer bu ise durum o zaman revizyonlarımızı rfc lerden yana kullanmalımıyız.

Buradan çıkan sonuç elinde italyan yapımı mackie lerden varsa değerini bil. :D
O eski Mackie'lerin bir çoğu Amerikan Yapımıdır. Çünkü İtalyan firması olan RCF'i Amerikalılar satın almıştı.

O zaman iki yöntem ile kurulan sistemden birisinde bir problem olması lazım.
Şu kick ile kolon patlatmak olayından bahsedersek.
Subbuss dan ayrı olarak direk aux çıkışından verilen sahne önü ve içi kabinlere ( monitör ) baslar crossover görmeden direk gidecek bu kolona ne kadar zarar verir.
Bir de bazı sistemlerde mixerden kolonlara direk ses verilip sub basa aux çıkışı ile sinyal veriliyor , özellikle canlı performanslarda bu yöntemi çok gördüm.
Bunun artısı ise baslarının daha aktif olması gereken davul gibi ritm gibi enstrümanların baslarını daha duyulur , daha doyurucu volümde verebilmek sanırım.

Soru soruyu açtı bende yeni bir başlık yerine kısmetimde varsa blien birisinin okuyup cevaplaması ümidi ile buraya yazdım .)

Crossover kullanmadan bir pasif sub-bass hoparlörüne sinyal verilirse patlamaz. Yanlızca çıkan ses kötü olur, kalitesiz olur, hatta doğru çalışmaz, ama patlamaz.
Ama doğrusu da bu değildir.

Başka sebepler vardır, bunu görmeden söyleyemem. Mesele 3te 1 kuralına uygun aplifikatör bağlımıydı? (Hoparlörünüz 100Watt ise Amplifikatörünüz 300Watt olmalı)
Amplifikatör Clip'te mi çalışıyordu? Enerji sisteminiz düzgün ve toprak hatlımıydı? Aşırı güçtemi kullanıyordunuz? Vs vs.

Hayır Özgür bey sanırım ben eksik anlattım bu sebepten yanlış anlattım .)
Sub buss ve kabinler de aktif sistem . ancak benim merakım sub buss a zarar veririmi değil idi kabinler için sordum bu soruyu .)

Clip olayına gelirsek , zaten sürekli kontrol halindeyim , kabinin tüm ayarlarını orta seviye tutuyorum ve kabinlerdeki ekolayzır ayarlarını devre dışı bırakıp ayarlarımı mixer üzerinden gerçekleştiriyorum.
Şu var ki genel kanı ve görüş sistemin öncelikle sub buss a giriş yapılıp oradan kolonlara dağıtım yapılması , hatta bir firma sadece bunun yeterli olmayacağını yüksek frekansları da bir procecor yardımı ile kesip kolonlara öyle vermem gerektiğini söyledi. Yani kolonun altını bezleyip öpüp koklayıp hadi gülüm göreyim seni beni mahçup etme nolur diye yalvaran gözler ile bakmam kusur kalacak bu gidişle .)

Soruma geri dönersek , sub çıkışından ayrı olarak verilen monitör kolonlar alt seslere direk maruz kalacağı için hasar görürmü , ses detone olurmu ?
Olmaz ise o zaman neden sub çıkışından dağıtım yapılması gibi bir kural geçerlidir
Diğer sorum olan canlı performanslar da ve bas seslerin daha duyulur olması gereken sistemlerde sub buss lara aux çıkışından sinyal verip aux çıkışına dilediğimiz kadar yüklenip , kabinlere sub buss a giriş çıkış yapmadan direk sinyal verip kabinleri vasat ayarda tutmak doğru bir sistemmidir.

Affedilmeyen,
Öncelikle yanlış anlama ama; bir şeyler sormak istiyorsun ama yanlış biliyorsun, sorunda yanlışlar zinciri ile yuvarlanıp gidiyor. Sana tavsiyem: Ufuk Önen'in kitabını bir al ve oku.
Türkiye de ki en büyük sorunlardan biri, kaynak yetersizliği.

Gelelim soruna:
Sub-bass veya hoparlörün Self-power, yani kendinden amplifikatörlü ise asla, ama asla bir crossoverdan geçirilmez! Zaten onun içinde bir crossover var. Bir daha senin geçirmene gerek yok, zaten bu problemlere yol açar.
Crossoverdan geçirdiğin sinyali, aktif, yani Self-Power bir hoparlöre bağlarsan zarar verirsin...

2. Sub bassların veya normal hoparlörlerin arkalarında bulunan in-out yani giriş ve çıkışlar, hoparlörün içinde bulunan crossover devresine gitmeden, bağımsız olarak yalnızca girişte bulunur. Yani sen sub-bass'a girdiğin bir sinyali, diğer hoparlörlere de götürmek için yanında ki paralel çıkışını kullanabilirsin. Çünkü o çıkış, kasanın içinde elektronik devrelere bağlanmadan hemen yanında ki paralel çıkışa bağlanır.
(o firma sallamış, bkz. Kullanım kılavuzları) (ayrıca bu yüzden herkese tavsiyem okumanız, mesela bu hoparlörün kullanım kılavuzunu okumuş olsaydınız bu soruyu araştırmanıza gerek kalmayacak tı, çünkü kullanım kılavuzunda giriş XLR'i ile çıkış yada paralel XLR'i birbirine paralel bağlıdır diye yazıyor)

Affedilmeyen' Alıntı:
Soruma geri dönersek , sub çıkışından ayrı olarak verilen monitör kolonlar alt seslere direk maruz kalacağı için hasar görürmü , ses detone olurmu ?
Olmaz ise o zaman neden sub çıkışından dağıtım yapılması gibi bir kural geçerlidir
Burada demek istediğin, sub-bass hoparlörün üzerinde ki çıkıştan sinyali çıkıp, normal hoparlörlere yada monitöre girdiğin seste değişiklik olur mu ise: Hayır, Asla olmaz... Yukarı da anlattım.
Detone olma hikayesine de çok güldüm :)) Sağolasın.

Affedilmeyen' Alıntı:
Diğer sorum olan canlı performanslar da ve bas seslerin daha duyulur olması gereken sistemlerde sub buss lara aux çıkışından sinyal verip aux çıkışına dilediğimiz kadar yüklenip , kabinlere sub buss a giriş çıkış yapmadan direk sinyal verip kabinleri vasat ayarda tutmak doğru bir sistemmidir.

Bu tür kullanım, her müzik tarzı ve her sistemde kullanılmaz. Genelde üst hoparlörlerin basları kuvvetli ise, normal seslere yeterli ise, yanlızca Kick, bass gibi enstrumanları kuvvetlendirmek için aux yada gruplardan çıkış yapılarak kullanılır.
Jazz, klasik, Blues gibi müziklerde kullanılır.
Yada elinizde 4 yollu bir sistem vardır (High, mid, low ve sub) disko, rock veya club müziği yapıyorsunuzdur ve basslar yeterli gelmiyordur. Elinizde ki sisteminde bass hoarlöründen yoktur, başka marka model sub-bass vardır. İşte onları bu sisteme ayrı olrak Aux çıkışı ile bağlar ve desteklersiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Özgür bey .)
Sorularımın yanlış sorulması bilgi ve kaynak eksikliğinden değil , evet bilgim yetersiz ama ben bunları farklı söylemlerin çelişmesi neticesinde soruyorum yani tahmin üzere değil .)

Ufuk üstadın kitabından edindim elbette , hatta öğrencilerimize ( burası aynı zamanda idealist bir müzik atölyesi :D ) tavsiye ededcek kadar da önemsediğim bir kaynak .)

Sub_buss kabinin içine elektronik devrelere girmeden paralel bağlanması görüşünüz sanırım benim kullandığım kabinde geçersiz :(
Zira sub buss ı kapattığım zaman kolonlara giden sinyali kesiyor , bu bağlantı paralel olsa idi sub buss ımı elektriğe bile bağlamasam sinyalin kesintisiz devreyi tamamlaması gerekirdi.
Bu dediğiniz kolonlarımda mevcut. Evet onların elektrik girişlerini kessem de paralel bağlantı olduğundan dolayı sinyal yoluna devam ediyor .)

Bu arada kabinlerin bir kullanım kılavuzu ambalaj içerisinde yoktu .)
Bilmiyorum hatırladınızmı sebebi çözülemeyen bir arıza konu başlıklı yazımda bu kolonlar ile ilgili şikayetlerim vardı ve ne yazıkki çözümlenemedi kolonların iadesine karar verdik firma ile uzun süredir girdiğimiz tartışmalar sonucu nihayet kabul ettirdim , hatta dediğim gibi bir de procecor ile dene dedi bende sizin gibi zaten senin ürün aktif üzerindeki ve içerisindeki ayarlar ne işe yarıyor o zaman soruma karşılık o ayrı dedi :)

Detone olma hikayeme güldüğünüze sevindim :)
Uzun dönem metin yazarlığı yaptım güldürmeyi ve mizahı severim bunu yanlış terimler ile de becerebilsem de hoşuma gitti .) Ancak detone demekte ısrar edeceğim bu da benim hala ya bibi demem gibi sayılsın yöresel kabul edin ( ukala müzisyeni oynadım :D )

Hiç bir sorumluluğunuz olmadığı halde , bir ücret talep etmeden sadece yardımcı olmak için zahmete girip gündelik işleriniz arasında sabır ve bilginiz ile cevap verdiğiniz için teşekkür ederim .)
Ben bu işi üstün körü ( ha ses çıkıyormu ? çıkıyor işte abi okey ) yapmak istemediğim için sürekli araştırıyorum ve bir çok önemli detayın ufak ayrıntılarda olabileceğine inanıyorum .)

Laf olsun diye yazmıyorum İstanbul ise ikametiniz ve Bakırköy'e yolunuz düşerse bir fincan kahve ikram etmeyi çok isterim .)

Affedilmeyen' Alıntı:
Sub_buss kabinin içine elektronik devrelere girmeden paralel bağlanması görüşünüz sanırım benim kullandığım kabinde geçersiz :(
Zira sub buss ı kapattığım zaman kolonlara giden sinyali kesiyor , bu bağlantı paralel olsa idi sub buss ımı elektriğe bile bağlamasam sinyalin kesintisiz devreyi tamamlaması gerekirdi.

Tüm Self-Powered kabinlerde enerji kapandığında paralel çıkış kesilir.

:)

Bende kesmiyor abim .)
Aynı senin dediğin gibi paralel bağlantı ile geçiş var.
Yok inanmıyorsan telefonda video çekme özelliği eklemişler bir işe yarasın çekip göndereyim .)

Bağlantı seri bağlantı olsaydı evet o zaman keser di.

Affedilmeyen' Alıntı:
Bende kesmiyor abim .)
Yok inanmıyorsan telefonda video çekme özelliği eklemişler bir işe yarasın çekip göndereyim .)
Bağlantı seri bağlantı olsaydı evet o zaman keser di.

Affedilmeyen' Alıntı:

Senin de bir dediğin ötekini tutmuyor ki????
Kullandığın hoparlörlerin marka ve modeli ne?

Ah be abim bir türlü tutturamadık ortayı :D

Kolonlar da sub_buss da aktif.
Kolonlar elektiriği kessem de output dan diğer kolona sinyali göndermeye devam ediyor.
Yani bu senin bağlantılar paraleldir içerideki devrelere girmeden sinyal girişden çıkışa direk bağlantılıdır cümlenin ispatı

Ancak sub_?buss da durum tam tersine , yani off konumuna getirip power düğmesini kapattığımda kolonlara giden sinyali kesiyor , bu da sizin her self power ( benim ezbere söylemim ce aktif ) kabinin paralel bağlantılıdır cümlenize tezat oluşturuyor.

amma velakin her firmanın üretiminde farklılıklar olabilir.
Firma marka ismi vermem yerinde olmaz çünkü diğer başlıkta ürünle ilgili şikayetlerim var ve bu durumda marka vermek bilmiyorum ne derece yerinde bir iş olur :S

Konu nerden nereye geldi mackie ve yamaha 'yı karşılaştıyorduk,konu tüm self-powered kabinlere geldi :D neyse bunların ardında aklımda kalan son sorumu da sorayım. Bütün bu genellemelerimize bakarsak elde edilen sonuç mackie alacağına yamaha al mı oluyor? Ayrıca vakit ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için de teşekkür ederim.

Benim oyum Yamaha'dan yana. Aslında Mackie'ler daha iyi ama son bir - iki yıldır kalitesiz Çin fabrikalarında imal edildiği yukarıda da anlattığım gibi kaliteyi bozdular.

Affedilmeyen' Alıntı:
Bir de bazı sistemlerde mixerden kolonlara direk ses verilip sub basa aux çıkışı ile sinyal veriliyor , özellikle canlı performanslarda bu yöntemi çok gördüm.

Dijital masalar haric, boyle bir sey yaptiginiz zaman sinyal sistemden cikarken, main out ile aux icin izledigi yollar tamamen farkli oldugu icin arada bir faz farki olusacaktir. Bu da yarar dan cok zarar saglayacaktir.

gercekten boyle bir sey olabilir mi?
faz farkı:)
Özgür sen ne düsünüyorsun bu konu hakkında?
ayrıca bizim grubun kendi sistemi için mackie ve yamaha ları yan yana koyup deneyerek mackie leri sectim yamaha dan kesinlikle daha iyi tonları vardı. Tabi bu benim şahsi görüşüm hemen 4 tane almıştım.
hala kullanıyoruz memnunum (Çin tabii)

Hakan_Nart' Alıntı:
gercekten boyle bir sey olabilir mi?
faz farkı:)
Özgür sen ne düsünüyorsun bu konu hakkında?
Her sistemde değil ancak bazı sistemlerde böyle faz farkı problemi yaşanabiliyor. Sub-Bass ları sürdüğün DSP üzerinden phase reverse yaparak halledebileceğin bir sorun.

grego' Alıntı:
Affedilmeyen' Alıntı:

Dijital masalar haric, boyle bir sey yaptiginiz zaman sinyal sistemden cikarken, main out ile aux icin izledigi yollar tamamen farkli oldugu icin arada bir faz farki olusacaktir. Bu da yarar dan cok zarar saglayacaktir.

Herkese selam...

Çok fazla bilmediğim bir konu hakkında ahkam kesmek istemem ama, bu bence yanlış. Eğer doğru olsaydı, en azından bütün çalışma ortamlarında her bir aktif hoparlöre veya anfiye giden sinyal kablosunun aynı ölçüde kullanılması da karşımıza kural olarak çıkardı. Başka bir örnek vermek gerekirse, foh ve mon. mikserlerine giden sinyal kabloları arasında da sıkı bir fark var mesela... Ayrıca; aksi halde sinyalin sadece havadaki hızını düşünmez, iletildiği tüm ortamlardaki hızını düşünmek zorunda kalırdık. Ama ben bugüne kadar böyle bir hesabı yapanı ne gördüm, ne de duydum. (Ben görmedim ya da duymadım diye olamayacağını savunmuyorum, sadece fikir yürütüyorum):roll:

Bildiğim kadarıyla atomun ilerleme hızıyla molekülün ilerleme hızı arasında uçurumlar var. Bu konuya fiziği ve elektroniği iyi bilen arkadaşlar omuz atarlarsa daha doğru ifadeler kullanarak bizleri de aydınlatabilirler, ben yanlış ifade etmiş olabilirim. (Gerçekten güzel kıyak olur) :D

Kısacası bu düşüncelere dayanarak faz farkı olmayacağını savunuyorum :idea:

Herkese iyi çalışmalar...

Mackie srm 450 v2 ler çıkmış eski çin yapım mackielerle alakası yok diyor kullanan firmalar ..Düşünceleriniz??

2 Adet MSR 400 aldım.Biz her çeşit işe gidiyoruz.Bir bakıyorsun adam kahvede konuşacak,al bir kablo mikrofon ver sesi.İstersen direk PC tak müzik çal.Canlı müzikte vokale side yap,arkasında bas tiz tonlaması var.Kısaca iş görüyor.

Geri