[Eski] Mac beni üzer mi?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Batuhan Abi dediklerine katılıyorum sonuna kadar.

De işte biraz aletin tipinede para vermiş oluyoruz (bir başlıkta sende demiştin Apple ürünlerinin pahallı ama şık oldukları falan filan..)

Ben bu alete aşığım resmen :roll:

Yok Tunç sana bir þey demiyorum zaten. Yani Mac Pro almak zorunda olsaydým herhalde ya buradan almak zorunda kalýrdým ya da o yüzden Amerikaya taþýnmanýn yollarýný arardým. :lol:

Öte yandan ederinin iki katýný vermiþ olmayý(hele taksitse bir de her ay) sineye çekmek zor, büyük aþk lazým, Allah hepimize kolaylýk versin.
Amin. :D

Ben stabil oluşuna (ona da "hade len ne stabili" diyen adamlar görsem de) para veriyor insanlar diye tahmin ediyordum hep. Bu dış görünüş olayı beni bozar çünkü. Hiç öyle bakmamıştım olaya.

Ben kendi bilgisayarımın stabil olduğunu düşünüyorum, ki profesyonel bir studyom olsa bunun beş katı stabil olur bu alet. Zira haftada bir kapatırım sadece, windows un ne güvenlik duvarı ne otomatik güncelleştirmeleri hepsi kapalıdır, p2p programı dizi film ne varsa 24 saat çalışır falan filan. Bu durumda ben stabil diyorsam demekki tamamen kullanıcıyla ve kullanmakla alakalı bu iş.

Eğer dert windows ise pc lere osx de kuruluyor, bilmiyorum yani ben çözemedim bu olayı.

Ama geçenlerde bir arkadaşım studyo açmıştı, gittim, Cubase kullanıyorlar pc almışlar belli kesime hitap eden albümler falan yapıyorlar. "Cubase'i değiştiricez baba" dedi, niye dedim, "millet geliyo sanatçılar falan herkes duymuş bir protools, mac amatör muamelesi yapıyolar aa protools yokmu falan deyip" dedi. Olayın başka boyutları var demekki.

Bizim studyomuzda da benzer bir durum vardi, o laflari biz de isitiyorduk da pek kulak asmiyorduk. Ancak Arma (ki cok ciddi teknik destek veren bir sirkettir) dan aldigimiz toplama PC ve Cubase ile ne sorunlar yasadigimi anlatmaya kalksam siteye sigmaz. Kac kere format atmama ragmen kac tane onemli kayidin ortasinda, film muzigi mixdowni arasinda basimiza gelmeyen aksilik kalmadi. Windows'dan, Cubase'den oldukca iyi anlayan bir insanim ve butun windows bilgisayarlarimi her zaman super temiz tuttum, ancak neredeyse asla bir kac ayda (ya da en uzunu 1 yil diyelim) bir format atmadan olmadi. O kadar sogudum ki, su anda ne windows ne cubase kullaniyorum :) Dedigim gibi, macbookproyla her turlu siteye girip cikiyorum, hic sistem ayari, temizleme gibi islerle ugrasmiyorum, alet calisiyor. Bu kadar rahat calismak icin biraz daha fazla para vermeye deger bence. 3 tane windows laptop verin macbookpromu vermem :)

Hackintosh olayini denemedim, aslinda desktop PC'mde deneyebilirim ancak ona da fazla guvenemiyorum, batuhan bu Hackintosh olayi her turlu hardware'de calisiyor mu yoksa Maclerde kullanilan hardware olmak zorunda mi? Ornegin desktopumdaki islemci Core Duo degil Pentium D, bununla calistirabilir miyim? Olabiliyorsa bir deneyip gormek isterim aslinda.

Ýngilizanahtarý, Hackintosh olayý biraz "þans" iþi. Her donanýmda saðlýklý çalýþmýyor, bilgisayarý o amaçla toplayýp alýrsan bir sorunun olmuyor ama. Pentium D ler ile de ufak modifikasyonlar ve doðru paket seçimi ile çalýþýyor diye biliyorum(SSE2 olduðu sürece çalýþýyor aslýnda).

Lisans konusunda da, etik olarak doðru olmayabilir fakat Apple iþletim sistemine güvendiði için bu konuda bilgi paylaþýlan yerlere bir yaptýrým uygulamýyor. Hackintosh kuran çoðu kiþi daha sonra bir apple almayý düþünüyor çünkü. Ve Ýþletim sisteminin lisansý "single apple-labeled computer" a yüklenmesine izin veriyor fakat burada "labeled" kelimesinin yoruma açýklýðý tartýþma yaratýyor. Apple hardware ve özel seri numaralý bir apple bilgisayar gibi bir þeyden bahsetmiyor lisans, sadece "apple labeled" olmasý yeterli ise "iþletim sistemini alýrým ve apple stickeri yapýþtýrýr kullanýrým" gibi bir durum oluþuyor.

Dediðim gibi, Apple bu eylemi engelleyici teknik veya yasal herhangi bir giriþimde bulunmadý, hatta bu komüniteler þu anda kar amaçlý þirketler tarafýndan da bir arada tutuluyor. Buna raðmen Apple'ýn sessizliði(ve Leopard için ciddi bir lisans-teknik korumaya giriþmemiþ olmasý) bir kaç þeye iþaret ediyor: Apple gerçekten iþletim sistemini de ayrý olarak satma ve kýsýtlý bir destek verme opsiyonunu göz önünde bulunduruyor olabilir veya bu iþlemi uygulayýp kullanan 5-10bin kiþinin böyle bir çaba içinde olmasýný umursamýyor-bu komünitenin yaptýðý testingi bedavaya kapsamlý beta testing þeklinde kullanýyor. Komüniteyi aktif olarak izlediði bazý belirtiler sebebiyle biliniyor çünkü.

Her neyse ihtimaller ne olursa olsun, sonuçta böyle bir yöntem var evet. Bilgisayar orijinal bir apple konfigürasyonuna ne kadar yakýn olursa þans o kadar artýyor. Fakat alakasýz AMD bilgisayarlarda bile gayet rahat kullanan bir çok kiþi olduðunu biliyorum. Denemek lazým.

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
...Mutlaka Amerikaya giden dönen birileri bulunuyordur diye düşünüyorum, insanları 2 katı para verip buradan almaya yönlendiren şey nedir merak ediyorum? Bir şey mi kaçırıyorum?
Aslında yanıtı basit Batuhan. Sen de biliyor ya da tahmin ediyorsundur yanıtı, ama bir kere daha toparlayalım ya da özetleyelim...

1- Windows/PC sistemlerde çalışıp da, sistemlerinden memnun olmayanların istikrarlı (stabil) bir işletim sistemi ve donanımla çalışma isteği
2- "Profesyonel" "ortamlarla" "uyumluluk"
3- Mac'lerin dış görüntüsünün fiyakalı, ve imajının hoş olması
4- Amerika'dan getrilecek Mac'in teknik destek/garanti sorunu yaratacak olması

Bu sebepler, parası olanları 2 kat para ödemeye razı ediyor.

Arkadaşlar, ben OSX Tiger kullanıyorum ve çok memnunum. Mac'in fiyakalı görüntüsü umurumda değil :) Hackintosh varken Türkiye'de Mac'e o kadar parayı ödemem doğrusu. Uzun süren araştırmalarım sonucunda uygun konfigirasyonu yarattım 8) Bu arada bana uygun sistemi bulmam için her model mainboard ve diğer malzemeleri deneme amaçlı veren Vizyon Bilgisayara da buradan teşekkürü borç bilirim :)

Olay o kadar ciddi boyuta ulaştı ki Leopard ve Logic Pro8 siparişimi verdim hatta Apple klavye mouse setini aldım bile :) Mac Pro'su olan bir arkadaşımla birlikte çeşitli kıyaslamalar yaptık ve sonuç bomba gibi :wink: Yani uygun konfigirasyonu oluşturduğunuz zaman aslan gibi bir Mac'iniz oluyor :) İnternete girip software update lerinizi de yapabiliyorsunuz :wink: Hatta abartıp iki adet sistem hazırlayıp ''node'' olarak ta çalıştırabilirsiniz.

Mac kimseyi üzmez, aşk herşeyi affeder :p

Hayır, Cubase Mac'de çalışıyor :) Üstelik devam eden işleri bölmek gibi bir niyetim yok ama bundan sonrası artık Logic'de devam edeceğim. Yakında buraya bir kayıt asacağım :)

Şöyle bir deneme yaptım, bir monitörde Logic açtım (Core Audio) diğerinde de Cubase açtım (ASIO) ve her ikisine de aynı anda, aynı input ile mikrofonla bir kayıt denemesi yaptım. Sonuçlarını duyunca şok geçirdim :shock: Yani aradaki fark öyle böyle değil, biri son derece kapalı ve zayıf diğeri aksine geniş ve ışıl ışıl bir kayıt. Bu kadar bariz bir fark çıkmasına çok şaşırdım doğrusu. Formatlar aynı, her ikisi de 24 bit wave kayıtlar. Daha sonra Kimmerian'da merak etti geldi ve yeniden çeşitli kayıtlar denedik ve sonuç hep biri ölü diğeri canlı çıktı:) Tabi bu anlatmakla olmaz dinleyince görüşlerinizi almak isterim...

Sevgiler

E yakında Cubase 4 de satışa çıkacak yani?

