[Eski] MAC mı PC mi? hangisi artıları ve eksileri ile müzik için ?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ilterocktive' Alıntı:
Yeterince açık olduğunu sanıyorum.
Yanılıyorsun.
Ben Windows geçmişi olan bir Mac kullanıcısı olmadığım için sizin bahsettiğiniz alışkanlıklardan bi-haberim, ve bu yüzden neden bahsettiğinizi anlamıyorum. Gayet normal bir durum.

Ama verdiğin linkte görsel olarak kıyaslamasını görünce anlıyorum.
Böyle bir dizilim beni rahatsız eder, çünkü alışık değilim.

Madem klasörleri en tepede görmek istiyorsun, o halde klasör isimlerini space ile başlatabilirsin. O zaman hepsi tepeye zıplar. Tabi sistem klasörlerine bunu yapamazsın orası ayrı.

4 yıldır günde 10 saat üzeri Mac kullanıyorum, hiç böyle bir kısıtlama olduğunu farketmemiştim, biraz alışkanlık meselesi sanırım seninki, zira beni hiç rahatsız etmedi şimdiye kadar. Bu arada bu tür utility programları çoğunlukla Terminal ile yapılabilecek şeyleri kolay yapmaya yarayan şeyler, büyük ihtimalle o programı kurmadan bunu yapmanın bir yolu vardır ancak onu yapmayı öğrenmek yerine bu tür programları kullanarak yapmak genelde daha kolay oluyor. İşin güzel tarafı bu tür küçük programlar registryde yer tutma, startupa yerleşme gibi yan etkilere sebebiyet vermiyorlar, kullanmakta bir sakınca görmüyorum ben genel olarak.

Mundox' Alıntı:
Ben Windows geçmişi olan bir Mac kullanıcısı olmadığım için sizin bahsettiğiniz alışkanlıklardan bi-haberim, ve bu yüzden neden bahsettiğinizi anlamıyorum. Gayet normal bir durum.
Ama verdiğin linkte görsel olarak kıyaslamasını görünce anlıyorum.
Böyle bir dizilim beni rahatsız eder, çünkü alışık değilim..
Bu benim için "alışkanlık" değil. Öbür türlüsü mantığa ters.
Dosyaları içine yerleştirdiğimiz klasörler hiyerarşik olarak üstünlüğe sahip olmalı.

Fiziksel olarak dosyaları, kağıtları, dökümanları, fotoğrafları bir klasöre toplayıp düzenledikten sonra; klasörleri gelişigüzel masanın üstünde, rafta, dosyalar arasında karışık olarak bırakmayız. İstifleriz. İsimler veririz.
Klasör yapmanın amacı, dağınık dosyalar arasında görsel ve fiziksel farklılık yaratmak, bir çeşit düzen hissi yaratmaktır.
Klasörlere bir öncelik verilmezse benim için karışıklık oluyor.
Senin için bir eksiklik yokmuş, ama birçoğumuz için var. Ki, birileri yazılım yapıyor bu konuda.

Cut/paste olmayışına da gıcığım ama, burada OS X'in gıcık olduğum yönlerini yazma niyetim yok.
Yukarıda bahsettiğim benim için çok ciddi bir eksiklik.

Belki benim kadar farklı çeşitte fazla dosya yaratmıyorsunuz, düzene ihtiyacınız yok.
Ama benim var.

ingilizanahtari' Alıntı:
... İşin güzel tarafı bu tür küçük programlar registryde yer tutma, startupa yerleşme gibi yan etkilere sebebiyet vermiyorlar, kullanmakta bir sakınca görmüyorum ben genel olarak.
İşletim sisteminin bana ücretsiz veriyor olması gereken bir şey için, neden ben 15$ harcamak zorunda kalayım?

Genelde bedava oluyor bu tür programlar, linktekinin paralı olup olmadığına bakmadım. Aynı işletim sistemi bedava olarak Garage Band, iPhoto, iMovie HD gibi pek çok program da içeriyorken bunu kasıtlı olarak 15 dolar ödetmek için yapmamışlardır herhalde :) "Cut / paste olmayışı" ne bu arada? Dosyaları bulunduğu yerden bir başka yere taşırken cut / paste mi?

Berkay ve İlter'in şikayetini ben de paylaşıyorum. Tabii bu bizim gibi uzun süre Windows'ta çalışmış insanlar için geçerli. Mac'de çalışanlar böyle bir özellik olmadığı için böyle bir alışkanlık geliştirmemişler ve yokluğunu hissetmiyorlar. Bu ve benzeri zilyon senedir kullandığım el alışkanlıkları kısa yollar vesaire Mac OSX'de çalışmadığı için çok istemem rağmen tamamen Mac'e geçemiyorum. Bir Macbook Pro üzerinde genelde Bootcamp'te yaşıyorum. Audio için Mac'e geçiyorum. Paralells diye bir program aldım. Onu test ediyorum. MacOSX içinde Windows'u bir application gibi çalıştırıyor.

ingilizanahtari' Alıntı:
"Cut / paste olmayışı" ne bu arada? Dosyaları bulunduğu yerden bir başka yere taşırken cut / paste mi?
Evet.
Dosya kopyalamak ya da dosyanın yerini değiştirmek için, hala çocuk gibi pencereler açıp
"sürükle bırak" yapmak gerekiyor bu merette.
Ayrıca herhangi, yeni bir dosya yaratmak için Spotlight'a gitmek gerekiyor.

Gıcık olduğum şeyler var da, yeri değil.
Zaten ilk mesajımdaki "Not"umun konuyu buraya getirmesi de hoş olmadı. Kusura bakmayın :)

BoraUslusoy' Alıntı:
Berkay ve İlter'in şikayetini ben de paylaşıyorum. Tabii bu bizim gibi uzun süre Windows'ta çalışmış insanlar için geçerli...
Düzene alışmışız, düzensizlik görünce eksiklik hissediyoruz şeklinde mi algılamalıyım bunu Bora?

Ben Windows'dakine benzer hiyerarşisi olmayan bir OS X klasörünün içindeki yüzlerce dosyaya baktığımda kusacak gibi oluyorum. Windows kullanmamış olanların algılaması benden farklı mı çalışıyor sence?

"o2388457522_88ad.pdf" adlı bir dosya, "Projeler" klasöründen önce listeleniyor.

Ben illa kendi yarattığım klasörleri Desktop'ta tutmak zorunda mıyım, neden derli toplu yerlerde duramıyor şu meretler?
Ya masaüstümde bir şey görmek istemiyorsam ne olacak?
Yanıt:
Ya seni ilgilendirmeyen teknik detayları öğren ve bu değişikliği kendi kendine yapmaya çalış, ya kendini ilelebet OS X'e alıştır,
ya da 15$ bayılıp sırf bu iş için bir yazılım kur.

Bu kadar şikayet yeter. Ne kadar doluymuşum meğer :)

İş hayatımda uzun yıllar gözlemlediğim kadarıyla mac iki elle, mümkünse dik oturarak kullanmak için tasarlanmış bir iş makinasıdır. Komutları ters klik yerine klavye kombinasyonlarıyla vermek bir mac geleneğidir. Her gün yanında oturup çalışmalarını izlediğim mac operatörlerinin en usta olanları ters klik özelliğini hala kapalı tutuyor. (Kapalı tutanlar giderek azalıyor)

Finder'da aradıkları dosya ya da klasörü klavyeye ilk üç harfini yazarak bulup kullanıyorlar. Elma+o ve elma+w ile açıp kapıyorlar. Bu onları fellik fellik dosya aramaktan kurtarıyor.

Çok amaçlı kullanıldığında iki el kullanmak zor oluyor tabii. Operatörler iki tane programın kısayollarını ezberlemiş, kaptırıyor.

Müzik insanı hangi birini aklında tutsun? Ya da belki o anda ikinci elimizin işi vardır. Veya mac keyfimizin kahyası mıdır ki bize klasörleri öne yığma seçeneği sunmuyor, haklısınız. Benim de mac'te sinir olduğum taraflar var da abartmıyım şimdi.

Çareyi "her pozisyona" alışmakta buldum. F ve Q klavye yazarım, gerekirse sol elle mouse kullanırım. Herkese de tavsiye ediyorum. Bilim insanları bu tür sıradışı öğrenimlerin beyne yararlı olduğunu söylüyor. En azından sudokudan yararlı olduğu kesin.

murattunali' Alıntı:
...Finder'da aradıkları dosya ya da klasörü klavyeye ilk üç harfini yazarak bulup kullanıyorlar. Elma+o ve elma+w ile açıp kapıyorlar. Bu onları fellik fellik dosya aramaktan kurtarıyor.
Ben dosyanın beni bulmasını istiyorum.
(Ciddiyim).
Dosyanın ismini bilsem, belki iş kolay olacak. Ararsın, bulunur.
Bilgisayarımda zaman zaman 100.000 taneden fazla dosya oluyor. Klasörler halinde bir düzen kurmazsam, çoğu şeyi bulmam mümkün değil.
Çoğu zaman dosyalara yeni ad ve tag verecek zamanım olmuyor. Bazen de dosyayı ben değil, yazılım oluşturuyor otomatik olarak.

Bilgisayarımın tam olarak ne yaptığını bilemem, ama klasörü açtığımda anlayabilirim.

Nuendo örneğin... klasörler oluşturur. O klasörlerin içine kategorize edilmiş şekilde dosyalar otomatikman yaratılır... bir proje klasörüne gittiğimde, klasörleri baba gibi en tepede, hangi dosyanın hangi tarihte yaratıldığını (created) ve hangi tarihte modifiye edildiğini (modified/last saved) görmemin benim akıl sağlığım açısından yararı var.

Yoksa "gitar" aratınca, hem spotlight hem de Windows search bana 435.975 sonuç veriyor.
- Teşekkür ederim, çok yardımcı oldun.
heheeh

murattunali' Alıntı:
..Çok amaçlı kullanıldığında iki el kullanmak zor oluyor tabii. Operatörler iki tane programın kısayollarını ezberlemiş, kaptırıyor.
Dediğin gibi.
Ama ben burada üç-dört yazılımı çok sık, dört-beş yazılımı da seyrek olarak kullanıyorum, hiçbirinin kısayolu birbirini tutmuyor neredeyse. Apple+S gibi şeyler hariç.
OS X'le çakışan kısayol tuşu olmayagörsün zaten. Programın içindeyken, OS X kendi üstüne alınıyor, pencereleri açıp kapatıyor falan.
Nuendo gibi klavye kısayolları tamamen değiştirilebilir bir yazılımı kullanmıyor olsam, cinnet geçirebilirdim herhalde.

murattunali' Alıntı:
..Müzik insanı hangi birini aklında tutsun? Ya da belki o anda ikinci elimizin işi vardır...
Ben Nuendo'da yıllardır kendi yarattığım şablonda yaklaşık olarak 40 klavye kısayolu kullanıyorum.
Dokunulamayacak tuşların haricindeki tüm tuşlarda ayrı bir işlev/kısayol var. On senedir aynı şeyi kullanınca hiç sorun olmuyor. Ezberlememek mümkün değil. Template'i de yanımda taşırım gittiğim her yere. Hatta şablon dosyası web'te durur, yanımda değilse oradan indirip kullanırım.

İşletim sistemi için ise 4-5 tane temel kısayol bana yetiyor açıkçası. Belli işte... Windows'da Ctrl+c, Ctrl+p, Ctrl+x, Ctrl+a, Ctrl+s, Ctrl+n, Ctrl+q, ... toplasan en fazla 10 tanesi gerekli bana. Bunları da hatırlamak hiç sorun değil.

ilterocktive' Alıntı:
Not. Kişisel olarak Mac OS X'teki dosya hiyerarşisinden nefret ediyorum. Klasörler dosyalardan önemlidir ve her zaman dosyaların üstünde, ayrı olarak görüntülenmeli. Alfabetik olarak sıralıyor eşek. Sanki dosyaları ve klasörleri harflere göre yaratıyor ve arıyoruz... Mac'e sırf bu aptallığı düzeltebilmek için ek yazılım almak gerekiyor.

Abi yanlisim varsa duzelt ama siralamayi 'Kind' olarak yaptigin zaman klasorler bir arada gosterilir, bir yazilm gerekmiyor bunun icin. Ama dedigin gibi yine 'en ustte' durmaz klasorler. Ben cok eski ve kapsamli bir Windows kullanicisi olmama ragmen cok alistim Mac kullanmaya. Bilmiyorum ne kadar suredir kullaniyorsun ama alisiliyor zamanla :) Benim ilk gecis yaptigimda en cok nefret ettiklerimden bir tanesi 'Tam Ekran' calisamama ozelligiydi. Buraya yazmistim, Vedat abi 'Zamana birak, bak gor, bu sekild daha cok seveceksin' demisti :) Sevdim gercekten. Simdi 'Expose' olmadan bir isletim sistemi dusunemiyorum. Haftada bir kac gun Windows kullanmak zorundayim, gercekten afalliyorum ne yapacagim konusunda. Cok zor geliyor calismak.

Setuplarını taşısan ya da bütün çalışma yöntemlerini aklında tutsan bile sadece klavyenin farklı olması bile bazen konsantrasyonu bozmaya yeterli oluyor.

Bu arada şu cut&paste seçeneği olmamasına ben de acaip kıl oluyorum. Bir de sırf bu özellik olmadığı için elinle yerleştirmeye çalışırken klasörleri kendi kendine açmıyor mu, kaldırıp atasım geliyor bazen.

Mac'i ilk aldığım günlerde "bunu kapatamaz mıyız?" diye işyerinde bu işlerden anlayan bir arkadaşa sordum, bana "Bu gelişmiş bir özellik, kapatamazsın" dedi. Yok yaa. Bu mu gelişmiş özellik. Bu bence tam tersine prematüre bir özellik, insana karar verme şansı tanımayan zevksiz bir özellik.

Ama bunları ona söylemedim tabii. Kös kös kullanıyoruz işte. Dosyayı tuttuğum zaman "bismillah" diyerek bırakıyorum klasörlerin arasına, "İnşallah yanlış bir yere gitmez" diye...

murattunali' Alıntı:
...Kös kös kullanıyoruz işte. Dosyayı tuttuğum zaman "bismillah" diyerek bırakıyorum klasörlerin arasına, "İnşallah yanlış bir yere gitmez" diye...

Yıkıldım şurayı okurken :D Alışınca aslında güzel bir özellik. En azından o pencerenin dışına götürünce kapatıveriyor. Yanlış yere koyma açısından diyorum yani.

Ben uzun süre .pkg kurulumunu nasıl yapacağımı düşünmüştüm :D Onun haricinde expose dışında Windows'tan benim için çok bir farkı yok. Her ikisinide aynı rahatsızlık/rahatlılık ile kullanıyorum.

grego' Alıntı:
Abi yanlisim varsa duzelt ama siralamayi 'Kind' olarak yaptigin zaman klasorler bir arada gosterilir,...
Yanlışın yok ama, bu sefer de alfabetik düzen güme gidiyor.
Çok dosya varsa klasörde, bu sefer alfabetik sıraya göre tarama yapmak mümkün olmuyor.

murattunali' Alıntı:
Bu arada şu cut&paste seçeneği olmamasına ben de acaip kıl oluyorum. Bir de sırf bu özellik olmadığı için elinle yerleştirmeye çalışırken klasörleri kendi kendine açmıyor mu,
...
Dosyayı tuttuğum zaman "bismillah" diyerek bırakıyorum klasörlerin arasına, "İnşallah yanlış bir yere gitmez" diye....
Ayynen!
Dosya taşıyacağım derken sistemi allak bullak ediyorum bazen.
İkiden fazla pencere açıksa kazara, fareyle bile zor oluyor sürükle-bırak yöntemi.
Touchpad'le bu işi yapmak hele, açık kalp ameliyatı yapmak gibi bir şey.
Eğer çelik gibi sinirlerin var ve ellerin titremiyorsa senden kralı yok. Bu özelliklerle bomba imha takımında falan rahat rahat çalışırsın yani.

Birileri bunları hatırlattıkça daha da sinirim bozuluyor. :)
Ama tabii Mac'lerin iyi yönleri ağır basıyor yine de.

Geçen ay, tam yılbaşı arefesinde benim Macbook Pro'nun ekran kartı gitti. Görüntü yok, sıfır. Neyse ki bilinen bir fabrikasyon hatası varmış da ücretsiz değiştirdiler. Yılbaşı öncesi olduğu için on gün bekledim ama, ne yapayım, katlandım. Garantisi olmadığı halde ücretsiz anakart değiştirdiler. Müşteriyi üzmüyorlar demek ki bu tip durumlarda.

Tunç Akın' Alıntı:
Yıkıldım şurayı okurken :D Alışınca aslında güzel bir özellik. En azından o pencerenin dışına götürünce kapatıveriyor. Yanlış yere koyma açısından diyorum yani.

Pratikte çok sorun yaşatmadı bana. Sadece bir güvensizlik duygusu, aletin insan istemini aşan bir özelliği gibi geliyor. Bunun yerine klasörü açıp daha önceden kopardığım bir dosyayı yapıştırırsam kendimi daha güvende hissedeceğim. Bir de bu atla deve bir özellik değildir herhalde. Neden bunu da eklemezler, anlamak mümkün değil. :)

ilterocktive' Alıntı:
Ama tabii Mac'lerin iyi yönleri ağır basıyor yine de.

Geçen ay, tam yılbaşı arefesinde benim Macbook Pro'nun ekran kartı gitti. Görüntü yok, sıfır. Neyse ki bilinen bir fabrikasyon hatası varmış da ücretsiz değiştirdiler. Yılbaşı öncesi olduğu için on gün bekledim ama, ne yapayım, katlandım. Garantisi olmadığı halde ücretsiz anakart değiştirdiler. Müşteriyi üzmüyorlar demek ki bu tip durumlarda.

Yaa ben de alırken ram'leri yükselttiğimde yanlış MHz takmışlar, kör topal 8 ay idare etmişiz. 10.6.5 update'de ortaya çıktı, oraya da yazmıştım. Değiştirirken gıkları bile çıkmadı valla, hayran kaldım.

ilterocktive' Alıntı:
Bu benim için "alışkanlık" değil. Öbür türlüsü mantığa ters.
Dosyaları içine yerleştirdiğimiz klasörler hiyerarşik olarak üstünlüğe sahip olmalı.

Bu sadece Windows sistemini dizayn eden arkadaşların yürütüp uyguladığı bir "mantık".
Mac OS sistemini dizayn eden arkadaşlar ise başka "mantık" yürütmüşler.
Bizler de hangi sistemi kullanırsak o mantığı kabulleniyoruz.

Ben Windows kullanmadığım için bu mantık bana mantıksız geliyor.
Sana da öbürkü mantıksız geliyor.

:wink:

Klasör yaratma nedenin nedir Vedat?
Ayrıca klasör yarattığında, her zaman bu klasörleri dosyalardan ayrı mı tutarsın?
(Yani'si: Klasörleri tuttuğun klasörün içinde, sadece klasörler mi bulunur, yoksa dosyalar da bulunur mu?)

Bir de aşağıdaki ekran görüntülerinden hangisinin daha düzenli göründüğünü söyler misin?

A
screenshot20110203at125.png

B
screenshot20110203at125.png

(Bu iki ayrı görüntüdeki klasör içeriği, birbirinin aynı. Aynı sayıda dosya var, ve dosyaların isimleri ve boyutları aynı. Sadece iki ayrı görüntüleme mantığı var. Tek farklılıkları o).

Ivir zivir diye bir klasor acip o dosyalari ona atsan tamamdir bence abi. :D

Bu arada ben de uyuz oluyorum bu olaya. Simdilik ture gore siralayarak idare etmekteyim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri