[Eski] Yeni konser sistemi almak istiyoruz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Bu arada http://www.elderaudio.com/en/ mesela bu firmanın çoğu ürünlerini türkiyede MCS firması kendine göre uyarlayıp satıyor veya ithal ediyor net bilemiyorum.

örneğin prosesör ve anfileri bire bir aynı line array modelleri ise çok benziyor MCS firmasının sattığı prosesörlerde bu firmanın linki mevcut.

Eski devirdemiş çakma çukma kabinler truss kopyalamalar filan.+ olarak çok riskli işler bence.Hele ki kopya trusslar bir esnerse yıkılırsa falan filan olacakları siz düşünün :) O firma sahipleri istemezmi V-Dosc,X-Line,Meyer MILO vb.bir line array'si olsun.Çakma çukma sahne içi monitörleri yerine EV Plasma,L'Acoustic 115 XT HiQ türü bir monitör almak istemesin?Siz kötü örnekleri göz önüne alıyorsunuz bence.Playback,Staras,Doğuş vb diğer firmalar neden trilyonlar yatırıyorlar?Fakat karşılığınıda çok iyi alıyorlardır eminim.Karar tabikide sizin ama bir konser sistemi 250 000 Ytl ile olucak iş değil maalesef :)

Birde şu var ; 250 000 YTL ye yada az biraz daha üstüne alırsınız konser sistemi.Ama Çin malı line array ve monitörlerle (RS audio gibi) Çin malı robotlarla falan filan :) Onlardanda pek bi kalite bekleneceği söylenemez :)

Bu işe hiç başlamamış olsam. Ve cebimde 250.000 YTL olsa tamamını kiralanabilir bir / birkaç emlağa yatırır güller gibi geçinirim. Emlağı kiralarsınız, para kazanırsınız, istediğiniz zamanda satarsınız değeri hep artar. Oysaki elektronik kutudan çıktığı anda değeri alış fiyatının yarısıdır.

Bağdattan dönen bir hesap örneği:

Birkaç sene önce ıspartada olacak bir konsere gidiyoruz. Ses işleri yapıklarımı bildiklerinden, sahnede çalacağım sanatçı kiralama firmasının rider ını incelememi istedi.

Listede yok yoktu biraz huylandım ama neden olmasın dedim. Belki anadoluda da iyi malzemeleri olan firmalardan biri olabilir dedim. ( Ki bayağı fazlaca var. Sadece bu firmanın adını ilk defa duyuyordum ) Dikkatimi çeken; listede PA için 5 farklı mixer yazıyordu. İlgili arkadaşı arayıp, neden 5 tane mikser kullandıklarını sordum. Oda bana siz hangisini isterseniz onu kuruyoruz dedi. Bende hepsi elinizde mevcut mu dedim. Hayır aynı işi yapan firmalardan kiraladıklarını söylediler. Bende aynı mesleği yaptığımdan adamı korumak adına ( meslektaşım ya kendi kafamla adama kıyak yapıyorum hesapta ) elinde olan ve benim kullanabileceğim mikseri getirmesini söyledim. ( Bu konuşmalar konserden 1 hafta önce yapıldı )

Konser günü sound check alanına gittiğimde tamamen yanlış kurulmuş bir line array ( sadece 2 hoparlör truss a asılmış. ( yazıyla iki ) '' yerden ver daha iyi '' yani :D) Alakasız alakasız monitörler ( dışı eaw görünümlü iğrenç işçilikli çakma bile diyemeceğim, gitarın manyetiğinden bile feedback yapan ) üstüne üstlük konuştuğum firma sahibi yok. Onun yerine ukala, yurtdışında ses mühendisliği eğitimi aldığını iddia eden bir tonmaisterle 3,5 saat süren bir sound check yaptık. ( Daha doğrusu tonmaister çal dedi biz çaldık o dur dedi biz durduk bayağı ilginçti )

Rezil sesler konser sırasında da devam edince. ( vede 10 dk falan susturulamayan feedbackler ordusu ) Ertesi günkü gelicek grupları arayıp bu durumu haber verdim. En azından yakın bir yerlerden ( Antalya vb..) kendi monitörlerini getirmelerini, bu şekilde canlı müzik falan yapamayacaklarını belirttim. İstemeyerek yaptım ama bu telefonlar organizatörlere kadar ulaşmış. Ertesi günkü konserlere başka bir kiralama firması getirilmiş. Ve de bize o gün inanılmaz bir konser yaşatan firmanın işine son verilmiş. Üstüne ödenen kaporanın' da alınması için davalık olunmuş.

Buda böyle bir hikaye işte :D

Geçmiş olsun onemuic ilginç bir olaymış ...Ama unutmamak gerekir ki anadoluda da işi iyi yapan önemseyen firmalar var;)

onemusic' Alıntı:
Bu işe hiç başlamamış olsam. Ve cebimde 250.000 YTL olsa tamamını kiralanabilir bir / birkaç emlağa yatırır güller gibi geçinirim. Emlağı kiralarsınız, para kazanırsınız, istediğiniz zamanda satarsınız değeri hep artar. Oysaki elektronik kutudan çıktığı anda değeri alış fiyatının yarısıdır.

Bağdattan dönen bir hesap örneği:

Birkaç sene önce ıspartada olacak bir konsere gidiyoruz. Ses işleri yapıklarımı bildiklerinden, sahnede çalacağım sanatçı kiralama firmasının rider ını incelememi istedi.

Listede yok yoktu biraz huylandım ama neden olmasın dedim. Belki anadoluda da iyi malzemeleri olan firmalardan biri olabilir dedim. ( Ki bayağı fazlaca var. Sadece bu firmanın adını ilk defa duyuyordum ) Dikkatimi çeken; listede PA için 5 farklı mixer yazıyordu. İlgili arkadaşı arayıp, neden 5 tane mikser kullandıklarını sordum. Oda bana siz hangisini isterseniz onu kuruyoruz dedi. Bende hepsi elinizde mevcut mu dedim. Hayır aynı işi yapan firmalardan kiraladıklarını söylediler. Bende aynı mesleği yaptığımdan adamı korumak adına ( meslektaşım ya kendi kafamla adama kıyak yapıyorum hesapta ) elinde olan ve benim kullanabileceğim mikseri getirmesini söyledim. ( Bu konuşmalar konserden 1 hafta önce yapıldı )

Konser günü sound check alanına gittiğimde tamamen yanlış kurulmuş bir line array ( sadece 2 hoparlör truss a asılmış. ( yazıyla iki ) '' yerden ver daha iyi '' yani :D) Alakasız alakasız monitörler ( dışı eaw görünümlü iğrenç işçilikli çakma bile diyemeceğim, gitarın manyetiğinden bile feedback yapan ) üstüne üstlük konuştuğum firma sahibi yok. Onun yerine ukala, yurtdışında ses mühendisliği eğitimi aldığını iddia eden bir tonmaisterle 3,5 saat süren bir sound check yaptık. ( Daha doğrusu tonmaister çal dedi biz çaldık o dur dedi biz durduk bayağı ilginçti )

Rezil sesler konser sırasında da devam edince. ( vede 10 dk falan susturulamayan feedbackler ordusu ) Ertesi günkü gelicek grupları arayıp bu durumu haber verdim. En azından yakın bir yerlerden ( Antalya vb..) kendi monitörlerini getirmelerini, bu şekilde canlı müzik falan yapamayacaklarını belirttim. İstemeyerek yaptım ama bu telefonlar organizatörlere kadar ulaşmış. Ertesi günkü konserlere başka bir kiralama firması getirilmiş. Ve de bize o gün inanılmaz bir konser yaşatan firmanın işine son verilmiş. Üstüne ödenen kaporanın' da alınması için davalık olunmuş.

Buda böyle bir hikaye işte :D

Bu yazdiginiz hikayeyi pek dogru bulmuyorum. Gercekciligi konusunda bir suphem yok ama yakinilacak bir durum degil. Burada sikayet edilmesi gereken durum sistemi kullanan insan, sistem degil. Bir kisi elindeki enstrumandan cikarmak istedigi sesi biliyorsa, o sistemden o sesi ne mikrofon olursa olsun, ne hoparlor olursa olsun cikarir. Hoparlor un cakma olmasi ses cikarmadigi anlamina da gelmiyor hicbirsekilde. Tamamen bir sistem kurulumu ve kullanimi hatasi bu anlattiginiz. Michael Jackson İnonu'ye geldiginde Turkiye'den kurulumu izlemeye giden Turk tonmaisterlerin hepsi dumur olmustu gordukleri cakma hoparlorler ve cikardiklari ses karsisisinda. Boyle bir durumdan sikayet etmek yerine grubunuza duzgun bir tonmaister bulsaydiniz boyle bir sorununuz olmazdi.

Feedback denilen durumun hicbir sekilde savunmasi yoktur. Abi sistem kotuydu, EQ yoktu gibi konular tamamen tefarruat bir konuda. Evet orjinal olsa daha iyi olurdu, EQ olsa daha da iyi olurdu ama o sistemle de is yapilabilir. Sahne ici sesi dusuk tutarsin, gain before feedback diye bir konu var, arastirin ornek olarak.Sistemin verecegi genel volum daha dusuk olur ama feedback olmaz :) O yuzden bu konularda suc tamamen ses muhendisinindir. Onun isi oradaki sistemi karalamak degil, elindeki sistemle yapabildiginin en iyisini yapmaktir. Ron Carter'in ses muhendisine sahnedeki mikrofonlar rider'da istedikleriniz gibi fakat sunlar farkli marka koymamiz gerekti bizde o istediginiz marka yok dedigimde, sadece mikrofonun pozisyonuna bakayim dedi, kontrol etti sonra da ekledi "I know what I should hear, than I can tweak it with EQ" yani duymak istedigimin neye benzemesi gerektigini biliyorum, EQ ile ayarlarim. Gercekci yaklasirsaniz onemli olan elinizdeki sistem degil, o sistem ile neler yapabildiginizdir.

O 3.5 yıldır bu isi yapan, sozum ona yurtdisi mezunu arkadasa herseyiyle orjinal bir sistem emanet etseniz de sonuc ayni olacakti. 3.5 yildir oradaki sistemi taniyamadiysa baska hicbir sistemi de taniyamaz zaten :)

( Daha doğrusu tonmaister çal dedi biz çaldık o dur dedi biz durduk bayağı ilginçti )

Sadece meraktan, soundcheck dediginizde kafanizda nasil bir sey olusuyor ki bu size bayagi bir ilginc geliyor?

''Gercekci yaklasirsaniz onemli olan elinizdeki sistem degil, o sistem ile neler yapabildiginizdir.'' şu cümlene aynen katılıyorum.Malzemenin iyi olmasından ziyade,kullanıcınında iyi olması gerekir :)

grego,

Bu işlerdeki tecrübeni forumda daha önceden yazdığın yazılardan anlamam mümkün oluyor.

Yazdıklarına tamamen katılıyorum. Daha önceden marka hoparlör yoktu zaten hep çakma kasa hoparlör vardı. 4 hoparlör bir adet küp anfi alıp koca orkestra 1000 kişilik kır düğününe giderdik. Herkes sisteme göre çalardı. Yani anfide kırmızılar yanmaya başlayınca davulca kick e daha yavaş vururdu. Sahnedeki herkes ara ara dönüp anfiye bakardı. Hatırlarsın belki o zaman her orkestrada bi adam hem çalardı hem tonmaisterlik ederdi. :D Herkes birbirini dinlerdi. Bunlar başka birşey. Benim orda anlattığım başka. Elbetteki feedback ler susturulabilir. Ama adama kıs diyorsun inatla açıyor monitörün sesini. Kıs diyorum ses yetmiyor diyor. ( Aslında ses bize çalana yetiyor ancak dışarıya yetmeyince, adam side lardan, enstrüman monitörleriden bile sese asılmıştı )

Ek olarak bir mikrofon ötüyorsa daha ötmeden kendini belli eder. ( dipten geliyo sağdan sağdan anladın sen onu :D ) İşini doğru yapan adam daha ötmeden yakalar. Ötme ihtimali olan mikrofonu daha sahneye koyduğu an bilir. ( Ama su içmek için monitöre mikrofonla eğilen solisti bilemez o bir istisnadır :D )

5 dk boyunca ''hiç susmadan'' ötmez kardeşim o mikrofon. Mikrofon ötüyo diye şarkı kesmez solist. ( Hele isimli adamsa yazıktır, ayıptır. Açıklaması yoktur bu şeklinin )

Ayrıcana bende hoparlör çaktım. Hatta hala 2 adet sesini çok sevdiğim satmaya kıyamadığım hoparlör var. Ama onun bile bir usulü yapma şekli, hesabı, kitabı, komponenti var. Ben bu sevdiğim hoparlörlerden istediğim sesi alıncaya kadar. Tahminen adedine 2000 usd den fazla harcamışımdır. Belki on kere baştan yapmışımdır. Harcadığım paraya ve emeğe bakınca da şimdi öyle aman aman bir sesi yok. Sana dinletsem bu ne ya diyebilirsin. Bana iyi gelen ses sana dandik yada çarpıtılmış gelebilir. ( Aslında bir başlıkta bunu tartışalım. Faydalı olabilir. Herkesin bir hoparlörden almak istediği tını ve ton farklı aslında ) Bu çakma işinide sadece hobi olarak beni tatmin ettiğinden yaptım . Vaktim param olsa gene yaparım. Seviyorum işte napim. :D

Sound check, ..

Eminim sen bir sürü ünlü müzisyenle ve müzik adamı ile yapmışındır. Benim nasıl yapıldığı hakkında burda atıp tutmama gerek yok. Ama şahsen ben kendi orkestralarımda şöyle yapıyorum genelde.

Önce Davul, Sonra Bas gitar, Sonra gitar ve klavyeler varsa ince sazlar ( bu terimede tutulurum hep :D nesi ince adı ince saz :) ) en sonda vokaller birer birer sırayla. En sonda orkestra sahnede ( provada gibi değil sahne tansiyonunda bu çok önemli ) çalarmış gibi bir parçaya girer. Parça biter müzisyenler kendi monitörlerinden duymak istediği enstrümanları, tonmaistere ''sırayla'' tarif eder. Abi bana biraz daha solist mikrofunu aç, benim monitörden kanunu biraz kıs abi. vb vb vb ........

Sahnede de çok vahim derecede birşey yoksa parça arasında yada çalınırken sahnede bağrışan. Aç beni, Aç beni. Abi duymuyorum. ( sound check te duyuyodun şimdi ne oldu ? Anason mu fazla geldi ? ) Abi efekt bana hiç gelmiyo dışarda nasıl ? ( cevabı: sana ne dir ? ) Soloya giricem abi aç beni açsanaaaaa. durmadan sıkıntılı sağa sola üf püf yapıp, bu tonmaister napıyo bakışlarını orkestraya el kolla belirten müzisyenlerle çalışmadığımıda belirteyim. Kendi orkestram değilsede bu tip garip egolu adamlarla bir daha da işe gitmemeye çalışırım. Çok parasız bir günümdeysem istisnai olarak bir kaç kere gidebilirim. :D Ama emin olki yeni bir alet falan alıyorumdur. Yada yeni motor almışımdır. Eski montumun rengi yeni aldığım motoruma uymuyordur. :D

Bu şekilde yaptığım sound checkler genelde 30 dk da bitiyor. Basçının manyetiğinin pili bitmemişse :D

Bu süre 1 saati geçtiğinde üstüne üstlük saygı, sevgi gibi kavramlar sahnede yoksa, birde karşındaki adam işgüzar ve
* bi daha çalsanıza, şimdi birde slow bir parça çalın.
* Repertuarda şu bu var mı ?
* Abi senin gitardan bir ses geliyo pedal bozuk olmasın ?
* Toprak yok burda o mikrofon çarpar normaldir ağzını değdirme.
* abi demin sen kicke daha yavaş vuruyodun, şimdi hızlı vurdun. Hep bir ayar vurman lazım ben böyle ayarlamam diyorsa. vb....

Daha da yazmıyacağım, bu kadardan bu gibi adamlarla sahnede neler yaşanıldığını anlamışsındır. Bugüne kadarda daha önceden duymuşsundur. Görmüşsündür.

Amatörlüğede saygı duyarım. Senelerce otellerde asıl mesleği elektrikçilik olan, ek prim almak için sahnede tonmaisterlik yapmaya çalışan insanlarlada çalıştım. Orda da 5 dk feedback oldu. Ama döndüğümde adam suratıma ne yapacağını bilmeden bakıyordu. '' mute '' ye bas yada master ı biraz kıs dediğimde çaresizce düğmelere bakıyordu. Suratıma bakıp gülerek karşımda umursamaz bir şekilde durup şişeden bira içmiyordu. İkisi farklı şeyler :D

Sound check konusunda yanlışım eksiğim varsa tamamlayıver bari referans olarak kalsın bu yazı :D Bu konu cidden çok önemli... !!!

Saygılar, Sevgiler
Onur

grego' Alıntı:
Bu yazdiginiz hikayeyi pek dogru bulmuyorum. Gercekciligi konusunda bir suphem yok ama yakinilacak bir durum degil. Burada sikayet edilmesi gereken durum sistemi kullanan insan, sistem degil. Bir kisi elindeki enstrumandan cikarmak istedigi sesi biliyorsa, o sistemden o sesi ne mikrofon olursa olsun, ne hoparlor olursa olsun cikarir.

Bu düşünceye katılmam mümkün değil.Sistemi kullanan insan tabiki çok önemlidir ama, "Bir kişi elindeki enstrumandan çıkarmak istediği sesi biliyorsa, o sistemden o sesi ne mikrofon olursa olsun, ne hoporlör olursa olsun çıkarır." mantığı bence yanlış bir yaklaşımdır.öyle bir düşünce doğru olmuş olsaydı.O zaman herkes tamamı Çin malı ürünlerden oluşan sistemlerle çalışırdı.Hem daha az paralar ödeyerek.Tabiki bu konu daha geniş olarak tartışılabilir.

tuncayakyz' Alıntı:
grego' Alıntı:
Bu yazdiginiz hikayeyi pek dogru bulmuyorum. Gercekciligi konusunda bir suphem yok ama yakinilacak bir durum degil. Burada sikayet edilmesi gereken durum sistemi kullanan insan, sistem degil. Bir kisi elindeki enstrumandan cikarmak istedigi sesi biliyorsa, o sistemden o sesi ne mikrofon olursa olsun, ne hoparlor olursa olsun cikarir.

Bu düşünceye katılmam mümkün değil.Sistemi kullanan insan tabiki çok önemlidir ama, "Bir kişi elindeki enstrumandan çıkarmak istediği sesi biliyorsa, o sistemden o sesi ne mikrofon olursa olsun, ne hoporlör olursa olsun çıkarır." mantığı bence yanlış bir yaklaşımdır.öyle bir düşünce doğru olmuş olsaydı.O zaman herkes tamamı Çin malı ürünlerden oluşan sistemlerle çalışırdı.Hem daha az paralar ödeyerek.Tabiki bu konu daha geniş olarak tartışılabilir.

Esege altin semer vursaniz esek yine esektir :)

İyi o zaman aynı tipteki mikrofonu her enstrumana veya vokale kullanalım.Boşu boşuna farklı amaçlar için kullanılacak mikrofonlara para veriyoruz.

TuncaEskiyerli' Alıntı:
Bende vardi fiyatlar ama su anda bulamam.
Dikkatli bakarsan l'acoustics nexo ev xline filan cakmasi mallar,
turbosound da var eaw da var.
Adamlara mail atarsan hemen cevap veriyorlar cok ilgililer.

Ben sana diyorum alalım şunlardan koyalım kenara :)

Geri