(Ben "Cubase Mac'de çalışmıyor" demedim ki. Sen de bizi yeni yetme yerine koydun yav :))
("3 ay" da yakın olarak kabul edilebilir. Özellikle aynı yazılımı yıllardır kullandığımızı düşünürsek)

ilterocktive' Alıntı:
Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
...Mutlaka Amerikaya giden dönen birileri bulunuyordur diye düþünüyorum, insanlarý 2 katý para verip buradan almaya yönlendiren þey nedir merak ediyorum? Bir þey mi kaçýrýyorum?
Aslýnda yanýtý basit Batuhan. Sen de biliyor ya da tahmin ediyorsundur yanýtý, ama bir kere daha toparlayalým ya da özetleyelim...

1- Windows/PC sistemlerde çalýþýp da, sistemlerinden memnun olmayanlarýn istikrarlý (stabil) bir iþletim sistemi ve donanýmla çalýþma isteði
2- "Profesyonel" "ortamlarla" "uyumluluk"
3- Mac'lerin dýþ görüntüsünün fiyakalý, ve imajýnýn hoþ olmasý
4- Amerika'dan getrilecek Mac'in teknik destek/garanti sorunu yaratacak olmasý

Bu sebepler, parasý olanlarý 2 kat para ödemeye razý ediyor.

Ýlter abi, sorum "insanlar neden mac alýyor" deðil "iki katý fiyatýna neden Türkiye'den alýyorlar" idi, çünkü Apple'ýn global garanti verdiðini sanýyordum ki doðruymuþ ama 1 senelikmiþ. Türkiye'den alýrsan 2 senelikmiþ.
"Bariz" üretim hatasý dýþýnda hiç bir þeyin garantide geçmediðini de göz önünde bulundurursak sorun kafamý kurcalamaya devam ediyor en azýndan laptoplar için. : )

Yok yine de satmayı düşünmüyorum. Çünkü birlikte çalıştığım bazı arkadaşlarım Cubase kullanmaya alışkınlar. Ayrıca yıllarımız beraber geçmiş kıyamam :) Ama şu kayıt olayı bozdu beni, Logic'dekini duyunca bu kadar yıldır kayıt kalitesini yüksek tutma çabalarımı düşünüp sinir oldum. Yok Avalon yok Lynx ama gel gör ki DAW da çok önemli rol oynuyormuş...

ilterocktive' Alıntı:
E yakında Cubase 4 de satışa çıkacak yani?

(Ben "Cubase Mac'de çalışmıyor" demedim ki. Sen de bizi yeni yetme yerine koydun yav :))
("3 ay" da yakın olarak kabul edilebilir. Özellikle aynı yazılımı yıllardır kullandığımızı düşünürsek)

Ah be abi oynama şu mesajlarınla, kafamı karıştırdın sabah sabah :D Ayrıca estafurullah bir an çalışır diye belirtmişim, neyse ben biraz uyusam iyi olacak galiba :)

E kardeşim, sen "Logic ile devam edeceğim" deyince benim anladığım "Cubase ile devam etmeyeceğim" gibi bir şey oluyor doğal olarak. :)
Çok büyük bir fark var madem, Cubase ile çalışmanın mantığını ben göremiyorum. Midi ise Midi, her ikisi de gayet iyi Midi konusunda.

O yüzden soruyorum Cubase 4 ile ne yapacağını. Alacağımdan değil :)

Batuhan, tam olarak sorduğun sorunun ne olduğunu anladığımı belirtmek için, senden yaptığım alıntıda bir cümlenin altını çizdim. Herhalde sen onu farketmedin.
Ama yineleyeyim, saydığım o 4 neden, bence Amerika'daki fiyatın 2 katını ödeyip burda Mac almayı haklı çıkartıyor.
Sence çıkartmıyor olabilir tabii :)

Herkesin kayınçosu da Amerika'dan gelmiyor ayrıca :). Ki sipariş edilsin, alet 5-6 ay sonra adamın eline ulaşsın...
Dükkân faktörü çok önemli bir şey. Elinle tutup gördüğün ürünü mü almak daha "uygun", yoksa okyanus ötesinden gelecek yardımcı elden medet ummak mı daha uygun?
Herkes doğal olarak, en yakın satıcıdan alışveriş etmek ister.

DazeJar' Alıntı:
Ama şu kayıt olayı bozdu beni, Logic'dekini duyunca bu kadar yıldır kayıt kalitesini yüksek tutma çabalarımı düşünüp sinir oldum. Yok Avalon yok Lynx ama gel gör ki DAW da çok önemli rol oynuyormuş...

Bir sonraki adim Protools :D

caci' Alıntı:
DazeJar' Alıntı:
Ama şu kayıt olayı bozdu beni, Logic'dekini duyunca bu kadar yıldır kayıt kalitesini yüksek tutma çabalarımı düşünüp sinir oldum. Yok Avalon yok Lynx ama gel gör ki DAW da çok önemli rol oynuyormuş...

Bir sonraki adim Protools :D

Sevgili Caci,

Protools'u zaten denedim ve Cubase ile bir fark görmemiştim :) İmkanın varsa sana da denemeni tavsiye ederim. Logic Protools kıyaslamasından sonra konuşalım bir daha :wink:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri